PDA

Zobacz pełną wersję : Procek do kompa - Core i7 4770 vs Xeon E3 1240v2

Jarek78
03-12-2013, 13:47
Hejka
Mam pytanko

Planuje zmienic bebechy kompa, stare juz troche zdziadziały. Różnica między tymi 2 procesorami w moim sklepie wynosi ok 100 zł. Core i7 ma karte na pokładzie, co w sumie dla mnie obojetne, bo i tak mam karte zewnętrzną.
Który z tych dwóch bedzie lepszym wyborem?
Z róznic ktorych sie dopatrzyłem to mniejszy pobor Xeona i 100 Mhz mniej w trybie turbo niż Core, ale może doradzicie który będzie lepszym wyborem?

darkmajin
03-12-2013, 14:31
jedno i to samo.. ja bym brał haswella ...bo tak ;) (zawsze łatwiej sprzedać jak ludzie słyszą i7, czy włożyć do innego pudła bez grafiki )

Gorbin
03-12-2013, 15:22
Dodatkowo, jeżeli padnie dedykowana grafika lub jest się w trakcie jej wymiany, to ma się spokój na parę dni.

chickensnd
03-12-2013, 18:31
Ja na twoim miejscu kupiłbym i7, szybciej sprzedaż w razie czego, a grafika kiedyś może co się bardzo przydać i będziesz żałować :)

Khedron
03-12-2013, 18:52
Co chcesz wymienić w komputerze ? Pod nowy procesor Intela potrzebujesz też nowej płyty . Jeśli zainwestujesz nawet w któregoś ze starszych i7 3XXX , zaoszczędzisz sporo na samym procesorze i na płycie głównej. Różnicy w mocy obliczeniowej nie będziesz odczuwał w ogóle (chyba, że staniesz ze stoperem i przekonasz się, że na 100 zdjęciach masz przy konwersji do TIFF 5 % zysku). Za to wszystko co tylko da się zaoszczędzić właduj w RAM - im więcej tym lepiej i rzeczywiście da to ogromny zysk przy obróbce. 16 GB to niezły pomysł, ale 32 to także nie za dużo. Oczywiście w przypadku gdy masz w komputerze ponad 3,25 GB pamięci, konieczny jest 64-bitowy system operacyjny. Grafiką na pokładzie procesora nie przejmuj się w ogóle - to rozwiązanie do notebooków i w komputerze stacjonarnym z grafiką w PCI-E x16 raczej zbędne.

Jarek78
03-12-2013, 21:19
W komputerze wymieniam procek, płyte główna oraz pamięć. W tej chwili mam Intela Core Quada 2.33 , 8GB DDR2 . I przy plikach D800 zaczyna czasem byc irytujacy.
Czy tak dużo na procku zaoszczędze - tutaj różnie to jest. Patrzylem na ceny I7 3770 - od 1050- 1200 (patrze na ceny "Stacjonarne" bo jak bede bawic sie w wysylke to różnica zrobi sie jeszcze mniejsza) a I7 4770 mam w sklepie obok za 1099 zl wiec oszczędnośc 50 zł to w sumie żadna. Nowej pamięci mam 16 GB DDR3. System mam 64 bitowy już od 7 ki. Płyte glówna wziałem koniecznie z 4 slotami na pamięć, bo faktycznie 32 może któregos razu sie pojawić.
Myślę, że i tak przy tej zmianie odczuje różnicę w pracy. Musze tylko sie zabrac i zlozyć całość do kupy.
Oczywiscie w moim pytaniu byl błąd bo powinna pojawić sie Xeon E3 1240v3 a nie V2 (socket) - byłem zdecydowany na Core a wątpliwośc pojawila sie wczoraj gdy któryś ze znajomych zasugerował zainteresowanie sie Xeonem na zasadzie - bez grafiki, ktora wydaje sie byc zbedna, i z kilkoma złotymi w kieszeni. Ale może faktycznie cos w tym jest , że w razie odsprzedaży szybciej pójdzie I7 niż Xeon.

Khedron
03-12-2013, 22:26
Xeonem nie zawracaj sobie głowy - to procesory o nieco innym przeznaczeniu - różnica w sumie , obecnie , niewielka, ale czasem różnie mogą się zachowywać. Dość dawno nie sprawdzałem cenników, ale jeśli między 4xxx a 3xxx różnica w cenie jest tak mała to faktycznie żadna oszczędność. W stosunku do Quada przyrost mocy będzie bardzo duży, choć musisz brać pod uwagę, że jej faktyczne wykorzystanie zależy w dużym stopniu od implementacji nowych technologii w oprogramowaniu, którego będziesz używał. RAWy w D800 są ogromne a przekonwertowane na TIFF gigantyczne a to dla starszych komputerów ogromny problem. Jeśli zainwestujesz w 32 GB RAM to nie musisz zaprzątać sobie głowy zabawą w dyski SSD (mają one sporo wad). Wystarczy, że właściwie zoptymalizujesz plik wymiany systemu (lub usuniesz go całkowicie). Szybki dostęp do plików zapewnisz sobie przez instalację dwóch dobrych, tradycyjnych dysków twardych z dużą pamięcią cache i co najmniej 7200 obr/min, w macierzy RAID 0 - wychodzi to niedrogo a bardzo wydajnie. Niestety możliwość takiej instalacji musi dać chipset płyty głównej, więc na tańszych płytach może to być niemożliwe. I , o ile nie popełniłeś tego błędu już wcześniej, nie ładuj się w Windows 8 - to więcej niż tragedia. Idealny będzie Win7 64-bit.

Aeon88
04-12-2013, 11:01
Hmm, taki E3 1230v2 bardzo się opłacał, bo miał wydajność i7 3770 a był w cenie i5 3570 (800-900zł), nie miał tylko grafiki wbudowanej co jest małym problemem, bo zapasową można kupić za 30zł na allegro, i nie trzeba pchać się w i7 tylko z jej powodu. Jeśli cena 1240v2 też by była tak atrakcyjna, to byłby to moim zdaniem lepszy zakup.

Johanan
04-12-2013, 11:12
... Ale może faktycznie cos w tym jest , że w razie odsprzedaży szybciej pójdzie I7 niż Xeon.

Uwierz mi, coś w tym jest i szybciej sprzedasz majdan z i7, najlepiej nowszej linii.

Jarek78
05-12-2013, 00:14
Aeon, tak tylko w moim wypadku chodzi o V3 który juz nie kosztuje 800 zł. No nic , bebechy zmienione, system zainstalowany, apki powgrywane. Na razie nie czuje aby dostało to jakiegos kopa - sprawdzi się w praniu. Na razie okazuje sie że mam 3 karty graficzne : Na procku, na płycie i dodatkowego geForce. Wiec jestem podwójnie zabezpieczony :DDD
Może głupie pytanie - w związku że procek ma zintegrowana grafikę (wiąże sie to z wiekszym grzaniem) da sie taką grafike "wyłączyc"? Czy raczej jest to niewykonalne?

Mekano
05-12-2013, 00:18
Może głupie pytanie - w związku że procek ma zintegrowana grafikę (wiąże sie to z wiekszym grzaniem) da sie taką grafike "wyłączyc"? Czy raczej jest to niewykonalne?

a to nie jest czasem przypadkiem tak, ze w tych nowych plytach, zintegrowana karta sobie dziala na malo wymagajacych zadanich, a jak potrzebna karta dedykowana, to wtedy sie uaktywnia dodatkowa?
Myslalam, ze wlasnie po to ta karte zintegrowana dodali, zeby ona dzialala w ten sposob, czy sie myle?

edit.
Sorry, w procesorach mialo byc tak? :)

Kurtz
05-12-2013, 03:08
Nie przesadzajmy z tym grzaniem ;) Kiedy moduł GPU nie działa, to energia którą pobiera ( a co za tym idzie ilość ciepła które wydziela ) jest dość niska.

Masz GPU na płycie? O.o daaawno nie widziałem czegoś takiego w desktopowych płytach dla inteli... ;P

Nie czujesz różnicy? Przecież ten i7/Xeon jest lekko, 2x wydajniejszy od Core 2 Quad ( bo domyślam się, że masz procesor z tej linii )

a to nie jest czasem przypadkiem tak, ze w tych nowych plytach, zintegrowana karta sobie dziala na malo wymagajacych zadanich, a jak potrzebna karta dedykowana, to wtedy sie uaktywnia dodatkowa?
Myslalam, ze wlasnie po to ta karte zintegrowana dodali, zeby ona dzialala w ten sposob, czy sie myle?

Nie, nie musi to tak działać. Jeżeli płyta główna i GPU to wspierają, to może tak to działać, ale nie musi.
A dodanie GPU do processorów Intela było spowodowane zupełnie czymś innym. Np wielkością chipsetu, zmniejszaniem się kostki procesora, konkurencją, etc, etc. GPU jest tutaj praktycznie za darmo.

remos
22-12-2013, 13:16
Ale odpowiednikiem 4770 jest E3-1270V3.
Jeżeli ktoś chciałby 4770K+16GB+Porządna płyta Sabertooth to niech pisze.
mam fanaberię przejść sobie na Xeon ale E5 na płycie 2011.