Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Carl Zeiss - opinie na temat obiektywów

Mateusz M.
10-12-2013, 00:14
Witam. Jestem nowy na forum. Jakiś czas temu zakupiłem Nikona d7000, a ostatnio "odziedziczyłem" po wujku trzy obiektywy Carl Zeiss Jena Sonar:
- f2.8 200mm
- FLEKTOGON MC auto 35mm f/2.4
- f2.8 20mm
Dodam, że obiektywy w bardzo dobrym stanie, mało używanie, bez grzyba. Jedynie w 35mm przysłona nie działa, ale czytałem, że to normalne i za parę groszy to naprawią w serwisie ... tylko czy w ogóle warto się w to bawić?

- Jupiter 37a

Co o nich sądzicie. Z tego co wyczytałem na internecie to ludzie chwalą te obiektywy, ale jest jeden problem ... m42 + nikon:/ jak sprawdzi się adapter z soczewką na nieskończoność, bez soczewki ... portrety, macro?

Proszę o opinie.

Mavierk
10-12-2013, 00:37
Fajne szkiełka, na canonie byłbyś wniebowzięty :) Myślę, że stosując przejściówkę bez soczewki na 200/2.8 uzyskasz ciekawą portretówkę (pewnie ostrzyć będzie do 10-20 metrów.
35/2.4 bardzo fajnie rysuje i jest dość ostra. Ale raczej do bardzo bliskich kadrów.
Możesz też spróbować sprzedać je i za zarobione 1.5-2k coś sobie innego kupić.
Ale z racji, że to prezent to najlepiej pobawić się w analoga z taką zacną szklarnią.

adriansocho
10-12-2013, 01:39
Może tego 200/2.8 jakoś przerobić/przejustować pod Nikona? Wydaje mi się, że będzie łapał jeszcze bliżej, niż kolega napisał - ledwo obejmie stojącego człowieka.

GonzoG
10-12-2013, 03:08
Z Jupiterem 200mm f/4 miałem ostrzenie mam ok 8-10m. Dalej się nie da, więc podobnie będzie z tym Zeissem. Ale do portretów taka odległość wystarczy, a szkło do takich zastosowań jest wyśmienite. Kiedyś się nim bawiłem i gdyby nie ta cena za dobrą sztukę, to bym sobie kupił.

kazzi
10-12-2013, 14:40
Pewnie jakiś dobry mechanik precyzyjny by sobie z tym poradził,bo widziałem kiedyś na all..przerobionego 20/2,8
z ostrzeniem do nieskończoności. Pozostaje tylko pytanie czy warto i gdzie to zrobić. Jak Ci zależy na ostrzeniu do
nieskończoności to poszukaj dobrej przejściówki z soczewką,po przysłonięciu o stopień,dwa nie powinno być już
mocno widocznej straty jakości obrazu.

CathyNoo
10-12-2013, 16:36
Jeśli chodzi o przeróbki polecam zerknąć tu: https://www.facebook.com/PalecwnosieCameraWorks?fref=ts

bradley
13-12-2013, 13:39
Szkoda fajne szkła "niszczyć".... NEXa dokup :-)

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Marcin Borkowski
14-12-2013, 00:47
przyslone napraw sam, nie taki diabel straszny, dzis pierwszy raz rzkrecalem obiektyw, rowniez zeissa, tylko 50, co prawda troszke sie nagłowilem i pare fajkow spalilem, ale teraz wszytsko pieknie dziala,
za darmo a i satysfakcja wieksza że samemu sie do tego doszło :)