Zobacz pełną wersję : Sunpak vs Nikon
QUADLENIUM
10-12-2013, 22:57
Co lepiej wybrać?
Używaną lampę Nikon SB-400 czy nową Sunpak RD2000.
Nie mam doświadczenia z lampami błyskowymi, uczę się fotografii od 8 miesięcy i nie chce od razu wydawać 1.0 na SB 700 czy 910, przerażają mnie duże lampy błyskowe;) jak np NISSIN Di700
Aż tak jest się leniwym ??
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=112611
A jak rzeczywiście chcesz lampę błyskową, to musisz się pogodzić z tym że będzie duża - ich wielkość jest podyktowana wieloma czynnikami, w tym i budową ludzkiego oka - wysokie lampy nie potrzebują redukcji czerwonych oczu na bliskich i średnich odległościach. Z małą lampą zawsze trzeba używać redukcji.
QUADLENIUM
10-12-2013, 23:36
Fakt czytałem to ostatnio;) ale już się gubię w tych wszystkich komentarzach i nie wiem co wybrać,(link do zdjęc nie działa i dlatego dalej pytam;])
Mam Nikon-a D5100 i szukam dla niego lampy, caly czas sie zastanawiam czy za gotówke do 300zł kupić słabszą czy wziąć na raty sb-700
Borat1979
11-12-2013, 00:02
SB-400 to zabaweczka a nie lampa. Lampa, która nie ma dyfuzora, odbłyśnika i palnika, który można swobodnie obrócić w pionie i poziomie jest mało użyteczna.
Fakt czytałem to ostatnio;) ale już się gubię w tych wszystkich komentarzach i nie wiem co wybrać,(link do zdjęc nie działa i dlatego dalej pytam;])
Mam Nikon-a D5100 i szukam dla niego lampy, caly czas sie zastanawiam czy za gotówke do 300zł kupić słabszą czy wziąć na raty sb-700
Kupić Yongnuo YN-468II za 370zł. Podejrzewam, że da dokładnie to samo co SB-700 za 1100zł.
Widać, że o lampach nie masz zielonego pojęcia, a jak nauczysz się ją poprawnie i efektywnie wykorzystywać, to przyjdzie czas na drugą lampę - wtedy kupisz lepszą.
QUADLENIUM
11-12-2013, 10:57
a proszę mi powiedzieć czy z tym chińczykiem i moim d5100 to będę mógł przez błysk z body wyzwolić chińczyka?
Tak, ale tylko jak ustawisz lampę w tryb fotoceli, a ta na body będzie w trybie manualnym bez przedbłysków.
QUADLENIUM
11-12-2013, 11:22
czyli najlepszym wyborem do 400zł będzie Yongnuo YN-468II ??
czyli najlepszym wyborem do 400zł będzie Yongnuo YN-468II ??
Nie najlepszym, a najtańszym sensownym.
QUADLENIUM
11-12-2013, 11:54
Nie najlepszym, a najtańszym sensownym.
Najlepszym sensownym wyborem do nauki w cenie do 400zł będzie Yongnuo YN-468II.
a do 600zł Nissin Di700 ??
Najlepszym sensownym wyborem do nauki w cenie do 400zł będzie Yongnuo YN-468II.
a do 600zł Nissin Di700 ??
Nie ma czegoś takiego jak sensowny wybór do... Sensowne jest kupowanie czegoś najtańszego spełniającego minumum, a później już tylko konkrety - czyli lampy mające wszystko (lub prawie wszystko).
Jak masz 600zł na lampę, to dołóż i kup już porządną lampę. Opinie o Nissinie znajdziesz na forum.
QUADLENIUM
11-12-2013, 13:06
tzn do 300zł zapłacił bym gotówką, powyżej brałbym na raty, dlatego mam dylemat czy kupić używaną sb-400 za 300zł czy wziąć na raty sb-700,
zależy mi na tym by fajnie wszystko grało z d5100 i 18-105 + 35mm
SB-400 to lampa raczej do zaawansowanych kompaktów, a nie lustrzanek. Da Ci dokładnie do samo co wbudowana... jedyne co zyskasz to trochę więcej mocy i tyle.
SB-400 to lampa raczej do zaawansowanych kompaktów, a nie lustrzanek. Da Ci dokładnie do samo co wbudowana... jedyne co zyskasz to trochę więcej mocy i tyle.
+1
Jeśli kupować lampę to z obracanym palnikiem, odbłyśnikiem itd
QUADLENIUM
11-12-2013, 19:41
widzę Panowie że macie w stopkach Nissina, to proszę powiedzcie mi czemu np nie kupiliście sb-700?? ;] czy sb-700 nie jest wart swojej ceny??
Ja kupowałem dawno temu, stopka nie jest aktualna ale powiem Ci że przeważyła wtedy kieszeń biednego studenta. Na początek akurat ta lampa była wystarczająca. Jedyne czego brakowało to synchro z krótkimi czasami, słabiutka fotocela no i miałem wersję której nie dało się wyzwolić bezprzewodowo. Z czasem się jednak przestaje błyskać z aparatu ;)
QUADLENIUM
13-12-2013, 23:54
A więc stało się , wybór padł na nikona, od dzisiaj uczę się na sb-700;) droga ale z minuty na minute coraz to bardziej mi się podoba.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Borat1979
14-12-2013, 17:30
Możesz jeszcze obrócić palnik do góry czego w lampie wbudowanej się nie da zrobić, można założyć "mydelniczkę" czy dodać odbłyśnik co zwiększy odrobinę funkcjonalność.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dembflashproducts.com/flipit400/i/flipit400_index.jpg)
Oczywiście nie zmienia to faktu, że to bardziej gadżet niż porządna lampa :)
widzę Panowie że macie w stopkach Nissina, to proszę powiedzcie mi czemu np nie kupiliście sb-700?? ;] czy sb-700 nie jest wart swojej ceny??
Moim zdaniem nie bo za mniejsze pieniądze można kupić lampy o większych możliwościach. SB-700 jest warta ponad 1000 zł.
Nissin Di866 (najwyższy model, pomijając Extreme) kosztuje mniej niż SB-700, a jest odpowiednikiem SB-910.
A czy SB-700 jest tyle warta co kosztuje - w porównaniu do cen konkurencji - nie, ale nie ma jakoś strasznie nadmuchanej ceny.