PDA

Zobacz pełną wersję : Diaporama - jaka rozdzielczość i format plików

pituch
16-04-2007, 11:02
Witam!!

Mam kilka zasadniczych pytań w kwestii przygotowania diaporamy pejzażowej:

1. Jaka będzie optymalna rozdzielczość plików? (1024x768???)
2. Jaki zastosować format plików? (jpg???)
3. Czy power point jest dobrym narzędziem do przygotowania pokazu???

pozdrawiam

stig
16-04-2007, 11:38
Mam kilka zasadniczych pytań w kwestii przygotowania diaporamy pejzażowej:

1. Jaka będzie optymalna rozdzielczość plików? (1024x768???)
Jakich plikow? Skladowych, czy wynikowych?

2. Jaki zastosować format plików? (jpg???) A co to za roznica?

3. Czy power point jest dobrym narzędziem do przygotowania pokazu??? PowerPoint, to program do prezentacji biznesowych. :) Czytaj -- jego mozliwosci w tym wzgledzie sa raczej niewystarczajace do wykonania diaporamy, ktora przy obecnej technice miala by byc ciekawa...
Chyba, ze Tobie chodzi tylko o taki smieszny pokaz slajdow, co to sobie znajomi mailem przesylaja...

Ja bym raczej zabral sie do tego w jakims sofcie do animacji, a nie prezentacji.

pituch
16-04-2007, 11:53
Mam na mysli rozdzielczosc plikow wchodzacych w ostateczny sklad diaporamy, czyli po obrobieniu.
jaki darmowy program jest godny polecenia do tworzenia diaporam??

stig
16-04-2007, 12:03
Mam na mysli rozdzielczosc plikow wchodzacych w ostateczny sklad diaporamy, czyli po obrobieniu. Przy "prawidlowym" podejsciu do tego tematu -- czyli zrobieniu animacji -- nie ma to znaczenia. I tak jest to przeciez ograniczone finalna wielkoscia obrazu video. Jesli chcesz robic prezentacje, to rozmiar sobie takze okreslasz sam...
Nie istnieja dedykowane "programy do robienia diaporam". Ja przynajmniej sie z czyms takim nie spotkalem.

pituch
16-04-2007, 12:09
No dobrze, ale jeżeli stworzę pokaz z plików o wadze ponad 2 mega kazdy, bo własnie tak to wygląda przy jpegach o najmniejszej kompresji z d70s i niech pokaz zawiera np. 30 zdjęć plus muzyka to finalny plik (.exe) urośnie do sporych rozmiarów.

stig
16-04-2007, 12:22
No dobrze, ale jeżeli stworzę pokaz z plików o wadze ponad 2 mega kazdy, bo własnie tak to wygląda przy jpegach o najmniejszej kompresji z d70s A widziales kiedys windowsa czy innego maca (i przede wszystkim monitor) z rozdzielczoscia ekranowa 3000x2000 pikseli? ;)

pituch
16-04-2007, 12:31
Cały czas mam na mysli prezentacje "rzucane" na sciane projektorem cyfrowym oczywiscie;), takze w gre wchodzi wysoka jakosc zdjec.

pebees
16-04-2007, 12:33
Cały czas mam na mysli prezentacje "rzucane" na sciane projektorem cyfrowym oczywiscie;), takze w gre wchodzi wysoka jakosc zdjec.

Odkładaj już kasę na projektor 3000x2000 pikseli :)

stig
16-04-2007, 12:34
Odkładaj już kasę na projektor 3000x2000 pikseli :)

Wlasnie... :D

stig
16-04-2007, 12:35
Jak zadajesz pytania na forum (czy gdziekolwiek indziej), to badz laskaw precyzowac je. Podawaj szczegoly, zastosowania tego, o co pytasz -- zobaczysz -- bedzie prosciej. ;)
A tym czasem, zainteresuj sie parametrami technicznymi (przede wszystkim rozdzielczoscia) rzutnika, z ktorego chcesz korzystac... Bo troszke od dupy strony do tego podchodzisz...

paskud
16-04-2007, 14:26
http://www.zamek.szczecin.pl/fotoklub/linki.htm tu masz parę linków związanych z diaporamą ;)