Zobacz pełną wersję : Piec gazowy 2 - funkcyjny a bateria termostatyczna
login_87
07-12-2013, 14:37
Mam dylemat... szykuje mi sie przeprowadzka i zamieniam wannę na prysznic... Chciałbym zamontować baterię termostatyczną ale boję się, że może się to gryźć z piecem gazowym 2funkcyjnym... Ma ktoś może takie połączenie? Jak się to sprawdza?
ciepła woda będzie leciała bezpośrednio z pieca czy po drodze jest zasobnik? Bo jak jest to nie będą się gryźć.
login_87
07-12-2013, 21:41
Nie ma.
to trochę mija się z celem, zwykłą baterią wyregulujesz temp. ;)
login_87
08-12-2013, 20:44
Jakie są minusy takiego rozwiązania?
minusów nie ma....ale czemu chcesz zainstalować taką baterię? Są tam częste zmiany ciśnienia wody, częste zmiany temp wody? Bo zazwyczaj wtedy takie baterie się tak naprawdę przydają.
Mam baterię z termostatem podpiętą do pieca. Tylko dlatego taką kupiłem, bo cena była mocno atrakcyjna, a i design bardzo podszedł mojej żonie. :)
Wyregulowane mam to w ten sposób, że piec podaje wodę o temp nieznacznie niższej niż ta, jaka jest na baterii ustawiona. I tyle. Nie ma najmniejszych problemów ale termostat chyba nie ma sensu, skoro w piecu możesz sobie ustawić temp wody.
Natomiast jeżeli każdy z domowników lubi kąpać się (brać prysznic) w różnych temp to chyba lepiej sobie w baterii temp ustawiać niż piecem kręcić, szczególnie jak masz go gdzieś w osobnym pomieszczeniu gospodarczym :)
login_87
09-12-2013, 09:30
Czy są częste zmiany ciśnienia dowiem się jak się wprowadzę... a czemu chcę zaistalować taka baterie? Z czystej wygody. W tym momencie w mieszkaniu mam starego junkersa i wyregulowanie na baterii temp zajmuje dobra minutę bo albo woda zimna albo wrzątek (czasem potrafi para polecieć...) No ale to może poczekam z decyzją. Piec jest pewnie kilka generacji nowszy wiec zapewne nie będzie takich problemów.
Slawskip
09-12-2013, 11:38
mam baterię z termostatem i elektryczny podgrzewacz wody, sprawdza się to wyśmienicie i jest niesamowicie wygodne. U mojej mamy jest identyczny podgrzewacz wody z normalną baterią i porównując te dwa rozwiązania zdecydowanie to pierwsze jest lepsze.
Myślę, że w przypadku pieca 2-funkcyjnego również się sprawdzi i będziesz zadowolony. Ja z doświadczenia polecam.
Czy są częste zmiany ciśnienia dowiem się jak się wprowadzę... a czemu chcę zainstalować taka baterie? Z czystej wygody. W tym momencie w mieszkaniu mam starego junkersa i wyregulowanie na baterii temp zajmuje dobra minutę bo albo woda zimna albo wrzątek (czasem potrafi para polecieć...) No ale to może poczekam z decyzją. Piec jest pewnie kilka generacji nowszy wiec zapewne nie będzie takich problemów.
no przy takich cudach to ta bateria ma sens, ja mam dwufunkcyjnego Vaillanta + zasobnik + pompę cyrkulacyjną i nie ma żadnych problemów, żeby wyregulować sobie temp. Wszystko zależy od instalacji, jeśli jest sprawna, to taką baterię możesz sobie darować.