Zobacz pełną wersję : problem z robieniem zdjęć przez wizjer w Nikon d3200 z obiektywem 55-200VR
mateusztar
06-12-2013, 18:38
witam,
mam problem z d3200 z robieniem zdjęć przez wizjer ( przez Lv robi zdjęcia normalnie) przy włączonym AF z założonym obiektywem nikkor 55-200 AF-S VR.
dodam tylko ze z kitowym obiektywem 18-55 wszystko działa jak należy przy takich samych ustawieniach obiektywu ( A i VR on)
przeglądałem dokładnie instrukcję ale nie moge sam sobie poradzić z tym problemem
z góry dziękuje za pomoc
Opisz objawy jaki dokładnie masz problem.
Odwrotnie się czasem zdarza z niefirmowymi szkłami.
Tu jedyne co mogę sobie wyobrazić to wielki paproch na czujniku fazowym. Ale wtedy z każdym obiektywem byłoby podobnie.
mateusztar
06-12-2013, 19:42
w momencie gdy chce zrobić ujęcie poprzez wizjer z ustawionym AF( obiektyw w pozycji A) to po naciśnięciu spustu do połowy AF ustawia ostrość ale nie mogę zrobić zdjęcia ( naciskam do końca spust i nic się nie dzieje)
gdy zakładam kitowy obiektyw i robię to samo migawka działa i wychodzi zdjęcie
dodam tylko gdy przestawię obiektyw do pozycji M i sam ustawie ostrość zdjęcie wychodzi normalnie
A słyszysz potwierdzenie ostrości?
Doraźnie pomoże zapewne przestawienie na AF-C. Wtedy aparat nie czeka na potwierdzenie.
A może to jest kwestia minimalnej odległości ostrzenia. 55 ostrzy chyba od 1.1 m.
mateusztar
06-12-2013, 19:50
co do potwierdzenia ostrości to właśnie nie mam tego dźwięku jaki pojawia się mi przy robieniu zdjęć kitowym 18-55
próbowałem zmiany na AF-C) ale to nic nie dało :(
mateusztar
06-12-2013, 19:51
próbowałem z różnymi odległościami w różnym oświetleniu
Jedyne wyjście to przetestować szkiełko na innym body. Jak będzie ok, to wtedy zagłębiać się w ustawienia aparatu.
mateusztar
07-12-2013, 21:13
Sprawdziłem na d3100 i taki sam problem.
Dziś jak sprawdzałem w słabym świetle zauważyłem też ze bardzo
słabo widać przez wizjer z założonym obiektywem 55-200 w porównaniu do obiektywu kitowego
Macie jakieś pomysły o co moze chodzic
Sprawdź, czy nie jest zablokowana przesłona - załóż obiektyw i popatrz się od przodu, czy widać listki przesłony - jak tak, to jest zablokowana.
Witajcie
W piątek na Walentynkach robiłem zdjęcia D3200 i w pewnym momencie przestał mi ostrzyć. ( Na wizjerze )
Silnik kręci się w jedną stronę i s powrotem, a ostrość nie chce się ustawić. Jak zrobię blokadę ostrości trzymając AE-L lub na manualu zdjęcia robi.
Najdziwniejsze jest to że po przełączeniu na LCD "LV" też w automacie ustawia ostrość i zdjęcia robi.
Dodam że sprawdzałem na 3 obiektywach AF-S18-105, AF-S55-300 i AF-S80/1,4 i na każdym zachowuje się tak samo.
Robiłem też Reset ustawień i nie pomogło.
Może ktoś miał taki przypadek i może mi pomóc, potrzebuję go co tydzień i nie mogę go teraz dać do serwisu na gwarancję.
sprawdź czy przysłona obiektywu reaguje na ruch popychacza przysłony. Odkręć obiektyw od body i patrząc na niego od strony przedniej soczewki poruszaj popychaczem. Moim zdaniem przysłona jest cały czas domknięta na maxa albo w takiej pozycji (pow. f8), że body nie potrafi złapać ostrości w trybie wizjera (czujnik fazowy), a w trybie detekcji fazy (LV) złapie bez problemu.
Jak dzieje się tak we wszystkich obiektywach, to raczej problem z body, a nie obiektywem. Sprawdź 3 rzeczy:
1 - popychacz przesłony - Ustaw aparat w trym M, czas na jakąś sekundę i patrząc do środka komory lustra naciśnij spust - po środku lewej strony przy bagnecie masz popychacz, przyjrzyj się czy pracuje poprawnie - idzie w dół przy zrobieniu zdjęcia, a po wraca na środek.
2 - lustro AF - pod lustrem głównym jest małe lustro do układu AF - podnieś i opuść ręką powoli lustro i patrz się pod spód, czy również zamyka i otwiera się to małe lusterko.
3 - jak powyższe rzeczy są ok, to pozostaje sprawdzenie i przedmuchanie sensora AF - jest na dole komory lustra. W tym celu trzeba czystej gruszki, podnieść ręką lustro i przedmuchać sensor, najlepiej jak aparat będzie do góry nogami (lampą w dół)
majestic
18-02-2014, 12:37
Jak dzieje się tak we wszystkich obiektywach, to raczej problem z body, a nie obiektywem. Sprawdź 3 rzeczy:
1 - popychacz przesłony - Ustaw aparat w trym M, czas na jakąś sekundę i patrząc do środka komory lustra naciśnij spust - po środku lewej strony przy bagnecie masz popychacz, przyjrzyj się czy pracuje poprawnie - idzie w dół przy zrobieniu zdjęcia, a po wraca na środek.
2 - lustro AF - pod lustrem głównym jest małe lustro do układu AF - podnieś i opuść ręką powoli lustro i patrz się pod spód, czy również zamyka i otwiera się to małe lusterko.
3 - jak powyższe rzeczy są ok, to pozostaje sprawdzenie i przedmuchanie sensora AF - jest na dole komory lustra. W tym celu trzeba czystej gruszki, podnieść ręką lustro i przedmuchać sensor, najlepiej jak aparat będzie do góry nogami (lampą w dół)
Nikon D3200 ma automatyczne podnoszenie lustra, więc nie potrzebnie ingerować w to swoje dłonie :D
Nikon D3200 ma automatyczne podnoszenie lustra, więc nie potrzebnie ingerować w to swoje dłonie :D
To weź i sprawdź tym automatycznym podnoszeniem, czy otwiera się lustro AF...
Jak nie wiem o czym mowa, to lepiej swoje mądrości zachowaj dla siebie.
W jakim języku to było? Aż oczy bolą.
majestic
18-02-2014, 16:58
Straszne snoby tu siedzą, od razu z paszczą... zamiast pouczyć po ludzku. Mój błąd, close.