Zobacz pełną wersję : Co po Canonie EOS 30D?
tadzio89
05-12-2013, 19:11
Robię zdjęcia Canonem EOS 30D. Jestem z niego bardzo zadowolony, do pełni szczęścia brakuje mi właściwie tylko lepszego ISO. Mam obiektywy 17-85mm, 55-250mm i 50mm f1.8. Potrzebuje jednak kolejnego body, tak by jedno było zapasowe. Skłaniam się ku Nikonowi D5200, ma lepszą matrycę niż Canon 750D, 7D, w pewnych aspektach jest nawet lepszy od 5D mark II. Co o tym sądzicie?
Oj kolego, lepiej to porządnie przemyśl bo D5200 to puszka entry level, dodatkowo będziesz musiał zainwestować w obiektywy. Jeśli już chcesz Nikona to może lepiej D7000?
tadzio89
05-12-2013, 19:22
Wiem, ze amatorska i wiem ze plastikowa. Swojego 30D sobie zostawie, jak bede chciał podotykac magnezu ;) D5200 ma troche lepsze wyniki jesli chodzi o ISO porownujac z D7000, taki sam zakres dynamiczny.
otwieracz
05-12-2013, 19:50
Dlaczego chcesz wchodzić w nowy system? Piszesz że zostawisz sobie 30D. Jak wejdziesz w Nikona to czeka Cię na nowo kompletowanie szklarni. I podstawowe pytanie - jaki budżet?
tadzio89
05-12-2013, 20:04
juz napisalem, bo Nikon ma lepsza matryce. dwa ze swoich obiektywow sprzedam.
Jakie zdjęcia chcesz robić? Reportaż? Krajobraz? Portrety? Jaki budżet przewidujesz na tą zabawę?
otwieracz
05-12-2013, 20:31
Nikon D5200 ma podobną matrycę co D7100, a AF i pomiar światła taki sam jak w D7000. Pytanie czy potrzebujesz tylu megapikseli? Tak upakowana matryca stawia już pewne wymagania co do obiektywów i w większym stopniu pokazuje ich niedoskonałości. Pliki zajmują też dużo miejsca na dysku. Jeśli już jesteś zainteresowany to weź D7000, różnica w cenie nie duża a komfort użytkowania nieporównywalny. Jeśli nie zależy Ci na ergonomii to na Twoim miejscu zainteresowałbym się D5100. Bardzo udany model, dobra matryca z rozsądnym upakowaniem pikseli, a i na szkło zostanie pokaźna sumka.
Damiankck
05-12-2013, 21:05
d7000 fajna puszka, tylko po co dwa systemy...
jeżeli weżniesz do rąk d7000 i zobaczysz ile można wycisnąć z tej matrycy, na jakich iso można pracować to tego canona już nie ruszysz. Tak samo sobie zostawiłem starą puchę (d60) z podobną myślą. Po pierwszym zleceniu nie mogłem się nadziwić jak ja mogłem używać tej puszki. Od tamtej pory tylko mam w łapach d7000, który sprawdza się idealnie.
Moim zdaniem o ile nie potrzebujesz 2 body (a nawet jeśli potrzebujesz):
- Jeśli potrzebujesz - kup jakieś 60D,70D i idź dalej w system w którym masz już jakąś szklarnie
- Jeśli nie potrzebujesz, a chcesz koniecznie Nikona - sprzedaj to co masz, kup D7000, 7100 (w zależności od budżetu i ile dostaniesz za Canona) i dokup obiektywy wedle uznania.
Jakie wysokie ISO Ci potrzebne?
tadzio89
06-12-2013, 09:54
do 3200. maja to byc zdjecia ludzi, czasami jakas droge mleczna tez bym sobie pyknal ;) na Nikona sie nie upieram. predzej czy pozniej i tak bedzie pelna klatka, ten model ma byc przejsciowy ;)
do 3200. maja to byc zdjecia ludzi, czasami jakas droge mleczna tez bym sobie pyknal ;) na Nikona sie nie upieram. predzej czy pozniej i tak bedzie pelna klatka, ten model ma byc przejsciowy ;)
Po co polsrodki, dodatkowe koszta. Lepiej bedzie jak kupisz 5D mk2 i bedziesz happy na dlugi czas.
Tadzio nie pchaj się w Nikona, mając szkła do Canona tylko 5D i masz problem na przyszłość z głowy ! Tanio i dobrze !
cz4rnuch
06-12-2013, 12:32
Tadzio nie pchaj się w Nikona, mając szkła do Canona tylko 5D i masz problem na przyszłość z głowy ! Tanio i dobrze ! Moim zdaniem nie do końca kwestia obiektywów ma tu decydujące znaczenie. Z wymienionych przez Tadzia 3 szkieł które posiada chyba tylko tania 50tka nada się do pełnoklatkowego 5D a to bardzo tanie szkło i równie tanio można znaleźć jego odpowiedniki w innych systemach.
Robię zdjęcia Canonem EOS 30D. Jestem z niego bardzo zadowolony, do pełni szczęścia brakuje mi właściwie tylko lepszego ISO. Mam obiektywy 17-85mm, 55-250mm i 50mm f1.8. Potrzebuje jednak kolejnego body, tak by jedno było zapasowe. Skłaniam się ku Nikonowi D5200, ma lepszą matrycę niż Canon 750D, 7D, w pewnych aspektach jest nawet lepszy od 5D mark II. Co o tym sądzicie?
Jeśli nie masz sentymentu do tych szkieł to bierz d7xxx albo dxxx przy zmianie na niższe modele prawdopodobnie nie będziesz mieć komfortu z fotografowania. Co prawda w nikonie 50mm jest dużo lepsze a reszty Twojej szklarni nie używałem. Lepiej inwestuj w obiektywy a nie body ;)
@cz4rnuch Przeważnie zmiana systemu niesie za sobą stratę finansową ;)
cz4rnuch
06-12-2013, 13:14
@cz4rnuch Przeważnie zmiana systemu niesie za sobą stratę finansową ;) Przeważnie nie oznacza zawsze. Kolega 2 obiektywy sprzedaje, domyślam się że te niepełnoklatkowe. Zostaje 50tka, szkło bardzo tanie, ale w innych systemach 50 też są tanie. 100 złotych różnicy to niewiele i moim zdaniem stanowczo za mało by powstrzymać kogoś przed zmianą systemu. Mam na myśli ten konkretny przypadek i nie wnikam ile kosztują inne szkła, korpusy itd choć to bardzo istotne przy kalkulacji. Inna sprawa, że ja odniosłem się do przesiadki z apsc na ff i tu trzeba wyłożyć gotówkę niezależnie od tego czy się w systemie zostaje czy przesiada na inny(pomijam niezwykle rzadki przypadek osób myślących do przodu na kilka lat i kupujących od razu wszystko pod full frejma).
Skoro ma być tak czy siak pełna klatka to Ty chłopie się zastanów - Nikon czy Canon?! Po co mając 30D i obiektywy wchodzić w Nikona skoro i tak wiadomo, że później będzie pełna klatka i Bóg jeden wie czy będzie to znowu Canon czy dalej Nikon :D
Mając 3200 PLN śmiało (jako Nikoniarz) sprzedałbym moje dotychczasowe body (w Twoim wypadku Canon) i Kupił D7100 + Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM. Jako Canoniarz o ile byłbym zadowolony z systemu sprzedałbym D30 i zakupił od razu jakiegoś 5D skoro ciągnie Cie do pełnej klatki lub zakupił 70D.
Zmiana systemu niesie za sobą stratę - jak wspomniał już kolega rewddd. Jeśli nie jesteś "pokłócony" z Canonem to najzwyczajniej w świecie nie utrudniaj sobie życia i zmień samo body ;)
"Mam na myśli ten konkretny przypadek i nie wnikam ile kosztują inne szkła, korpusy itd choć to bardzo istotne przy kalkulacji."
No to odnosisz się do tego konkretnego przypadku i nie wnikasz ile kosztują szkła i body? To nie doradzaj, bo po co? Tak samo po co przesiadać się z systemu na inny system skoro z obecnego jesteśmy zadowoleni - "pałka" nam od tego nie urośnie ;)
cz4rnuch
06-12-2013, 13:38
No to odnosisz się do tego konkretnego przypadku i nie wnikasz ile kosztują szkła i body? To nie doradzaj, bo po co? Tak samo po co przesiadać się z systemu na inny system skoro z obecnego jesteśmy zadowoleni - "pałka" nam od tego nie urośnie ;) Czytajmy ze zrozumieniem. Odnoszę się do konkretnego wpisu jakoby szkła które posiada autor wątku były przeszkodą w zmianie systemu(i w domyśle przesiadkę na pełną klatkę). Po pierwsze jak zapowiedział Tadzio i tak 2 obiektywy sprzedaje. Po drugie jak zaproponował moshica zostałby z pełnoklatkowym korpusem i samą 50tką a taką można znaleźć także w innych systemach, także baza pod budowanie systemu byłaby taka sama niezależnie od tego czy wybierzemy C czy N. Dlaczego nie wnikam w ceny korpusów i szkieł? Bo nie wiem jakie są preferencje kolegi, czy chce mieć filmowanie, czy jara się megapikselami, czy ważny jest pewny AF czy może bardziej istotne są kolorki, czy nie boi się szkieł używanych oraz jakie to miałyby być szkła itd. Bez tej wiedzy nie da się powiedzieć który system jest bardziej przyjazny cenowo i jestem pewny, że każdy wyznawca obojętnie jakiego systemu byłby w stanie udowodnić że u niego jest najtaniej i najlepiej. Także nie czepiaj się słówek bo nie taki był sens mojej wypowiedzi. Poza tym dodałem, że "to bardzo istotne przy kalkulacji." co zresztą sam zacytowałeś :). Pozdrawiam.
Mając 3200 PLN śmiało (jako Nikoniarz) sprzedałbym moje dotychczasowe body (w Twoim wypadku Canon) i Kupił D7100 + Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.
drogie to jego 30d na to wychodzi
@cz4rnuch Kolega napisał że zostawia sobie 30d więc bez sensu iść w 2 systemy. Lepiej wymienić szkła na ff i później wziąć np 5d albo po prostu sprzedać wszystko i wejść na FF odpowiedniego dla siebie systemu. Pozniej zakupić backup lub wygospodarować pieniądze np w nikonie na d70/80 teraz w śmiesznej kwocie w porównaniu do FF
cz4rnuch
06-12-2013, 15:10
@cz4rnuch Kolega napisał że zostawia sobie 30d więc bez sensu iść w 2 systemy. Ja to zrozumiałem jako żart, a pełnoklatkowe aparaty są wystarczająco solidnie zbudowane by nie trzymać 30d jako przytulanki. Dwa systemy jak dla mnie to niepotrzebny wydatek, podobnie jak backup dla amatora. To oczywiście tylko moje zdanie. Domyślam się, że są amatorzy którzy podchodzą do fotografowanie znacznie poważniej niż ja.
Znam amatorów z backupem jak i profesjonalistów z jednym body, reguły nie ma.
Ale jeśli docelowo i tak ma być FF, na początek wyprzedałbym wszystko prócz 50 i szukał 5D Mark II, ewentualnie, jeśli nie ma to być body o wysokich wymaganiach, można teraz kupić pierwsze 5D w cenie niższej, niż D5200.
tadzio89
06-12-2013, 20:44
5D to juz staroc, z tej matrycy niewiele wiecej mozna wycisnac niz w moim 30D, pomijam ergonomie, ktora bylaby na pewno lepsza. Jesli chodzi o Canona to skok jakosciowy dalby mi 6D, na ktorego mnie nie stac. Bedzie to 60D/7D/5D mk II bo ten 5200 jednak nie dorasta jesli chodzi o ergonomie, a i ta matryca nie jest o tyle lepsza od Canona, wiec jednak raczej dam sobie spokoj ze zmiana systemu.
5D to juz staroc, z tej matrycy niewiele wiecej mozna wycisnac niz w moim 30D, pomijam ergonomie, ktora bylaby na pewno lepsza. Jesli chodzi o Canona to skok jakosciowy dalby mi 6D, na ktorego mnie nie stac. Bedzie to 60D/7D/5D mk II
5d nie chcesz, a 5d2 tak? Bez sensu. Chyba, że potrzebujesz 21mpx albo filmów.
tadzio89
06-12-2013, 21:20
Poniewważ nie zauważam znaczącej różnicy jeśłi chodzi np jeśli chodzi o ISO w porównaiu z moim 30D. 21 mpx mi niepotrzebne, filmy mogly by byc, ale moge je sobie darowac.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/fCnh4h8-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/fCnh4h8.jpg?1)
No to poczytaj jakie są różnice między 5d a 5d2. Znikome.
Oprócz tego, że 5d2 ma ultra syfny banding od najniższego iso, stara piątka tego nie ma.
MariuszJ
06-12-2013, 22:31
Z mojego punktu widzenia również, poza filmowaniem, micro adjustment i auto-iso, nie ma żadnej istotnej przewagi 5dmk2 nad pierwowzorem. A wmontowanie tego samego, archaicznego układu AF w aparat kilka lat późniejszy jest kpiną w żywe oczy z użytkowników tego aparatu.
Matrycę 20d/30d uważam za najfajniej pracującą cropową matrycę w Canonach. Co z tego, że szumu jest więcej na iso800, jak ma fajną "analogową" granulację, a saturacja szlachetnie spada a nie po chamsku jak 50d kwitną czerwone babole.
tadzio89
07-12-2013, 09:31
No to poczytaj jakie są różnice między 5d a 5d2. Znikome.
Oprócz tego, że 5d2 ma ultra syfny banding od najniższego iso, stara piątka tego nie ma.
To są dla Ciebie małe różnice? ISO 3200.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/KvezlWq-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/KvezlWq.jpg)
Używałem jednego i drugiego aparatu dość długo, jeden nawet mam do tej pory, wiem na ile się różnią. Nie musisz mi tablic testowych wklejac.
Jak chcesz to wpatruj się w te testy i wmawiaj sobie, że mk2 jest kosmicznie lepszy - nie moja kasa :)
tadzio89
07-12-2013, 10:05
to pokaż swoje testy ;) bo na razie Twoje słowo przegrywa z tymi tablicami, mimo, że zdjęcia robisz świetne ;p
to pokaż swoje testy ;)
Nie robię testów.
MariuszJ
07-12-2013, 10:14
Odpuść, Patryk, szkoda nerwów.
to pokaż swoje testy ;) bo na razie Twoje słowo przegrywa z tymi tablicami, mimo, że zdjęcia robisz świetne ;p
Tadzio, prawda jest taka, że można sobie fotografować tablice na dpreview a można też robić zdjęcia. Z tego co ja doświadczyłem, to im fotograf lepszy, tym mniejszą uwagę przywiązuje czy coś mu szumi w 1:1 czy nie. A skok jakościowy z 30d na 5d będzie sto razy większy niż z 30d na D5200 czy tam 60d, z tego względu że FF to FF. No i ergonomia, okazuje się, że jest niesamowicie ważna. Sam się przesiadłem z gówna jakim jest D5000 na D7100. Zdjęcia nie są wiele lepsze (chociaż na dpreview każdy by się już posikał), ale przyciskologia zrobiła na mnie największe wrażenie.
Kiedyś do kościołów starczyło ISO800, teraz nagle każdy potrzebuje 6400 i jeszcze najlepiej żeby pod lupą panu młodemu pryszczy nie zabrało.
Jak dla mnie - kup sobie to 5d, zbieraj szklarnie, zarabiaj kase, jak będzie Cie stać to kupisz sobie jakieś 6d mark II czy cokolwiek do tego czasu wyjdzie i będziesz zadowolony.
tadzio89
08-12-2013, 20:17
Rzeczowo to napisałeś. ;)