Zobacz pełną wersję : Procek do kompa - Core i7 4770 vs Xeon E3 1240v2
Hejka
Mam pytanko
Planuje zmienic bebechy kompa, stare juz troche zdziadziały. Różnica między tymi 2 procesorami w moim sklepie wynosi ok 100 zł. Core i7 ma karte na pokładzie, co w sumie dla mnie obojetne, bo i tak mam karte zewnętrzną.
Który z tych dwóch bedzie lepszym wyborem?
Z róznic ktorych sie dopatrzyłem to mniejszy pobor Xeona i 100 Mhz mniej w trybie turbo niż Core, ale może doradzicie który będzie lepszym wyborem?
darkmajin
03-12-2013, 14:31
jedno i to samo.. ja bym brał haswella ...bo tak ;) (zawsze łatwiej sprzedać jak ludzie słyszą i7, czy włożyć do innego pudła bez grafiki )
Dodatkowo, jeżeli padnie dedykowana grafika lub jest się w trakcie jej wymiany, to ma się spokój na parę dni.
chickensnd
03-12-2013, 18:31
Ja na twoim miejscu kupiłbym i7, szybciej sprzedaż w razie czego, a grafika kiedyś może co się bardzo przydać i będziesz żałować :)
Co chcesz wymienić w komputerze ? Pod nowy procesor Intela potrzebujesz też nowej płyty . Jeśli zainwestujesz nawet w któregoś ze starszych i7 3XXX , zaoszczędzisz sporo na samym procesorze i na płycie głównej. Różnicy w mocy obliczeniowej nie będziesz odczuwał w ogóle (chyba, że staniesz ze stoperem i przekonasz się, że na 100 zdjęciach masz przy konwersji do TIFF 5 % zysku). Za to wszystko co tylko da się zaoszczędzić właduj w RAM - im więcej tym lepiej i rzeczywiście da to ogromny zysk przy obróbce. 16 GB to niezły pomysł, ale 32 to także nie za dużo. Oczywiście w przypadku gdy masz w komputerze ponad 3,25 GB pamięci, konieczny jest 64-bitowy system operacyjny. Grafiką na pokładzie procesora nie przejmuj się w ogóle - to rozwiązanie do notebooków i w komputerze stacjonarnym z grafiką w PCI-E x16 raczej zbędne.
W komputerze wymieniam procek, płyte główna oraz pamięć. W tej chwili mam Intela Core Quada 2.33 , 8GB DDR2 . I przy plikach D800 zaczyna czasem byc irytujacy.
Czy tak dużo na procku zaoszczędze - tutaj różnie to jest. Patrzylem na ceny I7 3770 - od 1050- 1200 (patrze na ceny "Stacjonarne" bo jak bede bawic sie w wysylke to różnica zrobi sie jeszcze mniejsza) a I7 4770 mam w sklepie obok za 1099 zl wiec oszczędnośc 50 zł to w sumie żadna. Nowej pamięci mam 16 GB DDR3. System mam 64 bitowy już od 7 ki. Płyte glówna wziałem koniecznie z 4 slotami na pamięć, bo faktycznie 32 może któregos razu sie pojawić.
Myślę, że i tak przy tej zmianie odczuje różnicę w pracy. Musze tylko sie zabrac i zlozyć całość do kupy.
Oczywiscie w moim pytaniu byl błąd bo powinna pojawić sie Xeon E3 1240v3 a nie V2 (socket) - byłem zdecydowany na Core a wątpliwośc pojawila sie wczoraj gdy któryś ze znajomych zasugerował zainteresowanie sie Xeonem na zasadzie - bez grafiki, ktora wydaje sie byc zbedna, i z kilkoma złotymi w kieszeni. Ale może faktycznie cos w tym jest , że w razie odsprzedaży szybciej pójdzie I7 niż Xeon.
Xeonem nie zawracaj sobie głowy - to procesory o nieco innym przeznaczeniu - różnica w sumie , obecnie , niewielka, ale czasem różnie mogą się zachowywać. Dość dawno nie sprawdzałem cenników, ale jeśli między 4xxx a 3xxx różnica w cenie jest tak mała to faktycznie żadna oszczędność. W stosunku do Quada przyrost mocy będzie bardzo duży, choć musisz brać pod uwagę, że jej faktyczne wykorzystanie zależy w dużym stopniu od implementacji nowych technologii w oprogramowaniu, którego będziesz używał. RAWy w D800 są ogromne a przekonwertowane na TIFF gigantyczne a to dla starszych komputerów ogromny problem. Jeśli zainwestujesz w 32 GB RAM to nie musisz zaprzątać sobie głowy zabawą w dyski SSD (mają one sporo wad). Wystarczy, że właściwie zoptymalizujesz plik wymiany systemu (lub usuniesz go całkowicie). Szybki dostęp do plików zapewnisz sobie przez instalację dwóch dobrych, tradycyjnych dysków twardych z dużą pamięcią cache i co najmniej 7200 obr/min, w macierzy RAID 0 - wychodzi to niedrogo a bardzo wydajnie. Niestety możliwość takiej instalacji musi dać chipset płyty głównej, więc na tańszych płytach może to być niemożliwe. I , o ile nie popełniłeś tego błędu już wcześniej, nie ładuj się w Windows 8 - to więcej niż tragedia. Idealny będzie Win7 64-bit.
Hmm, taki E3 1230v2 bardzo się opłacał, bo miał wydajność i7 3770 a był w cenie i5 3570 (800-900zł), nie miał tylko grafiki wbudowanej co jest małym problemem, bo zapasową można kupić za 30zł na allegro, i nie trzeba pchać się w i7 tylko z jej powodu. Jeśli cena 1240v2 też by była tak atrakcyjna, to byłby to moim zdaniem lepszy zakup.
... Ale może faktycznie cos w tym jest , że w razie odsprzedaży szybciej pójdzie I7 niż Xeon.
Uwierz mi, coś w tym jest i szybciej sprzedasz majdan z i7, najlepiej nowszej linii.
Aeon, tak tylko w moim wypadku chodzi o V3 który juz nie kosztuje 800 zł. No nic , bebechy zmienione, system zainstalowany, apki powgrywane. Na razie nie czuje aby dostało to jakiegos kopa - sprawdzi się w praniu. Na razie okazuje sie że mam 3 karty graficzne : Na procku, na płycie i dodatkowego geForce. Wiec jestem podwójnie zabezpieczony :DDD
Może głupie pytanie - w związku że procek ma zintegrowana grafikę (wiąże sie to z wiekszym grzaniem) da sie taką grafike "wyłączyc"? Czy raczej jest to niewykonalne?
Może głupie pytanie - w związku że procek ma zintegrowana grafikę (wiąże sie to z wiekszym grzaniem) da sie taką grafike "wyłączyc"? Czy raczej jest to niewykonalne?
a to nie jest czasem przypadkiem tak, ze w tych nowych plytach, zintegrowana karta sobie dziala na malo wymagajacych zadanich, a jak potrzebna karta dedykowana, to wtedy sie uaktywnia dodatkowa?
Myslalam, ze wlasnie po to ta karte zintegrowana dodali, zeby ona dzialala w ten sposob, czy sie myle?
edit.
Sorry, w procesorach mialo byc tak? :)
Nie przesadzajmy z tym grzaniem ;) Kiedy moduł GPU nie działa, to energia którą pobiera ( a co za tym idzie ilość ciepła które wydziela ) jest dość niska.
Masz GPU na płycie? O.o daaawno nie widziałem czegoś takiego w desktopowych płytach dla inteli... ;P
Nie czujesz różnicy? Przecież ten i7/Xeon jest lekko, 2x wydajniejszy od Core 2 Quad ( bo domyślam się, że masz procesor z tej linii )
a to nie jest czasem przypadkiem tak, ze w tych nowych plytach, zintegrowana karta sobie dziala na malo wymagajacych zadanich, a jak potrzebna karta dedykowana, to wtedy sie uaktywnia dodatkowa?
Myslalam, ze wlasnie po to ta karte zintegrowana dodali, zeby ona dzialala w ten sposob, czy sie myle?
Nie, nie musi to tak działać. Jeżeli płyta główna i GPU to wspierają, to może tak to działać, ale nie musi.
A dodanie GPU do processorów Intela było spowodowane zupełnie czymś innym. Np wielkością chipsetu, zmniejszaniem się kostki procesora, konkurencją, etc, etc. GPU jest tutaj praktycznie za darmo.
Ale odpowiednikiem 4770 jest E3-1270V3.
Jeżeli ktoś chciałby 4770K+16GB+Porządna płyta Sabertooth to niech pisze.
mam fanaberię przejść sobie na Xeon ale E5 na płycie 2011.