PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do 600 zł

TommoT
08-12-2013, 20:43
Witajcie

Fotografią interesuje się od lat. Na początku był to zenit, później jakiś cyfrowy kompakt. Od roku bawię się nikonem 3100. Przyszedł czas na lampę. Fotografuje bardzo amatorsko, głównie jakieś małe imprezy, czasami w bardzo ograniczonym świetle. Fotografowany obiekt znajdujee się do max 4-5m od obiektywu. Z racji nauki chciałbym lampę z TTL oraz automatycznym zoo-mem. Kwestia wyboru jest dosyć trudna. Nie chciałbym kupić lampy, która przerosła by moje możliwości. Podsumowując przeglądając to co jest na rynku wpadły mi w oko dwie lampy YN-560II oraz Nissin Di700. Różnica w cenie to ponad 300 zł. Czy w moim przypadku warto dopłacić te 300 zł?

puciek
08-12-2013, 21:11
YN-560II nie obsługuje iTTL. Ja bym się zastanowił albo nad SB600 albo nad Metz 48/50

TommoT
08-12-2013, 23:17
Hmy, czy warto ryzykować używki? Czy przechodzona SB600 jest lepsza od Nissina?

cezzar
09-12-2013, 00:02

Czy przechodzony golf jest lepszy od nowej kii ceed z salonu? Sam widzisz jaka jest odpowiedź. Dla mnie lampa jedynie nowa jest warta uwagi. Głównie ze względu na to, że nie wiem ile ma błysków i jaką ma historię, chyba, że ją znam.

adriansocho
09-12-2013, 00:37

Każdy musi sobie odpowiedzieć, czy woli zapłacić mniej, czy mieć pewność. Na forum (zresztą nie tylko tym) znajdziesz dużo opinii, ale to Ty musisz się zdecydować. Ja kupiłem używaną SB600 i działa, aczkolwiek mam jedno zastrzeżenie (przełączenie z trybu Slave w tryb pracy na sankach wymaga naciśnięcia dwóch przycisków), ale jeżeli boisz się używek to kupuj tylko nowe.

GonzoG
09-12-2013, 02:08
(...) aczkolwiek mam jedno zastrzeżenie (przełączenie z trybu Slave w tryb pracy na sankach wymaga naciśnięcia dwóch przycisków) (...)

To Metz (48, 50, 52, niższych nie sprawdzałem) jest lepszy - wystarczy włożyć na sanki i sam się przestawia na TTL.

A co do wyboru lampy. Ja straciłem zaufanie do Nissinów. Stare, jeszcze z czasów dawnych analogów, były dość dobre. Te nowe nie bardzo są dopracowane.

puciek
09-12-2013, 08:49
Metz 48/50 zapisuje ilość błysków i można to podejrzeć.

TommoT
09-12-2013, 13:09
Jeżeli chodzi o używkę to boje się zaryzykować. W grę wchodzi tylko zakup przez internet. W ten sposób trudno zweryfikować faktyczny stan lampy, tym bardziej, że jestem laikiem. Czy możecie coś doradzić w wyborze? Zdecyduję się jednak na nową sztukę. Coś do max 600 zł. Zdaję sobie sprawę, że będzie to lampa niesystemowa. Błyskał będę stosunkowo niewiele. Chodzi też o to żeby nie przedobrzyć, może wystarczy mi lampa za np 300 zł. Niestety trudno dokonać wyboru jeżeli niewiele się wie (chociaż cały czas czytam).

pchelcok
09-12-2013, 15:44
Podepnę się pod temat. Również poszukuję lampy, tak do 600zł.
W takich cenach, za nową dostanę Metza 44 lub Nissina Di700, czy może jeszcze jakiś inny model?
Zależy mi na współpracy na sankach z D90.

GonzoG
09-12-2013, 15:59
Jeżeli chodzi o używkę to boje się zaryzykować. W grę wchodzi tylko zakup przez internet. W ten sposób trudno zweryfikować faktyczny stan lampy, tym bardziej, że jestem laikiem. Czy możecie coś doradzić w wyborze? Zdecyduję się jednak na nową sztukę. Coś do max 600 zł. Zdaję sobie sprawę, że będzie to lampa niesystemowa. Błyskał będę stosunkowo niewiele. Chodzi też o to żeby nie przedobrzyć, może wystarczy mi lampa za np 300 zł. Niestety trudno dokonać wyboru jeżeli niewiele się wie (chociaż cały czas czytam).

Prawdę mówiąc, to pewnie i wystarczy taka za 200zł... (Metz 24 AF-1), ale jak to mówią: "apetyt rośnie w miarę jedzenia"... i szybko zaczniesz dostrzegać braki takiej lampy.
Najtańszą lampą, jaką można kupić (czyli której zakup nie będzie wywaleniem pieniędzy w błoto) to chyba Yongnuo YN-468II - cena ok 370zł. Ma automatyczny zoom, moc w miarę ok (choć jak zaczniesz odbijać, to może brakować).
Do tego zdalne wyzwalanie na pierwszy błysk i z pominięciem błysków pomiarowych TTL.

Podepnę się pod temat. Również poszukuję lampy, tak do 600zł.
W takich cenach, za nową dostanę Metza 44 lub Nissina Di700, czy może jeszcze jakiś inny model?
Zależy mi na współpracy na sankach z D90.
Każda lampa do Nikona z i-TTL będzie pracować na sankach w miarę poprawnie. Określi dokładnie swoje potrzeby (co musi mieć lampa, a co jest niepotrzebne), to się coś wybierze.

pchelcok
09-12-2013, 16:11
Z określeniem potrzeb może być problem, bo to będzie pierwsza lampa. Będę jej używał sporadycznie do zdjęć różnych eventów typu wesela, spotkania rodzinne itd. oczywiście dla siebie nie jako główny fotograf.
Zależało mi na tych sankach, ale to już wyjaśniłeś. Nie wiem może łatwiej będzie gdy jest wyświetlacz i dyfuzor, ale to chyba standard?
Waga i rozmiar nie ma raczej większego znaczenia.

GonzoG
09-12-2013, 16:15
Z określeniem potrzeb może być problem, bo to będzie pierwsza lampa. Będę jej używał sporadycznie do zdjęć różnych eventów typu wesela, spotkania rodzinne itd. oczywiście dla siebie nie jako główny fotograf.
Zależało mi na tych sankach, ale to już wyjaśniłeś. Nie wiem może łatwiej będzie gdy jest wyświetlacz i dyfuzor, ale to chyba standard?
Waga i rozmiar nie ma raczej większego znaczenia.

Więc takie kilka pytań:
1. synchronizacjia z krótkimi czasami - w D90 krótsze od 1/200s - jest potrzebna ??
2. czy praca jako zdalna w CLS jest potrzebna ??

I to chyba wszystko. Bo moc to już mniej więcej określiłeś.

pchelcok
09-12-2013, 16:25
Trudne pytania :)

ale jeśli dobrze rozumiem to odpowiadam:
1. Rozumiem że chodzi o pytanie czy będę używał lampy przy krótszym czasie niż 1/200 - raczej nie.
2. Z pracą zdalną CLS, nie wiem do końca o co chodzi, jeśli o te aspekty tupu wspomaganie AF, blokada mocy błysku, to wydaje mi się to przydatne.

GonzoG
09-12-2013, 17:43

ale jeśli dobrze rozumiem to odpowiadam:
1. Rozumiem że chodzi o pytanie czy będę używał lampy przy krótszym czasie niż 1/200 - raczej nie.
2. Z pracą zdalną CLS, nie wiem do końca o co chodzi, jeśli o te aspekty tupu wspomaganie AF, blokada mocy błysku, to wydaje mi się to przydatne.

CLS to zdalne wyzwalania lampy z możliwością jej kontroli z aparatu. Czyli można postawić lampę sobie gdzieś z boku i robić zdjęcia korzystając z pomiaru TTL, a do sterowania wykorzystuje się lampę wbudowaną.

Skoro nie potrzebne autoFP, to Metz 44 AF-1 Digital powinien Ciebie zadowolić.
Nissin Di700 ma dodatkowo autoFP i możliwość wyboru grupy CLS (Metz ma tylko A, a sterownik w aparacie pozwala na użycie 2 grup). Jednak obie lampy działają na wszystkich kanałach (mały minus).

Andrzej1974
09-12-2013, 17:58

[...] Z pracą zdalną CLS, nie wiem do końca o co chodzi, jeśli o te aspekty tupu wspomaganie AF, blokada mocy błysku, to wydaje mi się to przydatne.

Kreatywny system oświetlenia firmy Nikon (CLS) (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/15145/related/1)

pchelcok
09-12-2013, 21:06
właśnie doczytałem więcej. dzięki za pomoc, Nissin jest 50zł droższy a ma dodatkowe plusy, więc raczej zdecyduję się na Nissina Di700, chyba że Metz lepszy pod względem jakości? No chyba że jeszcze coś w tej cenie warte uwagi?

GonzoG
10-12-2013, 03:27
właśnie doczytałem więcej. dzięki za pomoc, Nissin jest 50zł droższy a ma dodatkowe plusy, więc raczej zdecyduję się na Nissina Di700, chyba że Metz lepszy pod względem jakości? No chyba że jeszcze coś w tej cenie warte uwagi?

Jak już pisałem - nie mam zaufania do Nissinów (Di866 mk II to ich jedyna w miarę dobra lampa). Zdecydowanie wolę Metze.

Jacek Q
10-12-2013, 09:40

Do amatorskiej fotografii wybrany przez Ciebie Nissin jest super. Jak wybierzesz Metza będziesz tak samo zadowolony. Oczywiście to stwierdzenie dotyczy również SB700.

Mam 2 lampy SB800 i Di866 mkII. Używam zamiennie i nie widzę różnicy.
W cenie do 600 zł Nissin to najlepszy wybór. Kupuj i błyskaj!