PDA

Zobacz pełną wersję : Przegląd aparatu

MasterM16
10-12-2013, 16:58
Cześć :) W ciągu kilku dni chcę nabyć lustro. W związku z tym mam pytanie.
Czy jest możliwość sprawdzenia, czy było grzebane w sofcie (cofanie przebiegu itp), oraz ile taka usługa kosztuje? No i w ile serwis może się z tym uwinąć? Zależy mi na tym, aby aparat dotarł do mnie do świąt i żebym ewentualnie zdążył go odesłać, jeśli by coś nie pasowało. :)
Z góry dzięki!

TOP67
10-12-2013, 17:22
To raczej możesz zapomnieć.
Nie wiem czy serwis wykonuje taką usługę, ale na pewno nie w takim terminie.
Cofanie licznika jest możliwe w niektórych aparatach od tego roku. Poproś sprzedawcę o zdjęcie z zeszłego roku i sprawdź opandą przebieg.

nied0bry
10-12-2013, 17:23
Ekspertyza w Nikonie kosztuje 30zł + 25zł zryczałtowany transport w dwie strony. Dostajesz info o faktycznym przebiegu aparatu i czy był 'grzebany'. Najlepiej zrzucić to na sprzedającego - jak się będzie wykręcał, to odpuść...

zgera
10-12-2013, 18:49
Cofanie licznika jest możliwe w niektórych aparatach od tego roku. Poproś sprzedawcę o zdjęcie z zeszłego roku i sprawdź opandą przebieg.

TOP67, nie pomyślałeś że można przestawić datę w aparacie i zdjęcie dzisiaj wykonane może być z datą 10.11.2012.

TOP67
10-12-2013, 18:59
Oczywiście, że można. Ale wystarczy najpierw poprosić o aktualne zdjęcie. Poza tym sporo osób publikuje zdjęcia na FB itp. Wystarczy sprawdzić, kiedy było umieszczone. Jest wiele metod, na upewnienie się, że zdjęcie było zrobione rok temu.

grissley
15-02-2020, 22:36
Odkopuję:
Sytuacja. Kupujemy aparat od osoby prywatnej. Można go oblukać i wogóle, ale decyzja o zakupie zapada na miejscu. Aparat niezajechany, przebieg rozsądny. Da się jakoś zorientować, czy ktoś nie kręcił licznika? Ładny stan nie wyklucza milionowych przebiegów...
Chodzi akurat o D3s