Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : które 17-50 2.8 ?

C_K
07-12-2013, 23:27
hej
Chciałam kupić coś z lepszym światłem zamiast kitowego 18-55. Myślałam o 17-50 2.8 ale...jest kilku producentów a do tego niektórzy jak tamron maja kilka wersji tego szkła. Czy mógłby ktos ułożyć od najgorszego do najlepszego szkła 17-50 2.8 abym potem zobaczyła co w jakiej cenie i na co się zdecydowac ?

GonzoG
07-12-2013, 23:32
Można jedynie ułożyć w kolejności od najdroższego... bo co do tego który lepszy od którego zdania są bardzo podzielone... no może poza jednym - większość raczej uważa, że T17-50 VC jest najgorszy.

C_K
07-12-2013, 23:34
chodzi mi o ostrość bardziej niż szybkosc af. Najczesciej bede tez uzywała ogniskowej 17mm wiec mała dystorsja ma znaczenie. Chodzi o to że kupilam na raty korpus i narazie nie bede mogla kupic wielu szkiel. Mam ochote na cos szerokiego i stalke ale budzet nie pozwala wiec chcialam taki tymczqasowo złoty srodek aby te 17 mm bylo i ciut jasniej.

GonzoG
07-12-2013, 23:45
Tu LINK (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/17-50mm-f-2.8-EX-DC-OS-HSM-Canon-on-Canon-EOS-7D-versus-SP-AF-17-50mm-f-2.8-XR-Di-II-LD-IF-Canon-on-Canon-EOS-7D-versus-Tamron-SP-17-50mm-F28-Di-II-XR-VC-LD-Aspherical-IF-Canon-on-Canon-EOS-7D___319_0_185_0_497_0) masz porównanie obu wersji Tamrona i Sigmy.
Nikkora 17-55/2.8 nie ma co porównywać, skoro piszesz, że brak gotówki na zooma i stałkę... bo on kosztuje znacznie więcej... (5k nowy, 3k używany)

C_K
07-12-2013, 23:48
troche nie wiem co te słupki znacza ale sa dos cpodobne a ceny szkiel rozne...zauwazylam takiego tamrona nowego w cenie 1200 zł okolo i teraz....mowiles ze tebn vc jest zly dlaczego ? czy vc oznacza stabilizacje? sigma jest za droga mam 1250 zł maksymalnie.

znalazlam takie cos http://www.agito.pl/tamron-17-50-mm-f2-8-xr-di-ii-asp-nikon-224-324929.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=324929
czy to ta lepsza wersja tamrona ?
czy bedzie on optycznie lepszy od sigmy 17-70 i nikkora 18-105 ?

SerU
08-12-2013, 00:21
Podana przez Ciebie wersja w linku to ta bez VC - czy lepsza, czy gorsza, to zależy od testującego :) Skoro masz tak ograniczony budżet, to bierz tego Tamiego - nie powinnaś się rozczarować :) Na pewno jest lepszy od kita, a i światło 2.8 często się przydaje :)
Tylko nie daj się nabrać na tą super promocję przedłużenia gwarancji do 5 lat - Tamron ma to w standardzie :)

C_K
08-12-2013, 00:27
wiekszosc poleca sigme 17-50 2.8. Jesli mialabym ja kupić to musiałabym 2 miesiac epoczekac i dozbierac. Nie jest to moze wielkim problemem ale boje się braku wspolpracy o czym czytałam na tym forum, cos sie zawiesza z body d7100 i nie zawsze gra.

SerU
08-12-2013, 00:30
Nie panikuj :) Problem Sigmy z D7100 nie jest uciążliwy i nie dyskwalifikuje tego szkła z użytku z tym body. Wyłączysz podgląd zdjęć po zrobieniu i masz problem rozwiązany.

wist
08-12-2013, 00:36
Sigmy są bardziej stabilne jakościowo w swoim wykonaniu. Jeśli wezmiesz pod uwagę Tamrony to tu jest większa loteria. Możesz trafic na Tamrona bez stabilizacji bardzo ostrego , jak i ze stabilizacją. Jedyne wyjście to podpiac obiektyw do aparatu i sprawdzic jak pracuje. Najlepiej jeśli masz możliwość podpiac 2 - 3 obiektywy i wybrać najlepszy. Jeśli nie to kup obiektyw w internecie ale u sprawdzonego sprzedawcy, który wstępnie testuje obiektywy. Przy braku kasy, do Nikona polecam Ci jeszcze Sigmę 18-50 EX MACRO HSM 2.8. Starsza wersja ale po modyfikacjach (silnik HSM), poprzednik 17-50. Na giełdzie sa w cenie ok 800 Pln. Jakosciowo bardzo fajny obiektyw. Mam go od dawna. Spisuje się świetnie. Sprawdzalem go z nową wersja 17-50 OS, różnic w jakości i ostrości obrazu nie stwierdziłem, więc szkoda było kasy na zmianę.
Obojętnie jaki obiektyw wybieżesz, zawsze sprawdź jak pracuje z aparatem. Zawsze masz czas na zwrot.

zbyszekD7000
08-12-2013, 00:39
te "problemy" sigmy dotyczą tylko D7100, czy D7000 też ?

GonzoG
08-12-2013, 01:36
te "problemy" sigmy dotyczą tylko D7100, czy D7000 też ?

Nie ma problemów Sigmy z D7100, jest tylko jedno "utrudnienie" - czyli skokowe przewijanie jak przytrzymasz wybierak.
Pozostałe sprawy są standardem dla wszystkich szkieł Sigmy z OS.

zbyszekD7000
09-12-2013, 00:00
o jejku, pisząc problemy miałem skrótowo na myśli to o czym piszesz, (utrudnienia)
czy D7000 tak samo to dotyczy ? pytam bo może sobie takie szkło dokupię

GonzoG
09-12-2013, 02:10
o jejku, pisząc problemy miałem skrótowo na myśli to o czym piszesz, (utrudnienia)
czy D7000 tak samo to dotyczy ? pytam bo może sobie takie szkło dokupię
Ja nie widzę żadnych problemów czy utrudnień. Wszystko działa poprawnie.
No chyba, że wydłużony czas wyłączenia pomiaru/automatycznego podglądu zdjęcia nazywasz utrudnieniem.

gatewayfl
09-12-2013, 10:23
Niedawno zakupiłem ..::Tamrona 17-50 f2.8 XR Di II::.. (bez stabilizacji) i jestem zadowolony, fakt trzeba wybierać ostrożnie i kupic "ostrego". Ja wybierałem z posród 4 używanych egzemplarzy i trafiłem.
Wybrałem wersję bez silnika i stabilizacji, co niektórzy uwazają ją za ostrzejszą niż nowsze "ulepszone".
Napewno AF działa dużo ciszej niż w wersji z silnikiem (a D7100 ma silnik w body więc no problem), stabilizacja dla mnie to zbędny "gadżet" w tym zakresie ogniskowych.
Światło 2.8 pomaga, do szybkości AF nie mam dużych zastrzeżeń, szalejącemu, biegnącmu psu daje radę i trafia.

I cena, dla Ciebie istotna rzecz, dla mnie też.. ;-) mój kupiłem za 650pln w stanie niczym nie odbiegającym od nowego z filtrem UV i polaryzacyjnym w zestawie.

Legal
09-12-2013, 14:57
Niedawno zakupiłem ..::Tamrona 17-50 f2.8 XR Di II::.. (bez stabilizacji) i jestem zadowolony, fakt trzeba wybierać ostrożnie i kupic "ostrego".

Ja tez jestem swiezo po zakupie uzywanego Tamrona 17-50 f2.8 XR Di II tyle, ze z silnikiem. Mało mam czasu na testowanie, a i pogoda nie sprzyja.
Powiem tyle - ekstremalne ustawienie f/2.8 @17mm nieco rozczarowuje, jesli chodzi o rozdzielczosc z dala od centrum kadru. I nie wiem do konca, czy moja sztuka mydlana, czy to standard. Widac to dobrze przy fotografiach pelnego krajobrazu.
Zdaje sobie sprawe, ze krajobraz fotografuje sie przy f/5.6 czy f/8 i raczej innym szklem np. nawet kitem 18-105, ale to taki fajny krytyczny test ostrosci dla tego Tamrona ...

Chetnym udostepnie link do kilku testowych jpg z tymi ustawieniami na prv, zeby skonsultowac czy tak ma byc, czy moja sztuka po prostu nie nalezy do udanych.
Oczywiscie jestem po lekturze testow i zdaje sobie sprawe, ze to szklo za jedyne 750 zl (w moim przypadku) i wszedzie w nich pisze się o mydle przy 2.8 na brzegu kadru ;)

Poza 'krytycznymi' 17 mm i f/2.8 moja sztuka wydaje sie juz przyzwoicie ostra. Z trafianiem AF nie mam problemu i mikrokalibracja w body miedzy -3 a +3 nie przynosi istotnych roznic w obrazie.

zbyszekD7000
09-12-2013, 18:45
Wklej foty aby wszyscy widzieli

gatewayfl
09-12-2013, 19:42
Widziałem zdjęcia od kolegi Legal i faktycznie na brzegach da się zauważyć lekkie rozmycie.
W chwili obecnej jestem po za domem, wracam jutro lub pojutrze i wrzucę kilka zdjęć by porównać.
Sam jestem ciekaw jak to wypadnie, czy to losowość w wyborze odpowiedniej sztuki czy "ten typ tak ma", tak czy inaczej 2.8 w krajobrazie to tylko do testu.

wiec chcialam taki tymczqasowo złoty srodek aby te 17 mm bylo i ciut jasniej.
Idealną odpowiedzią jest ten Tamron (moim zdaniem)

I nie zapomninajmy, że to szkło "używane" kosztuje 650-750 pln a nie 2000-3000 pln...
Moim zdaniem jeśli potwierdzimy testem te lekkie rozmycie brzegów przy 17mm i f2,8 to i tak uważam, że to szkło jest bardzo dobre mając na uwadze relację ceny, właściwości i jakości wykonania.

Legal
09-12-2013, 20:58
Wklej foty aby wszyscy widzieli
Nie chce tu wklejac. Nie mam w tej chwili innych fot testowych a na tych sa widoczne m. in. rejestracje samochodow, reklamy z adresami i telefonami, nazwy firm, adresy na budynkach itd.
Zainteresowani moga poprosic na priv o linka :)

adrianek32
10-12-2013, 15:01
tez wlasnie chce zakupic 17-50 od czasu do czasu przyda sie takie szklo i mysle czy wydac ok 880zl za uzywke tamrona 17-50VC w stanie bdb kupiona "u Cichego" czy kupic nowa Sigme 17-50 OS za 1599zl ahh te dylematy ;)

Dho'ine
10-12-2013, 16:54
Jak masz kasę to zawsze warto dołożyć, kup najlepszy na jaki Cię stać.

Daedric
10-12-2013, 16:58
Sigma na redcoon.pl nawet 1499:)

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

coroner
10-12-2013, 17:43
W tym zakresie wybór ogranicza się do dwóch modeli. Ekstraklasy, czyli Nikkora AF-S DX 17-55/2.8 G ED i "rozsądnej alternatywy" czyli Sigmy 17-50/2.8 EX DC OS HSM.

Jeśli nie zamierzasz zarabiać na zdjęciach, tudzież fotografować w ciężkich warunkach (obiekty w ruchu w ciemności, deszcze, mrozy, kurz) Sigma powinna w zupełności wystarczyć. Jeśli jednak dotyczy Twojej fotografii coś z wymienionych, to sugeruję nie żałować dutków :)

GonzoG
10-12-2013, 19:24
Sigma na redcoon.pl nawet 1499:)

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

Ja osobiście odradzam ten sklep.
1. sprzęt mają z Niemiec (brak polskiej 3 letniej gwarancji, tylko 1 rok od producenta)
2. robią problemy gdy chce się skorzystać z ichniej 2-letniej gwarancji.
3. naprawa trwa bardzo długo - polski serwis Sigmy robi to w 3-4 dni, w redcoon czekałem 5 tygodni.

Daedric
10-12-2013, 19:39
Ja osobiście odradzam ten sklep.
1. sprzęt mają z Niemiec (brak polskiej 3 letniej gwarancji, tylko 1 rok od producenta)
2. robią problemy gdy chce się skorzystać z ichniej 2-letniej gwarancji.
3. naprawa trwa bardzo długo - polski serwis Sigmy robi to w 3-4 dni, w redcoon czekałem 5 tygodni.

ja akurat mam same dobre doświadczenia z tym sklepem, a to że towar z Niemiec to akurat może być zaletą w przypadku tej Sigmy ;)

odsyłam do postów:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3245077&postcount=46
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3245562&postcount=50

GonzoG
10-12-2013, 20:31
ja akurat mam same dobre doświadczenia z tym sklepem, a to że towar z Niemiec to akurat może być zaletą w przypadku tej Sigmy ;)

odsyłam do postów:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3245077&postcount=46
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3245562&postcount=50

To co piszesz o Sigmie, akurat jest niemożliwe. Nie ma żadnych różnic między starszymi i nowymi S17-50/2.8. Więc jeśli z twoim szkłem działa inaczej niż reszta, to raczej świadczy tylko o jednym - jest coś nie tak.

Druga sprawa - brak polskiej gwarancji odczujesz gdzieś za 2 lata... bo tyle mniej wynosi bezawaryjność S17-50... Szczególnie w przypadku czekania na naprawę, albo jeszcze bardziej, gdy się okaże, że popsuł się zaraz po 2 latach.... wtedy się okaże, że te ~60zł oszczędzone przy zakupie, rozrośnie się do 1500zł za nowy obiektyw.

Daedric
10-12-2013, 20:59
osobiście nie mam tej Sigmy(jeszcze), a nawet jeśli bym miał i padłaby po 2-ch latach i byłbym z niej zadowolony przez ten czas to kupiłbym kolejną,
mam inną Sigmę i ta się trzyma świetnie i dużo dłużej, tulipan sponiewierany a po obiektywie nie widać zużycia żadnego

cz4rnuch
10-12-2013, 21:15
Gonzo'emu coś się zepsuło po 2 latach, ale to nie znaczy że wszystkie Sigmy 17-50 starsze niż 24 miechy automatycznie ulegają awarii. Moja ma już ok 3 lat i nic się nie poluzowało, AF działa tak jak działał na początku, pierścienie tak samo. Nie znaczy to, że nie warto się zainteresować dłuższą gwarancją, szczególnie że drogo to nie wychodzi.

C_K
10-12-2013, 21:57
Pooglądałam zdjęcia z tej sigmy na różnych portalach i powiem że...WOW. Strasznie mi sie podoba jak rysuje ta Sigma. Gdybym kupiła tę Sigmę zamiast Tamrona to z uwagi iż jest to dobre szkło już bym przy nim została jako taki spacerzoom, nie musiałabym kupować 35-tki 1.8 gdyz owszem ciut jasniejsza 35-tka ale porównując o wiele mniej ostra i wolniejsza od Sigmy. Na 35 mm na 2.8 także ładnie rozmyje tło ( jesli za obiektem będzie pusto). Wtedy mogłabym szeroki kąt odpuścić ( owszem 17 mm to nie do co 10 czy 12 ale myślę że tragedii by nie było) i kase zainwestować w 85 1.8 D używkę które sa juz od 900 zł. Miałabym coś ciut szerszego i uniwersalnego, potem portretówkę zostałoby tylko uzbierać na uzywke 70-300 VR za 1000 zł i miałabym w miare pokryte wszystko. Dobrze rozumuję ?

GonzoG
10-12-2013, 23:00
Gonzo'emu coś się zepsuło po 2 latach, ale to nie znaczy że wszystkie Sigmy 17-50 starsze niż 24 miechy automatycznie ulegają awarii. Moja ma już ok 3 lat i nic się nie poluzowało, AF działa tak jak działał na początku, pierścienie tak samo. Nie znaczy to, że nie warto się zainteresować dłuższą gwarancją, szczególnie że drogo to nie wychodzi.

Nic się nie popsuło... Jak przejrzysz zagraniczne fora, to zobaczysz jak sporo narzekają na jakość S17-50/2.8... Szczególnie luzy zoomu i tubusa. Tam wręcz piszą, że te nowe są lepsze od starych, jednak jakość plastikowych Sigm pozostawia trochę do życzenia.

adrianek32
10-12-2013, 23:13
stac to mnie i na Sigme 18-35mm ale nie chce az tyle wydawac, a nie wiem czy warto doplacac ok 700zl do sigmy w stosunku do tamrona

GonzoG
10-12-2013, 23:14
stac to mnie i na Sigme 18-35mm ale nie chce az tyle wydawac, a nie wiem czy warto doplacac ok 700zl do sigmy w stosunku do tamrona

To weź kup sobie oba przez internet, a później jeden odeślij.

cz4rnuch
10-12-2013, 23:47
Nic się nie popsuło...A to przepraszam. Wydawało mi się, że kiedyś coś pisałeś o odesłaniu jej do serwisu.
Jak przejrzysz zagraniczne fora, to zobaczysz jak sporo narzekają na jakość S17-50/2.8... Szczególnie luzy zoomu i tubusa. Tam wręcz piszą, że te nowe są lepsze od starych, jednak jakość plastikowych Sigm pozostawia trochę do życzenia.Fora czytuję, ale temat awaryjności omawianej Sigmy mnie nie interesuje bo mnie na razie nie dotyczy i nie mam zamiaru szukać dziury w całym. Nie mam luzów i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Co z tego, że gdzieś piszą że nowe są lepiej zbudowane od starych skoro pewnie nie ma dowodów na potwierdzenie tej tezy. Często na forach sieje się panikę i pojedyncze przypadki zamieniają się w lawinę legend o rozpadających się w rękach Tamronach, Sigmach wyjących po nocach do księżyca i Tokinach powodujących raka mózgu. Najlepszym przykładem jest nasze forum, zdominowane przez wątki kurzowo-olejowe z domieszką teorii spiskowych o akumulatorach i złośliwych linijkach kodu w aktualizacjach mających na celu raz na zawsze wyeliminowanie konkurencji. I nie zrozum mnie źle, wcale nie uważam że Sigma jest jakość super zbudowana, a szanse na to że wytrzyma tyle co N17-55 oceniam na 0%. Tyle, że moja na razie wytrzymuje a wcale ostatnio jakoś o nią nie dbam. Porządnie zmoczyła się już kilka razy, kurzyła się w Afryce i Azji w tym ostatnio na safari po którym cały byłem pomarańczowy. Raz mi też spadła.

Druga sprawa - brak polskiej gwarancji odczujesz gdzieś za 2 lata. Ja już się przyzwyczaiłem do twojego stylu wypowiedzi, ale jak widać w cytowanym zdaniu brakuje słów typu: "możliwe, że", "istnieje ryzyko, że", "całkiem możliwe, że" czy "jest wielce prawdopodobne, że" co niesie za sobą spore ryzyko, że osoba je czytająca przyjmie, że dotyczy ono wszystkich Sigm 17-50 co nie jest prawdą bo zgodnie z tym co napisałeś moja od mniej więcej roku powinna już nie żyć a ma się całkiem dobrze.

adrianek32
11-12-2013, 00:18
a co do cen sigmy to z polskiej dystrybucji mozna kupic nowke za niecałe 1600zł

GonzoG
11-12-2013, 00:37
A to przepraszam. Wydawało mi się, że kiedyś coś pisałeś o odesłaniu jej do serwisu.

Mój błąd - źle przeczytałem i błędnie zrozumiałem treść.

Fora czytuję, ale temat awaryjności omawianej Sigmy mnie nie interesuje bo mnie na razie nie dotyczy i nie mam zamiaru szukać dziury w całym. Nie mam luzów i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Co z tego, że gdzieś piszą że nowe są lepiej zbudowane od starych skoro pewnie nie ma dowodów na potwierdzenie tej tezy. Często na forach sieje się panikę i pojedyncze przypadki zamieniają się w lawinę legend o rozpadających się w rękach Tamronach, Sigmach wyjących po nocach do księżyca i Tokinach powodujących raka mózgu. Najlepszym przykładem jest nasze forum, zdominowane przez wątki kurzowo-olejowe z domieszką teorii spiskowych o akumulatorach i złośliwych linijkach kodu w aktualizacjach mających na celu raz na zawsze wyeliminowanie konkurencji.

Ja dużo o niej czytałem przed zakupem. Z resztą ogólnie o Sigmach i jest masa zgłoszeń o:
- wysiadającym napędzie AF - naprawa załatwia sprawę na dłuższy czas niż wytrzymał od nowości
- powstających luzach - naprawa zazwyczaj również załatwiała sprawę na dłuższy czas niż minęło od kupna do serwisowania...
Z resztą zauważyłem, że i Tamron i Sigma mniej przykładają się do poprawności przy produkcji (chodzi o te tańsze szkiełka), wolą chyba później sprawę załatwiać serwisowo. Przy czasie napraw w Sigmie - mnie to zupełnie nie przeszkadza.

I nie zrozum mnie źle, wcale nie uważam że Sigma jest jakość super zbudowana, a szanse na to że wytrzyma tyle co N17-55 oceniam na 0%. Tyle, że moja na razie wytrzymuje a wcale ostatnio jakoś o nią nie dbam. Porządnie zmoczyła się już kilka razy, kurzyła się w Afryce i Azji w tym ostatnio na safari po którym cały byłem pomarańczowy. Raz mi też spadła.
Ja już się przyzwyczaiłem do twojego stylu wypowiedzi, ale jak widać w cytowanym zdaniu brakuje słów typu: "możliwe, że", "istnieje ryzyko, że", "całkiem możliwe, że" czy "jest wielce prawdopodobne, że" co niesie za sobą spore ryzyko, że osoba je czytająca przyjmie, że dotyczy ono wszystkich Sigm 17-50 co nie jest prawdą bo zgodnie z tym co napisałeś moja od mniej więcej roku powinna już nie żyć a ma się całkiem dobrze.
Ja już nie wierzę w to, że sprzęt klasy Sigmy 17-50/2.8 wytrzyma poprawnie więcej jak 2-2.5 roku...
Bo ten sprzęt nie ma więcej wytrzymać. Więc kupując taki trzeba z góry założyć, że w takim czasie będzie potrzebował serwisu.

A zdanie mam wyrobione nie na podstawie 1 egzemplarza obiektywu, a w sumie jakiś 20 Sigm, gdzie tylko jedna (28/1.8 do Canona) nie była w serwisie, ale to obiektyw z innej półki, choć 17-50 to też niby "EX", ale różnicę w jakości wykonania widać od razu.

adrianek32
11-12-2013, 00:53
to pewnie tamron 17-50 vc jeszcze mniej trwaly :)

GonzoG
11-12-2013, 01:11
to pewnie tamron 17-50 vc jeszcze mniej trwaly :)
Podejrzewam, że tak samo trwały jak ten bez VC czy Sigma...

adrianek32
11-12-2013, 01:23
http://francoismalan.com/2012/04/fast-sigma-vs-tamron-stabilised-17-50/

cz4rnuch
11-12-2013, 01:39
Ja już nie wierzę w to, że sprzęt klasy Sigmy 17-50/2.8 wytrzyma poprawnie więcej jak 2-2.5 roku...
Bo ten sprzęt nie ma więcej wytrzymać. Więc kupując taki trzeba z góry założyć, że w takim czasie będzie potrzebował serwisu.
A zdanie mam wyrobione nie na podstawie 1 egzemplarza obiektywu, a w sumie jakiś 20 Sigm, gdzie tylko jedna (28/1.8 do Canona) nie była w serwisie, ale to obiektyw z innej półki, choć 17-50 to też niby "EX", ale różnicę w jakości wykonania widać od razu.Ja nie wątpię, że miałeś ze swoim obiektywem problemy. Może masz znajomych, którzy również je mieli lub mają. Pewnie sporo osób, które raportują problemy z AFem, tubusem, zoomem pisze o własnych doświadczeniach. Tyle, że to wszystko to tylko jakiś wycinek całości i trudno jest ocenić o jaki odsetek chodzi bazując na forach i własnym doświadczeniu. Ogólnie rzecz biorąc fora to moim zdaniem bardzo słabo dobrana próba statystyczna. Ja z całą pewności jestem w stanie jedynie powiedzieć, że na pewno nie wszystkie Sigmy 17-50 "wytrzymają poprawnie więcej niż 2-2.5 roku". Ponadto gdybym założył że po tym okresie muszę się udać do serwisu straciłbym tylko czas i 6 plnów na bilety ZKMu. Zdanie na temat Sigm mam też wyrobione choć użytkowałem do tej pory jedynie 2 obiektywy tej firmy, przez 2 lata 70-200, od ok 3 lat 17-50. Mimo, że mój wuj ma jeszcze 2 obiektywy Sigmy, sam poleciłem koledze kolejną 17-50 i znam kilka osób bardzo zadowolonych z Sigm to nie pokuszę się o stwierdzenie że są to obiektywy bezawaryjne mimo, że od osób które znam i mają sprzęt tej firmy nie słyszałem o usterkach. Sigmy są jakie są. Nie będę się ośmieszał i twierdził to wzór trwałości i precyzji wykonania. Niestety dla tego wątku trochę się buntuję gdy widzę że ktoś na podstawie szczątkowych danych wysuwa wnioski z taką pewnością jakby to było kolejne Twierdzenie Talesa. Z góry przepraszam za czepialstwo i kończę już dyskusję.

GonzoG
11-12-2013, 02:06
Mimo, że moja Sigma nie jest pierwszej jakości, to też ją polecam. Uważam, że to szkło jest warte ile za nią wołają... a nawet więcej. Ja za swoją używaną dałem jeszcze 2000zł i poza Tamronem 35-105/2.8 to jedyny zakup z którego jestem w 100% zadowolony i z resztą nie tylko ja :) ... sam się zastanawiam, czemu jeszcze N18-105 leży na półce... chyba za bardzo lubię gromadzić rzeczy ;)

C_K
11-12-2013, 02:21
A nikkory do 2 tys to niby dobrze wykonane ? Tandetny plastik fantastik niestety

GonzoG
11-12-2013, 02:56
A nikkory do 2 tys to niby dobrze wykonane ? Tandetny plastik fantastik niestety

Coś za coś... Niestety porządnie wykonany obiektyw ładnie kosztuje :cry:

Fortaigne
11-12-2013, 16:05
Dlatego po co spuszczac się nad jakościa sigmy skoro inni w tej cenie wydaja dokładnie to samo ?

adrianek32
11-12-2013, 23:09
mam oferte na sigme gwarancje daje sprzedawca 5 lat z wysyłka 1419zł dystrybucja niemiecka, tamrona używka 870zł

SerU
11-12-2013, 23:49
adrianek32 - różnica w cenie, to prawie 35 1.8. której Ci w stopce brakuje, ale w sumie masz Sigmę 30 1.4 :)

adrianek32
11-12-2013, 23:50
mam stalki ale chce jasny zoom o tych paramterach czyli 17-50, sigma 30mm 1.4 jest fajna ale przyda sie 17-50 2,8 kita zostawiam bo dziewczyna go uzywa z d3100

Fortaigne
12-12-2013, 00:20
przy takiej sigmie to nie wiem czy jest sens trzymac 35 1.8. O wiele ostrzejsza jest sigma na 35 mm owszem ciut swiatło slabsze ale na tyle dobre że ogarnie temat.

adrianek32
12-12-2013, 00:31
ale Sigme 30 1.4 warto :P

Archibald6803
12-12-2013, 00:34
mam oferte na sigme gwarancje daje sprzedawca 5 lat z wysyłka 1419zł dystrybucja niemiecka, tamrona używka 870zł

Sigma 17-50OS z niemieckiej dystrybucji ma 3 lata gwarancji i ani dnia dłużej ..... to po pierwsze primo .
A po drugie primo ..... tak się patrzę na Twoją stopkę , oczy przecieram ... masz 12 szkieł .... i .......szukasz następnych ? Kolekcjonerem jesteś ? Kiedy masz czas te wszystkie szkła zapinać na body i FOCIĆ nimi ?

adrianek32
12-12-2013, 01:58
kilka moge sprzedac ale jakos sie do nich "przyzwyczailem" a np: n 18-105 uzywa dziewczyna, Samyang mirror 500mm lezy w sumie tylko dla zabawy pare razy bawilem sie nim w nocy do fotek ksiezyca a kupilem za grosze z TC, uwa mi sie pokrywaja i fisheye ale to tez rozne szkla, zawsze moge ktores sprzedac jak bedzie taka potrzeba, jedynie mi brakuje zooma jasnego w zakresie jak sigma 17-50

adrianek32
12-12-2013, 14:45
a tu sa niezle testy tamron mydelko a sigma niezla, mozna pobrac zdjecia:

http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1329/cat/31

http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1297/cat/23

Daimon
12-12-2013, 23:41
Sigma 17-50OS z niemieckiej dystrybucji ma 3 lata gwarancji i ani dnia dłużej ..... to po pierwsze primo .
A po drugie primo ..... tak się patrzę na Twoją stopkę , oczy przecieram ... masz 12 szkieł .... i .......szukasz następnych ? Kolekcjonerem jesteś ? Kiedy masz czas te wszystkie szkła zapinać na body i FOCIĆ nimi ?

No ma 12 szkieł i co? Niektórzy mają 10 samochodów i to oznacza, że każdym codziennie jeżdżą? :)

Jak ktoś lubi i go stać to tylko pogratulować - oczywiście dopóki nie wmawia innym, że bez 12 szkieł to nie da się zdjęć robić :)

adrianek32
12-12-2013, 23:50
hehe zdjecia to i mozna telefonem zrobic :) i to oczywiscie moja sprawa ze mam tyle mimo ze amatorem jestem ale ucze sie i lubie testowac, kupowac sprzedawac, duzo szkiel kupilem okazyjnie - zawsze moge odsprzedac :) niektorzy amatorzy maja czasem wiecej i nikt ich nie krytykuje :) a ze stac mnie to juz inna sprawa, uczciwie na to i inne "rzeczy" zarabiam

Archibald6803
13-12-2013, 00:33
Ale się panowie nie spinajcie tak .....poprzedniego posta pisałem w formie żartobliwej ...... :twisted:

Ja samych topowych manuali mam duuużo więcej niż kolega Adrianek ma wszystkich szkieł ..... i .... prawdę powiedziawszy "krew mnie notorycznie zalewa " , że się tylko kurzą ...... np. takiego wybitnego N105/2.5Ai miałem na bagnecie ostatni raz chyba ze 2 lata temu przez 15 minut ...... ( o przepraszam - w czerwcu 2013 zrobiłem nim córce ze 3 portrety).

Panowie , reasumując : stoję na stanowisku , że wystarczy mieć 3-4 właściwe szkła ; więcej szkieł w fotografii amatorskiej to balast i zamulanie mózgu. Ja na co dzień używam tylko dwóch ( UWA i jasne tele do sportu) , trzecie - jasnego krótkiego zooma - bardzo sporadycznie.

adrianek32
13-12-2013, 02:22
archi masz racje :) tylko jako amator bawie sie troche w testera kupuje sprawdzam jak pasuje to zostawiam jak nie to sprzedaje bo ludzie duzo pisza, sa testy ale nie ma jak samemu testowac, niestety u mnie w miescie jest 0 powtarzam zero sklepow ze sprzetem foto same media markty experty, euro itd gdzie nic nie ma a jak cos jest to raz drogie dwa doradcy w media markt dla jaj zapytal czy "ta" sigma (sigma 15 fisheye) jest pod pelna klatke? nastala chwila ciszy i glupi usmiech, ehh i nie ma gdzie poogladac potestowac, jeden sklep foton w ktorym kiedys pracowalem niby cos ma ale bardziej produkuja rozne czesci typu statywy uchwyty nadruki na cd/dvd, a jak cos maja to ceny dosc wysokie, ostatnio napisalem maila czy mozna przyjechac zobaczyc tamrona i sigme 17-50 to dostalem odpowiedz ze nie maja go na magazynie (a na stronie dostepne sa) wiec lipa totalna w Kaliszu, w lombardzie bawilem sie sigma 10-20 a wlasciciel mowi ze jakis fotograf zostawil do sprzedania sigme 10-20 i jeszcze ma do sprzedania lampe blyskowa a to byl grip...

grissley
31-12-2013, 23:01
Które 17-50 (albo 18-50 albo 17-55 itp...) jest najlepsze optycznie? Abstra****ąc zupełnie od budowy, pancerności, ceny i obecności lub braku VR.

Daedric
31-12-2013, 23:19
Nikkor

LG G2 + Tapatalk

przem426
01-01-2014, 00:00
sigma

Archibald6803
01-01-2014, 02:24
Nikkor jest zdecydowanie równiejszy w całym zakresie ogniskowych ; ale ....... Sigma jest lepsza w centum od dołu i w całym kadrze od 35mm do 50 mm

Generalnie ; zauważyłem ze Nikkory są bezkonkurencyjne na szerokim końcu; Sigmy ,natomiast , są wyśmienite na dłuższych ogniskowych ...... Potwierdza się to w kilku typach obiektywów. Na 35 i 50mm Sigma 17-50/2.8 OS zastępuje mi swobodnie stałki Nikkorowe...... ale ja nie mam w tych zakresach najwyższych wymagań .... więc moja opinia może być nie do końca miarodajna.

Przemek-83
01-01-2014, 15:39
Ja kilka dni temu kupiłem Sigme 17-50 pozbywajac sie 50tki 1.8G i nie zaluje to świetne szkło .Owszem jest duza prawie jak s 18-200 ale trudno.
Dalem za nowa na allegro 1499 z wysylka

mill
19-02-2014, 20:40
Witam
Przymierzam się do zakupu obiektywu 17-50 2.8 ze stabilizacją. Problem zaczyna się gdy trzeba wybrać tamron czy sigma. nigdy nie używałem tego typu obiektywów. obiektyw będzie pracował na D90. Może wybrać opcję tamrona bez stabilizacji. Proszę o pomoc, z góry dziękuję

MstrG
19-02-2014, 20:51
Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM - jedyny sensowny wybór do 1500zł

knopers1
19-02-2014, 20:52
tego odpusc sobie, mialem i jego AF byl kiepski. Bierz S17-50 i bedziesz zadowolony.

Andi74
19-02-2014, 22:15
mam obecnie Tamrona 17-50 bez silnika jest szybki i poreczny

mialem Tamrona 17-50 z silnikiem troche doostrza budowa taka sama jak bez silnika

mam sigme 17-50 EX OS HSM ciezki duzy objektyw jak dla mnie za wielki klocek malo poreczny srednica 77mm

jak dla mnie do D300 bardziej mi podpasowal tamron ten bez silnika kupilem tu na forum od 2.8 ostry