PDA

Zobacz pełną wersję : Subiektywny ranking statywów

2pompony
11-12-2013, 23:05
Witajcie!

Mam od dawna statyw Manfrotto, aluminiowy, głowica kulowa (właściwie to już prawie miałem, bo już go niemal sprzedałem kumplowi). Ponieważ walczę o to, żeby nosić mniej, zamarzył mi się jakiś karbonowy i w związku z tym zacząłem poznawać rynek i nabierać jakiejś orientacji. No i ze zdumieniem odkryłem nagle, że nie samym Manfrotto człowiek żyje, i że jest całkiem sporo innych firm produkujących coś rozsądnego.

Szukam statywu karbonowego, o udźwigu tak do 5-6 kg (może być głowica kulkowa, ale się nie upieram), najlżejszego jak się da, i żeby nie schodzić poniżej pewnego poziomu prezentowanego przez Manfrotto. Jeśli idzie o budżet, to nie będę się kłócił o każde 100 zł, choć rzecz jasna nei chcę sprzedać nerki. Mój kręgosłup wart jest pewnych wydatków, tak to ujmę, ale bez przesady. :)

Macie jakieś typy firm i marek, które powinienem sprawdzić?

siona
11-12-2013, 23:38
mam chińczyka - triopo - 1300 g, trójsekcyjy
koszt - cirka 550 pln
lekki, sztywny w pyte, dobrze wykonany, stabilny.

wady: brak kolców, kolumna tylko pionowa

więcej nie kojarzę

MARTINK
12-12-2013, 00:03
sztywny w pyte, :D:D do statywu pasuje jak ulal
Nie moglem sie powstrzymac :)

chetnie sie podczepie pod pytanie - mam obecnie 055XPROB - jesli jest cos podobnego ale sporo lzejszego bylobym wdzieczny za informacje

2pompony
12-12-2013, 00:08
Fakt, określenie stabilnie poprawne :) , a teraz proszę o więcej typów. Może uda się stworzyć jakąś podręczną bazę przyzwoitych statywów, tzn. firm statywiarskich, ze tak powiem.

markB
12-12-2013, 03:50
Jeśli chodzi o karbonowe to:
Gitzo, RRS > Manfrotto > Giotto's, Vanguard > różne chińczyki sprzedawane jako Triopo, Feisol, Benro
W tym samym kierunku co opada jakość, spada również cena.

2pompony
12-12-2013, 12:49
Bardzo ładne porównanie, na to w sumei czekałem - dziękuję.

Po raz pierwszy w ogóle usłyszałem o firmie RRS, obejrzałem ich pierwszy z klasy karbonowych statywów (TQC-14), i facet na ich filmie w 1:29 sekundzie całkowicie mnie przekonał do jakości ich wyrobów. Nie są tani, ale widzę z czego to wynika. Wydaje mi się, że to jest najlepszy stosunek wagi do udźwigu.

EONOnly
12-12-2013, 22:02
Bardzo ładne porównanie, na to w sumei czekałem - dziękuję.

Po raz pierwszy w ogóle usłyszałem o firmie RRS, obejrzałem ich pierwszy z klasy karbonowych statywów (TQC-14), i facet na ich filmie w 1:29 sekundzie całkowicie mnie przekonał do jakości ich wyrobów. Nie są tani, ale widzę z czego to wynika. Wydaje mi się, że to jest najlepszy stosunek wagi do udźwigu.

Z RRS problem jest taki, że nie da się ich kupić w Polsce - po prostu nie ma dystrybutora. Ściąganie ze Stanów jest jakąś opcją, ale perspektywa wysyłania statywu za ocean w celu naprawy, a także koszty wysyłki i ewentualne cło/VAT, odstraszyły mnie od tego pomysłu. Koniec końców kupiłem Gitzo - jakość rewelacyjna, cena (trochę) niższa niż RRS, mniejszy problem z serwisem, a do tego można od czasu do czasu dostać w Polsce używane sztuki.

Zwróć też uwagę, że TQC-14 jest ekstremalnie niski - ma tylko 122cm (bez wysuniętej kolumny centralnej). Niektórym to nie przeszkadza, dla mnie to spory problem.

2pompony
12-12-2013, 23:16
Miałem na myśli to, że ich najtańszy (relatywnie) i najsłąbszy w rankingu statyw karbonowy uniósł średni format, wagę gościa ktory na nim zawisł i nei drgnął - a statyw wazy raptem 1,2 kg. Taki stosunek wagi do udźwigu to jest wyczyn, ciężko to będzie przebić jak sądzę, poza tym powinno dobrze wrózyć o jakości innych wyrobów! :) Tylko te ceny... no i z tym serwisem to trafna uwaga. Ale jeszcze się wcale na niego nei zdecydowałem.

W każdym razie teraz mam w ogóle co sprawdzać, co pooglądać i co porównywać - chodzi mi o firmy, które są dla mnei nowością. No i czekam dalej na rekomendacje, bo z kupnem mi się nie spieszy, może jakoś na wiosnę...

siona
13-12-2013, 00:32
nie no jeśli 4kpln nie jest problemem to o czym my rozmawiamy?

dobra - 3,5k

2pompony
13-12-2013, 02:24
W zasadzie 4 to nei przewiduję. Miałem nadzieję zmieścić się ze wszystkim w okolicy 1500 pln, a w RRS najniższy karbonowy 2500 po dzisiejszym kursie, więc mi się nie pali, choć półtora kilo noszenia na plecach zamiast 3,5 naprawdę kusi. A w ogóle, jakby dawali, to bym się nawet nie skrzywił. :)

siona
13-12-2013, 13:27
muszę cię naprostować :D
statyw wraz z ich mikropopierdułkogłowicą waży 1,5kg (czyli już tak bardzo pupy nie urywa)
kosztuje (legalnie):
$850+$140 (wysyłka)=$990 - w końcu jak kupujesz takie cudo to nie weźmiesz wysyłki pocztą z terminem na 5 tygodni za 90 baka
+jakieś 5% cła -$45=1035
+23% vat -$240= $1275
*3,1= 3950PLN

z tego co pamiętam gitzo wychodzą podobnie

-edyta
właśnie dlatego wolę swojego 1,5 kilowego chińczyka za 5 stów - mimo, że nie zaryzykowałbym wieszania się na nim

2pompony
13-12-2013, 14:59
Sam statyw waży wg. strony producenta 1.2 kg. Wiem, że bez głowicy (ale do każdego statywu potrzebuję jakąś głowicę). I jeśli kilogramowy statyw obciążony puszką średniego formatu i żywym gościem (też średniego formatu :) ) nawet nie drgnął, to moim zdaniem dobrze świadczy. Mnie tam pupę urywa.

Oczywiście wysyłka plus cło plus VAT jest istotne, ale - mówiąc najogólniej - jeśli się zdecyduję, to kupię go bez wysyłki.

Są też niestety pewne inne niedogodności - np. konstrukcja środkowej kolumny: jest stała, a do niskich pozycji trzeba ją jakoś odpiąć, rozkręcić i tą długą pałe odłożyć na bok, co nie stanowi jakiejś oszałamiającej ergonomii w porównaniu np. z Manfrotto, gdzie się ją jednym ruchem przekłada na poziomo i jest wysokość żaby. Dodatkowo - jak słusznie zauważył EONOnly, ewentualne serwisowanie przez ocean nawet dla kogoś z koneksjami może być utrudnione, a na pewno bardziej czasochłonne. Dlatego wcale już teraz nei twierdzę, ze ten, ten i żaden inny! :) Choć nei przeczę, że chcaiłbym.

W każdym razie już teraz widzę, że wybór - wbrew temu, co sądziłem - jest o wiele większy, niż myślałem na początku. O co w sumie chodziło mi w tym wątku, tzn. żeby w ogóle poznać jakieś alternatywy.

Maart
13-12-2013, 15:09
Polecam statywy FOTOPRO seri MGA. Posiadam model MGA-584 z głowicą FPH-52Q (http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_mga-584_z_glowica_kulowa_fph-52q_58.html) i jestem zadowolony, ponieważ:

- jakość wykonania - na najwyższym poziomie, potwierdzona 6-letnią, polską gwarancją, zaryzykuje nawet stwierdzenie, że jakość jest wyższa niż w Benro czy Manfrotto (miałem porównanie),
- model wystaczająco wysoki, a przy tym mały po złożeniu (funkcja traveller) i stosunkowo lekki - a więc, przynajmniej dla mnie, optymalny. Można go używać jako stabilnego statywu w studio, jak i wziąć na długą pieszą wycieczkę w góry,
- wielofunkcyjna głowica o gładkim ruchu, wyposażona w 3 poziomiczki i podziałkę 360"; płytka wyposażona jest w gumę na zewnątrz co powoduje mocne jej przylgnięcie do korpusu, zakręcana jest ręcznie lub za pomocą monety,
- funkcja monopodu - jedna noga jest odkręcana i przekształca się w monopod,
- stabilnośc - elementy sa perfekcyjnie dopasowane do siebie dzięki czemu całośc bardzo dobrze się składa i rozkłada a zaciski spełniają swoją funckję; mimo, że noga składa się z 4 sekcji, to stablinośc na tym nie ucierpiała,
- bogato wyposażony zestaw - oprócz statywu otrzymujemy solidny futerał z oddzielną kieszenią na akcesoria, a wśród nich: klucz imbusowy do przekrecania podstawy głowicy, klucz do odkręcenia śruby mocującej tripod z głowicą, hak, dodatkowe gumowe zakończenia nóg statywu oraz maly pokrowiec na rzepy z karabińczykim - nie wiem do czego służy, być może ułatwia mocowanie statywu do toreb, plecaków,
- niska cena - na ile się orientuje nie ma na rynku statywu tej jakości, który posiadalby powyższe funkcje i parametry techniczne. Jest co prawda podobny, również ciekawy, tańszy model TRIOPO MT-128 + NB1S (http://accord-foto.pl/TRIOPO+statyw+MT128++gowica+NB1S++pokrowiec_p4386. html), ale jest jednak delikatnie gorzej wykonany i jedna z nóg nie przekształca sie w monpod.

markB
13-12-2013, 21:19
Jeden problem: kolega szuka karbonowego.