Zobacz pełną wersję : Zestaw czy obiektyw
Cześć
Jak myślicie - co będzie lepszą opcją:
Mam body nikon d80 i obiektyw który właśnie trafia do śmietnika ze względu na uszkodzenie. Pojawia się teraz pytanie czy sprzedać body i kupić zestaw:
Nikon D5100 + 18-55 VR + 55-200 VR
czy też zostawić body i dokupić obiektyw
Nikkor AF-S 18-200mm
Z jednej strony nie chcę się pozbywać autofocusa w body, z drugiej i tak obiektywy które chce dokupić ten silnik maja a raczej nie zamierzam szybko rozbudowywać szklarni. Zależy mi na uniwersalności - stąd pomysł jednego obiektywu z dużym przedziałem ogniskowym wydaje się dobry.
Spory dylemat. Może ktoś rozwieje?
Jeśli chodzi o cenę to chcę się zamknąć w 2,5k. Może jakieś inne propozycje?
chickensnd
12-12-2013, 01:24
Moim zdaniem nie ma sensu zmieniać D80 na D5100. Lepiej zainwestować w obiektyw. Jeśli chcesz nie drogo kupić duży zakres ja bym Ci zaproponował Nikkor'a 18-105 a do tego 70-300, kupując używane na pewno zmieścisz się w tej cenie, ewentualnie zamiast 18-105 to 18-70. Pytanie jeszcze czy potrzebujesz tak dużego zakresu? Jakie zdjęcia wykonujesz? Może lepiej jakiś "kitowy" zoom a do tego fajną, jasną stałkę?
Powiem tak - miałam 18-70 i to troche zbyt mały zakres.
W tym momencie aparat wykorzystuje najczęściej podczas podróży (stąd chęć jednego obiektywu z dużym zakresem, żeby nie trzeba było co chwile ich zmieniać), czasem portrety (ale bez wielkich oczekiwań jeśli o nie chodzi, zresztą mam też dwa dość jasne manuale które zawsze mogę podpiąć)
Czasami przydaje się duuży zoom :)
Jeśli chodzi o używki - nie wykluczam choć nie przepadam. Niestety udało mi się przekonać, że gwarancja i serwis to jednak dobra sprawa
adrianek32
12-12-2013, 01:54
kup lepiej nikkora 18-55 vr lub 18-105 vr i tamrona 70-300 VC USD
Archibald6803
12-12-2013, 10:11
..............Mam body nikon d80............. Zależy mi na uniwersalności - stąd pomysł jednego obiektywu z dużym przedziałem ogniskowym ..........
Kup spacerzooma ; niekoniecznie N 18-200 ; MZ ciekawszą alternatywą jest nowa S 18-250 OS Macro.
Pisałem o tej sigmie tu : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3130825#post3130825
Zdecydowanie obiektyw. To Ci bardziej rozwinie warsztat i kreatywność. Opcje:
1. Uniwersalnie - N 18-200 nie jest złym pomysłem. Także S 18-250 - od konkurencji i taniej.
2. Ekonomicznie - za cenę N 18-200 kupisz 18-105, który jest krótszy, ma taki sam maksymalny otwór względny (3.5) i kosztuje 1/3 ceny Nikkora 18-200 plus jakąś jasną budżetową stałkę (N 35, N 50)
3. Portretowo - N 18-105 + N AF-S 85/1.8 G dopinając budżet na styk bądź N AF-D 85/1.8 (nieco taniej)
4. Tele-zoom - wspomniana powyżej opcja 18-105 plus T 70-300VC lub N 70-300VR wydaje się bardzo rozsądna, z tym że w przypadku N 70-300 może się nieco wymknąć z zadanego budżetu.
Wybór należy do Ciebie, bo to Ty będziesz nimi robiła zdjęcia i powinnaś dopasować szkła do charakterystyki Twojego fotografowania - czy potrzeba Ci stałki, jeżeli tak to 35 czy 50mm, a może 85mm jeśli lubisz portret, czy potrzebny Ci tele-zoom itp.
pchelcok
12-12-2013, 20:35
18-105 VR fajny do rozpoznania czego brakuje, ja na Twoim miejscu poszedł bym w kierunku obiektywów niż body.
(...) Zależy mi na uniwersalności (...)
Czyli superzoom 18-pierdyliard. W sumie chyba każdy będzie dobry, a przynajmniej na poziomie N18-55 i N55-200 (który pewnie akceptujesz). I jeśli obrazek z D80 Ci odpowiada to poszedłbym w tą stronę.
Druga opcja to może dokup do D80 N18-55 i dokup jakiegoś bezlusterkowca :) V1 +10-30 + 30-110? Małe, poręczne i obrazek nawet fajny i nie musisz taskać lustrzanki.
knopers1
13-12-2013, 10:33
S17-50 2.8 + T70-300 VC USD i masz piekny zestaw.
S17-50 2.8 + T70-300 VC USD i masz piekny zestaw.
To też popieram, bo to bardzo fajny zestaw i jakościowo lepiej niż N18-55+N55-200.
I jeśli obrazek z D80 Ci odpowiada to poszedłbym w tą stronę.
Nie mam porównania.
Odnosząc się do powyższych propozycji - nie chcę mieć luki w ogniskowych (czyli na np 18-55 +70-250 kręcę nosem), poza obiektywami nikonowskimi dopuszczam tylko sigmę.
S 18-250 OS Macro. - na pewno się przyjrzę
Stałki chyba nie kupie - myślę, że nie będzie mi się chciało na nią przepinać. Bardziej rozważam zoom z lepszym światłem.
Nikt nie poleca wymiany body a mnie w tą stronę bardzo ciągnie - chociażby ze względu na lepszą matrycę, możliwość nagrywania, nową gwarancję i zabawkę z nowymi możliwościami :P
A może nowe body + używana powyższa sigma?
D5100 + 18-200mm VR? Obiektyw już zaczyna trochę ważyć, więc może się taki zestaw nie trzymać super wygodnie. Obrazek będzie lepszy jednak niż w D80.
Archibald6803
13-12-2013, 17:27
.............A może nowe body + używana powyższa sigma?
Moja córka ma taki "komplecik" ; Nikon d5100 + Sigma 18-250 OS Macro (sam jej wybierałem ten zestaw)
Obiektyw ten (S 18-250 OS Macro) jest najmniejszym i najlżejszym obiektywem spośród wszystkich spacerzoomów - pasuje do d5100 IDEALNIE.
Córka jest bardzo zadowolona z jakości obrazka (w całym zakresie ogniskowych) oraz z poręczności i uniwersalności tego zestawu. Ja miewam go w ręku dość sporadycznie - ale faktycznie - mogę potwierdzić - bardzo dobry optycznie zestaw foto dla amatora poszukującego duuuuuuuużej uniwersalności.
Wielka zaleta obiektywu : można też nim zrobić zdjęcia macro ; wprawdzie takie pseudo macro ale zawsze .....
pioter m
13-12-2013, 20:16
D5100 + 18-105vr = 2100pln (z zakładanych 2500pln)
Jeśli sprzedasz d80 przybędzie nieco grosza. Powiedzmy dostaniesz 800pln, co daje około 1200pln. Za to można dokupić coś. A co by to było? - zależy od ciebie. Używane tele lub nowy nikkor 55-300vr. No i jakieś karty pamięci.
Ja nie przepadam za hiperzoomami (miałem). Na dłuższych ogniskowych sporo przekłamuje. Znaczy się - przybliża gorzej niż byś oczekiwała po danej ogniskowej. Na dokładkę to dłuższe ogniskowe są słabsze jakościowo.
Odnosząc się do powyższych propozycji - nie chcę mieć luki w ogniskowych (czyli na np 18-55 +70-250 kręcę nosem), poza obiektywami nikonowskimi dopuszczam tylko sigmę.
[...]
Nikt nie poleca wymiany body a mnie w tą stronę bardzo ciągnie - chociażby ze względu na lepszą matrycę, możliwość nagrywania, nową gwarancję i zabawkę z nowymi możliwościami :P
A może nowe body + używana powyższa sigma?
1. Nie odczujesz luki w ogniskowych w zakresie 55-70mm. To bez znaczenia, mówię z własnego doświadczenia z moją szklarnią. Kiedyś też miałem takie obiekcje, ale koledzy z forum mnie przekonali, że nie warto się tym przejmować
2. Wymiana body oczywiście ma dobre strony. Tyle, że kupno nowych obiektywów jest bardziej rozwojowe. Jeżeli jednak zdecydujesz o przesiadce na D5100, to poczekaj troszkę na spadek ceny - musi nastąpić po wejściu na rynek Nikona D5300. Na razie mimo licznych ofert mało gdzie jest on dostępny, kiedy się upowszechni - starsze modele spadną w cenie.
3. Jakikolwiek wariant z jednym tyko obiektywem typu superzoom będzie wygodny, ale ograniczy Cię twórczo. Dwa zoomy - w tym jeden jasny - to by było IMHO optymalne rozwiązanie, jeśli nie chcesz stałek.
Ech, te trudne decyzje ... :wink:
shelby89
14-12-2013, 03:47
Zmiana D80 na pewno przyniesie dużo korzyści. Jeśli ma być mega uniwersalnie i dużo zabawy to chyba był bym za opcją D5100 + S18-250. Tylko czy nie będzie Ci "mało wygodnie" po przejściu z body typu D80 na D5100? Ergonomia jednak słabsza.
Trzymałam 5100 w rękach i nie uważam, żeby był niewygodny. Obrotowy ekran jest dużym przełomem, przy włączonym LV i tak co chwile patrzyłam w wizjer ;) Ale to kwestia przyzwyczajenia. Nie brakuje mi tez w nim wyswietlacza gornego do ustawien. Zmienia sie je wygodnie.
Zdecydowalam sie dzieki tej wizycie w salonie na wymiane body. Budowa aparatu ktorej sie najbardziej obawialam mnie nie rozczarowala. Po obejrzeniu zdjec z wszystkich wymienionych przez was obiektywow stwierdzilam ze nikon to jednak nikon i rezygnuje z sigmy.
Zastanawiam sie tylko nad kombinacja obiektywow:
18-55 + 55-300
18-200 (musialabym go dostac w wyjatkowo dobrej cenie)
18-55 + 55-200
Jest to jednak juz kwestia oferty jaka dostane. Rozgladam sie za uzykami w dobrym stanie (poza samym body rzecz jasna). Bardzo dziekuje wam za odpowiedzi. Byly bardzo pomocne i rzeczowe i pomogly mi sie zorientowac w roznych mozliwych wariantach
[...]
18-55 + 55-300
18-55 + 55-200
Jest to jednak juz kwestia oferty jaka dostane. Rozgladam sie za uzykami w dobrym stanie (poza samym body rzecz jasna). Bardzo dziekuje wam za odpowiedzi. Byly bardzo pomocne i rzeczowe i pomogly mi sie zorientowac w roznych mozliwych wariantach
Pomyśl na początek o 18-105mm VR, to jest naprawdę optycznie bardzo dobre szkło. Jeśli kupisz zadbaną używkę, to przy chęci późniejszej zmiany sprzedasz ją z małą stratą. Z czasem dokupisz lampę, może jakąś stałkę lub tele - ale to będą decyzje podjęte świadomie, wynikające z nabytego już doświadczenia.
Pomyśl na początek o 18-105mm VR, to jest naprawdę optycznie bardzo dobre szkło. Jeśli kupisz zadbaną używkę, to przy chęci późniejszej zmiany sprzedasz ją z małą stratą. Z czasem dokupisz lampę, może jakąś stałkę lub tele - ale to będą decyzje podjęte świadomie, wynikające z nabytego już doświadczenia.
Nie będzie to moje pierwsze szkło ani aparat. Miałam 18_70 a 18_105 nie różni się od niego wiele. Nie dokupie lampy bo nie jest mi potrzebna od 5 lat i wątpię żeby się to miało zmienić. Brakowało mi przede wszystkim zooma. Może z czasem jakaś jasna stałka.
Archibald6803
15-12-2013, 09:56
.................
18-55 + 55-300
18-55 + 55-200
Jest to jednak juz kwestia oferty jaka dostane. Rozgladam sie za uzykami w dobrym stanie (poza samym body rzecz jasna). .............
Na naszej giełdzie pojawił się porządny egzemplarz N18-200 , z pewnych (moderatorskich) rąk;
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240748
Jak dobrze pogadasz , kupisz za 1 tyś PLN. Rafał z pewnością da Ci też parę dni na sprawdzenie sprzętu.
Myślę, że to wyśmienita opcja.