Zobacz pełną wersję : Działanie fotoceli w YN-460 II
niezlykr
04-12-2013, 09:45
Witam.
Kupiłem sobie taką lampkę i zastanawiam się ... czy one tak maja.
Otóż gdy w jej pobliżu jest troszkę zastanego światła to fotocela nie działa. Np. w pokoju górne oświetlenie żarowe ok 400W to już ma problemy. Pomogło zaklejenie lekko czujnika. Inne fotocele zrobione przeze mnie działają bez większych problemów tak samo jak fotocela w Metz 48-AF. Mam pierwszy raz tą lampkę w rękach i nie mam porównania.
Damiankck
04-12-2013, 10:16
ja tego problemu nie zauważyłem, chociaż nie używam często fotoceli.
Kup rf-602/3 i będzie po problemie
ja tego problemu nie zauważyłem, chociaż nie używam często fotoceli.
Kup rf-602/3 i będzie po problemie
Dodatkowa zaleta, że tylko Ty będziesz ich wtedy używał. ;-)
niezlykr
04-12-2013, 13:59
Jest to jakieś rozwiązanie ale to mnie nie satysfakcjonuje jeśli z nią coś jest nie tak.
A może ktoś ma i byłby miły sprawdzić .... wystarczy podłożyć pod np. lampkę biurową ok 0,5m od niej przodem (czujnikiem) do żarówki ( czyli tam gdzie czerwona zaślepka jest ) i spróbować wyzwolić ją inną lampką kierując błyskiem bezpośrednio na czujnik ....
Pewnie i tak się do niej dobiorę ale łatwiej będzie gdy będę wiedział czy tak ma czy jest uszkodzona.
artuss811
04-12-2013, 14:16
Ja zauważyłem ten problem w lampach studyjnych że jak używam z parasolkosoftboxem i światło pilota właśnie święci na lampę to też jest problem z wyzwoleniem dopiero jak wyłącze pilot działa jak trzeba. Po postu dane źródło światła emituje więcej fal podczerwonych niż lampa która na ja wyzwolić
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
To jest normalne. Szczególnie przy oświetleniu żarówkowym. Przy diodach, świetlówkach ten problem niemal zniknie.
Żarówki emitują dużo podczerwieni, co powoduje, że ilość jaką emituje lampa nie jest wystarczająca, aby lampa zdalna zareagowała.
460II tak ma.
W dzień w plenerze fotocela w ogóle nie działa.
560II działa bezproblemowo w takich warunkach.
Nikony SB-700 i SB-900 podobnie
niezlykr
06-12-2013, 10:36
Dziękuję .... właśnie o to mi chodziło bo ewidentnie gorzej sobie radzi przy świetle niż inne fotocele .... stąd moja niepewność. Czyli lampka tak ma.