PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON d7000 brak ostrosci POMOCY

memories4eternity
08-12-2013, 16:39
witam,

mam ogromny problem z ostroscia w nikonie d7000. patrzac przez wizjer nie moge nastawic ostrosci, gdyz obrak (jakkoliek byn bie probowala) jest zamazany, co dziwne na live view wszystko jest ok :(
Dodatkowo pokretlo od ostrosci w obiektywie przekreca sie, ale podpinajac inny obiektyw bylo dokladnie to samo. zdjecia manualne i z live view ok, natomiast patrzac przez wizer calkiem rozmazane i nie odzwierciedlaja tego, co widze przez wizjer. przez ostatnie 3 tygodnie nie uzywalam wogole aparatu, lezal na polce, w cieplym miejscu, nie zmieniala tez obiektywu i po 3 tyodniach taka niespodzianka :(
co to moze byc? co powinnam zrobic? prosze o pomoc, jesli rowniez mieliscie taki problem.

pozdrawiam.

Obelix
08-12-2013, 16:47
Radziłbym sprawdzić ustawienie korekcji dioptrii - to takie kółeczko obok wizjera z prawej strony na którym jest +/-.

TOP67
08-12-2013, 16:55
Pokaż jakieś zdjęcie, to zobaczymy. Czy rozmazane jest na zdjęciu, czy w wizjerze?
Widzisz ostro cyferki i linie w wizjerze?

memories4eternity
08-12-2013, 16:59
Radziłbym sprawdzić ustawienie korekcji dioptrii - to takie kółeczko obok wizjera z prawej strony na którym jest +/-.

Obelix jestes wielki :) DZIALA :)
dziekuje.

arona102
08-12-2013, 17:18
to jest niesamowite kto używa takiego sprzętu

zaczyna mi to przypominać: nie mogę zrobić zdjęcia / wciśnij taki guzik u góry / jest wielki udało się !

memories4eternity
08-12-2013, 17:44
to jest niesamowite kto używa takiego sprzętu

zaczyna mi to przypominać: nie mogę zrobić zdjęcia / wciśnij taki guzik u góry / jest wielki udało się !

no i co z tego, ze o tym nie wiedzialam? Na szczescie nie przeszkadza mi to w robiebiu dobrych zdjec :]

kjakub
08-12-2013, 19:55
Wystarczyło zajrzeć do instrukcji obsługi.
To nie jest młotek, gdzie instrukcja obsługi jest praktycznie nieprzydatna...

zbyszekD7000
08-12-2013, 20:52
Panowie, nie znęcajcie się, już sam fakt posiadania ustrojstwa z tyloma funkcjami może wprawić w zakłopotanie a czasem i w szok jak coś tak niespodziewanego wyskoczy, nie każdy od razu jest geniuszem fotografii ;-)

Rafał_Sz
08-12-2013, 20:57
Autorka dostała wyczerpującą odpowiedź i problem został rozwiązany. Reszta "pomocy" wydaje się być zbyteczna, zamykam.