Zobacz pełną wersję : D7100 jaki obiektyw do makro
Proszę doradzcie jaki obiektyw zakupić do makro. Jaka będzie różnica pomiędzy tymi obiektywami oczywiście poza ogniskową i jasnością
1. Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD
2. Nikon Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2,8G
3. Nikon Nikkor AF-S DX VR Micro 85 mm f/3.5G ED
4. Nikon Nikkor AF-S DX Micro 40 mm f/2.8G
5. Sigma 17-70 mm f/2,8-4 DC Macro OS HSM C
6. Sigma AF 70 mm f/2,8 EX DG Macro
Oczywiście może być też inny - tak w kwocie do 2 000 zł (ewntualnie troszkę powyżej tej kwoty)
darkmajin
11-12-2013, 09:42
taki user zaawansowany, a temat na poziomie pierwszopościsty..szukajka nie działa?
ogniskowa się dla Ciebie nie liczy w macro? Z resztą wybierał bym pomiędzy pierwszymi dwoma
3. taki sobie w testach - nie znam osobiście
4. wyjeżdża przednia część 1:1 to chyba 4-5cm? od obiektu
5. zoom macro ... ta...
6. też ryja wysuwa
mamil_km
11-12-2013, 09:51
AT-X M100 AF PRO D
http://www.tokinalens.pl/produkty/seria-at-x-pro/item/22-at-x-m100-af-pro-d#przyk%C5%82adowe-zdj%C4%99cia
Podpisuję się pod propozycją mamil_km.
cz4rnuch
11-12-2013, 14:17
Proszę doradzcie jaki obiektyw zakupić do makro. Jaka będzie różnica pomiędzy tymi obiektywami oczywiście poza ogniskową i jasnością... Łatwiej będzie jeśli Ty doprecyzujesz i zdecydujesz się na jakieś ogniskowe bo wybór obiektywów makro godnych polecenia jest przeogromny. Potrzebujesz fajerwerków typu VR, szybkiego i cichego silnika, uszczelnień, przeszkadza Ci wysuwająca się mordka, wolisz wydać mniej czy więcej, filmujesz, portretujesz, jarasz się bokehem, czy może tylko makro i wygodny pierścień ostrzenia? Może pełna klatka w przyszłości? Podpowiedz coś to inni też będą mieli łatwiej w podpowiedzeniu Tobie. Jest też duży test najlepszych obiektywów pod D7100, który przeprowadzili DXOmarki. Co prawda są porozrzucane po kilku kategoriach ale pewnie znajdziesz tam wiele obiektywów z twojej listy.
Oczywiście może być też inny - tak w kwocie do 2 000 zł (ewntualnie troszkę powyżej tej kwoty) Z nowych obiektywów poniżej 2000 dodałbym jeszcze Sigmę 105 OS.
AT-X M100 AF PRO D...
Podpisuję się pod propozycją mamil_km.
Właśnie wczoraj na DXOmark pojawił się test tej Tokiny. Na DX wyszło bardzo dobrze, jednak dopiero na FX rozwinęła skrzydła. <<klik>> (http://www.dxomark.com/Reviews/Tokina-AT-X-M100-AF-Pro-D-100mm-f2.8-Nikon-mount-lens-review-Excellent-all-round-performance)
dziękuję za rady ta Tokina jest w ciekawej cenie :-)
Wysuwa się jej mordka? stałoogniskowy obiektyw
http://fotozakupy.pl/obiektyw/tokina-af-100-mm-f-2-8-at-x-pro-d-dostawa-gratis,6111s,380d
dziękuję za rady ta Tokina jest w ciekawej cenie :-)
Wysuwa się jej mordka? stałoogniskowy obiektyw
http://fotozakupy.pl/obiektyw/tokina-af-100-mm-f-2-8-at-x-pro-d-dostawa-gratis,6111s,380d
Pytasz czy sie jej mordka wysuwa, posylasz link ze sklepu, gdzie na zdjeciach artykulu WYRAZNIE to widac...
marcin_G
15-12-2013, 21:33
Ej, panowie, cudze chwalicie, swojego nie znacie
Tu poniżej crop prawie 100% z Micro-Nikkora 55/3,5, skala odwzorowania 1:1,
http://img35.imageshack.us/img35/5244/nr6.JPG
dlatego się dziwię że niby stałka a mordka się wysuwa może to zdjęcie innego obiektywu
dlatego się dziwię że niby stałka a mordka się wysuwa może to zdjęcie innego obiektywu
Znaczna ilość stałek ma wysuwającą się mordkę, szczególnie tych starszych, bo w stałce najprościej zrobić ostrzenie na zasadzie odsuwania całości układu optycznego od matrycy i nie w środku nie ma nic ruchomego.
marcin_G
15-12-2013, 23:01
...stałka a mordka się wysuwa...
A co ma piernik do wiatraka, za przeproszeniem?
michalek80
16-12-2013, 20:08
Miałem Tamrona 90mm 2.8 pracował z D7000, bardzo fajne szkło. Autofocus powolny ale w macro to nie przeszkadza.
Przy małych odległościach "mordka" bardzo się wysuwa.
Sprzedałem tydzień temu i jednak zbieram na 85 1.8.
Wysyłane z mojego HTC Desire HD za pomocą Tapatalk 2
Właśnie dlatego, że się wysuwa, to jest stałka. Z technicznego punktu widzenia obiektywy makro, które nie mają wysuwanej mordki nie są obiektywami stałoogniskowymi.
To ja dorzucę swoje trzy grosze.
Tamron 60/2. DO makro bardzo przyzwoity (odległość ostrzenia jak w 90 i wewnętrzne ogniskowanie) a i do portretu lub w ciemnym pomieszczeniu jego jasność się przydaje.
raftepes
30-06-2018, 23:45
Podpinam się pod wątek. Czy sigma 150 2.8 nada się do d7500 czy będzie to za duża ogniskowa do makrofotografii z DX ?
Raczej tak. Pod DX-a celowałbym w coś krótszego, np. Tamron 90/2.8, a może jeszcze lepiej Tamron 60/2.
cz4rnuch
01-07-2018, 00:03
Podpinam się pod wątek. Czy sigma 150 2.8 nada się do d7500 czy będzie to za duża ogniskowa do makrofotografii z DX ?Do czego konkretnie (roślinki, owady, biżu)? Z ręki, poranne zorze, popołudniowe zabawy?
Podpinam się pod wątek. Czy sigma 150 2.8 nada się do d7500 czy będzie to za duża ogniskowa do makrofotografii z DX ?
Zależy, co chcesz fotografować. Np. do owadów to jak dla mnie wygodna ogniskowa.
Chcesz nową czy używaną? Nowa, to jak dla mnie zbyt duża dopłata w stosunku do S 105/2.8. Przy zakupie używanej sprawdź, czy będzie działał autofocus (także przez lv), ewentualnie trzeba będzie wysyłać na aktualizację do Sigmy, o ile się da.
Ps. Tak w ogóle to fajne szkło ;)
raftepes
01-07-2018, 07:53
Głównie focę z ręki chociaż czasami korzystam ze statywu. Obiektyw głównie chcę wykorzystywać do fotografii kwiatów. Z uwagi na to, że mieszkam w Gdańsku-Oliwie mam 5 min. z kapcia do Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego więc mam możliwość focenia wszelkiego rodzaju owadów, co znając mnie też mnie wciągnie. Zastanawiam się nad takim zestawem nikkor micro 60 D., nikkor 105 D i sigmą 150 bez OS.
A może tokina 100 2.8 ? Tani obiektyw, któremu optycznie nic nie brakuje.
raftepes
01-07-2018, 08:22
Myślałem też o TAMRONIE SP AF28-75mmF/2.8 XRDi LD MACRO ale z tego co słyszałem zmiennoogniskowe do makro to słaby pomysł.
Myślałem też o TAMRONIE SP AF28-75mmF/2.8 XRDi LD MACRO ale z tego co słyszałem zmiennoogniskowe do makro to słaby pomysł.
Wręcz idiotyczny, poza jednym Nikkorem 70-180. Zoomy, które mają w nazwie macro, osiągają skale 1:2. Taką samą skalę ma Nikkor AF-P 18-55 za 350 zł.
Większość obiektywów makro ma skalę 1:1 (poza najstarszymi konstrukcjami), a nawet 2:1. Ogniskowa nie ma większego znaczenia, dużo ważniejsze są odległości. Minimalna odległość ogniskowania (wbrew pozorom im większa, tym lepiej). A także odległość od obiektu do przedniej soczewki, ale tego w parametrach nie wyczytasz.
raftepes
01-07-2018, 09:07
Top67 to co byś polecił? Twoja dotychczasowa pomoc to same strzały w 10. Jestem bardzo zadowolony z polecanych obiektywów.
Trochę zrobiło się pomieszanie z Twojej strony
Zasadniczo makro to skala 1:1, sporo obiektywów ze względów marketingowych ma dodane w nazwie "macro", a mają skalę 1:2 czy 1:3. Podobną skalę (1:3 czy 1:4) masz w tanich zoomach Nikona i do kwiatów taka skala spokojnie wystarcza. Do większych owadów (np. motyle) całkiem ok są szkła 70-300, Nikkor af-p jest teraz b.tani.
Zastanawiam się nad takim zestawem nikkor micro 60 D., nikkor 105 D i sigmą 150 bez OS
Wszystkie chcesz kupić? :) Według mnie zupełnie bezsensowny wydatek, 3 szkła makro. Każde z nich ma zalety, ale na początek w zupełności wystarczy jeden ;)
Do owadów kupiłbym raczej Sigmę 105/2.8, cena/jakość najlepsza, zakres ok, stabilizacja może się przydać. S150 z ręki to taki sobie pomysł, to dość ciężkie szkło, długa ogniskowa czyli zostaną b.krótkie czasy, trudno będzie o warunki i jakość.
raftepes
01-07-2018, 09:32
Trochę pomieszane bo jestem w czarnym D. Nie znam się na makrofotografii a chcę się w nią pobawić stąd moje pytanie. Jak trzeba to może być kilka szkieł. Kasa nie gra roli w granicach zdrowego rozsądku. Wychodzę z założenia, że lepiej kupić coś dobrego co będzie na lata a jak się znudzi będzie można odsprzedać.
To kup S105, porobisz zdjęcia i zobaczysz, czego ewentualnie potrzeba. Pszę to jako posiadacz S150, to bardzo dobre szkło, zależy za ile kupisz, ale te nowsze z OS dość trzymają cenę, będzie raczej drożej niż nowa 105.
Po prostu wydana większa kasa na 150 względem 105 powinna mieć jakieś uzasadnienie, wynikające powiedzmy z potrzeb i doświadczenia.
cz4rnuch
01-07-2018, 09:46
150ką może być ciężko robić z ręki. Trzeba skrócić czasy naświetlania a w makro ze światełkiem i tak zasadniczo są problemy. Miałem dwa obiektywy makro Tamrona (60 oraz 90VC) i te mogę polecić. 60/2 jest tani i ostry oraz ma całkiem znośną odległość "roboczą". No i łatwo się nim fotografuje z ręki. 90VC ma za to niezłą stabilizację, która od czasu do czasu też się przydaje i trochę większą odległość roboczą co ułatwia focenie owadów. Ale ten drugi jest sporo droższy, szczególnie odnowiona wersja. Z tego co widzę to całkiem nieźle cenowo wychodzi teraz Sigma 105 OS. Masz w miarę uniwersalną ogniskową (do makro oczywiście) oraz stabilizację.
Dowolny obiektyw ze skalą da prawie takie same zdjęcia. Tylko z innej odległości. Do pracy w studio, krótsza ogniskowa jest zaletą, często nie ma gdzie odejść, a przy zdjęciach z góry na stoliku, jest bardzo niewygodnie. Ale na łące i żywych okazach, lepiej być dalej i nie płoszyć. To jednak też nie jest zasada, jak trzeba odgarniać gałęzie, to lepiej być bliżej. Do kwiatów brał bym coś z zakresu 60-90 mm, ostatecznie 105. Na początek na pewno nie warto wchodzić w 150 czy 180.
Ale skoro masz D7500, to warto też mieć Nikkora AF-P 18-55VR. Można go upolować za grosze (ja dałem 70 zł), bo ludzie kupują do starszych puszek i im nie działa. Na DX skala 1:2 to kwiatek o wielkości 2 cm.
Ja polubiłem się z dłuższymi ogniskowymi w makro. Przeszedłem przez Sigmę 50, Tamrona 90, Minoltę 100, Tamrona 180, a teraz mam Sigmę 150 OS i na FF do płochliwych motyli jest nieco za krótka, więc używam jej z TC 1,4.
Do motyli z powodzeniem można używać starszych teleobiektywów 70-300 Sigmy i Tamrona. Mają skalę 1:2 i dosyć dużą odległość ostrzenia. Po domknięciu i tak potrzebnym ze względu na GO, dają znośny obrazek.
Zależy od motyli :p Mniejsze modraszki są naprawdę małe. No, ale to już dość specjalistyczne zastosowania.
raftepes
01-07-2018, 10:13
Czyli zamiast nikkora micro 60 D - Tamron 60 2.0. Ponadto Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro zamiast n 85 dx ed vr i Sigma 105 zamiast nikkora micro 105 D.
Aktualnie posiadam: Sigmę 17-50, N 18-105, N afp 70-300 VR, N 10-24, N 50 1.8D.
Różnica pomiędzy tymi obiektywami jest pomijalna. Sprowadza się głównie do kwestii obsługi. Starsze obiektywy zmieniają długość przy ogniskowaniu, nowsze zmieniają ogniskową. Niektóre mają przełącznik MF z boku, a niektóre całym pierścieniem.
Kwiatki dość szybko się nudzą, szuka się manualnych, starych szkieł dla ciekawych efektów, itd. Plus skala 1:1 nie jest potrzebna.
Zwróć uwagę, że S105 w przeciwieństwie do ww Tamrona nie zmienia długości. To dość istotne np. przy owadach.
A propo tych starych manualnych to co byście chwalili ? Ogniskowa od 60 do 100mm.
Ja ostatnio miałem Mitakon 80-205 f/3.9 close focus, ma fajną opcje zmniejszenia odległości ostrzenia co daje fajne odwzorowanie jako namiastkę makro, a 205mm tez całkiem fajne.
Bardzo ciekawy jest Nikkor 28-105D ze względu na makro 1:2 i bardzo ładną ostrość.
Kolejny ciekawy obiektyw to Soligor 28mm f/2.8 bo ostrzy z odległości 30cm i jest pioruńsko ostry, tego używam obecnie i zaskakuje mnie swoją ostrością.
Oczywiście są to obiektywy dające namiastkę makro, nie skupiam się na odwzorowaniu 1:1 lub większym bo dla mnie to za dużo roboty z tłuczeniem dziesiątków zdjęć żeby je łączyć, nie dla mnie taka zabawa, wolę pseudo makro.
( aha... Mitakon przerobiony do nikona żeby miał normalne ostrzenie do nieskończoności, Soligor z mocowaniem oryginalnie Nikon F )