PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa(y) do portretów... ;-)

Andrzej1974
04-12-2013, 19:38
Mój problem dotyczy wyboru lamp(y) do portretów w pomieszczeniu.

Kiedy miałem już prawie wybraną lampę (SB-700), wpadłem na lekturę T. Pluszczyka, która dostępna jest pod tym linkiem (http://tomaszpluszczyk.pl/strobing-blyskanie-niskim-kosztem-swiatlo-ciagle-vs-blyskowe/). I teraz mam mętlik w głowie, który - mam nadzieję - pomożecie mi rozwiązać. ;-)

Najpierw myślałem o zakupie jednej lampy zewnętrznej z poniższej trójki:
• SB-700 (mój faworyt ;-)),
• Metz 52 AF-1,
• Nissin Di866 MK II.

Lampy takiej bym używał na początku na stopce (oczywista oczywistość ;-)) ale już wiem, że na pewno mnie pociągnie dalej i prędzej czy później (raczej to pierwsze ;-)) lampę chciałbym wyzwalać zdalnie. Wiem, że do tego jest potrzebny kabel synchroniczny lub wyzwalacze radiowe (raczej pominę sterowanie lampy zewnętrznej lampą wbudowaną bo ta wersja jakoś średnio mi się widzi). I tu pytanie: jaki moglibyście mi polecić sprawdzony kabel lub może lepiej zestaw wyzwalaczy radiowych do D5100?

Hmm… czy może zamiast 1 lampy zewnętrznej wybrać np. 2-3 lampy YN-460II lub YN-560 (nowsze), jak poleca T. Pluszczyk w podanym wyżej linku? Jakie wtedy zakupić wyzwalacze radiowe, żeby można było w pomieszczeniu robić portrety? Czy YN622N (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229400) byłyby dobre, czy może szukać czegoś innego? (tańszego?). A może zostać przy 1 lampie zewnętrznej i iść w kierunku lamp studyjnych wyzwalanych radiowo?

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi i pomysły.

puciek
04-12-2013, 19:48
Andrzeju, chciałbym Ci zwrócić uwagę, że nie jest tak, jak napisałeś:

raczej pominę sterowanie lampy zewnętrznej lampą wbudowaną bo ta wersja jakoś średnio mi się widzi

Bo D5100 nie posiada sterownika CLS, a do pracy w pomieszczeniach dość dobrze daje on radę. Przy pomocy kabla będziesz miał możliwość sterowania lampą z body w trybie iTTL ale wiadomo, że kable przeszkadzają. Wyzwalacze radiowe są ok, ale te, które obsługują iTTL są dużo droższe od zwykłych wyzwalaczy. Sprecyzuj może swoje potrzeby - jedna lampa na sankach czy więcej lamp? Ustawianie manualne lampy czy praca w automacie iTTL? Bo w przypadku pracy z kilkoma lampami jesteś skazany albo na lampy wyzwalane radiowo - pewnie w manualu, albo jedną z lamp poświęcisz jako wyzwalacz CLS.

ps. Właśnie z takiego "ficzeru" jak CLS został okrojony D5100 i mam nadzieję, że może jednak zrozumiesz, co daje wyżej pozycjonowana puszka od "kastrata"

militarius
04-12-2013, 20:15
ale po co systemówka do portretów w pomieszczeniu? do niej trzeba dokupić mocowanie, a to kolejne 90 zł. kup którąś DM2 (http://fripers.pl/advanced_search_result.php?sid=737e78919a76af6afb9 d8e2dcd553af4&keywords=lampa+dm2&x=0&y=0) i miej spokój z mocą jakbyś nagle zaczął robić na wysokich przysłonach :)

Andrzej1974
04-12-2013, 20:35
Hmm... błądzę bo na temat lamp jestem jak ten tryb zielony w aparacie... ;-)

Sprecyzuj może swoje potrzeby - jedna lampa na sankach czy więcej lamp? Ustawianie manualne lampy czy praca w automacie iTTL? Bo w przypadku pracy z kilkoma lampami jesteś skazany albo na lampy wyzwalane radiowo - pewnie w manualu, albo jedną z lamp poświęcisz jako wyzwalacz CLS.

Właśnie tu mam dylemat. Najpierw myślałem o jednej lampie na sankach i iTTL-u (za jakiś czas może się jednak okazać, że lampa "zejdzie z sanek" i wtedy jedna lampa może być dla mnie za mało) a potem pomysł o strobingu i kilku manualnych lampach YN. Ech... temat bardzo zachęcający do zbadania choć dla kogoś początkującego w błyskaniu może być dość trudny. Choć wyzwań się nie boję. ;-)

ps. Właśnie z takiego "ficzeru" jak CLS został okrojony D5100 i mam nadzieję, że może jednak zrozumiesz, co daje wyżej pozycjonowana puszka od "kastrata"

D5100 za jakiś czas pójdzie pod młotek więc nie wiążę z nim większej przyszłości (puszka ta jest u mnie tylko na chwilę ;-)). Z kolei lampa (lub lampy?) zostanie do wykorzystania z nowym body na dłużej. Poza tym wydaje mi się, że jedna lampa nie da mi tyle frajdy z błyskania, co kilka i stąd mam dylemat. I bądź tu mądry? ;-)

@militarius
Ok, ale czasami być może będzie potrzeba zabrania lampy zewn. na jakąś imprezkę do znajomych, i co wtedy? Raczej średnio mi się widzi zabieranie lampy studyjnej... ;-)

puciek
04-12-2013, 20:46
To bierz minimum SB700 al jeszcze lepiej SB800 - choć dostępna jest tylko używka. Pozostaje jeszcze Metz 58 i YN866 ale zalecam jednak albo systemówki SB albo Metz'a. Lampę się kupuje raz i zostaje ona na dłużej niż samo body. Bawienie się w lampy manualne ma sens wtedy, gdy będziesz już miał doświadczenie. Dodatkowo do studia lepsze są lampy stacjonarne.

ps. W/g mnie SB700 na początek Ci wystarczy. Da możliwość ogarnięcia tematu i dobrze się nada do zdjęć w pomieszczeniach i w plenerze. Taki solidny początek.

Andrzej1974
04-12-2013, 21:14
Hmm... SB-700 jak na razie mój faworyt choć i Metz 52 AF-1 bardzo kusi... ;-)

advisor
04-12-2013, 21:39
Hmm... SB-700 jak na razie mój faworyt choć i Metz 52 AF-1 bardzo kusi...

Jak faworyt to bierz od razu. Ja jestem z niej bardzo zadowolony. A z D5100 możesz sobie poćwiczyć błyskanie lampą spoza aparatu póki go jeszcze masz i zobaczysz czego Ci potrzeba. Zresztą systemowa chyba najlepsza na dobry początek takie moje zdanie - po pierwsze chyba najlepiej współpracuje z body, po drugie będzie na lata :)....

tongpo
04-12-2013, 23:24
Hmm... SB-700 jak na razie mój faworyt choć i Metz 52 AF-1 bardzo kusi...

Jak faworyt to bierz od razu. Ja jestem z niej bardzo zadowolony.

to , że Ty ją kupiłeś nie znaczy, że wszyscy mają brać w ciemno...

.....

dla Andrzeja wedlug mnie ciakawsza bedzie zabawa z 2 lampami ...
pozdro...

jerrywu
05-12-2013, 02:38
Miałem ten sam dylemat... Kupiłem Metza 50 AF-1 (nówka) i YN 460 (używana). No i trochę mi brakuje możliwości sterowania YN-em z poziomu body - fotocela to jednak nie to samo co CLS :) Gdybym kupował teraz (i oczywiście miał za co :) ) wziąłbym 2 x Metz...

advisor
05-12-2013, 10:43
tongpo
to , że Ty ją kupiłeś nie znaczy, że wszyscy mają brać w ciemno...

Po pierwsze to kupiłem ją po długim bardzo namyśle, mając do wydania początkowo budżet 600-700 zł, a chciałem żeby lampa była nowa nie używana
Po drugie nikogo nie namawiam do brania w ciemno - zresztą jak napisał wcześniej Andrzej1974 że jego faworytem jest SB-700 - po prostu dla amatora bądź dla zaawansowanego amatora fotografii jest po prostu najlepsza (nie wliczając ceny :sad: )
Po trzecie - każdy ma możliwość obejrzenia danego modelu i porównania go z innymi (ja tak miałem) jeżeli ma oczywiście FJ lub jakiś inny sklep foto w pobliżu i sam zadecydować - mój padł na sabinę :-P

dla Andrzeja wedlug mnie ciakawsza bedzie zabawa z 2 lampami ...

Ja też chciałbym mieć drugą lampę ale na razie nie jest mi potrzebna - a skoro twierdzisz że dla Andrzeja lepsza zabawa będzie z dwoma lampami to może niech kupi dwie: Metz 44 Af-1 i będzie sobie błyskał z nową puszką i zamknie się w cenie jednej sabiny (może troszkę dorzuci do nich złociszy)....

Andrzej1974
05-12-2013, 17:17
Zresztą systemowa chyba najlepsza na dobry początek takie moje zdanie - po pierwsze chyba najlepiej współpracuje z body, po drugie będzie na lata :)....

Tak mówi większość choć zdarzały się tu na forum osoby, które uważały inaczej. Trzeba chyba zaufać większości... ;-)

Po trzecie - każdy ma możliwość obejrzenia danego modelu i porównania go z innymi (ja tak miałem) jeżeli ma oczywiście FJ lub jakiś inny sklep foto w pobliżu i sam zadecydować - mój padł na sabinę

Wczoraj byłem w 3 sklepach, żeby specjalnie pomacać SB-700 ale jak na złość nawet w FJ jej nie było... :-(

[...] to może niech kupi dwie: Metz 44 Af-1

Niestety ale 2x Metz 44 AF-1 odpada...

puciek
05-12-2013, 18:16
Andrzej bierz SB700 nową albo szukaj używanej SB800 w dobrym stanie. Na początek wystarczy aż nad to.

Robson_zg
05-12-2013, 18:50
Podepne się do temaciku z pytankiem o lampe do 7100. Czy też byście polecali sb700 ? czy jakąś inną ..? Coś może troszkę tańszego...? :) Będzie to moja pierwsza lampa.

Andrzej1974
05-12-2013, 19:06
Andrzej bierz SB700 nową albo szukaj używanej SB800 w dobrym stanie. Na początek wystarczy aż nad to.

W grę wchodzi tylko nowa lampa więc SB-800 odpada.
Wszystkie gwiazdy na niebie wskazują, że kupię... SB-700. Na razie jestem na etapie dogłębniejszego wgryzania się w dane techniczne i szczegóły...;-)

puciek
05-12-2013, 21:01
Robson_zg też polecamy SB700 jeżeli ma to być nowa lampa.

nebulus
06-12-2013, 13:00
Podepne się do temaciku z pytankiem o lampe do 7100. Czy też byście polecali sb700 ? czy jakąś inną ..? Coś może troszkę tańszego...? :) Będzie to moja pierwsza lampa.

hej długo wahałem się co wybrać przeczytałem dużo opinii
wybór padł na systemową i już po pierwszych próbach wiem, że to było dobre posunięcie

wcześniej używałem lampki ze zwykła fotocelą komunikacja z body myła niezadowalająca
wydaje mi się iż mam jako take porównanie

tak więc działanie z CLS iTTL nie pozostawia zastrzeżeń.
polecam

Robson_zg
06-12-2013, 17:18
Rozgladałem się za SB-700 i w Fotojokerze 1099 zł kosztuje. Z drugiej jednak strony za używke trzeba zapłacić ok 900 zł. Padnie chyba na nówke...

r_m
07-12-2013, 00:04
hej długo wahałem się co wybrać przeczytałem dużo opinii
wybór padł na systemową
Zazwyczaj jako "systemową" określa się lampę, która jest zgodna z danym "systemem", więc "systemowa" może być też np. YN500EX, Di622, 48AF-1 itd ;)

GonzoG
07-12-2013, 03:24
Zazwyczaj jako "systemową" określa się lampę, która jest zgodna z danym "systemem", więc "systemowa" może być też np. YN500EX, Di622, 48AF-1 itd ;)

Systemowy sprzęt, to ten z danego systemu - czyli Nikona, a nie pasujący do Nikona.

Lampy YN, Metz, itp, to są lampy pasujące do systemu Nikona.

Andrzej1974
07-12-2013, 07:59
Rozgladałem się za SB-700 i w Fotojokerze 1099 zł kosztuje. Z drugiej jednak strony za używke trzeba zapłacić ok 900 zł. Padnie chyba na nówke...

Ładnie i c h pogięło. Jeszcze w dniu, w którym zakładałem temat, SB-700 była w cenie 1044 zł. Grr... Widać, że zbliżają się święta i ceny podskakują. Wolę więc poczekać i kupić SB-700 po świętach ale u konkurencji (http://www.ceneo.pl/9000357), gdzie jest ciut taniej. Nie mam zamiaru przepłacać.

Robson_zg
07-12-2013, 15:53
No niestety, wszędzie podobne ceny, może zaoszczędzisz ok 50 zł. Tak czy siak, ponad tysiaka trzeba zaplacić

plan3s
07-12-2013, 18:09
Metza 52 nikt nie poleca bo prawie nikt go na oczy nie widział.

Ja mam i sobie chwalę. Ma wszystkie bajery jakie tylko da się upchnąć w dzisiejszych czasach do lampy, znacznie większą moc niż Sabinki, dotykowy ekranik do którego jak się już przyzwyczaisz to jest bardzo fajny (chociaż obsługa minimalnie wolniejsza niż zwykłe pokrętło), aktualizacje softa przez USB

Miałem w ręku SB i jedyna jego zaleta nad Metza to jakość budowy i że dodają dyfuzory gratis. Pod pozostałymi względami jest albo remis albo porażka.

Andrzej1974
07-12-2013, 18:55
A Nissin Di866?
Przeczytałem przed chwilą na http://speedlights.net/ review Nikon SB-700 gdzie ciepło piszą o poważnej alternatywie dla SB-700, jaką jest wspomniany Nissin Di866, który na dodatek kosztuje (patrząc na obecne ceny) ok. 200 zł mniej od SB-700. Warta uwagi ta lampa, czy lepiej ją sobie darować?

tongpo
07-12-2013, 23:58
Metza 52 nikt nie poleca bo prawie nikt go na oczy nie widział.

Ja mam i sobie chwalę.

Podepne sie pod opinie kolegi...
Metz 52 ma lepszy stosunek mocy/jakości do ceny niz sb700 i dla mnie jest zdecydowanie ciakawsza propozycja niz "zwykła" sb700..
Pozdro

Andrzej1974
08-12-2013, 10:50
Metz 52 ma lepszy stosunek mocy/jakości do ceny niz sb700 i dla mnie jest zdecydowanie ciakawsza propozycja niz "zwykła" sb700

Byłbym wdzięczny gdybyś mógłbyś bardziej rozwinąć swoją opinię. Szczególnie jej drugą część...

suvee
08-12-2013, 11:47
A może yn568ex, ma już cls, 58 gn,wspomaganie af, obracany palnik? Sam posiadam i nie widzę chwilowo potrzeby na nic lepszego. Sb700 lub 910 mają niższe gn.

——————————————————
Nie wszystko jest takim jakim sie wydaje.

plan3s
08-12-2013, 13:51
A Nissin Di866?
Przeczytałem przed chwilą na http://speedlights.net/ review Nikon SB-700 gdzie ciepło piszą o poważnej alternatywie dla SB-700, jaką jest wspomniany Nissin Di866, który na dodatek kosztuje (patrząc na obecne ceny) ok. 200 zł mniej od SB-700. Warta uwagi ta lampa, czy lepiej ją sobie darować?

Żaden Nissin bo potem są problemy z wyzwalaczami.

Weź sobie Metza albo Sabinkę. Ja bym wziął Metza jakbym drugi raz kupował. Nie dość, że tańszy to jeszcze fajniejszy. Myślę nawet, czy by nie kupić sobie drugiego

GonzoG
08-12-2013, 14:46
A może yn568ex, ma już cls, 58 gn,wspomaganie af, obracany palnik? Sam posiadam i nie widzę chwilowo potrzeby na nic lepszego. Sb700 lub 910 mają niższe gn.

YN-565EX ma taki sam CLS jak YN568EX, YN500EX czy YN560EX - czyli tylko slave (jako zdalna). Kosztuje tyle samo co Metz 52 AF-1, który ma również CLS Master.

Byłbym wdzięczny gdybyś mógłbyś bardziej rozwinąć swoją opinię. Szczególnie jej drugą część...

SB-700 - cena 1050zł:
- moc @35mm - LP=28m, @105mm LP=37
- okrojony CLS master - 2 grupy, brak możliwości wyboru M i TTL na raz.

Metz 52 AF-1 - cena 775zł
- moc @35mm - LP=32m, @105 LP=52
- pełen CLS master - 3 grupy z możliwością łączenia TTL i M.

Tak więc funkcjonalnie (jako amatorska lampa), to Metz jest lepszym wyborem. Jako lampa pro - SB-700 będzie lepszym wyborem, pod warunkiem, że wymagane jest częste przełączanie parametrów pracy lampy bezpośrednio na lampie. Jak wystarczy to z aparatu, to Metz też lepszy.

Jest jeszcze jedna rzecz w której SB-700 będzie lepsza - jako zdalna CLS, bo wyraźnie lepiej reaguje na sterowanie (jest czulsza i można wyzwalać z większych odległości).

Andrzej1974
08-12-2013, 15:04
Czytałem, czytałem i... padło na SB-700 za 999 zł. Czy to dobry wybór? To się okaże. Mam nadzieję, że nie popełniłem błędu jako nowicjusz w tematyce lamp zewnętrznych. Lampa ma być u mnie jutro po południu.