PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] LD o wschodzie.

pszetak
11-12-2013, 18:54
Tak by przypomniec sie troszke.
Mam nadzieje ze sie spodoba, acz roznej masci komentarze mile widziane oczywiscie :-).
Zapraszam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/8334/qdpp.jpg)

Dzieki.

6868
11-12-2013, 19:29
... takie zwiewne, lekkie, prawie jak namalowane.
Mi się b. podoba ;-)

Pienia
11-12-2013, 19:33
ja też na tak...podoba się!

Nemeth
11-12-2013, 20:33
Podoba mi się :) Chłodny pierwszy plan i dla kontrastu to co dzieje się w tle.

baku127
11-12-2013, 21:56
No, dobre. Kolrek przedni i fajnie w kadrze poukładane.

jarekf34
11-12-2013, 22:18
Ja również na tak... bardzo fajny przekładaniec :)

Greg77
11-12-2013, 22:35
Bardzo dobre, ladnie wypatrzone...

Kulten
11-12-2013, 22:46
Piękne od początku do końca. Kadr na prawdę idealny. Świetny rozstrzał kolorów. Z ciekawości zapytam gdzie uchwyciłeś ten motyw?

ps
I na co ludziom nowe puszki skoro D80tką można zrobić piękne zdjęcie. To tak, jak z niektórymi starymi autami, 20paro letnie dają popalić tym nowym :P . Przepraszam ale nie mogłem się oprzeć :) .

Radek_1
11-12-2013, 23:49
...I na co ludziom nowe puszki skoro D80tką można zrobić piękne zdjęcie....

Właśnie. Bo D80 ma ISO 100 i CCD :)

Ładna fotka - mało takich oryginalnych ostatnio...

Greg77
11-12-2013, 23:58
Polecam zrobic kilka zdjec nowsza puszka a najlepiej FX i wtedy komentowac w taki sposob, za chiny ludowe nie wroce do DXa...ale co ja tam wiem.
A o zdjeciu juz pisalem, jest ekstra!

Sebastianito
12-12-2013, 01:20
Odnośnie zdjęcia: Dla mnie jedno z lepszych które widziałem... świetnie wypatrzone. Ładnie układaniec prowadzi wzrok.
Odnośnie aparatu: D80 nadal jest świetnym aparatem, który w rękach umiejetnych (że tak to ujmę) potrafi robić świetne zdjęcia. Polecam galerie Alex-a Noriega (http://www.alexnoriegaphotography.com/) ktory przesiadł się z FX na DX i teraz foci D7000

pszetak
12-12-2013, 03:38
A to bylo tak...(wybaczcie angielski layout klawiszy I tak, wiem ze to jest 10 sec w ust.windy... ale sobota jest,nieznam sie, nie orientuje zarobiony jestem.
...wypatrzylem sobie to drzewo juz kiedys.A kadr obmyslilem.Niestety(lub stety-zerkajac na liczbe przychylnych Waszych komentarzy)okazal sie on nie do zrealizowania, gdyz suma zdarzen tj.za mala ogniskowa , za mallo czasu by uciekajacy delikatny wschod gonic z buta grodzonymi pastwiskami kolejny km.
Dlatego poszedlem na kompromis(a w zasadzie nie mialem innygo wyjscia:-) ) postawilem mianowicie tylko na jeden kadr.Efekt powyzej.Wasz odzew mnie bardzo cieszy I zaskakuje pozytywnie, jako iz wogole nie komentowalem zdjec na forum od dluzszego czsu co nie jest do konca fair kiedy oczkuje sie by komentowano jego zdjecia mz.
Sledze zato forum namietnie dlatego tak mie sie przypomnialo jak Kulten wpadl mi w oko z wypowiedzia ze od puchy sa szkla wazniejsze.Ja juz wtedy to wiedzialem bo bylem bo pierwszym w zyciu doposazeniu sprzetowym-gdyby jednak tak nie bylo-czyli ciagle focilbym kitami-to pewnie widzac taka wypowiedz pomyslabym-oho kolejny sprzetowy onanista.A jednak to prawda(oczywiscie tylko w wypadku kiedy mowimy o sytuacji kedy musimy dokonac wyboru pomiedzy pucha a szklem)-przepraszam za banalny ton I oczywistosc, ale pisze te slowa jako amator dla amatorow zwlaszcza tych poczatkujacych by mysleli przez taki pryzmat na okolicznosc przyszlych nabytkow.
Ale wracajac do tematu...

Piękne od początku do końca. Kadr na prawdę idealny. Świetny rozstrzał kolorów. Z ciekawości zapytam gdzie uchwyciłeś ten motyw?

ps
I na co ludziom nowe puszki skoro D80tką można zrobić piękne zdjęcie. To tak, jak z niektórymi starymi autami, 20paro letnie dają popalić tym nowym :P . Przepraszam ale nie mogłem się oprzeć :) .

To sa S-E wybrzeza Lake District UK-okolice Kendal. Dzieki za koment Kulten.A co do puszek to ja odpowiem tak ze obraz-jego odwzorowanie, strasznie sie zunifikowalo I paradoksalnie podswiadomie koduje sie w ludzkich mozgach teraz kod, ktory zniecheca do bycia kreatywnym, bo mowi nam ze jest dobrze-tak jak powinno byc, a nawet jeszcze lepiej.
Za to te starsze technologie kusza by je naprawiac(w p.procesie w tym wypadku).Te nowe by ich nie''psuc'' a te stare technologie na odwrot by je naprawiac.I to popycha do pracy.Bo trzeba pamietac ze sposob w jaki wykorzystujemy narzedzie jest kluczem-wtedy lepsze narzedzie jest tylko jeszcze szybszym I sprawniejszym katalizatorem...nic wiecej poza tym.
na marginesie zdjecie to bylo ustrzelone pompeczka(80-200)....Ja tu bazgrze a tu komentow przybywa...
Panie I panowie.Naprawde uprzejmie dziekuje za te piekne slowa I superlatywy
-jestem zaskoczony-byl to moj pierwszy plenerek mini mini plenerek od dawna troche grzebalem sie w inny galeziach fotografi I krajobraz troche odpuscilem.
Dzieki jeszcze raz

6868
12-12-2013, 09:12
A to bylo tak...(wybaczcie angielski layout klawiszy I tak, wiem ze to jest 10 sec w ust.windy... ale sobota jest,nieznam sie, nie orientuje zarobiony jestem.
...wypatrzylem sobie to drzewo juz kiedys.A kadr obmyslilem.Niestety(lub stety-zerkajac na liczbe przychylnych Waszych komentarzy)okazal sie on nie do zrealizowania, gdyz suma zdarzen tj.za mala ogniskowa , za mallo czasu by uciekajacy delikatny wschod gonic z buta grodzonymi pastwiskami kolejny km.
Dlatego poszedlem na kompromis(a w zasadzie nie mialem innygo wyjscia:-) ) postawilem mianowicie tylko na jeden kadr.Efekt powyzej.Wasz odzew mnie bardzo cieszy I zaskakuje pozytywnie, jako iz wogole nie komentowalem zdjec na forum od dluzszego czsu co nie jest do konca fair kiedy oczkuje sie by komentowano jego zdjecia mz.
Sledze zato forum namietnie dlatego tak mie sie przypomnialo jak Kulten wpadl mi w oko z wypowiedzia ze od puchy sa szkla wazniejsze.Ja juz wtedy to wiedzialem bo bylem bo pierwszym w zyciu doposazeniu sprzetowym-gdyby jednak tak nie bylo-czyli ciagle focilbym kitami-to pewnie widzac taka wypowiedz pomyslabym-oho kolejny sprzetowy onanista.A jednak to prawda(oczywiscie tylko w wypadku kiedy mowimy o sytuacji kedy musimy dokonac wyboru pomiedzy pucha a szklem)-przepraszam za banalny ton I oczywistosc, ale pisze te slowa jako amator dla amatorow zwlaszcza tych poczatkujacych by mysleli przez taki pryzmat na okolicznosc przyszlych nabytkow.
Ale wracajac do tematu...

To sa S-E wybrzeza Lake District UK-okolice Kendal. Dzieki za koment Kulten.A co do puszek to ja odpowiem tak ze obraz-jego odwzorowanie, strasznie sie zunifikowalo I paradoksalnie podswiadomie koduje sie w ludzkich mozgach teraz kod, ktory zniecheca do bycia kreatywnym, bo mowi nam ze jest dobrze-tak jak powinno byc, a nawet jeszcze lepiej.
Za to te starsze technologie kusza by je naprawiac(w p.procesie w tym wypadku).Te nowe by ich nie''psuc'' a te stare technologie na odwrot by je naprawiac.I to popycha do pracy.Bo trzeba pamietac ze sposob w jaki wykorzystujemy narzedzie jest kluczem-wtedy lepsze narzedzie jest tylko jeszcze szybszym I sprawniejszym katalizatorem...nic wiecej poza tym.
na marginesie zdjecie to bylo ustrzelone pompeczka(80-200)....Ja tu bazgrze a tu komentow przybywa...
Panie I panowie.Naprawde uprzejmie dziekuje za te piekne slowa I superlatywy
-jestem zaskoczony-byl to moj pierwszy plenerek mini mini plenerek od dawna troche grzebalem sie w inny galeziach fotografi I krajobraz troche odpuscilem.
Dzieki jeszcze raz
Jak przy zdjęciu można odpocząć, to czytając ten post tylko się ufff... zmęczyłem ;-)
Moja rada: rób więcej zdjęć, pisanie sobie daruj :-)

harb
12-12-2013, 11:21
świetny wieloplan, bardzo fajny kadr i fota :)

pszetak
12-12-2013, 12:27
Jak przy zdjęciu można odpocząć, to czytając ten post tylko się ufff... zmęczyłem ;-)
Moja rada: rób więcej zdjęć, pisanie sobie daruj :-)

:-)

Moze zupelnie to nie bede sobie darowal, ale pozno wczoraj wrocilem do domu na solidnym rauszu I tak mi sie jakos mleko rozlalo.Rzeczywiscie meczarnia:-).Sorki.

biegly
12-12-2013, 14:24
Wspaniałe zdjęcie!
Widać umiejętności uchwycenia czegoś wyjątkowego, a to zdjęcie takie jest ;)

Co do aparatów, to nie zawsze lepszy sprzęt idzie z umiejętnościami!
Jak sam wspomniałeś, lepiej mieć szkło i umiejętności. Wówczas mamy właśnie taką wychodzącą jakość, jak na załączonym obrazku.
Pamiętam pierwszy poranek z analogiem w plenerze, uświadomił mi moje umiejętności cyfrowe ;)

geralttt
12-12-2013, 18:14
Znakomitości! Jedna z najlepszych na forum w ostatnim czasie! :) Brawo! :)

ps

I dobrze... w pełni się zgadzam. :)

Odnośnie zdjęcia: Dla mnie jedno z lepszych które widziałem... świetnie wypatrzone. Ładnie układaniec prowadzi wzrok.
Odnośnie aparatu: D80 nadal jest świetnym aparatem, który w rękach umiejetnych (że tak to ujmę) potrafi robić świetne zdjęcia. Polecam galerie Alex-a Noriega (http://www.alexnoriegaphotography.com/) ktory przesiadł się z FX na DX i teraz foci D7000

No gość jest gość... :)

Kulten
12-12-2013, 21:56
W miejscówkach Alexa zdjęcia robią się same :) .
Co do sprzętu to ten nowy w porównaniu do archaicznych D80 i jemu wiekowo i klasowo zbliżonych ma tylko jedną istotną przewagę: świetne ISO. Ale czy w krajobrazie jest ono tak ważne? :) .

Nemeth
12-12-2013, 22:27
(...)
Co do sprzętu to ten nowy w porównaniu do archaicznych D80 i jemu wiekowo i klasowo zbliżonych ma tylko jedną istotną przewagę: świetne ISO. Ale czy w krajobrazie jest ono tak ważne? :) .

Tak.
:twisted:

Kulten
12-12-2013, 22:28
Tak.
:twisted:

Leniwyś :P .

Nemeth
12-12-2013, 22:30
Leniwyś :P .

Wręcz przeciwnie. Odkrywam, że poza ISO 100 też można używać aparatu.
Do tego, czasami (zwłaszcza w warunkach w jakich robię zdjęcia) bez wysokiego ISO się nie da.
Ale dość off topu :)

Kulten
12-12-2013, 22:32
Masz rację i zgadzam się. Ale koniec offtopowania.

gibber
12-12-2013, 22:32
Pięknie, fajny detal i kolory.

Adam Majchrzak
12-12-2013, 22:37
...za mala ogniskowa , za mallo czasu by uciekajacy delikatny wschod gonic z buta grodzonymi pastwiskami kolejny km.

Wow! Nie obawiałeś się "przyjaznych" angielskich wściekłych krówek? :razz:

... postawilem mianowicie tylko na jeden kadr.

I bardzo słusznie. ;)

Co by tu dużo pisać, bardzo mi się podoba, wszystko! ;)

Pozdrawiam! =]

deemes
13-12-2013, 01:48
góa zdjecia magia:) dół juz mniej bawi:) nie ujmując jakości, bdb

Rallynitros
13-12-2013, 15:21
Świetne, bez dwóch zdań!

pszetak
13-12-2013, 22:49
Wow! Nie obawiałeś się "przyjaznych" angielskich wściekłych krówek? :razz:

I bardzo słusznie. ;)

Co by tu dużo pisać, bardzo mi się podoba, wszystko! ;)

Pozdrawiam! =]

Tu bydla bardzo malo jest.Raczej pasterstwo. Ale I tak mam oczy do okola-wiadomo zawsze jakis baran moze sie traffic hehe.

Raz jeczcze dzieki Wszystkim za wpisy

Nikonozaur
14-12-2013, 00:06
Kadrowo bardzo mi się widzi, w kolorkach może ewentualnie lekko grzebnąłbym dla wzmocnienia... Może. ;)

vienko
14-12-2013, 00:27
ladnie,gra planow robi robote

pszetak
14-12-2013, 02:55
Kadrowo bardzo mi się widzi, w kolorkach może ewentualnie lekko grzebnąłbym dla wzmocnienia... Może. ;)

Byc moze:-).
P. Andrzeju, podkrecie moze po swojemu, porownamy.Ja jade na fabrycznych ustawieniach wiec bedzie ciekawie to prownac.Przyznam ze ja to widze wrecz troszkie w nierealnym klimacie kolorystycznym-co mi odpowiada naturalnie-nawet jezeli widac to troszke inaczej na ''skreconych''monitorach:-).Jak cos to poprosze w mega naturalistycznym klimacie(w czym jestes pan np.dobry).Jak czasu stanie.
Dzieki Tobie I innym za wizyte, jeszcze raz.

Duder
14-12-2013, 15:01
Zdjęcie świetne. Jednak ... jakby to ująć, by nie wyszło na krytykę? Mam podobne odczucie jak Nikonozaur. Jakoś nie do końca mogę się zachwycić fotą, bo właśnie te kolory ... Od góry do połowy kadru jest super, ale niżej te blade zielenie ... no nie są sympatyczne. Ja wiem, że świt, blade światło itd. Nie jest to zarzut, absolutnie. Jednak dla osiagnięcia pełni szczęścia ja bym przy tych kolorach próbował grzebać. Od Ciebie absolutnie tego nie wymagam, a piszę o swoich odczuciach szczerze, bo myślę, że dla autora to może być ważne, może da do myślenia, może nie. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję świetnego kadru.
P.S. Wróciłem jeszcze raz do obrazka i uświadomiłem sobie, że ten chłodny odcień bliższych planów daje tutaj perspektywę, różnicuje dodatkowo plany. No, brdzo trudno byłoby coś zmieniać, by tego efektu nie utracić, ocieplanie chyba odpada. Jednak próbowałbym, bo fota tego warta - przy takiej wiele godzin można zainwestować, nie wiedząc czy sie coś uzyska.

pszetak
14-12-2013, 18:09
Duder, dzieki za opinie.Nie mam troszke czasu teraz na obszerne komentarze, ale czy wzieliscie pod uwage ze na pierwszych planach to wrazenie splowienia poteguje poprostu szron.Szron, ktorego nie ma w wyzszych partoach-temperatura byla ok 0 I niektore partie pastwiska byly juz nie oszronione.dodatkowo gore troszeczke sciemnia filtr.To wszystko sklada sie na to jak zdjecie wyglada obecnie.Mi to nie przeszkadza a wrecz pomaga.Ale wiadomo, kazdy postrzega troszke inaczej.Dzieki.

zbdu
15-12-2013, 10:14
Wypisz, wymaluj, jak malowany obrazek. Pięknie
Pozdrawiam