Zobacz pełną wersję : Coolpix A
Czy ktoś ma już jakieś doświadczenie z tym modelem lub porównanie z serią P7X00 ?
Szukam dla siebie jakiegoś kompaktu do kieszeni i ciągle nie wiem co wybrać jeszcze niedawno w mojej głowie siedział a to P5100 P6000 bo seria P7X00 wydaje mi się zbyt duża jak na kieszeń.
Najważniejsze dla mnie to sanki lampy, ale ta seria A ma stałkę która mnie zniechęca ale wielkość matrycy zachęca.
Tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3209752&postcount=242 masz opisane moje doświadczenia z coolpixem A
Ja mam ten kompakt od czerwca tego roku - bardzo fajna matryca, z której dużo się da "wycisnąć" (ale to wiadomo, bo to znana matryca z innych aparatów Nikona i nie tylko). Obiektyw IMO bardzo dobry, bardzo ostre zdjęcia wychodzą z tego "maluszka" bo aparat nie ma filtra AA.
A co myślicie o tych staruszkach P5100 i P6000 czy w dalszym ciągu nie tracą na wartości?
Jeśli chodzi o brak jakiego kol wiek zoomu to dla mnie minus bo mając chociaż 3x mogę chociaż głupi portret zrobić który rzekomo jest na pierwszym miejscu w trybach fotografowania
001bogdan
08-01-2014, 01:47
Dziękuję Deep za fajny i obiektywny opis.
Właśnie myślę :) Colpix A czy Ricoh GR.
pastwisko
08-01-2014, 15:46
Oczywiscie ze Ricoh :P
pastwisko
08-01-2014, 17:47
tu masz video GR vs A: http://www.youtube.com/watch?v=ykbDLN15uxA
Ricoh jest tańszy a to już mu daje przewagę. Nie bawiłem się nim więc nie odniosę się obiektywnie do niego, ale jak wpadnie mi w ręce to chętnie go pomęczę :). Znając trochę siebie, wiem że raczej nie znajdę kompakta dla siebie, ale jakoś mnie to nie martwi, lubię swoje duże zabawki :)
Ricoh jest tańszy
Nie wiem za ile można dzisiaj kupić Ricoh, ale Coolpix A zaczyna się od ceny 2888 - myślę, że to już całkiem "zjadliwa" cena.
nie wiem ile u nas, w za wodą 797$ w BH
pastwisko
08-01-2014, 20:05
A Nikon 1000$. Niestety nowy dystrybutor Ricoha w Polsce ma te aparaty chyba w głębokiej .... bo nigdzie ich nie widać. Na ich stronie (http://www.apollo.eu/)trzeba go wpisać w wyszukiwarkę zeby znalazł, bo marka Ricoh nie figuruje na stronie głównej. Wg ichniego cennika 2490 netto, czyli jakieś 3000 brutto, pewnie gdyby był w normalnej sprzedazy to byłby tanszy niż te 2888. No ale dość o GR, to wątek o A.
marcin_G
08-01-2014, 22:01
Ja używałem Coolpixa A przez 2 tygodnie podczas urlopu (to właśnie "mój" egzemplarz przetestowany był przez Deepa). Jakość obrazu przekonała mnie i bez wahanie kupiłbym go, gdyby nie:
- brak wizjera
- ogsniskowa 28 a nie 35
- światłosiła f/2,8 a nie f/2
- makabrycznie ukryte w menu nagrywanie filmów (gdybym jako producent chciał, by ludzie za wszelką cenę zniechęcili się do filmowania tym modelem, zdrobiłbym to dokładnie tak jak Nikon)
Liczę, że jego następca będzie miał przynajmniej taki wizjer jak w P7800 / 1V1
Potwierdzam obrazek bardzo dobry, niesamowicie ostry, ale IMO mora czasami daje w kość - szczególnie na gałązkach drzewa, wzorkach itp.
Podobnie jak marcin_G ogniskowa 28 nie pasuje mi jako uniwersalna i filmowanie raczej kiepskie.
001bogdan
13-01-2014, 21:41
Nikon w FJ 2880 a za Ricoha zapłaciłem 2900. Ekonomia nie przeważyła.
Kupiłem Ricoha. Wrażeniami podzielę się w lutym, po nartach.