PDA

Zobacz pełną wersję : Odebrałem połączenie z własnego numeru...

Marek Urbanowski
05-12-2013, 15:24
W dniu wczorajszym zadzwoniła do mnie konsultantka firmy Groupon i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że numer z jakiego dzwoniła a raczej jaki wyświetlił się na moim telefonie to jest mój numer telefonu. Niestety zauwazyłem to dopiero po zakończeniu rozmowy a tym samym nie udało mi się jej zapytać jak to możliwe.
Zadzwoniłem z pytaniem do mojego operatora sieci Play niestety tam nikt nie potrafił tego logicznie wytłumaczyć.
Może tutaj na forom ktoś posiada widzę na ten temat.
Sprawa jest dla mnie niepokojąca bo takie praktyki mogą być mało sympatyczne w skutkach.
Liczę że ktoś zaspokoi moją ciekawość.

stock
05-12-2013, 15:30
i nie był to numer stacjonarny w identycznej konfiguracji co numer komórkowy ?

Marek Urbanowski
05-12-2013, 15:36
i nie był to numer stacjonarny w identycznej konfiguracji co numer komórkowy ?

Nie . W przypadku numeru stacjonarnego byłby kierunkowy a tutaj był sam numer +48 *********

zdyboo
05-12-2013, 15:36
To tylko z zagranicy. W Polsce nie ma opcji, żeby się numery pokrywały. Po to istnieje coś takiego jak plan numeracji krajowej, żeby się nie zdarzyło, że dwa urządzenia abonenckie dostaną ten sam numer.

Masz w swoim telefonie zapisaną wizytówkę? W takim wypadku zamiast numeru powinno Ci się wyświetlić to co masz tam zapisane.
Ja bym obstawiał błąd sieci lub telefonu. Dziwne, ale jeżeli się nie powtórzy, to zapomniałbym o tym.

RobertMiernik
05-12-2013, 15:39
Błąd matrixa - zdarza się

stock
05-12-2013, 15:39
aha - bo załozyłem sobie, ze mogłoby być np (komórkowy) 717 111 222 i stacjonarny wrocławski 71 711 12 22
No ale się okazuje że nie :)

freefly
05-12-2013, 15:40
Nie jest to tak, że jeśli ktoś dzwoniąc uruchomi pocztę głosową i w tym samym czasie odbierzemy tę rozmowę, to wyświetli się nasz numer?

gusi
05-12-2013, 15:40
Masz to połączenie zarejestrowane w wykazie połaczeń na swoim koncie (BOK) ?

Marek Urbanowski
05-12-2013, 15:41
Nie jest to tak, że jeśli ktoś dzwoniąc uruchomi pocztę głosową i w tym samym czasie odbierzemy tę rozmowę, to wyświetli się nasz numer?

Nie mam włączonej poczty

Masz to połączenie zarejestrowane w wykazie połaczeń na swoim koncie (BOK) ?

Mam na telefonie

gusi
05-12-2013, 15:43
A jak wejdziesz na swoje konto u operatora, to też tam jest to połączenie?

Marek Urbanowski
05-12-2013, 15:46
A jak wejdziesz na swoje konto u operatora, to też tam jest to połączenie?

U operatora są tylko wychodzące... chyba na pewno bo jak pytałem to oni nie mają podglądu.

freefly
05-12-2013, 16:03
U operatora są tylko wychodzące... chyba na pewno bo jak pytałem to oni nie mają podglądu.

Mają wgląd, tylko nie jesteś uprawniony do otrzymywania takich informacji. Wg GIOGO nie ma podstaw prawnych do pozyskania takiego wykazu.

nem
05-12-2013, 16:37
Niektóre bramy VOIP umożliwiają zmianę identyfikatora nadawcy (Caller ID). Stąd pewnie aby nie wyświetlać swojego numeru telefonu, nie ukrywać CID (niektórzy mają włączone automatyczne odrzucanie takich połączeń) podali jako Caller ID numer telefonu na który dzwonią.

Marek Urbanowski
05-12-2013, 16:43
Niektóre bramy VOIP umożliwiają zmianę identyfikatora nadawcy (Caller ID). Stąd pewnie aby nie wyświetlać swojego numeru telefonu, nie ukrywać CID (niektórzy mają włączone automatyczne odrzucanie takich połączeń) podali jako Caller ID numer telefonu na który dzwonią.

To jest legalne? może prowadzić do sporych nadużyć

nem
05-12-2013, 16:46
Jest legalne, technicznie nie ma możliwości sprawdzania w globalnym ruchu międzyoperatorskim czyj jest dany numer. Owszem, może prowadzić do nadużyć: http://niebezpiecznik.pl/post/spoofing-sms-czyli-falszowanie-nadawcy-sms-a/

Niemniej jednak przekazywanie niepoprawnych ID w kanale komunikacji głosowej się do tej pory nie zdarzało, albo nie zauważyłem :) Tak więc przypadek wciąż ciekawy.

rb_zg
05-12-2013, 21:18
Operatorzy VoIP udostępniając możliwość wyboru ID są zdaje się zobowiązani do weryfikacji właściciela danego numeru. Ja mam na telefonie komórkowym klienta VoIP i wpisane swoje trzy różne numery, którymi mogę się identyfikować (wybieram, jaki numer ma się pokazywać). Wprowadzenie tych numerów na moje konto u operatora VoIP poprzedzone było weryfikacją (system oddzwaniał na dany numer, a ja musiałem wpisać na panelu zarządzającym cyfry podawane przez automat).

yans
06-12-2013, 23:53
Jak znam życie, to w protokole komunikacyjnym znaki wyświetlane na telefonie odbiorcy "jako nadawca" mogą być dowolnie zmieniane, jeśli się posiada wiedzę i umiejętności.

Po drugie, czy w umowie z operatorem jest napisane, że znaki na wyświetlaczu telefonu będą tożsame z numerem telefonu nadawcy połączenia?

ku6i
07-12-2013, 18:56

www.24.play.pl

miron19j
07-12-2013, 21:18
www.24.play.pl

no właśnie Play nie podaje numerów połączeń przychodzących

TOP67
07-12-2013, 21:21
Kiedyś chyba podawali. Teraz tylko godzinę i czas trwania.

ku6i
07-12-2013, 21:23
Też mi się wydaje, że kiedyś widziałem numery. No nic, Miron19j, dzięki za czujność.

Marek Urbanowski
09-12-2013, 14:35
hmm.. pogadaliśmy ale nadal nie wiem nic konkretnego.. operator także nie ma jasnej odpowiedzi, w sumie to brak odpowiedzi.

Saimon
09-12-2013, 14:41
no właśnie Play nie podaje numerów połączeń przychodzących
Witajcie
Brak numerów, na wykazie dla połączeń przychodzących, jest spowodowany Ustawą o Ochronie Danych Osobowych. Nawet dla numerów 080X na billingu jest podawana tylko strefa numeracyjna z której przyszło połączenie. Takie dane tylko na pisemną prośbę uprawnionych organów udostępniają Operatorzy.

stock
10-12-2013, 15:12
Witajcie
Brak numerów, na wykazie dla połączeń przychodzących, jest spowodowany Ustawą o Ochronie Danych Osobowych. Nawet dla numerów 080X na billingu jest podawana tylko strefa numeracyjna z której przyszło połączenie. Takie dane tylko na pisemną prośbę uprawnionych organów udostępniają Operatorzy.

a od kiedy numer telefonu jest daną osobową ? Nie podlega ochronie.

Saimon
10-12-2013, 15:18
Numer telefonu nie, ale dane jego użytkownika już tak. Tak stanowi prawo i z tym się nie dyskutuje.

stock
10-12-2013, 15:21
to jest oczywiste i wiadome. Więc skoro numer telefonu daną nie jest dlaczego nie jest udostępniany na billingach. Ot zagadka. :) Dysputa pewnikiem mogłaby trwac miesiącami chociazby na temat problemu (czy numer telefonu daną jest czy nie) - bo co urząd to inne stanowisko.

Saimon
10-12-2013, 15:23
Jest to regulacja dotycząca wszystkich Operatorów w Polsce.

freefly
10-12-2013, 15:35
a od kiedy numer telefonu jest daną osobową ? Nie podlega ochronie.

Numer telefonu to ciąg cyfr identyfikujący zakończenie sieci telefonicznej przypisane abonentowi przez operatora.
W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

eristoff
10-12-2013, 18:05
Poczytajcie ciekawe,

http://blog.e-odo.pl/2013/01/03/czy-numer-telefonu-to-dana-osobowa/

sam kiedyś byłem ABI, teraz tylko na szczęście ASI

rb_zg
10-12-2013, 22:03
Numery telefoniczne bez innych informacji nie są danymi osobowymi i nie ma żadnych przeciwskazań prawnych aby operatorzy udostępniali takie informacje na billingach.
Praktycznie u wszystkich operatorów VoIP mamy możliwość sprawdzenia połączeń przychodzących na nasz numer wraz z ich identyfikacją (oczywiście podany jest tylko numer dzwoniący).