PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do fotografii koncertowej

kastep
11-12-2013, 22:11
Witam.
Może Wy ostatecznie mi pomożecie.... zastanawiam się nad kupnem lampy, którą będę używał tylko w klubach (koncerty, imprezy itp.)

Wybór padnie na jedną z listy poniżej

VOELOON Speedlight V600
YONGNUO YN568EX
NISSIN DI866 MARK II

Ewentualnie jaką tańszą lampę polecicie, która zdała by egzamin w fotografii koncertowej (z w/w firm)

Lampa będzie współpracować z nikonem d7100

Za każdą opinię poradę wielkie dzięki...

Forum przeglądałem i żadnej konkretnej odpowiedzi, która by mnie interesowała nie znalazłem niestety.. a jeśli jednak pominąłem jakiś interesujący temat z góry przepraszam :)

Damiankck
11-12-2013, 22:28
jeżeli tylko w klubach, gdzie światło jest praktycznie cały czas takie samo, a raczej cały czas go nie ma to myślę, że spokojnie wystarczy manualny YN460, to takie budżetowe rozwiązanie ale całkiem sensowne moim zdaniem, bo często tak pracuje w tego typu warunkach.

chickensnd
11-12-2013, 22:36
Ja ostatnio zakupiłem Yongnou YN560-II, mimo tego, ze dużo osób odradzało mi manualnej lampy. Osobiście jestem z niej bardzo zadowolony, jak za te pieniądze. Wykonanie na duży +, moc nie jest zła. Moim zdaniem dobra cena do jakości tej lampy. Pomyśl też nad nią, za pozostałe pieniądze i tak będziesz zmuszony dokupić akumulatorki min. 2 zestawy.

GonzoG
11-12-2013, 22:58
Do fotografii koncertowej - ŻADNA... no może przy heavy metalu, itp się przydać lampa, przy pozostałych - wręcz zabroniona.

Do klubów - dowolna lampa. Tam ani CLS, ani autoFP raczej nie będą potrzebne.

A jak już szukasz lampy w takim przedziale cenowym - Metz 52 AF-1 - kosztuje tyle samo co YN-568EX, a dodatkowo ma CLS master.

V600 nie ma autoFP
YN-568EX nie ma CLS master
Jedynie Nissin Di866 mk II ma wszystko, ale to Nissin - czyli długie ładowanie i drobne braki w i-TTL.

shelby89
12-12-2013, 01:09
Z posiadanego przeze mnie YN 568EX jestem bardzo zadowolony. Mogę polecić, na imprezach daje rade

jacek_wozniak
12-12-2013, 14:59
weź po uwagę również YN-560III z wbudowanym odbiornikiem i dokup sobie RF-603, żebyś mógł czasem wziąć lampkę do ręki i wyzwolić zdalnie z innego kąta niż na wprost
można ewentualnie zastąpić to kablem TTL, jednak posiadając już możliwość zdalnego wyzwalania automatycznie zwiększasz swoje pole popisu :)

puciek
12-12-2013, 15:03
Przewód TTL przy manualnej lampie nie będzie wykorzystany. Wystarczy zwykły przewód ze stykiem środkowym.

kastep
17-12-2013, 03:26
. dziękuje za wasze opinie i głosy.... wybór padnie na jakąś lampę z rodziny YONGNUO.... którą jeszcze zobaczymy.... doskonale wiem, że w fotografii koncertowej dobre szkło to podstawa... (jeśli mówimy o "spokojniejszych" koncertach.... ja jednak głównie bawię się w ciężkich brzmieniach więc lampa czasami będzie dobrym dodatkiem (np. druga kurtyna itp)
jeszcze raz dzięki