Zobacz pełną wersję : Pęknięta obudowa D700
Witam,
Dzisiaj miał miejsce tragiczny wypadek. Nikon D700 upadł z wysokosci ok. 1,5m na chodnik czego efektem jest pęknięta obudowa w rógu przy slocie na baterie. Aparat prawidlowo ostrzy, migawka dziala, wyswietlacz dziala, obiektyw i bagnet nienaruszone. Tylko slot baterii jest pekniety (część odpadla ok. 1cm na samym rogu) i pokrętło przysłony z przodu jest przyblokowane na skutek wygiecie obudowy. Czy ktoś orientuje się czy obudowe lub jej elementy mozna wymienic ? Czy ktoś mogłby polecić dobry serwis w Krakowie ?
Pozdrawiam,
Mateusz
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s28.postimg.org/docnbhcdp/Screen_Shot_2013_12_10_at_11_21_36_PM.png)
Podejrzewam, że coś takiego zrobi tylko serwis Nikona.
Niestety zamienników części obudowy nie ma, a Nikon nie sprzedaje takich części.
A czy ktoś miał jakieś doświadczenia z pękniętą obudową i serwisem Nikona w Warszawie ? Jak w tym wypadku to działa? Rozmawiałem ze znajomym z USA, który naprawiał tam swoją D700 z taką samą usterką i twierdzi, że w przypadku D2,D3,D700 itp. obudowy są wymieniane za darmo nawet po upływie gwarancji (??) Czy to mozliwe?;]
Maciek N
11-12-2013, 00:59
Ja bym na Twoim miejscu poszukał uszkodzone D700 oczywiście z cała obudową, to wydaje mi się jedyne rozwiązanie. Myślę że każdy serwis Ci to poskłada. Serwis Nikon da nową obudowę i na pewno się nie opłaci.
To co mnie zaskakuje to że ten aparat jeszcze żyje. Jakoś mam przekonanie że jest to możliwe tylko przy d700:)
aparat dziala prawdopodobnie tylko dlatego ,ze upadl od strony uchwytu po stronie baterii. najgorsze jest to,ze jestem na wyjezdzie i musze dokonczyc prace - aprat musi dzialac jeszcze 2 doby. no i poki co dziala;]
Jesli sobie poradzisz :-)
http://www.ebay.com/itm/Nikon-D700-Bottom-Plate-Cover-Unit-NEW-GENUINE-PART-OEM-NEW-/310800658968?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item485d29b218
Btw. widziałem d700 który z pęknięciem w tym samym miejscu działał rok czasu (ale klapka była na miejscu). Inna kwestia to to że to jest jakieś felerne miejsce bo dupnął wtedy z 30 cm i pękło.
erro, dzieki za link! obawiam sie jednak ,ze potrzebna bedzie wymiana calej obudowy, bateria jest zablokowana w slocie troche powyzej, pokretlo przyslony kreci sie z oporem, wygieta zostala cala boczna czesc. lub przemiescila sie.
fotomarek_k
11-12-2013, 13:04
Współczuję- napisz ku przestrodze, czy to pasek nie wytrzymał, czy inna przyczyna upadku...
skontaktuj sie z serwisem aparatów w Chorzowie na ul. Hajduckiej, może tam się tego podejmą. Z czystym sumieniem ich polecam !
fotomarek_k: stalo sie to w naprawde idiotyczny sposob: robilem zdjecia na tlocznej ulicy w duzym pospiechu, zaczal lac deszcz i chcialem jedna reka naciagnac kaptur na glowe - pasek splątał sie (nie wiem jakim cudem) z gumką od kaptura. efekt - kaptur na glowie, aparat na chodniku. przestroga taka: nie wieszac aparatu na odziezy ze zbyt duza iloscia linek, gumek, zaczepow, rzepow itp itd. to juz drugi podobny wypadek w zimowej odziezy tego typu - wczesniej na szczescie byl to maly samsung ex1 ktory przezyl, ale schemat podobny: stres, pospiech, zatloczone miejsce, nerwowy ruch - pasek sklejony z rzepem od rekawa - *bach*
przy okazji - gdybym tego dnia nie był taki "wygodny" i nie odkrecil gripa ("a po co bede to dzwigal, nie potrzebne mi 2 baterie") to rozwalony bylby nieoryginalny grip a nie body aparatu wiec rowniez polecam do szybkiej reporterki uzywac gripa na wszelki wypadek. zawsze ochroni aparat przy upadku.
nigel: dzieki !
Z dodatkowym ciężarem, zmieniłby się środek ciężkości, aparat obróciłby się inaczej i pewnie co innego by się uszkodziło. Zatem niekoniecznie grip zamortyzowałby upadek.
zdyboo: bardzo mozliwe. teraz mozna tylko spekulowac;]
JohnnyBravo
11-12-2013, 15:04
Na jakieś ekstremalne wyprawy z drogocennym sprzętem możnaby zaiwestować w "opancerzenie" ;)
google -> camera armor D700
Ani to piękne, ani pewnie wygodne, ale w takiej sytuacji jak omawiana powinno pomóc
fotomarek_k
11-12-2013, 15:55
Pytałem o okoliczności, bo kilkakrotnie- przy "żonglowaniu" na dwa body- o włos byłem od "swobodnego wypuszczenia" aparatu, tego którego pasek nie był aktualnie na szyi :oops: Dotąd mi się udawało, ale skóra cierpnie...
W każdym razie- sprawnej i niedrogiej naprawy życzę.
Dokładnie ja też ledwie uniknąłem upuszczenia swojego D700 - daj znać ile będzie cie kosztowała naprawa i gdzie?
Spód wymienić łatwo. Gorzej, jeśli reszta uległa odkształceniu. Próba podgięcia kończy się często pęknięciem.
Oczywiscie dam znac jak uporam sie z problemem. wydaje mi sie ,ze boczną czesc obudowy tez da sie wymienic - widac tam jakies srubki pod gumą. ale to sie okaze jak wroce do Polski i oddam sprzet do serwisu.
swoja droga to naprawde swiadczy o jakosci sprzetu - dzisiaj caly dzien kontynuowalem zdjecia - wszystko dziala;]
--
Nie piszemy posta pod postem, używamy funkcji "edytuj" - FHR
Ja swojego łapałem dwa razy (z sukcesem) jak mi się pasek zerwał, straszne uczucie.
oczywiscie dam znac jak uporam sie z problemem. wydaje mi sie ,ze boczną czesc obudowy tez da sie wymienic - widac tam jakies srubki pod gumą. ale to sie okaze jak wroce do polski i oddam sprzet do serwisu.
Pod gumą gripa jest plastikowy koszyk na baterię, a koszyk ten przykręcony jest do stelaża - konstrukcji nośnej aparatu. Jeśli sam koszyk uległ uszkodzeniu, nie licząc oczywiście dolnej obudowy, to jeszcze pół biedy, ale w przypadku uszkodzenia stelaża to koszt naprawy może zaboleć. Tak czy inaczej aby wymienić koszyk baterii to aparat musi zostać rozebrany w proch, więc sama robocizna będzie kosztować niemało, a jak wiadomo fabryczny serwis się ceni.
Eee. Nie takie rzeczy lepiło się distalem*
*Distal. Pradawny klej dwuskładnikowy. Wyparty przez Poxipol
Rafał_Sz
12-12-2013, 08:19
Eee. Nie takie rzeczy lepiło się distalem*
*Distal. Pradawny klej dwuskładnikowy. Wyparty przez Poxipol
O sklejeniu tego sam pomyślałem, trzeba by tylko sprawdzić, co powoduje opór pokretna i pozbyć się problemu z baterią. A Distal choć pradawny, moim zdaniem jest lepszy od Poxipolu. A jeszcze lepsze kleje dwuskładnikowe robi Soudal, maja nawet taki, co wiąże z grubsza w 60 s. :)