Zobacz pełną wersję : SB-900 wymiana palnika
Witam,
chciałbym wymienić palnik w SB-900. Podjerzewam jego zużycie ponieważ nie za każdym razem błyska pomimo sygnalizacji gotowości.
Czy ktoś z Was wymieniał już palnik w tej lampie?
Czy macie może jakiś poradnik?
Na google nic nie mogę znaleźć.
Tak. Wymiana jest stosunkowo prosta. Podejrzewam, że na youtube jest kilka wideoporadników.
Ważne, żeby rozładować kondensator i zabezpieczyć luty izolacją. Wystarczy rozkręcić sama głowicę.
Jest sporo poradników ale nie do SB-900. O kondensatorze wiem. Termokurcze będą odpowienie?
Oryginalnie jest to elastyczny silikon. Przewody muszą być giętkie, bo zatnie się zoom.
W sieci jest dostępna serwisówka do SB-900
Ok. Dziękuję za pomoc:) Jeśli czas pozwoli postaram się robić jakiś foto-tutorial :)
zyzio666
06-12-2013, 11:55
Jak byś nie znalazł serwisówki, to daj cynk... :)
Wymieniłem palnik. Generalnie bez problemów, najwięcej gimnastyki miałem z lutowaniem kabelka wyzwalacza:) Reszta bez problemu. Jako izolacji użyłem termokurczy, wygiąłem je pod odpowiednik kątem i zgrzałem. Jak narazie wszystko śmiga jak należy. Aczkolwiek testy dopiero przedemną :)
Oby te koszulki termokurczliwe nie przerwały przewodów w silikonowej izolacji. M/z lepszy do tego jest silikon, nawet zwykły wytrzymuje temperaturę do 250 stopni, a tam tyle nie będzie.