PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 i "problemy" z filmowaniem.

Humphrey
09-12-2013, 16:28
Witajcie!

Nazywam się Mikołaj, to mój pierwszy post na tym forum ;)

Zakupiłem Nikona D5100 w zamyśle nauki filmowania DSLR i po prostu głównie do samego filmowania. Zależy mi na trybie manualnym, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Może nie wiem jak to ustawić, ale przy trybie manualnym nie mogę ustawić iso dla filmu, nie widzę zmian jakichkolwiek przy zamianie prędkości migawki czy przesłony, mimo że fizycznie na ekranie zmiany w liczbie się zmieniają. Jak robiłem testy i robiłem zdjęcia przy różnych iso i filmowałem to wszystkie filmy wyglądają tak samo...

Co źle robię? Czy nie można ustawić iso dla filmu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!

fkdc
09-12-2013, 16:35
W D5100 nie ma manualnego trybu przy kręceniu filmów, czyli ustawiasz wszystko, naciskasz REC i już nic nie możesz zmienić.

Humphrey
09-12-2013, 16:44
Ok, ale mogę ustawić migawkę, przysłonę i iso przed kręceniem? Bo nie wiem... Czytałem, że ISO jest tylko automatyczne. Czy jest jakiś sposób to obejść?

MstrG
09-12-2013, 16:49
Nieoficjalny firmware do Nikona D5100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240208)

GonzoG
09-12-2013, 17:38
Ok, ale mogę ustawić migawkę, przysłonę i iso przed kręceniem? Bo nie wiem... Czytałem, że ISO jest tylko automatyczne. Czy jest jakiś sposób to obejść?

Jedyne na co masz wpływ to przesłona, ale ją trzeba ustawić przed włączeniem LV, bo po włączeniu już jej nie zmienisz.
Pozostałe parametry są tylko i wyłącznie do zdjęć.

W czasie nagrywania masz takie opcje:
- korekta ekspozycji
- blokada ekspozycji
i koniec.

artman
09-12-2013, 17:39
Nie można ustawić ani iso, ani migawki - te wartości przy filmowaniu dobierane są automatyczne. Kilka dni temu wyszedł nieoficjalny soft do d5100, dzięki któremu mamy manual w filmowaniu;-) link - patrz wyżej.