PDA

Zobacz pełną wersję : Time/Wprost - plagiat czy inspiracja? ;)

sote
09-12-2013, 13:49
co myslicie?
http://natemat.pl/84701,styczen-time-grudzien-wprost-znajdz-5-roznic-w-okladkach

shaolin
09-12-2013, 14:08
Bieda podrobka. Nawet w Kitaju robia to lepiej (ale oni nie podrabiaja w wiekszosci przypadkow, oni sie wzoruja - do tego jest cala teoria ale Wam nie powiem co i jak :twisted:).

Wystarczy porownac zdjecia - takie jak z prawej to nawet moj kot by zrobil... Z tym lewej juz moze byc gorzej. Skoro Jarek jest taka wielka czcionka nasmarowany to dlaczego nie ma go na zdjeciu? Do pupy z takimi okladkami ;)

sote
09-12-2013, 14:26
Skoro Jarek jest taka wielka czcionka nasmarowany to dlaczego nie ma go na zdjeciu?

serio to nie jarek na zdjeciu? a ja myslalem ze tak go porobili w fotoszopie ;)

shaolin
09-12-2013, 14:31
Jarek jest nizszy. Zaraz nam watek poleci za polityke ;)

Ale to nie pierwszy raz kiedy 'wzoruja' sie u nas na kims lepszym... okladka filmu o Popieluszce tez wygladala jak zerznieta z Bonda czy z czego tam.

TOP67
09-12-2013, 14:32
Trzeba zacząć od tego, że cała szata Wprost jest plagiatem Time.

sote
09-12-2013, 14:32
Trzeba zacząć od tego, że cała szata Wprost jest plagiatem Time.

wlasnie tez to chcialem napisac :)

morzon
09-12-2013, 14:34
Na zdjęciu z Time pięknie cienie grają i rysują na całym zdjęciu, Wprost takie płaskie, że szok. Żeby coś splagiatować coś dobrego to pasuje światło jeszcze wiedzieć jak ustawić...

!AGresT
09-12-2013, 14:41
Bieda podrobka. Nawet w Kitaju robia to lepiej (ale oni nie podrabiaja w wiekszosci przypadkow, oni sie wzoruja - do tego jest cala teoria ale Wam nie powiem co i jak

A ja powiem, że w dawnych Chinach największym wyróżnieniem dla artysty było to, że kopiowano jego dzieła w dużych ilościach. To świadczyło o jego wartości. Cóż, mentalności z dnia na dzień nie zmienią :)

Co do okładek, to nawet szkoda to komentować.

@S4INT -pewnie na histogram ustawiali ;)

shaolin
09-12-2013, 14:45
A ja powiem, że w dawnych Chinach największym wyróżnieniem dla artysty było to, że kopiowano jego dzieła w dużych ilościach. To świadczyło o jego wartości. Cóż, mentalności z dnia na dzień nie zmienią :)

Ej, to ja tu jestem od opowiadania o Chinach :razz:

S4INT, zeby bylo bardziej 3d to trzeba sobie okladke pogniesc ;)

sote
09-12-2013, 14:46
zeby bylo bardziej 3d to trzeba sobie okladke pogniesc ;)

a jak sie pogniecie to moze nawet jarek wyjdzie :mrgreen:

morzon
09-12-2013, 14:46
@S4INT -pewnie na histogram ustawiali ;)

Taka drobniutka złośliwostka? ;)

a jak sie pogniecie to moze nawet jarek wyjdzie :mrgreen:

Tak mniej więcej?
http://variart.org/nowa_galeria/3594/71887.jpg

!AGresT
09-12-2013, 14:47
Cóż, trudno się było powstrzymać :)

Ej, to ja tu jestem od opowiadania o Chinach

Nie, nie, nie. Ty jesteś od pracowania w Chinach.

shaolin
09-12-2013, 14:50
Kto bogatemu zabroni? ;)

jo44
09-12-2013, 15:11
Zdjęcie z Wprost jest na pewno gorsze, ale tak poza tym to co?
Jakiś spryciul z Time'a opatentował sposób siedzenia?
Wkrótce inny opatentuje koło i jak pojedziecie do pracy?
Lektyki są już passe... chociaż w Chinach... Kto bogatemu zabroni? :)

sote
09-12-2013, 15:34
jo, ty tak na serio?
nie widzisz podobienstwa? nic a nic? ;)

marszull
09-12-2013, 18:23
Jakos mnie to nie dziwi, okladki i cale edytoriale sa rzniete z zachodnich pism az milo
Kiedys nawet bylem swiadkiem sceny jak redaktor odpowiadajaca za edytorial wyciagnela 6 stron wycietych z harper's bazaar i powiedziala, ze chce miec taki edytorial w nastepnym numerze
Nie ze podobny, zainspirowany czy cos, tylko konkretnie taki ;)

jo44
09-12-2013, 19:04
jo, ty tak na serio?
nie widzisz podobienstwa? nic a nic? ;)
To co? Już nigdy, nikt nie może tak samo usiąść
i nikt, nigdy nie może go sfotografować?
Nie popadajmy w paranoję. Ilość póz które
może przyjąć przeciętny człowiek jest ograniczona.

sailor
09-12-2013, 20:21
To co? Już nigdy, nikt nie może tak samo usiąść
i nikt, nigdy nie może go sfotografować?
Nie popadajmy w paranoję. Ilość póz które
może przyjąć przeciętny człowiek jest ograniczona.
oczywisice ze mozna tak smao usiasc sfotografowac i probowac oswietlic. mozna nawet probowac miec taki sam grymas. nalezy jednak zauwazyc roznice miedzy inspiracja a nieudolnym plagiatem.
niestety porownanie tych okladek wyglada jak porownanie marszalka Pilkudskiego na slawetnej kasztance z Jarkiem na koniku bujanym. idac sladami znakomitej reklamy przecietnego piwa - "Prawie jak Time. Prawie robi wielka roznice"

rg2000
10-12-2013, 23:02
Jaka gazeta, taka okładka.

eskimos
11-12-2013, 01:21
Zdjęcie z Wprost jest na pewno gorsze, ale tak poza tym to co?
Jakiś spryciul z Time'a opatentował sposób siedzenia?
Wkrótce inny opatentuje koło i jak pojedziecie do pracy?
Lektyki są już passe... chociaż w Chinach... Kto bogatemu zabroni? :)

Prostokat z zaokraglonymi rogami juz opatentowali, wiec czemu nie kolo :mrgreen:

Boryszuk
11-12-2013, 20:17
Prostokat z zaokraglonymi rogami juz opatentowali, wiec czemu nie kolo :mrgreen:

"On 24 May 2001, John Michael Keogh filed Australian Patent 2001100012 for "Circular Transportation Facilitation Device". This was, in simple fact, the wheel.[31] IP Australia was awarded an Ig Nobel Prize in 2001 for granting this patent for one of the world's oldest known inventions."

zrodlo WikiPedia (http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Australia#Notable_Australian_patents)

coach_lodz
12-12-2013, 13:16
ale macie rację, ja też Kaczyńskiego na tym foto nie poznałem...

!AGresT
12-12-2013, 13:30
Borsuk, to był taki myk, żeby pokazać, jak źle skonstruowane jest australijskie prawo patentowe. Działało wtedy tak, że urzędnicy sprawdzali tylko, czy ktoś wcześniej czegoś takiego nie opatentował i z buta przyznawali patent. Autor tegoż sam od razu nagłośnił sprawę.