PDA

Zobacz pełną wersję : Nieoficjalny firmware do Nikona D5100

mamil_km
04-12-2013, 11:54
http://www.optyczne.pl/6425-news-Nieoficjalny_firmware_do_Nikona_D5100.html

Znajdzie się jakiś odważny ;) ?

artman
04-12-2013, 12:44
Kusi! Najbardziej chyba iso i czas naświetlania... Ale ciekawe czy jest to równoznaczne z manualnym ustawianiem tych parametrów w filmowaniu, bo do tego czasu te wartości dobierane były automatycznie.

koniksk
04-12-2013, 13:01
Jak dobrze doczytałem, potrzebna jest wersja 1.01 oprogramowania. Gdzie można taką zdobyć, bo szukam ale nie znalazłem?

GonzoG
04-12-2013, 15:00
Kusi! Najbardziej chyba iso i czas naświetlania... Ale ciekawe czy jest to równoznaczne z manualnym ustawianiem tych parametrów w filmowaniu, bo do tego czasu te wartości dobierane były automatycznie.

Tak działa to przy filmowania - z resztą - działa prawie tak samo jak w D7000, z tym, że D7k przy manualnej kontroli parametrów filmu nie pozwala ustawić czasu poniżej 1/30, a D5100 pozwala, choć filmowanie odbywa się z najdłuższym 1/30s.

Jak dobrze doczytałem, potrzebna jest wersja 1.01 oprogramowania. Gdzie można taką zdobyć, bo szukam ale nie znalazłem?
Nie jest potrzebna. Na forum NikonHacker jest do pobrania już cały soft 1.01 wraz z modyfikacjami (odblokowane LV, baterie i limit czasowy)

zgera
04-12-2013, 20:05
Znajdzie się jakiś odważny ;) ?

Jakoś nie widać euforii z powodu tego firmware, ja raczej nie zaryzykuję, body na gwarancji więc nie warto.

koniksk
04-12-2013, 20:26
Nie jest potrzebna. Na forum NikonHacker jest do pobrania już cały soft 1.01 wraz z modyfikacjami (odblokowane LV, baterie i limit czasowy)

Ale czy na pewno będzie wtedy język polski, i gdzie to jest bo coś nie mogę znaleźć.

pszemson
05-12-2013, 00:47
Nikonhacker to porządni goście i korzystam z ich softu bez problemu. Mnie ten tweak bardzo cieszy i jutro go wgrywam. Zawsze można wrócić do oryginalnego jakby nie było języka w co bardzo wątpie.

pszemson
05-12-2013, 00:50
https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/17547 soft 1.01

Andrzej1974
05-12-2013, 17:22
Nikonhacker to porządni goście i korzystam z ich softu bez problemu. Mnie ten tweak bardzo cieszy i jutro go wgrywam. Zawsze można wrócić do oryginalnego jakby nie było języka w co bardzo wątpie.

Czy już wgrałeś ten soft? Jakie wrażenia? Czy warto było?

pszemson
05-12-2013, 18:28
Zależy co kto chce. To jest na razie wersja beta. Ogólnie jest opcja wybrania jaki feature chce się wgrać. Link do patchera i opcji (http://simeonpilgrim.com/nikon-patch/nikon-patch-beta.html). Tak jak było mówione w trybie M w lv działa zmiana czasu naświetlania oraz ISO. Nie działa póki co manualna kontrola przysłony ale myślę że to kwestia czasu. Zmiana czasu naświetlania poniżej 1/30 nie przynosi efektu w widoku na wyświetlaczu oraz przy czasie 1/30 i mniejszym nie działa autofocus w trybie live view. Ale PONOĆ tak samo jest w d7000 i d5300 itp. Działa jednak jak włączymy nagrywanie video. O_o

Lista modyfikacji (1.17.1 beta):
- Remove Time Based Video Restrictions
- NEF Compression Off
- NEF Compression Lossless
- Remove NEF Nikon Star Eater, for Astro folks
- NEF Oversampling, IGNORE,its for Astro folks testing - BETA
- Jpeg Compression - Quality (vs. Space)
- Non-brand Battery
- Live View Manual Control ISO/Shutter
- Live View HDMI & LCD Clean

Jakby co to "Live View HDMI & LCD Clean" usuwa wszystkie napisy z trybu lv i z tego co zrozumiałem poprawia skalowanie wyświetlania - filmowcy mówią że dla nich to super bajer.

Ja korzystam z tego od dawna. Głównie z wyłączonej kompresji albo bezstratnej (zależy od humoru jak wgrywam nowy fw) i z JPG ustawionego na quality. Poza tym włączam usunięcie czasu nagrywania video i niefirmowej baterii.

Jakub365
06-12-2013, 00:04
a ja wlasnie sprzedalem d5100:( :D

koniksk
06-12-2013, 00:24
A ja właśnie kupiłem :)

pszemson
06-12-2013, 02:08
Dobry zakup :-)

artman
06-12-2013, 20:08
Kto już próbował instalować soft? Komu działa manual w Lv (iso i migawka)? Bo u mnie soft zaktualizowany, jednak tryb M w Lv działa jak wcześniej...

Andrzej1974
07-12-2013, 07:06
a ja wlasnie sprzedalem d5100:( :D

No to sobie nie wgrasz nowego firmware'u... ;-)

koniksk
09-12-2013, 14:13
Ktoś jeszcze wgrywał ten soft? Jakieś wrażenie, szczególnie w kwestii kompresji nef?

zbdu
09-12-2013, 19:00
Witam, a jak coś pójdzie nie tak to można powrócić do starego softu?

giego
09-12-2013, 23:32
Witam,
Po aktualizacji softu (samodzielny wybór co ma być zaktualizowane) w trybie LV parametry nie wyświetlały mi się na ekranie, wciśnięcie REC też nie powodowało żadnej zmiany. Powróciłem do oryginalnego softu i czekam na doświadczenia innych.

shelby89
10-12-2013, 01:56
Hm, a słyszał ktoś o jakichś modzonych softach do D90 lub D7000?

GonzoG
10-12-2013, 03:20
Hm, a słyszał ktoś o jakichś modzonych softach do D90 lub D7000?

NikonHack jest też i do D7000, ale nie wiele robi.
Jedyne co są teraz zrobić z softami, to znaleźć zablokowane elementy na podstawie softu z wyższych modeli (D5100 - D7000).

W D7000 masz jedynie:

Remove Time Based Video Restrictions
Remove NEF Nikon Star Eater, for Astro folks
Live View HDMI & LCD Clean
- więc usunięcie limitu czasu nagrywania - teraz tylko wielkość pliku na karcie (SDHC max 4GB)
- wyłączenie usuwania hot pikseli na zdjęciach - "zjadacza gwiazd" - przydatne tylko przy astrofotografii
- wyłączenie wyświetlania informacji przy LV i na wyjściu HDMI.

starszymi puszkami się nie zajmują, więc o modach do D90 zapomnij.

koniksk
15-12-2013, 16:44
Czy ktoś używał już tego softu? Mnie szczególnie interesuje możliwość zapisu nef'a bez kompresji i kontrola iso i migawki w trybie live view.

pszemson
15-12-2013, 19:38
Przeciez pisalem kilka postow temu.

napoleon215
10-02-2014, 14:46
Działa na wersji 1.02

norbert_p1
10-02-2014, 22:56
Mam zaktualizowany soft do 1.02 z oficjalnej strony Nikona. Niby poprawia wydajność baterii EN-EL 14a (ja mam bez literki "a" na końcu), ale może sobie sprawię tę drugą "na zapas". Czy ten nieoficjalny firmware "pójdzie" u mnie bez bugów? W jakim języku? Czy można potem wrócić do poprzednij wersji? W jaki sposób? Poprzez wgranie starszej na nowszą?

norbert_p1
10-02-2014, 23:03
Na forum NikonHacker jest do pobrania już cały soft 1.01 wraz z modyfikacjami (odblokowane LV, baterie i limit czasowy)

Możesz wskazać gdzie? ;)

napoleon215
10-02-2014, 23:22
Pozostaje jezyk polski wszysko działa bez problemu wraz z zaznaczonymi modyfikacjami . Miałem soft 1.01 a dzis zmieniłem na 1.02 wraz z modyfikacjami działa rówie dobrze
pozdrawiam

napoleon215
11-02-2014, 01:31
Tak softy mozesz aktualizowac i w ten sposób zamieniac dowolnie 1.01 na 1.02 i na odwrót
Tak samo wygląda sprawa nieoficjalnego firmware mozesz w kazdej chwili powrócic do orginału aktualizując go

norbert_p1
11-02-2014, 14:14
Potwierdzam. Zmiana softu z niższego na wyższy, wyższego na niższy, oryginalnego na "złamany" i na odwrót odbywa się bez problemów. Zauważyłem jednak, że przy wgrywaniu złamanego softu 1.01 można wybrać sobie:

- Remowe Time Based Video Restrictions
- Liveview Manual Control ISO/Shutter
- Clean HDMI & LCD Liveview
- NEF Compression off
- NEF Compression Lossles
- Disable Nikon Star Eater
- Jpeg Compression - Quality (vs. Space)
- Non-Brand Battery

A przy zmianie oryginalnego 1.02 na "złamany" nie ma wyboru opcji drugiej (Liveview Manual Control ISO/Shutter). Wiecie może dlaczego?

Poza tym przy próbie nagrania filmu video nie widać, że się on zaczyna lub kończy, bo ekran jest cały czas czysty. Dopiero podczas przeglądania zdjęć/plików video widać, że film się nagrał. Jak dla mnie to mały minus. No chyba, że odpowiada za to wybór opcji trzeciej (Clean HDMI & LCD Liveview). Przy próbie zmiany czasu oraz ISO w trybie M ekran jest również czysty.

Może ktoś mi wytłumaczyć "łopatologicznie" co oznaczają W PRAKTYCE poszczególne opcje?

napoleon215
11-02-2014, 17:12
1-Usuwa limit czasu nagrywania wideo
2-kontrola nad czasem otwarcia migawki i wartościami ISO podczas liveview (podgląd przez lcd )
3-To o czym pisałeś czyli czysty ekran podczas nagrywania
4-Wyłączona kompresja plików NEF
5-Kompresja bezstratna plików NEF
6-Dezaktywuje odszumianie, aktywne przy długich czasach naświetlania
7-Pasują do nikona nieoryginalne baterie
7-lepsza jakość plików jpg kompresja jak w d7000

norbert_p1
12-02-2014, 09:43
Zauważyłem jeden bug (wg mnie). Otóż na oryginalnym sofcie 1.02 mogę zrobić 1.6k zdjęć. Po wgraniu złamanego 1.01 lub 1.02 ilość maleje do 1.0k niezależnie czy wybiorę opcję "Non-Brand Battery" czy jej nie zaznaczę. Mam oryginalną baterię EN-EL 14 (bez "a" na końcu).

Co konkretnie oznacza opcja: Jpeg Compression - Quality (vs. Space) czyli "lepsza jakość plików jpg kompresja jak w d7000"? Co można przez to rozumieć?

chriso
12-02-2014, 12:33
chyba pokazywana ilość zdjęć zależy od pojemności karty a nie baterii. Brak kompresji, lepsza jakość = większa objętość plików ---> czyli maleje liczba plików, którą można zapisać na karcie

knopers1
12-02-2014, 13:54
dokladnie tak to jest jak kolega wyzej opisuje.

norbert_p1
12-02-2014, 16:16
chyba pokazywana ilość zdjęć zależy od pojemności karty a nie baterii. Brak kompresji, lepsza jakość = większa objętość plików ---> czyli maleje liczba plików, którą można zapisać na karcie

Wiem od czego zależy ilość zdjęć na karcie. Zgłaszam tylko problem, że na tej samej baterii przy wgrywaniu nowego, złamanego softu ilość gwałtownie maleje i zamiast 1.6k aparat pokazuje tylko 1.0k. Pozostałe parametry i wartości są wciąż takie same, a ilość gwałtownie maleje. Wiem, że u kogoś inego może pokazywać coś innego w zależności od pojemności, rozmiaru oraz kompresji, ale podejrzewam, że pokaże mu coś innego przy próbie wgrania złamanego softu.

chriso
12-02-2014, 16:54
czyli w poprawionym firmware nie zaznaczałeś "NEF Compression off" ani "Jpeg Compression - Quality (vs. Space)" ?

norbert_p1
12-02-2014, 17:57
czyli w poprawionym firmware nie zaznaczałeś "NEF Compression off" ani "Jpeg Compression - Quality (vs. Space)" ?

NEF się nie bawiłem. Tylko Non-Brand Battery, Jpeg Compression - Quality (vs. Space), Remowe Time Based Video Restrictions, Liveview Manual Control ISO/Shutter oraz Clean HDMI & LCD Liveview.
Usuwanie napisów z wyświetlacza LCD, kontrola ISO oraz czasu oraz wydłużenie czasu nagrywania działa bez problemów. Kompresja Jpeg... nie wiem, bo jak to sprawdzić (?). No i działanie z nieoryginalnymi bateriami powoduje zmniejszenie ilości zdjęć możliwych do zrobienia na tej samej karcie o ok 30%. Jeśli komuś to nie przeszkadza, bo ma dużą kartę to zmiana w sofcie może mu się spodobać i przydać. W przypadku małych kart - już nie. Ja mam 16GB i w moim przypadku jak już pisałem powyżej na czystej, sformatowanej karcie pokazuje mi 1.6k na oryginalnym sofcie. W tym po zmianach, również na sformatowanej i czystej karcie ilość spada do 1.0k. Dla mniejszych lub większych kart będzie to adekwatnie inna wartość.

zbyszekD7000
12-02-2014, 18:24
czyli masz lepszą jakość zdjęć po kompresji

andrzej64
13-11-2014, 11:03
To jest mój pierwszy post,dlatego witam kolegów z forum Nikona!
Poproszę też o pomoc.Wydaje mi się,że wgrałem tą nakładkę na firmware bo w korpusie normalnie zrobiło aktualizację.Ale nigdzie w menu nie widzę tych nowych ustawień.Gdzie mam ich szukać? A może zrobiłem coś nie tak?Dla mnie było to skomplikowane.Może ktoś by opisał jak to zrobić.

GonzoG
13-11-2014, 12:56
To jest mój pierwszy post,dlatego witam kolegów z forum Nikona!
Poproszę też o pomoc.Wydaje mi się,że wgrałem tą nakładkę na firmware bo w korpusie normalnie zrobiło aktualizację.Ale nigdzie w menu nie widzę tych nowych ustawień.Gdzie mam ich szukać? A może zrobiłem coś nie tak?Dla mnie było to skomplikowane.Może ktoś by opisał jak to zrobić.
To nie jest ani nakładka, ani jakiś inny soft, a zhakowany soft. Nic ci się w menu nie zmieni. Nie ma nowych ustawień. Jedyne co się może zmienić, to znaczenia pewnych ustawień.

andrzej64
13-11-2014, 15:04
Możesz mi to wyjaśnić dokładniej?Skąd mam wiedzieć np, że nef jest skompresowany bezstratnie?Albo czy przy filmowaniu można zmieniać iso jak mi to nie działa?Dzięki.

GonzoG
13-11-2014, 15:46
Możesz mi to wyjaśnić dokładniej?Skąd mam wiedzieć np, że nef jest skompresowany bezstratnie?Albo czy przy filmowaniu można zmieniać iso jak mi to nie działa?Dzięki.

Z tego, że tak ustawiłeś przy hackowaniu softu.

andrzej64
13-11-2014, 16:05
O.k,dzięki.O ile MB mniej więcej zwiększy się NEF skompresowany bezstratnie w porównaniu z NEF-em skompresowanym stratnie?Nie wiem jak było wcześniej,ale teraz na LV na M mogę regulować czas przesłonę i iso.Nie mogę regulować iso przy filmowaniu,tak ma być?

GonzoG
13-11-2014, 16:35
To o ile się zwiększy NEF zależy od tego co jest na zdjęciu - od 10% do 40%.

Jeśli chodzi o regulację czasu i przesłony - zawsze można było i nie tylko na manualu, ale także na P, S i A. Te ustawienia oryginalnie tyczą się tylko i wyłącznie zdjęć, nie miały żadnego wpływu na wideo.
Po zhakowaniu softu mają też wpływ na wideo w trybie "M".

CODER_BEST
13-11-2014, 21:19
Pamiętaj, że musisz mieć ustawiony aparat w tryb manualny (M na pokrętle) bo na AUTO zmiana ustawień nic nie da bo ich po prostu nie zmienisz ;p

andrzej64
16-11-2014, 21:11
Dziękuję koledzy, z waszą pomocą rozgryzłem temat.Zastanawiam się czy jest sens używać nieskompresowanych NEF-ów bo ja nie widzę różnicy w jakości a zajmuje dużo więcej miejsca. Który tryb filmowy byście polecili?

GonzoG
17-11-2014, 03:28
Dziękuję koledzy, z waszą pomocą rozgryzłem temat.Zastanawiam się czy jest sens używać nieskompresowanych NEF-ów bo ja nie widzę różnicy w jakości a zajmuje dużo więcej miejsca. Który tryb filmowy byście polecili?
Oj, różnica jest bardzo duża, tylko trzeba jeszcze umieć tę różnicę wykorzystać.

A co rozumiesz przez "tryb filmowy" ??

andrzej64
17-11-2014, 18:32
Nie tryb tylko opcje.Do wyboru są:
Video 1080 HQ 36mbps Bit-rate,
54mbps Bit-rate,
36 , NQ old HQ,
54 , NQ old HQ,
Video HQ 29Mbps with playback,
Video 1080 HQ 54Mbps, NQ 29Mbps,
64Mbps, NQ 22Mbps,
Która opcja najlepsza, albo co oznaczają żebym mógł wybrać?
GonzoG
Podpowiedz jak wykorzystać różnicę z dużego NEF-a, bo fotografuję głównie ptaki i przyda się każdy szczegół.

GonzoG
17-11-2014, 23:49
To jest ustawienie bitrate do kodowania filmu - najlepszy jest najwyższy, ale przy 64 Mbps jedna minuta filmy będzie zajmowała 500 MiB.

Przy kompresji RAWów nie chodzi o szczegóły (rozdzielczość) zdjęć, a o ilość informacji o kolorze.

ecml
18-11-2014, 10:23
Przy kompresji RAWów nie chodzi o szczegóły (rozdzielczość) zdjęć, a o ilość informacji o kolorze.
Jesteś pewny? Moim zdaniem, ilość kolorów zdecydowanie zależy od ustawień 12/14 bitów. Kompresja stratna upraszcza (kompresuje) wiele informacji, kolory tylko przy okazji. Oczywiście rozdzielczość, tak jak napisałeś, pozostaje bez mian.

GonzoG
18-11-2014, 13:49
Jesteś pewny? Moim zdaniem, ilość kolorów zdecydowanie zależy od ustawień 12/14 bitów. Kompresja stratna upraszcza (kompresuje) wiele informacji, kolory tylko przy okazji. Oczywiście rozdzielczość, tak jak napisałeś, pozostaje bez mian.

Ilość bitów to też rodzaj kompresji stratnej.
Ntomiast ustawienia już sama kompresj to spejlanu algorytm, który tak przetwarza obraz, aby to co jest w środkowym zakresie było kompresowane najmniej, a to co w cieniach i światłach - bardziej i tam są największe straty. W szczegółowości zdjęcia bez jego forsowania nie zobaczysz.

RaditZ
31-12-2014, 03:11
Mógłby ktoś z szanownych wrzucić link di pobrania tego shackowanego softu?

Dziękuję

seba84_2005
31-12-2014, 22:22
Sciągnij sobie ofi soft i sam sobie go przerób jak chcesz
http://simeonpilgrim.com/nikon-patch/nikon-patch.html

Tymonek
03-01-2015, 17:22
Witam wszystkich forumowiczów!
Udało mi się zhakować mojego D5100. Wszystko działa jak należy.
Dodam że jest możliwość zmiany przysłony w trybie M LV. Wstarczy wybrać wartość przed wejściem do trybu podglądu. Aby zmienić przysłonę należy znów wyjść z LV wybrać wartość i znów wejść do LV. Jest to trochę uciążliwe ale ja na przykład nie mam potrzeby zmian przysłony w trakcie nagrywania.

aerialis
06-05-2015, 19:22
witajcie panowie, watek ma już dwa lata, czy w tym czasie poprawiono, dodano cos w nieoficjalnym sofcie ? gdzie można sciagnac najnowszą wersję nieoficjala. I taki ostatnio news sie pojawił, że nasze 5100 potrafia nagrywać filmy w.. RAWach..
http://videodslr.pl/shackowany-nikon-d5100-filmuje-w-raw-ach/

seba84_2005
06-05-2015, 19:35
Tu masz najnowszego patchera do softu nikona:
http://simeonpilgrim.com/nikon-patch/nikon-patch.html

GonzoG
06-05-2015, 20:31
witajcie panowie, watek ma już dwa lata, czy w tym czasie poprawiono, dodano cos w nieoficjalnym sofcie ?
2 lata to nic, jeśli chodzi o proces, który jest wymagany przy łamaniu softu nikona.

I taki ostatnio news sie pojawił, że nasze 5100 potrafia nagrywać filmy w.. RAWach..
http://videodslr.pl/shackowany-nikon-d5100-filmuje-w-raw-ach/

Już dawno było możliwe - blisko 2 lata temu zrobili pierwszy zrzut danych RAW na kartę.
Tylko, że to nie jest filmowanie, a zrzut co którejś klatki na kartę pamięci... filmowanie w RAW nigdy nie będzie możliwe w D5100, bo kontroler SD nie jest w stanie zapisać takich ilości danych na karcie.

aerialis
06-05-2015, 23:16
SDHC nie daje rady ? to jak ciężkie są to dane.. więcej niż 50 Mega na sekundę ?
Tak czy siak zaraz wgrywam 1.20.4 z początku maja.
ktoś ma ?

GonzoG
06-05-2015, 23:34
SDHC nie daje rady ? to jak ciężkie są to dane.. więcej niż 50 Mega na sekundę ?
Tak czy siak zaraz wgrywam 1.20.4 z początku maja.
ktoś ma ?
A co Ci po 50MB/s na karcie, jak procesor pozwala max na 30 (teoretyczne)... a w praktyce do osiągnięcia tylko na najszybszych kartach UHS-I.

Poza tym dla 1080p24 trzeba by przepustowości minimum ok 70 MiB/s.

Edit:
1.20.4 to nie wersja dla D5100, a wersja aplikacji, która pat****e oryginalny soft aparatu.
Dla D5100 nie było ważniejszych zmian chyba od pachera w v.1.17.4 z początku 2014r.

aerialis
07-05-2015, 00:05
chyba się pogubiłem :) ale 1.20 zawiera 1.17 ?
Wgrałem , niestety na manualu podczas video nie mogę wprowadzać zmian na Live View.

GonzoG
07-05-2015, 00:12
chyba się pogubiłem :) ale 1.20 zawiera 1.17 ?
Wgrałem , niestety na manualu podczas video nie mogę wprowadzać zmian na Live View.

Na pewno się pogubiłeś.

1.17 czy 1.20 to nie wersja patcha do D5100, a wersja aplikacji, które te patche robi.
Kolejna wersja oznacza tylko tyle, że dodano lub zmieniono jakąś opcję dla któregoś Nikona.

Od 1.17.2 lub 1.17.3 dla D5100 były tylko 2 zmiany:
- możliwość zwiększenia bitrate dla filmów (uważam, że zbędne, bo nie ma zauważalnych różnic w jakości, a jakość wideo z Nikona D5100 i tak jest na bardzo wysokim poziomie w porównaniu do konkurencji).
- "True Dark Current" - czyli RAWy z odejmowaniem rzeczywistego prądu ciemnego i usuniętym gainem (wyrównaniem poziomów) dla poszczególnych kolorów RGB (w efekcie np. LR będzie miał całkowicie rozjechane kolory). Opcja przydatna tylko astrofotografom, bo pozwala na wyciągnięcie większej ilości informacji ze zdjęć, ale ma zastosowanie chyba tylko przy stackowaniu.

A co do opcji manuala dla filmów - musisz to zaznaczyć przy patchowaniu softu aparatu i wtedy będziesz miał manualne sterowanie czasem i ISO.

aerialis
07-05-2015, 00:31
ok, dziękuję za wyjaśnienia, za 2 razem poszło sprawniej :) no najbardziej mi zależało na poprawieniu jakości video, bo pod tym kątem juz miałem pożegnać się z nikonem na rzecz Panasonica GH3, dlatego upatrywałem szansy w tym patchu. Gdzieś obiło mi sie o uszy że zwiększono ilość klatek na sek do 50, nie widzę jednak tego, czyżbym zaznaczył zła opcję przy patchowaniu softu

No i po kilku sekundach, np. 30 nagrywania pojawia mi się komunikat, przerwano nagrywanie - prosze czekać - podobnie miałem w gopro jak nie wyrabiała karta, może być to przyczyną czy problem wam znany ?

GonzoG
07-05-2015, 00:57
ok, dziękuję za wyjaśnienia, za 2 razem poszło sprawniej :) no najbardziej mi zależało na poprawieniu jakości video, bo pod tym kątem juz miałem pożegnać się z nikonem na rzecz Panasonica GH3, dlatego upatrywałem szansy w tym patchu. Gdzieś obiło mi sie o uszy że zwiększono ilość klatek na sek do 50, nie widzę jednak tego, czyżbym zaznaczył zła opcję przy patchowaniu softu

No i po kilku sekundach, np. 30 nagrywania pojawia mi się komunikat, przerwano nagrywanie - prosze czekać - podobnie miałem w gopro jak nie wyrabiała karta, może być to przyczyną czy problem wam znany ?

Jakości nagrania nie poprawili, bo tego się nie da zrobić bez ingerencji w mechanizmy przetwarzania obrazu. Te niestety bardziej zależne są od procesora. Poza tym nie da się do nich dostać póki nie będzie się miało kodu softu aparatu.
Zwiększono jedynie bitrate, który w bardzo małym stopniu poprawia jakość obrazu, za to znacznie zwiększa rozmiar plików.

Jeśli chodzi ilość klatek - tak zwiększyli, ale maksimum co D5100 i D7000 wyciągają to ok 45kl/s. Niestety wymaga to znacznie większego bitrate, co przekłada się na potrzebę bardzo szybkiej karty oraz znaczne skrócenie maksymalnego czasu nagrywania bez przerwy.
Opcja ze zwiększoną ilością klatek jest niedostępna dla mas, tylko dla osób testujących.
Natomiast do D7000 jest możliwość ręcznego ustawienia ilości klatek od ok 3 do 30 kl/s. Niestety jest to ustawienie nie trwała i każde wyłączenie pomiaru światła, zmiana trybu, AF, czy powiększenie obrazu w LV powoduje, że przywracana jest standardowa ilość klatek i trzeba ponownie wchodzić do menu i na nowo ustawić żądaną.

Jeśli chodzi o przerywanie nagrywania - wygląda na problem z szybkością karty. Niestety kontroler SD w D5100 jest powolny i jeśli za bardzo zwiększyłeś bitrate filmów, to mogą być problemy, aby normalne karty wyrabiały z prędkością. Przy standardowym bitrate nie powinno być żadnych problemów z kartami. D7000 nagrywa mi na starych kartach, które nie przekraczają 5-6MB/s w zapisie.

aerialis
07-05-2015, 01:10
dzięki za kolejne wyjaśnienia, no cóż, więc pod kątem video jestem rozczarowany.
Doradzisz mi jeszcze który bitrade wybrać, optymalny, i ile wynosił w oryginalnym sofcie ?
strzałką zaznaczyłem który wybrałem ja
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wgrajo.pl/img/screenbxb.jpg)

GonzoG
07-05-2015, 02:36
Oryginalny bitrate w D5100 to 18 albo 20 Mbps i więcej nie trzeba. Przy 54 Mbps będziesz miał problemy przy wolniejszych kartach i będziesz potrzebować kart z najwyższej półki - np. SanDisk Extreme lub Extreme Pro. Różnicę w wyższym bitrate zobaczysz głownie porównując stopklatki. Oglądając wideo nie będzie zauważalnych różnic.
Poza tym maksymalny czas nagrywania przy bitrate wynoszącym 54Mbps to około 10 minut.
Jak chcesz zauważalnie lepsza jakość obrazu, to zainteresuj się Nikonem D5200 nowszym. One mają znacznie poprawione przetwarzanie obrazu wideo.

Nie zaznaczaj też obu opcji dla wyjścia HDMI - można wybrać tylko jedną. D5100 nie ma opcji w menu do wybrania rozdzielczości wyjścia HDMI, można ustawić tylko jedną.

Nie musisz też wyłączać kompresji dla RAWów. Niepotrzebnie zwiększasz tylko rozmiar plików. Wystarczy ustawienie kompresji bezstratnej.

aerialis
07-05-2015, 02:47
Dziękuję Ci bardzo, wyjaśniłeś mi bardzo wiele, właściwie wszystko co mnie interesowało i z czym miałem problem :)

mkris
09-05-2015, 00:50
Panowie czy mozna tym softem zniesc ograniczenie czasu 1/200s podczas uzywania lampy systemowej

dzieki

GonzoG
09-05-2015, 01:10
Panowie czy mozna tym softem zniesc ograniczenie czasu 1/200s podczas uzywania lampy systemowej

dzieki
Nie i nie ma co na to czekać.

Pastaldo
14-10-2015, 23:04
Witam jako że to moja pierwsza czynna wizyta (do tej pory tylko czytałem) na tym forum.

Pozwolę sobie odkopać wątek po dłuższej przerwie. Czy pojawił się jakis Patch pozwalający zwiększyć ilość klatek w trakcie nagrywania?

Jeśli chodzi o przerywanie nagrywania - wygląda na problem z szybkością karty. Niestety kontroler SD w D5100 jest powolny i jeśli za bardzo zwiększyłeś bitrate filmów, to mogą być problemy, aby normalne karty wyrabiały z prędkością. Przy standardowym bitrate nie powinno być żadnych problemów z kartami. D7000 nagrywa mi na starych kartach, które nie przekraczają 5-6MB/s w zapisie.
Opcja ze zwiększoną ilością klatek jest niedostępna dla mas, tylko dla osób testujących.

Pisałeś GonzoG o tym że dla wybrańców testujących patche, a może zostało to juz udostępnione dla mas? Masz może dojście do takiego Patcha? Ewentualnie cos znaczącego jeszcze się zmieniło przez ostatnie pół roku?

robsonka
18-08-2016, 18:07
Witam
Ja mam pytanie jak w trakcie nagrywania w trybie Manual zmieniać ISO w D5100.
Przy wyłączonym nagrywaniu mogę zmieniać ISO przez przytrzymania klawisza funkcyjnego z przodu aparatu i obrót pokrętłem,
ale po włączeniu nagrywania nie mogę już w ten sposób regulować ISO.
Czas naświetlania i przesłonę mogę zmieniać podczas nagrywania.
Oczywiście przy ładowaniu softu zaznaczyłem funkcję "LV Manual Control ISO/Shutter"

Merfi83
09-09-2016, 14:34
Witka
Odgrzewam kotleta. Czy ktoś jest w stanie pokierować mnie w temacie zmiany softu ?
Bez bicia przyznaję, iż jestem zielony w temacie. Za wszelkie porady z góry dziękuje.
Głównie zależy mi na usunięciu limitu czasowego przy nagrywaniu filmów i kontroli
nad wartością ISO itp na LV.

GonzoG
09-09-2016, 22:57
Sciagasz odpowiednią wersje softu do aparatu ze strony Nikona.
Wchodzisz na stronę do patchowania softu, tam dajesz Otwórz (czy jakość tak), wybierasz plik z softem.
Wybierasz którenopcje maja być włączone.
Zapisujesz zmodyfikowany soft na dysk.
Kopiujesz na kartę i z karty wgrywasz do aparatu jak normalną aktualizację.

krzychd
28-12-2016, 14:43
Panowie,

Wiecie może co oznacza ta opcja? :

Video HQ 29Mbps with playback

GonzoG
28-12-2016, 15:45
Zwiększenie bitrate