Zobacz pełną wersję : Metz af 50
Witam kolegów i mam pytanie dla posiadaczy metza,
nie posiadam instr. i nie potrafię wyłączyć wspomagania af,
ktoś wie jak to zrobić?
Nie zrobisz tego w menu lampy, nie ma takiej opcji.
Wyłącz wspomaganie AF w body.
Nie zrobisz tego w menu lampy, nie ma takiej opcji.
Wyłącz wspomaganie AF w body.
Dzięki, to dlatego nic tam nie znalazłem, myślałem że da się w lampie wyłączyć i używać tego z body, bo mam wrażenie w lampie nie bardzo się sprawdza
Ja mam inne doświadczenia ze wspomaganiem w 50 AF-1...
1. działa bez znaczenia który wybierzemy punkt
2. aparat lepiej ustawia ostrość przy AF w lampie niż przy lampce z body.
Trzeba tylko wiedzieć, gdzie trafia dioda z lampy, bo zazwyczaj nie jest to środek kadru.
Ja mam inne doświadczenia ze wspomaganiem w 50 AF-1...
1. działa bez znaczenia który wybierzemy punkt
2. aparat lepiej ustawia ostrość przy AF w lampie niż przy lampce z body.
Trzeba tylko wiedzieć, gdzie trafia dioda z lampy, bo zazwyczaj nie jest to środek kadru.
Przeważnie celuje centralnym, myślisz że może to być powód że czasami z ostrością nie za bardzo?
Przeważnie celuje centralnym, myślisz że może to być powód że czasami z ostrością nie za bardzo?
Całkiem możliwe. U mnie lampka AF z lampy doświetla centralny przy szerokim kącie (<30mm) i odległości 3-4m. Inaczej muszę przestawić się po jeden górę i lewo, aby tracić punktem AF w oświetlone miejsce (D7000).
Całkiem możliwe. U mnie lampka AF z lampy doświetla centralny przy szerokim kącie (<30mm) i odległości 3-4m. Inaczej muszę przestawić się po jeden górę i lewo, aby tracić punktem AF w oświetlone miejsce (D7000).
dzięki za porady, ja głównie na 50 mm i centralnym robiłem (d7000+ sigma 17-50) przyjadę do domu to zobaczę co i jak
narazie tym zestawem tylko w domu fotki cykam bo na zewnątrz pogoda nie bardzo , a zestaw ten mam dopiero od niedawna
wcześniej d90 z tamronem 17-50 i n35, ale zdecydowanie ten sprzęt teraz bardziej na plus i to duży