PDA

Zobacz pełną wersję : Długość negatywu a kod paskowy

wlocek369
05-12-2013, 16:41
Z ogólnodostępnych materiałów wiemy ze w kodzie DX zapisana jest również zalecana (co oznacza że może być większa) liczba zdjęć na danym negatywie. z tych materiałów wynika że długość negatywu może mieć 12,20,24,36,48,60 lub 72 klatki a także opcję "inna" i tutaj niby wszystko jest jasne ale niestety w kodzie paskowym umieszczonym na negatywie (co pół klatki) wynika że negatyw może mieć tylko do 60+4 klatki bo dla kolejnych klatek niema już kodów. Identyfikator klatki (a raczej pół klatki) jest wartością 7-bitową co oznacza że przyjmuje tylko 128 wartości a ponieważ ostatnie 8 kodów jest zarezerwowane dla klatek (XX, X, 00, 0) oznacza że film może mieć tyko właśnie do 60 klatek, podczas gdy z kodu DX wynika że nie ma jakiegoś odgórnego ograniczenia.

I tutaj nasuwa się pytanie jak były by oznaczane kolejne klatki na filmach o długości powyżej 60 klatek.
Ciekawe czy faktycznie są produkowane negatywy cz-b. o długości 72 klatek.

zdyboo
06-12-2013, 14:51
Ilford swego czasu wypuścił wersję HP5 na cieńszym podkładzie. Dzięki temu zmieścił 72 klatki w standardowej kasecie 135.
Okazało się, że aparaty niespecjalnie sobie radziły przesuwem takiego cienkiego filmu i temat umarł.

wlocek369
06-12-2013, 18:56
a jak z innymi długościami tj 48 i 60 czy one były kiedykolwiek w praktyce produkowane? Czy filmy kolorowe były/są produkowane w wersjach dłuższych niż 36 klatkowe ? zastanawia też pewna sprawa skoro filmów 72-klatkowych się nie produkuje (przynajmniej nie tak aby można było je normalnie kupić) to czemu w niektórych instrukcjach do nawet nowszych aparatów potrafi być zapisane to że np.: ten aparat nie obsługuje takiego filmu. Skoro nie produkuje się takiego filmu (i pewnie nie zapowiada się na zmianę sytuacji) to czemu pisze się takie ostrzeżenie. :???:

doktor
06-12-2013, 19:12
No nie do końca. Dawnymi czasy były kasety magnetofonowe 120 minut i niektóre kaseciaki ich nie obsługiwały wg. instrukcji. Tam też była cieńsza baza tasiemki. zastrzeżenie producenta, że jak użyjesz i porwie ci taśmę to nie możesz mieć pretensji. Były "plecy" obsługujące 250 i 750 ekspozycji na rolce (do Nikona F3 i chyba F2). Poza tym możesz sam załadować film do kasety ze rolki, wtedy masz kasetę na, powiedzmy, 60 ekspozycji. To, że nie jest pakowany fabrycznie nie znaczy, że go nie ma. Może być tak, że niektóre aparaty najpierw wywlekają film z kasety na rolkę i naświetlając kolejne klatki film jest zwijany do kasety. Być może mechanizm wewnątrz aparatu nie daje rady tego obsłużyć tak długiego filmu.

zdyboo
06-12-2013, 19:25
Konrad, ale do nawinięcia więcej niż 36 klatek z kilkuklatkowym okładem, film musi mieć zdecydowanie cieńszy podkład. Inaczej się nie zmieści do kasetki.

doktor
06-12-2013, 19:27
Zgoda, chodzi o możliwość nawinięcia filmu do kasety. Sam się w to nie bawiłem w nawijanie, bo leniwy jestem, a jak ktoś sam robi kasetki, to często z krótszym niż standardowy filmem.

zdyboo
06-12-2013, 19:40
Tak, bo 36 klatek sprawdza się tylko na wyjazdach gdzie i tak się naświetla wiele filmów. Na co dzień lepiej mieć coś krótszego.
Ja tylko raz 30 metrów filmu nawinąłem do kasetek i obiecałem sobie, że to ostatni raz.

wlocek369
07-12-2013, 20:57
uzupełnienie do mojego pierwszego postu (niestety nie mogę już zmodyfikować postu) wspomniana numeracja kodów.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/826/6bfj.png/)

Ta mała tabelka to kody pola "czułości filmu" w zakresie kodu producenta.