Zobacz pełną wersję : Time/Wprost - plagiat czy inspiracja? ;)
co myslicie?
http://natemat.pl/84701,styczen-time-grudzien-wprost-znajdz-5-roznic-w-okladkach
Bieda podrobka. Nawet w Kitaju robia to lepiej (ale oni nie podrabiaja w wiekszosci przypadkow, oni sie wzoruja - do tego jest cala teoria ale Wam nie powiem co i jak :twisted:).
Wystarczy porownac zdjecia - takie jak z prawej to nawet moj kot by zrobil... Z tym lewej juz moze byc gorzej. Skoro Jarek jest taka wielka czcionka nasmarowany to dlaczego nie ma go na zdjeciu? Do pupy z takimi okladkami ;)
Skoro Jarek jest taka wielka czcionka nasmarowany to dlaczego nie ma go na zdjeciu?
serio to nie jarek na zdjeciu? a ja myslalem ze tak go porobili w fotoszopie ;)
Jarek jest nizszy. Zaraz nam watek poleci za polityke ;)
Ale to nie pierwszy raz kiedy 'wzoruja' sie u nas na kims lepszym... okladka filmu o Popieluszce tez wygladala jak zerznieta z Bonda czy z czego tam.
Trzeba zacząć od tego, że cała szata Wprost jest plagiatem Time.
Trzeba zacząć od tego, że cała szata Wprost jest plagiatem Time.
wlasnie tez to chcialem napisac :)
Na zdjęciu z Time pięknie cienie grają i rysują na całym zdjęciu, Wprost takie płaskie, że szok. Żeby coś splagiatować coś dobrego to pasuje światło jeszcze wiedzieć jak ustawić...
Bieda podrobka. Nawet w Kitaju robia to lepiej (ale oni nie podrabiaja w wiekszosci przypadkow, oni sie wzoruja - do tego jest cala teoria ale Wam nie powiem co i jak
A ja powiem, że w dawnych Chinach największym wyróżnieniem dla artysty było to, że kopiowano jego dzieła w dużych ilościach. To świadczyło o jego wartości. Cóż, mentalności z dnia na dzień nie zmienią :)
Co do okładek, to nawet szkoda to komentować.
@S4INT -pewnie na histogram ustawiali ;)
A ja powiem, że w dawnych Chinach największym wyróżnieniem dla artysty było to, że kopiowano jego dzieła w dużych ilościach. To świadczyło o jego wartości. Cóż, mentalności z dnia na dzień nie zmienią :)
Ej, to ja tu jestem od opowiadania o Chinach :razz:
S4INT, zeby bylo bardziej 3d to trzeba sobie okladke pogniesc ;)
zeby bylo bardziej 3d to trzeba sobie okladke pogniesc ;)
a jak sie pogniecie to moze nawet jarek wyjdzie :mrgreen:
@S4INT -pewnie na histogram ustawiali ;)
Taka drobniutka złośliwostka? ;)
a jak sie pogniecie to moze nawet jarek wyjdzie :mrgreen:
Tak mniej więcej?
http://variart.org/nowa_galeria/3594/71887.jpg
Cóż, trudno się było powstrzymać :)
Ej, to ja tu jestem od opowiadania o Chinach
Nie, nie, nie. Ty jesteś od pracowania w Chinach.
Zdjęcie z Wprost jest na pewno gorsze, ale tak poza tym to co?
Jakiś spryciul z Time'a opatentował sposób siedzenia?
Wkrótce inny opatentuje koło i jak pojedziecie do pracy?
Lektyki są już passe... chociaż w Chinach... Kto bogatemu zabroni? :)
jo, ty tak na serio?
nie widzisz podobienstwa? nic a nic? ;)
marszull
09-12-2013, 18:23
Jakos mnie to nie dziwi, okladki i cale edytoriale sa rzniete z zachodnich pism az milo
Kiedys nawet bylem swiadkiem sceny jak redaktor odpowiadajaca za edytorial wyciagnela 6 stron wycietych z harper's bazaar i powiedziala, ze chce miec taki edytorial w nastepnym numerze
Nie ze podobny, zainspirowany czy cos, tylko konkretnie taki ;)
jo, ty tak na serio?
nie widzisz podobienstwa? nic a nic? ;)
To co? Już nigdy, nikt nie może tak samo usiąść
i nikt, nigdy nie może go sfotografować?
Nie popadajmy w paranoję. Ilość póz które
może przyjąć przeciętny człowiek jest ograniczona.
To co? Już nigdy, nikt nie może tak samo usiąść
i nikt, nigdy nie może go sfotografować?
Nie popadajmy w paranoję. Ilość póz które
może przyjąć przeciętny człowiek jest ograniczona.
oczywisice ze mozna tak smao usiasc sfotografowac i probowac oswietlic. mozna nawet probowac miec taki sam grymas. nalezy jednak zauwazyc roznice miedzy inspiracja a nieudolnym plagiatem.
niestety porownanie tych okladek wyglada jak porownanie marszalka Pilkudskiego na slawetnej kasztance z Jarkiem na koniku bujanym. idac sladami znakomitej reklamy przecietnego piwa - "Prawie jak Time. Prawie robi wielka roznice"
Jaka gazeta, taka okładka.
Zdjęcie z Wprost jest na pewno gorsze, ale tak poza tym to co?
Jakiś spryciul z Time'a opatentował sposób siedzenia?
Wkrótce inny opatentuje koło i jak pojedziecie do pracy?
Lektyki są już passe... chociaż w Chinach... Kto bogatemu zabroni? :)
Prostokat z zaokraglonymi rogami juz opatentowali, wiec czemu nie kolo :mrgreen:
Boryszuk
11-12-2013, 20:17
Prostokat z zaokraglonymi rogami juz opatentowali, wiec czemu nie kolo :mrgreen:
"On 24 May 2001, John Michael Keogh filed Australian Patent 2001100012 for "Circular Transportation Facilitation Device". This was, in simple fact, the wheel.[31] IP Australia was awarded an Ig Nobel Prize in 2001 for granting this patent for one of the world's oldest known inventions."
zrodlo WikiPedia (http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Australia#Notable_Australian_patents)
coach_lodz
12-12-2013, 13:16
ale macie rację, ja też Kaczyńskiego na tym foto nie poznałem...
Borsuk, to był taki myk, żeby pokazać, jak źle skonstruowane jest australijskie prawo patentowe. Działało wtedy tak, że urzędnicy sprawdzali tylko, czy ktoś wcześniej czegoś takiego nie opatentował i z buta przyznawali patent. Autor tegoż sam od razu nagłośnił sprawę.