Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu
Witam po raz pierwszy i pozdrawiam. Pytanie do posiadaczy i byłych posiadaczy n/w obiektywów. Czy one będą dobre na spacer i do portretów na powietrzu typowo amatorskich. Obiektami będą głównie dzieci (już nie takie małe) i żona. Ewentualnie, który z nich byłby najlepszy. Mój aparat to D7100. Z góry dziękuję
Nikkor 24-85 2.8-4.0D,
Nikkor 24-85 3.5-4.5G IF ED,
Nikkor 24-85 3.5-4.5G ED VR,
Sigma 24-70m F2.8 EX DG MACRO
To są obiektywy FX. Na spacer zdecydowanie za wąskie do D7100. Do portretów jako tako, ale lepiej kupić np. 50/1.8G (a nawet tańszy D).
To są obiektywy FX. Na spacer zdecydowanie za wąskie do D7100. Do portretów jako tako, ale lepiej kupić np. 50/1.8G (a nawet tańszy D).
Wolałbym jednak coś zmiennoogniskowego i niezbyt ciemnego. No i oczywiście niedrogiego. Bez znaczenia nowy czy używany. Kwota powiedzmy do 1500 zł.
Sigma 17-50/2.8 HSM OS
Sigma 17-70/2.8-4 HSM OS
Tamron 17-50/2.8 (3 wersje)
Sigma 17-50/2.8 HSM OS
Sigma 17-70/2.8-4 HSM OS
Tamron 17-50/2.8 (3 wersje)
O to chodziło. Wybrałbym 17-70, bo najdłuższa. Dzięki. Poczytam o niej.
Myślałeś nad 85mm f/1.8 ?
Myślałeś nad 85mm f/1.8 ?
Stałki nie chcę. Trochę by mnie ograniczała np. w domu.
Polecilbym T17-50 i ew 50tke,85tke stalke do portretow - ale to jak juz pobawisz sie T17-50 i zacznie Ci brakowac "rozmycia" w tle (najlepiej pozyc od kogos 50tke na troche i zobaczysz co Ci pasuje) do wowczas zastanow sie na dokupieniem czegos jasnego.
85tka jako jedyne szklo uwazam za bledny wybor (zwlaszcza do DX)
A 17-50 nie jest za krótka na spacer? Między 50 a 70 duża jest różnica?
Sprawdź tu (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator)
Sprawdź tu (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator)
Różnica spora. Lepszy wybór (dla mnie) 70. A jeszcze znalazłem nikkora 18-70 3.5-4,5 na DX. Gorszy jest od tej sigmy 17-70?
O to chodziło. Wybrałbym 17-70, bo najdłuższa. Dzięki. Poczytam o niej.
Najdłuższa, ale nie najlepsza. Rzuć okiem na testy DXO Mark (http://www.dxomark.com/en%EF%BF%BD%E8%90%A7%E7%B0%AA%EF%BF%BD%E8%90%A7%EF %BF%BD%EF%BF%BD%E8%90%A7%E7%BF%BB/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Best-standard-and-portrait-primes-and-zooms/Best-Standard-zoom-models-for-the-D7100) pod tytułem "Najlepsze obiektywy do Nikona D7100". W linku masz o standardowych zoomach, ale jak zwrócisz uwagę, to jest też o innych typach obiektywów, gdybyś był zainteresowany.
Ze szkieł systemowych masz jeszcze Nikkor AF-S 16-85 f/3.5-5.6 G DX ED VR. Sam go nie kupiłem, bo wydawał mi się troszkę za ciemny do napakowanej matrycy D7100, poza tym koledzy z forum odradzili mi to - o, tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=231525).
Może jednak dla Ciebie okaże się wart zainteresowania - ma więcej na długim końcu.
A tak w ogóle jeśli chodzi o zoomy Nikona o jasności 3.5 (czyt. "ciemne" ), to jest jeszcze dobrze znany kitowy 18-105 oraz trochę dłuższy i ok. 2,5x droższy 18-200. Na spacer OK, ale do zdjęć we wnętrzach już nie zawsze tak różowo.
Nie wspomniałeś, czy masz jakieś inne szkła - łatwiej byłoby Ci doradzić.
incognitus
08-12-2013, 19:27
Jeśli potrzebujesz obiektywu na spacer to może coś właśnie ze spacer-zoomów?
N18-105 VR - dobry optycznie, lekki, wystarczający zoom, dobra cena
N18-140 VR - zoom jeszcze większy, ale to nowinka - w związku z tym (albo poza tym) jest drogi
N18-200 VR - najlepszy ze spacer-zoomów zakres, ale najdroższy
Żadna z moich propozycji nie ma światła 2,8 ale za to wszystkie mają całkiem niezłą stabilizację w ramach małej rekompensaty. Tyle, że bokeh tutaj nie będzie zbyt dobry jeśli o portretach mowa.
Jeśli koniecznie coś f/2,8 to polecam Tamrona 17-50 szczególnie ze stabilizacją VC. Jasny, ostry nawet na 2,8, stabilizacja bardzo wydajna (udawało mi się robić względnie ostre zdjęcia z ręki przy 1/5 sek). Jednak zakres 17-50 na spacer dla mnie osobiście za mały...
W mojej stopce można zobaczyć 3 rodzaje szkieł, których propozycje tutaj padają... Duży ultrazoom, stałka, zoom z dobrym światłem - na spacer w 90% wybieram zawsze Nikkora 18-200
Z tego co widzę to bez minimum dwóch szkieł się nie obejdzie. Na spacer chyba będę szukał n18-200. W takim razie do portretów (na spacerku) pewnie stałka. Tylko jaka: n 35, 50 czy 85? I D czy G?
incognitus
08-12-2013, 20:25
Z tego co widzę to bez minimum dwóch szkieł się nie obejdzie. Na spacer chyba będę szukał n18-200. W takim razie do portretów (na spacerku) pewnie stałka. Tylko jaka: n 35, 50 czy 85? I D czy G?
Ja bym celował w środek :) czyli 50
Jednak najlepiej, jak już będziesz miał 18-200, zrób tradycyjny test: kilka zdjęć na 35mm, kilka na 50, kilka na 85 i potem oceń sam, które ogniskowe najlepiej Ci leżą :)
Ja bym celował w środek :) czyli 50
Jednak najlepiej, jak już będziesz miał 18-200, zrób tradycyjny test: kilka zdjęć na 35mm, kilka na 50, kilka na 85 i potem oceń sam, które ogniskowe najlepiej Ci leżą :)
To są testy chyba bardziej na ogniskową a mi bardziej chodzi, która z tych trzech da najładniejsze rozmycie tła.
incognitus
08-12-2013, 21:54
To są testy chyba bardziej na ogniskową a mi bardziej chodzi, która z tych trzech da najładniejsze rozmycie tła.
Zakładając, że wszystkie trzy stałki będą miały takie samo światło, to sądzę, że najlepsze rozmycie by było z obiektywu o największej ogniskowej.
...do portretów (na spacerku) pewnie stałka. Tylko jaka: n 35, 50 czy 85? I D czy G?
Były tutaj dyskusje o tym czy D czy G i które ładniej rysują dziesiątki razy. Każda opcja ma swoich zwolenników i o gustach się nie dyskutuje.
Kolejny wybór to max.otwór względny 1.8 czy 1.4 - decyduje cena i charakterystyka pracy fotografującego.
Ogólnie - D zwykle jest tańsze od swojego odpowiednika w G, są to starsze konstrukcje, pozbawione silnika AF, ale można ich używać np. z analogowymi korpusami Nikona. Brak im napędu AF na korpusach bez "śrubokręta" - seria D3xxx i D5xxx, co dla Ciebie z D7100 nie ma oczywiście znaczenia.
G - nowsze i droższe, pozbawione pierścienia przysłony, z wbudowanym silnikiem AF. Przeznaczone do użytku z nowszymi korpusami (wszystkimi cyfrowymi, analogowymi od F4 w górę i niektórymi z serii amatorskich SLR). Zmiana przysłony odbywa się wyłącznie przy pomocy pokrętła w korpusie. Zwykle AF szybciej działa w obiektywach z serii G niż w serii D, zależy też na jakim korpusie.
Odnośnie ogniskowej - za typową portretową uchodzi 85mm, ale 50mm dla DX jest przecież ekwiwalentem 75mm dla FF/35mm. Są i tacy, którym wystarcza do portretu 35mm. O tym także jest mnóstwo wątków.
Rozmycie czyli bokeh nie powinno być mylone z głębią ostrości (GO). Bokeh jest to sposób oddawania nieostrości obiektów znajdujących się poza zakresem GO. Jasne obiekty (np. źródła światła lub jego odbicia) rozmywają się w kszałt otworu przysłony. Im więcej listków przysłony, tym otwór bardziej kształtem przypomina okrąg i jest przyjemniejszy dla oka. Można też stosować nasadki na obiektyw, które zmieniają kształt bokehu. Rzeczywiście, im dłuższa ogniskowa, tym "chętniej" obiektyw rozmywa tło- w uproszczeniu.
GO natomiast to zakres odległości, w którym obiekty sprawiają wrażenie ostrych. Zależy ona od ogniskowej obiektywu, średnicy tzw. krążka rozproszenia, otworu przysłony i odległości obiektu fotografowanego od płaszczyzny ogniskowej. Dla wymienionych przez Ciebie ogniskowych zakresy głębi ostrości będą wynosiły w Nikonie D7100 dla przykładowej odległości 3m i przysłony 2.8 odpowiednio przy 35mm - 84cm, przy 50mm - 40cm a przy 85mm - już tylko 14 cm. Czyli - musisz uważać żeby np. jedno i drugie oko osoby portretowanej znalazło się w zakresie GO, inaczej - mydło ...
Znacznie więcej mądrości znajdziesz w doskonałym tutorialu TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3244387&postcount=2) - w tym przypadku w punktach 13 i 15.
Naprawdę warto zrobić testowe zdjęcia tego samego obiektu zoomem na różnych ogniskowym , o których wspomina kolega w poście nr 15 - nie ze względu na ocenę rozmycia, ale ze względu na kadr.
Da Ci to rozeznanie w praktyce, która z ogniskowych będzie dla Ciebie najkorzystniejsza i pomoże uniknąć zbędnych wydatków, jeżeli kupisz stałkę rozsądnie.
Inny sposób to popstrykac przez tydzień, miesiąc czy ileś tam czasu w/w zoomem, a potem usiąść i popatrzyć, jakiej ogniskowej używasz najczęściej i jaka najlepiej Ci odpowiada.
Jeżeli chodzi o portrety spacerowe na zewnątrz, to dodam od siebie, że - podobnie jak przedmówca - brałbym 50-tkę. W ciasnych wnętrzach - np. mieszkanie w bloku - byłoby za wąsko, ale na spacerach będzie w sam raz.
Istotny argument za stanowi fakt, że w wersji AF-D jest to najtańsza stałka Nikona. Sam taką posiadam i jest to jeden z moich ulubionych obiektywów. Wersja G zresztą także nie zwala ceną z nóg.
Trafnych wyborów Ci życzę :wink: