PDA

Zobacz pełną wersję : Piec gazowy 2 - funkcyjny a bateria termostatyczna

login_87
07-12-2013, 14:37
Mam dylemat... szykuje mi sie przeprowadzka i zamieniam wannę na prysznic... Chciałbym zamontować baterię termostatyczną ale boję się, że może się to gryźć z piecem gazowym 2funkcyjnym... Ma ktoś może takie połączenie? Jak się to sprawdza?

arecki
07-12-2013, 17:22
ciepła woda będzie leciała bezpośrednio z pieca czy po drodze jest zasobnik? Bo jak jest to nie będą się gryźć.

login_87
07-12-2013, 21:41
Nie ma.

arecki
08-12-2013, 13:40
to trochę mija się z celem, zwykłą baterią wyregulujesz temp. ;)

login_87
08-12-2013, 20:44
Jakie są minusy takiego rozwiązania?

arecki
08-12-2013, 21:51
minusów nie ma....ale czemu chcesz zainstalować taką baterię? Są tam częste zmiany ciśnienia wody, częste zmiany temp wody? Bo zazwyczaj wtedy takie baterie się tak naprawdę przydają.

pil74
09-12-2013, 08:53
Mam baterię z termostatem podpiętą do pieca. Tylko dlatego taką kupiłem, bo cena była mocno atrakcyjna, a i design bardzo podszedł mojej żonie. :)
Wyregulowane mam to w ten sposób, że piec podaje wodę o temp nieznacznie niższej niż ta, jaka jest na baterii ustawiona. I tyle. Nie ma najmniejszych problemów ale termostat chyba nie ma sensu, skoro w piecu możesz sobie ustawić temp wody.
Natomiast jeżeli każdy z domowników lubi kąpać się (brać prysznic) w różnych temp to chyba lepiej sobie w baterii temp ustawiać niż piecem kręcić, szczególnie jak masz go gdzieś w osobnym pomieszczeniu gospodarczym :)

login_87
09-12-2013, 09:30
Czy są częste zmiany ciśnienia dowiem się jak się wprowadzę... a czemu chcę zaistalować taka baterie? Z czystej wygody. W tym momencie w mieszkaniu mam starego junkersa i wyregulowanie na baterii temp zajmuje dobra minutę bo albo woda zimna albo wrzątek (czasem potrafi para polecieć...) No ale to może poczekam z decyzją. Piec jest pewnie kilka generacji nowszy wiec zapewne nie będzie takich problemów.

Slawskip
09-12-2013, 11:38
mam baterię z termostatem i elektryczny podgrzewacz wody, sprawdza się to wyśmienicie i jest niesamowicie wygodne. U mojej mamy jest identyczny podgrzewacz wody z normalną baterią i porównując te dwa rozwiązania zdecydowanie to pierwsze jest lepsze.

Myślę, że w przypadku pieca 2-funkcyjnego również się sprawdzi i będziesz zadowolony. Ja z doświadczenia polecam.

arecki
09-12-2013, 21:35
Czy są częste zmiany ciśnienia dowiem się jak się wprowadzę... a czemu chcę zainstalować taka baterie? Z czystej wygody. W tym momencie w mieszkaniu mam starego junkersa i wyregulowanie na baterii temp zajmuje dobra minutę bo albo woda zimna albo wrzątek (czasem potrafi para polecieć...) No ale to może poczekam z decyzją. Piec jest pewnie kilka generacji nowszy wiec zapewne nie będzie takich problemów.
no przy takich cudach to ta bateria ma sens, ja mam dwufunkcyjnego Vaillanta + zasobnik + pompę cyrkulacyjną i nie ma żadnych problemów, żeby wyregulować sobie temp. Wszystko zależy od instalacji, jeśli jest sprawna, to taką baterię możesz sobie darować.