Zobacz pełną wersję : Reuters 2013 - zestawienie sprzętu
Ciekawe zestawienie (i nieco kontrowersyjne ;-)): http://www.spidersweb.pl/2013/12/najpopularniejszy-sprzet-foto.html
Bo Canoniarze robią zdjęcia, a Nikoniarze dyskutują o pierdołach na forum ;P
RobertMiernik
10-12-2013, 11:29
Co tam jest kontrowersyjnego, bo chyba za mało kontrowersyjny jestem, żeby to wychwycić?
Co tam jest kontrowersyjnego
"86% najlepszych zdjęć 2013 roku zrobiono aparatami Canona. Na 93 zdjęcia aż 80 zrobili Canoniarze. W zestawieniu znalazło się tylko 11 zdjęć Nikona. Jak tłumaczyć ten wynik? Doprawdy, trudno jest to wyjaśniać racjonalnie."
phantomek
10-12-2013, 14:49
Nic tu kontrowersyjnego nie widać,
a tak po za tym, to nie wiem czemu ma służyć takie zestawienie?
jakieś rozbicia na stałki dłuższe krótsze, jakie czułości,
naprawdę komuś musi się nudzić żeby takim czymś się zajmować.
A to jest największy debilizm jaki ostatnio słyszałem,
wniosek który wysnuł autor tego artykułu:
"Statystycznie rzecz biorąc
Do wykonania najlepszej fotografii powinniśmy użyć Canona EOS 1D-X z obiektywem 16-35 mm. Zdjęcie powinniśmy wykonać na pełnym otworze przysłony (f/2.8), z czułością ISO 400 i z czasem 1/1000 s. Tyle teorii. W praktyce może nam wystarczyć nawet smartfon."
I ja tu nie chce bronić Nikona czy coś,
po prostu takie statystyki są głupie, nic nie znaczące,
a kto siedzi w temacie prasowym to wie dlaczego tak jest, dlaczego tak to wygląda na tych cyfrach.
Statystycznie ja i moja żona mamy po jednym jądrze
donkiszot
10-12-2013, 16:06
Bardzo dobrze, dostatecznie, siadaj dwója. ;) Jeśli kiedykolwiek uczyłeś się statystki, to prawdopodobnie oblałeś, a jeśli to tylko żart, to na tyle śmieszny na ile nie uważałeś na zajęciach.
Amadeusz
10-12-2013, 16:43
Co tam jest kontrowersyjnego, bo chyba za mało kontrowersyjny jestem, żeby to wychwycić?
Zapewne Jury było kontrowersyjne ;)
RobertMiernik
10-12-2013, 17:47
Zapewne Jury było kontrowersyjne ;)
AA, no i wszystko teraz jasne ;)
A czym mają robić zdjęcia fotografowie z Reutersa, skoro Reuters od wieków współpracuje z Canonem? ;>
Nic tu kontrowersyjnego nie widać, (...)
A to jest największy debilizm jaki ostatnio słyszałem,
wniosek który wysnuł autor tego artykułu:
Sam widzisz.
phantomek
11-12-2013, 23:54
Debilne to nie znaczy kontrowersyjne ;)
nad kontrowersją możemy się zastanowić, a nad taką głupotą to już szkoda czasu :)
Srebrne usta i czyscisz mi monitor....! :mrgreen:
mateo912
12-12-2013, 02:11
tak samo jak statystycznie na 1 km2 w Watykanie jest 2 papieży ;)
Jakub365
30-12-2013, 17:29
A mi sie wydaje, ze te statystyki sa realne, wezcie pod uwage, ze canon pierwsze ff wypuscil w 2004r, a nikon dopiero ok.4lata pozniej i ludzie z przyzwyczajenia jada na canonach, bo po co maja zmieniac system? Wystarczy wlaczyc wiadomosci, filmy polskie, zagraniczne, wpisac fotografia,oswietlenie,turtorial w youtube w 90% uzywany jest Canon;-) Moze chodzi tez o kwestie lezenia w dloni? Mi zdecydowanie kazdy C lezy lepiej od N co prawda mialem tylko d5100, d90, d7000 i d300s, ale we wszystkich brakuje mi miejsca na kciuka oraz za male wglebienie jest na palce. Nie wiem jak inne modele N, ale patrzac na zdjeciach dalej brak tam miejsca na kciuka. A tak poza tym to sie ciesze, ze wymieniony zostal d7000:-D hehe
a mi sie wydaje, ze te statystyki sa realne, wezcie pod uwage, ze canon pierwsze ff wypuscil w 2004r, a nikon dopiero ok.4lata pozniej
w 2002.
Jakub365
30-12-2013, 19:45
to jeszcze lepiej:D
a ja się zastanawiam, czym ja bym robił zdjęcia gdybym dostał służbowy zestaw ;)
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/1464603_629030770475811_1826291627_n.jpg - już się zaczyna ;)
siwyozzman
31-12-2013, 00:20
Wyniki są moim zdaniem małą wskazówką dlaczego nie ma canona 7D mark II i następcy D300s - zawodowcy rezygnują z APS-C. Traktuje to zestawienie z przymrużeniem oka niemniej w jakimś małym stopniu daje odpowiedź dlaczego nie ma nowych zawodowych korpusów z mniejszymi matrycami... bo nie ma odbiorców...Wiadomo zaraz się odezwą ludzie którzy napiszą że by kupili :) - w skali globalnej to jednak kropelka... i byliby to głównie amatorzy hobbyści.
Hejka
Przecież reuters, to głównie fotografia reporterska. Tutaj od lat króluje Canon. Ciekawe jakby wyglądało zestawienie np zrobione przez NG czy tez magazynów mody :)