Zobacz pełną wersję : d7000 - w wizjerze odbicie lustrzane
Jakub365
06-12-2013, 00:00
Witam.Właśnie przyszedł mi d7000, ale jak kieruje aparat na lampke widać w wizjerze odbicie, po zrobienie zdjęcie efekt, przekłada się na nim. Poniżej link jak to wygląda, co jest nie tak?Pierwszy raz się spotykam z czymś takim.
[IMG=http://s1.fotowrzut.pl/5QS18676WG/1_medium.jpg] (http://fotowrzut.pl/5QS18676WG)
To wina obiektywu. Prawdopodobnie światło odbija się między soczewkami.
zdejmij filtr UV
To wina obiektywu. Prawdopodobnie światło odbija się między soczewkami.
raczej nie.
1. soczewki nie są płaskie i zakrzywiają dobicia
2. soczewki mają wielowarstwowe powłoki, które powodują zabarwienia odbić
Jakub365
06-12-2013, 00:05
ok bez filtra UV faktycznie tego nie ma, ale jest nadal lekkie odbicie z 2 cm od lamp, w sumie nachodzą na siebie jakby, ale po zrobieniu zdjęcia nie ma tego, efekt widać tylko w wizjerze
ok bez filtra UV faktycznie tego nie ma, ale jest nadal lekkie odbicie z 2 cm od lamp, w sumie nachodzą na siebie jakby, ale po zrobieniu zdjęcia nie ma tego, efekt widać tylko w wizjerze
Robiąc pod światło w wizjerze zawsze będzie inaczej niż na zdjęciu (chodzi o odbicia). W wizjerze masz jeszcze 5 powierzchni na których odbija się obraz i te nie są kryte żadnymi powłokami.
Jakub365
06-12-2013, 06:39
Biorac do reki jakiegos starego soniacza, nie ma tego efektu, a w moim jakby ekran,obraz sie rozdwajal(rozmywal) troche to irytujace. Nie mam jak tego pokazac, bo trzeba oko do wizjera przystawic, podgladajac na Lv wszystko jest ok
Ale to Ci właśnie GonzoG napisał - w wizjerze możesz zobaczyć dodatkowe świetlne odbicia, bo tam są dodatkowe elementy optyczne. Jeśli nie widać ich na zdjęciu (a po odkręceniu filtra UV rozumiem, że nie widać), nie masz się czym przejmować. Nie wiem, o jakim "starym soniaczu" piszesz, ale prawdopodnie miał on inaczej skonstruowany wizjer (być może nie był też lustrzanką) i stąd efektu nie było widać...
Biorac do reki jakiegos starego soniacza, nie ma tego efektu, a w moim jakby ekran,obraz sie rozdwajal(rozmywal) troche to irytujace. Nie mam jak tego pokazac, bo trzeba oko do wizjera przystawic, podgladajac na Lv wszystko jest ok
Wcześniej miałeś chyba D5100, czy podobny efekt się pojawiał?.
Przecież nie będziesz ciągle fotografował lamp, w normalnych warunkach nie powinno być żadnego problemu.
A tak na marginesie, zauważyłeś różnicę w obrazku pomiędzy D5100 i D7000.
Jakub365
06-12-2013, 08:49
Z filtrem UV mam lampy, obok nachodzace sie na siebie kolejne lampy, ktore sa przezroczyste, nastepnie w wiekszej odleglosci mam znowu lampy rozniez przezroczyste i je widac na zdjeciu, wyzej pokazalem efekt. Po odkreceniu filtra tych dalszych odbic nie ma, ale sa nadal przy lampie, ktore widac tylko w wizjerze w lv i na zdjeciu ich nie ma. Sony z tego co pamietam model a280 chyba. W d5100 nje mialem takiego efektu, a uwiezcie mi dosc irytujace to jest:-\ bo fotografujesz gdzies gdzie jest jakas lampa i takie dublowanie lampy.
Porownujac d7k do d5100 - na pewno jest troche szybszy AF, duzo lepsza ergonomia;-) co prawda dalej niebyt dobrze mi lezy w dloni, ale juz na pewno lepiej jak d5100;-) co do obrazka to rowniez na plus, ale to pewnie dlatego, ze mam teraz 50/1.8;-) Awb tez dziala wg mnie lepiej i ekspozycja rowniez. Wczesniej musielm dawac -0.3, 0.7, aby zdjecie bylo ok, a tu normalnie ustawiam w histkgramie na 0 i zdjecie nie jest ani za ciemnie ani za jasne. Kolejny plus o ktorym nikt chyba nie wspominal to podglad na lv, ktory pokazuje nam zmieniajac czas i przyslone jak bedzie wygladac zdjecie, identycznie jak w sony slt;-) super sprawa. Tylko martwia mnie te odbicia w wizjerze:-(
Jeśli widzisz w LV, a nie ma na zdjęciu, to jest to wina obiektywu. Celujesz na pełnej dziurze, a zdjęcie zapewne robisz na domkniętej przysłonie.
Zrób zdjęcie na pełnej dziurze i sprawdź.
Jakub365
06-12-2013, 12:12
Na LV wszystko jest w porzadku, nie ma tego efektu o ktorym wspominalem. Probowalem robic na przyslonie 1.8 i 22 jest to samo, ale tylko w wizjerze. Rozmawialen z facetem, ktory mi sprzedal aparat i stwierdzil, ze tez tak mial i teraz w d7100 ma to samo. Niby to normalny efekt. Co o tym myslec?:-\
O widzisz! Stawiaj przecinki, bo to zdanie o LV można rozumiec dwojako.
Jakub365
06-12-2013, 12:51
Wiem, przepraszam;-) czesto pisze na telefonie i nie zawsze widze co napisalem, albo dotyk nie chce zawsze reaguje. Wiec wszystko w porzadku u mnie?
Tak, wszystko w porządku :) Rób zdjęcia i martw się o światło, nie o aparat ;)
Jakub365
07-12-2013, 09:57
No to sie ciesze, tylko zastanawia mnie dlaczego nie mialem takiego efektu w d5100?:-\
Może dlatego że w D5100 zastosowano inny wizjer niż w D7000. D5100 został wyposażony w wizjer z pentagonalnym układem luster a D7000 ma wizjer z pryzmatem pentagonalnym (cokolwiek to wszystko znaczy :) ).
Jakub365
08-12-2013, 11:19
Dla swietego spokoju zalatwilem sobie d5100, jednak w tym modelu tez wystepuje taki sam objaw, mozliwe ze jednak nie zwrocilem uwagi bedac jego uzytkownikiem lub faktycznie tego nie mialem, jednak ciesze sie, ze wszystko w porzadku, widocznie nikusie tak maja. Pozdrawiam
Dla swietego spokoju zalatwilem sobie d5100, jednak w tym modelu tez wystepuje taki sam objaw, mozliwe ze jednak nie zwrocilem uwagi bedac jego uzytkownikiem lub faktycznie tego nie mialem, jednak ciesze sie, ze wszystko w porzadku, widocznie nikusie tak maja. Pozdrawiam
Ciekawe, patrzyłem u siebie przez wizjer na lampy i żadnego odbicia nie mam, ani w D5100 i D90.
Jakub365
08-12-2013, 19:59
hmmmmmm, nie masz jakby kolejnej nakładającej się lampy, która jest przezroczysta?
Z ciekawości sprawdziłem dziś i zarówno w moim jak i mojego ojca D7000 występują takie odbicia o jakich piszesz, tak więc widocznie tak już jest :)
Jakub365
08-12-2013, 22:12
dobrze wiedzieć:)
To czy powstają odbicia, czy nie zależy też w dużej mierze od tego co to za światło.
Poza tym dochodzi jeszcze czystość lustra i soczewki wizjera.
Mi się zdarzyło zrobić zdjęcie podwójnego zaćmionego słońca, ale okazało się, że winna była szyba okienna przez którą robiłem zdjęcie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=168337&page=7 I też byłem przekonany, że widziałem to na własne oczy ale pewnie widziałem to w wizjerze (byłem chyba zbyt przejęty, żeby to dokładnie pamiętać ;) )
WujeKrzysiek
10-12-2013, 21:05
sprawdź czy nie odkleja sie lustro