PDA

Zobacz pełną wersję : Jak skanować zdjęcia :)

pebees
24-07-2005, 14:32
Pomijając fakt, że skaner mam stareńki, chcę zeskanować zdjęcia (odbitki). I skanuję, jest bosko :D Aczkolwiek te po skanowaniu mają się nijak do oryginałów. Oryginały są lepsze, jakby bardziej wyraźne, kontrastowe itd. Bawilem się chwilę gimpem, ale nie za bardzo chciało mi się pokazać na ekranie to, co na zdjęciu :) Pytanie do grafików/znających się na grafice - jak temat ugryźć tak, by smakował dobrze? Operować tylko jasnością i kontrastem, czy kolorami też? A jeśli też to jak ?

Sorki za lame question, ale jakoś nie mam na to wszystko pomysłu :)

Antonina
24-07-2005, 15:38
Witaj co ja mogę ci zaproponować to skanowanie w rozdzielczości 600 dpi i spróbuj ustawić na auto gęstość
P.S
Ale jak piszesz że masz stary skaner to prawdopodobnie nie zrobisz skanów podobnych do oryginału i nie pomoże tu żaden program bo te stare skanery po prostu nie rejestrują wszystkich szczegółów a tym bardziej kolorów

madmips
24-07-2005, 17:40
dobrze jest do skanowania użyć SilverFast'a (taki program), on ma kilka fajnych
opcji, które pomagają. Jeżeli masz stary skaner to raczej za wiele nie zdziałasz.
Skanuj zawsze z dwa razy większą rozdzielczością niż potrzebujesz, i po zeskanowaniu zmniejsz o połowę - czyli tyle ile potrzebujesz. Potem używaj trochę Unsharpa i Krzywych. Na końcu popraw nasycenie kolorków - i gotowe :D

Antonina
24-07-2005, 18:15
Pytanie do madmipsa nie wiem czy dobrze znalazłam ale jest to plugin do PS wersja demo prezentuje się fajnie tylko pytanie czy o tym pisałeś czy miałeś na myśli jakiś inny program :?: :?: :?:

czy o tym pisałeś
http://www.wimal.com.pl/lasersoft/aboutsf.htm

madmips
24-07-2005, 18:22
Antonina - tak, o tym pisałem. Ja dostałem go razem ze skanerkiem :)

Antonina
24-07-2005, 18:33
A tak z ciekawości do jakiego skanera dostałeś ten plgin ja mam Plustek OpticPro ST64 ale nawalił będzie trzeba się go pozbyć jak wróci z naprawy i co sądzisz o tym twoim skanerze jaki to model i cena jeśli można zapytać :?: :?:

madmips
24-07-2005, 18:55
Ja mam UMAX'a Astra 4700 - bardzo szybki skanerek w przystępnej cenie,
jedyna wada to, że po jakimś czasie od wewnętrznej strony szybki zachodzi
mgiełką w niektórych miejscach, ale nie od razu ;)