PDA

Zobacz pełną wersję : Fotoindex (stykówka)

wlocek369
04-12-2013, 16:47
Czy ktoś zna jakieś programy do tworzenia fotoindeksów taki aby w wyniku jego używania można było uzyskać efekt identyczny (zbliżony) do takiego jaki mają fotoindeksy wykonywane w zakładach fotograficznych. Jak również aby uzyskać legendarne 42 miejsca w układzie 7x6.

Wiem że istnieje program "index print" ale niestety nie można w nim uzyskać efektu z kratkami obróconymi o 90 st. w lewo w prawym dolnym rogu itp. w rogu. ponadto ten program niestety ma status porzuconego a dostępna w sieci wersja jest wersją demo, a pełnej wersji już nie ma jej autor. ostatnia wersja jest z 2004.

Misher
04-12-2013, 17:57
XnView - Utwórz - Arkusz z miniaturami.

Tam wybierasz sobie wszystkie parametry sykówki ilość zdjęć, format dokumentu, napisy tytułowe, stopkę, podpisy zdjęć (chyba), czcionkę itd.

wlocek369
04-12-2013, 20:47
Niestety ale efekt jaki uzyskuję w XnView nie jest dla mnie zadowalający zwłaszcza w kwestii Nagłówka . chciałbym uzyskać coś możliwie identycznego do tego.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/833/k8kg.png/)

manfred
05-12-2013, 07:58
W Photoshopie jest taka funkcja

2pompony
05-12-2013, 14:30
Wszędzie jest taka funkcja, w PSie i w LR, w masie jakichś sharewareowych programów też - ale jak rozumiem autorowi chodzi o taki stopień mimikry, zeby nawet szlaczek w nagłówku był podobny. Nie wiem, czy da się to osiągnąć automatem (bo co to za sztuka zrobić stykówkę na piechotę, wklejając szlaczek i pilnując fonta, czy się zgadza ze wzorcem).

Może najlepiej zamiast szukać w ciemno należałoby pójść do fotolabu, który robi takie stykówki i spytać, czym oni to robią? Nie sądzę, żeby używali do takich drobiazgów jakiegoś wysokowyczynowego, dedykowanego softu, a przynajmniej tak mi się wydaje. Może da się to gdzieś kupić nie będąc fotolabem?

jbrLAB
05-12-2013, 14:49
Może najlepiej zamiast szukać w ciemno należałoby pójść do fotolabu, który robi takie stykówki i spytać, czym oni to robią? Nie sądzę, żeby używali do takich drobiazgów jakiegoś wysokowyczynowego, dedykowanego softu, a przynajmniej tak mi się wydaje. Może da się to gdzieś kupić nie będąc fotolabem?

No niestety muszę zmartwić. Soft do tego jest wysokowyczynowy i dedykowany. ;) Jest to soft zaimplementowany w urządzenie LAB, tylko do tego urządzenia dedykowany i wraz z nim działa. Nie sądze że jest w stanie pracować sam z siebie. Nawet jeśli tak, to bardzo trudny do zainstalowania (wymaga postawienia MSQL) i chyba dość trudny do zdobycia. Poza tym on jest zupełnie do czegoś innego a to jest tylko jakaś mikro opcja całości jego zastosowania.

Pozdrawiamy

2pompony
05-12-2013, 15:22
Nie spodziewałem się, ale wierzę. Co prawda MySQL nie jest jakimś wyczynem w dzisiejszych czasach, ale stawianie go do zrobienia stykówki uznałbym jednak za cios atomówką we wróbla. :)

jbrLAB
05-12-2013, 15:26
Wypada również dodać, że nie ma możliwości zapisania stykówki do pliku. Można ją tylko naświetlić w wybranym formacie na papier.

Pozdrawiamy.

wlocek369
05-12-2013, 16:18
W Photoshopie jest taka funkcja
Tak, wiem o tym, ale niestety tam stykówkę robi się niestety bez nagłówka. tzn nagłówek trzeba robić osobno i dopiero wstawiać jako jedną z warstw do pliku o rozmiarach będących przynajmniej sumą wysokości stykówki i nagłówka. no i niestety podpisy do zdjęć są pod nimi a nie częściowo na nich itp.

(...) ale jak rozumiem autorowi chodzi o taki stopień mimikry, zeby nawet szlaczek w nagłówku był podobny.
Niekoniecznie. chodziło mi jedynie o możliwość wstawienia własnego nagłówka z dowolnym obrazkiem, napisem itp. w podobny sposób jak tu.

zdyboo
05-12-2013, 16:25
FastStone, darmowa przeglądarka plików graficznych, umożliwia utworzenie fotoindeksu, gdzie w nagłówku i/ lub stopce możesz wprowadzić własny tekst.

wlocek369
06-12-2013, 18:46
Program fajny ale niestety efekt jaki uzyskuję nie przypomina tego co chcę uzyskać. Bo albo mam długie ramki ze zdjęciem na środku albo rozstrzelone zdjęcia po całym zdjęciu (jeżeli wyłączę ramki) więc niestety nadal nie znalazłem tego co by mnie zadowoliło :-( i uzyskał pożądany efekt.

malita
12-12-2013, 17:25
Darmowy View NX 2 i w katalogu ze zdjęciami w opcjach PRINT i tam zapisz do pliku index, wybierasz sam co i jak chcesz pokazać. Tego szukałeś :)

wlocek369
15-12-2013, 12:45
Program Świetny, przypadkiem od niedawna dowiedziałem się że oprócz popularnej "42" w układzie 7x6 jest też używana "30" o układzie 6x5. Niestety jest jakieś ale bo do ideału brakuje jeszcze 2 rzeczy.

- W miejscu nagłówka lub stopki możliwość wstawienia grafiki oprócz/zamiast tekstu.
- Alternatywnego sposobu wstawiania nazwy (numeru) zdjęcia, czyli wstawiania nazwy na zdjęciu wzdłuż wybranego boku i kierunku tak aby można było uzyskać efekt że zdjęcia stykają się obok siebie (minimalne odstępy) a nie masa pustego miejsca koniecznego na napisy.
W końcu fotoindex jest odmianą stykówki a więc jak alternatywna nazwa sugeruje że niema nadmiaru miejsca. Czyli nie powinno być znaczących odstępów między poszczególnymi zdjęciami.

Nie mniej ten program jest programem który daje efekt najbliższy ideałowi oprócz komercyjnego Photoshop-a, który jednak wymaga trochę wkładu pracy aby uzyskać pożądany efekt.

2pompony
15-12-2013, 14:02
W końcu fotoindex jest odmianą stykówki a więc jak alternatywna nazwa sugeruje że niema nadmiaru miejsca. Czyli nie powinno być znaczących odstępów między poszczególnymi zdjęciami.

:mrgreen:

Nazwa „stykówka” nie wzięła się z faktu, że na finalnej odbitce obrazeczki się stykają, czyli są pomiędzy nimi małe odstępy. :) To nie ma nic do rzeczy i jest tylko zbiegiem okoliczności...

Stykówka wzięła się stąd, że aby zrobić taką odbitkę nie wkładało się negatywu do powiększalnika, tylko kładło bezpośrednio na papier fotograficzny, czyli „stykało” z papierem i dopiero wtedy naświetlało. A odstępy były takie, jak wyszło - jednym większe innym mniejsze.

rwpb
11-01-2014, 21:25
IrfanView -> Widok miniatur->zaznacz zdjęcia -> Utwórz Obraz Zbiorczy z wybranych plików.
-lub-
Utwórz stronę HTML z wybranych obrazów.
Przy drugiej opcji można zmodyfikować plik thumbnails.html z podkatalogu Html katalogu w którym jest zainstalowany program, domyślnie jest to katalog c:/Program Files (x86)/IrfanView/Html/