Zobacz pełną wersję : # Nikon D600 - Same zachwyty #
irek6311
02-12-2013, 18:13
Mam D600 i jestem zadowolony :grin:
z zalet mnogość funkcji / przycisków i tryb zielony co rzadkie w FX ,
aparat posiada rewelacyjną matrycę i robi fantastyczne zdjęcia :p
Temat dla szczęśliwych posiadaczy więc proszę nie pisać w nim o wadach a tylko o zaletach !
Też jestem posiadaczem D600 i jestem zadowolony. Matryca ma faktycznie bardzo dużą rozpiętość tonalną, dużo można po wyciągnąć w razie niedoskonałości ekspozycji a w razie kropowania to 24 mega piksele są naprawdę przydatne. Tyle ode mnie. Pozdrawiam ;)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
kurczeblade
02-12-2013, 19:57
W końcu będzie można odpocząć od natrętnych malkontentów i przeczytać coś pozytywnego na temat sprzętu :)
Ja też należę do grona zadowolonych. Matryca w aparacie jest rewelacyjna wręcz wybitna.
ps. : gdyby ktoś był zainteresowany, to można zerknąć w temat, jak wygląda współpraca D600 z cropową 35 : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3264927#post3264927
irek6311
03-12-2013, 16:16
Żeby temat ożywić wstawiajcie linki do zdjęć ,
jak uporam się ze zleceniami też coś wstawię .
Ja też sobie chwalę swój egzemplarz. Moja 600 jednak służy na razie głównie do filmów:
http://www.youtube.com/channel/UCiE5qb8PPOBtmq-WeWUrlvQ/videos
Proszę o wyrozumiałość, to dopiero pierwsze podrygi i tak na prawdę dopiero ostatni filmik (z muffinami) w miarę mi się podoba :)
adriansocho
03-12-2013, 20:02
Mam D600 i jestem zadowolony
To jakaś seria? Było już o D7000, to może teraz będzie o D800? Czy to może działania marketingowe Nikona po ostatniej ankiecie?
zakonnica
03-12-2013, 20:22
Alleluja! :mrgreen: złego słowa nie mogę na razie powiedzieć, nadal go kocham :mrgreen:
Pozdr.
To jakaś seria? Było już o D7000, to może teraz będzie o D800? Czy to może działania marketingowe Nikona po ostatniej ankiecie?Nie, to była moja porada by taki wątek założyć. Nie mam kontaktów z NP. To reakcja na kilka tysięcy postów o kurzu w 2 tematach zdominowanych przez narzekających na te jedną wadę. Osoby zadowolone były tam zakrzyczane, stąd tu ta enklawa. I prosimy nie śmiecić. Będę czyścił OT.
Proszę o raporty gdyby ktos tu marudził na kurz.
kurczeblade
03-12-2013, 22:40
Ja też sobie chwalę swój egzemplarz. Moja 600 jednak służy na razie głównie do filmów:
http://www.youtube.com/channel/UCiE5qb8PPOBtmq-WeWUrlvQ/videos
Proszę o wyrozumiałość, to dopiero pierwsze podrygi i tak na prawdę dopiero ostatni filmik (z muffinami) w miarę mi się podoba :)
No w sumie ciekawie to wygląda. Jedyne do czego mógłbym się doczepić to do głosu. Generalnie albo mikrofon jakiś słaby, albo Pani bardzo skromnie opowiada :)
Generalnie albo mikrofon jakiś słaby, albo Pani bardzo skromnie opowiada :)
Niestety jedno i drugie.
I niestety jeszcze ze dwa filmiki takie będą. Wierzę jednak w mikołaja i w to, że znajdzie dla mnie Rode'a :)
Pani wymienić nie mogę bo już mi się stan kawalerski znudził, ale wierzę, że z czasem i ona się rozkręci.
Dzięki za obejrzenie i opinię.
mks:
Obejrzałem zajawkę o muffinkach. Spoko zmontowane: krótko, zwięźle i bez niepotrzebnych pierdół. Fajne, lekkie logo.
Pani wymienić nie chcesz czy nie możesz? Jeśli tylko to drugie, myślę że znajdzie się tu wielu zapalonych filmowców, będących zarazem koneserami klasyki połączonej z subtelnością oraz wypieków.
Jeśli miałbym coś doradzić a'propos "muffinek" - przyda się uważać na przepalenia, synchronizację dźwięku i na koniec jakas gradacja kolorów, szczególnie w sytuacji mieszania światła o różnej temperaturze ;)
Przyłączam się do chóru pochwalnego posiadaczy tego modelu ;)
A to jakby ktoś wciąż wątpił, że da się nim zdjęcia robić ;)
http://500px.com/search?q=d600
Popełniłem pierwsze zdjęcia D600 (poza testami). Kilka wrzuciłem tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240215
mks:
Pani wymienić nie chcesz czy nie możesz? Jeśli tylko to drugie, myślę że znajdzie się tu wielu zapalonych filmowców, będących zarazem koneserami klasyki połączonej z subtelnością oraz wypieków.
Chyba nie do końca ogarnąłem :)
I nie chcę (choć czasem puszczają mi nerwy) i nie mogę (bo kocham </romantyk>).
Jeśli miałbym coś doradzić a'propos "muffinek" - przyda się uważać na przepalenia, synchronizację dźwięku i na koniec jakas gradacja kolorów, szczególnie w sytuacji mieszania światła o różnej temperaturze ;)
Na przepalenia trochę trudno uważać, choć nowy filmik nagrałem już trochę ciemniej, bo nauczony fotografią wiem, że łatwiej coś wyciągnąć z cienia niż wyeliminować przepalenia.
Synchro dźwięku to tragedia z dwóch powodów wymienionych wcześniej (słaby mikrofon i bardzo słaby mówca).
A o czymś takim jak gradacja kolorów nigdy nie słyszałem <wstyd>. Wielkie dzięki, właśnie przeglądam tutoriale na ten temat. Temperatury świateł chcę w końcu wyrównać (zakup 2 takich jak mam sofboxów), więc też będzie to trochę lepiej wyglądało (mam nadzieję).
Jeszcze raz dzięki za wszystkie Wasze opinie.
irek6311
04-12-2013, 21:35
D600 ma potencjał więc ćwicz będzie extra mks ;)
Wiem, to dopiero 2 tygodnie mojej przygody z dslr, ale coraz bardziej się wkręcam. Za "chwilę" na stół vel youtube wjedzie bigos :)
Mi w D600 najbardziej podoba się, że jest służbowy, znaczy nie musiałem za niego płacić.
Jestem z tego niezwykle zadowolony.
Jako "amatorski" d600 ma 2 sloty na karty. ( był to jeden z warunków wyboru d600 przy zakupie) Dziś mnie to uratowało. Na zleceniu mikołajowym po kilkuset zdjęciach padła mi 1 karta. Na szczęście na 2 była kopia. Uff.
asiaroman
06-12-2013, 16:23
A ja kupiłem d600 w sierpniu tego roku, na liczniku prawie 7 tysi i zero kurzu, zero problemów. AF brzytwa, WB naprawdę bardzo dobry, jedynie co mnie denerwuje to pokrętło programów tematycznych którego wolałbym żeby nie było. Czyżby ostatnie serie d600 już by były poprawione i nie kurzą? Mój egzemplarz jest tego dowodem. A 1 tyś polskich złotych zaoszczędzony na chwycie marketingowym d610 wydałem na światełka do studia :)
A ja kupiłem d600 w sierpniu tego roku, na liczniku prawie 7 tysi i zero kurzu, zero problemów. AF brzytwa, WB naprawdę bardzo dobry, jedynie co mnie denerwuje to pokrętło programów tematycznych którego wolałbym żeby nie było. Czyżby ostatnie serie d600 już by były poprawione i nie kurzą? Mój egzemplarz jest tego dowodem. A 1 tyś polskich złotych zaoszczędzony na chwycie marketingowym d610 wydałem na światełka do studia :)
Kto ci uwierzy, na pewno jesteś sponsorowany ;)
Kto ci uwierzy, na pewno jesteś sponsorowany ;)
Ja uwierzę, bo sam użytkuję D600 od sierpnia i nie mam z nim najmniejszych problemów.
zakonnica
06-12-2013, 20:15
Ja od lipca, też zero problemów.
Pozdr.
No to sie wypowiem, jestem zadowolony, mozliwosci matrycy bardzo duze i ta plastyka...!
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240244
kurczeblade
06-12-2013, 23:35
No to sie wypowiem, jestem zadowolony, mozliwosci matrycy bardzo duze i ta plastyka...!
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240244
Wszedłem na stronę ,bardzo fajne masz te widoczki. Dobrze wykorzystujesz możliwości D600 ! W dodatku na wysokich przysłonach, a podobno nie nadaje się ... :)
Dzieki, mnie sie tez te twoje baby podobaja:D
Nikon d600 to fajny aparat. Ma swoje wady ale pisanie cały czas, że jest bee, i ze nie da się nim robić zdjęć, i ten kto go kupi popełni błąd życia też jest przesadą. Nie jestem onanistą sprzętowym - potrzebuje aparat do pracy i d600 wystarcza. Nie cieszę się, że Nikon chowa głowę w piasek i wypuszcza nowszy model z poprawkami ( albo i bez ?). Ale chyba nie ma sensu nakręcać spirali nienawiści w co 2 poście. D600 da się normalnie użytkować. Kurz przedmuchałem ostatni raz 5000 zdjęć temu. Na razie jest ok. W świetle żarowym z sigmą 85 działa tylko punk centralny na reszcie koszmarny bf ( na d300 sigma działała dobrze) ale nikony z kolei trafiają dobrze na bocznych. Dla 180 zabrakło skali do mikroregulacji mam -20, a przydało by się -22-23. Ale czy to wina puszki czy obiektywów? Czy ktoś z Wrocławia zamieniłby się do testów. Potrzebuje nikkor 85 1.8g - pożyczę sigmę 85 1,4, i nikkor 180 2.8 na jakis inny egzemplarz tego szkła.
Miałem Sigmę 85, miałem Nikkora 85 1.8d, teraz mam 85 1.8g i wierz mi że to nie wina obiektywu, z Nikkorami sprawa wygląda tak samo jak z Sigmą. Po 16 grudnia będe we Wrocławiu, możemy się umówić. Dziwie się że mimo takich problemów piszesz, że jesteś zadowolony.
Miałem Sigmę 85, miałem Nikkora 85 1.8d, teraz mam 85 1.8g i wierz mi że to nie wina obiektywu, z Nikkorami sprawa wygląda tak samo jak z Sigmą. Po 16 grudnia będe we Wrocławiu, możemy się umówić. Dziwie się że mimo takich problemów piszesz, że jesteś zadowolony.
Właśnie z nikkorami boczne trafiają w świetle żarowym, mam jeszcze tamrona i też jest ok. Na wszystkie obiektywy mam mikrokalibracje w okolicy 0, a tylko 180 jakaś masakra. Dlatego chce przetestować inne szkła lub puszkę.
A co do spotkania to bardzo chętnie.
Kwiestia sztuki. Moja 180 trafia na +7. Ale nawet na 0 mieściła się w GO.
Kwiestia sztuki. Moja 180 trafia na +7. Ale nawet na 0 mieściła się w GO.
To na którymś czwartowym piwku będę się musiał do Ciebie uśmiechnąć, żebyś przestrzelił moja sigmę 85 i 180.
kurczeblade
08-12-2013, 13:00
To na którymś czwartowym piwku będę się musiał do Ciebie uśmiechnąć, żebyś przestrzelił moja sigmę 85 i 180.
fotomaster na odrzanskiej ma bardzo fajna tablice do mierzenia AF , jak sie poprosi to pewnie udostepnia na chwile. Ja kupujac sigme 85pod Canona musialem 3sklepy obleciec zeby dobrac odpowiedni egzemplarz. Ale podobno sigmy canonem mniej sie lubia niz z nikonami.
wyrzykus
09-12-2013, 08:56
Nieśmiało dopiszę się do listy zadowolonych, chociaż akurat wersji D610. Równie nieśmiało podlinkuję pierwszą fotę wykonaną Nikonem, to moje pierwsze zetknięcie z systemem i do tej pory tylko pstrykałem rodzinnie w domu. Była okazja do wyjścia w plener i w końcu mogłem wyrobić jakąś opinię. Porównywać mogę z Pentaxem K-5, na pewno D600/610 wydaje się bardziej plastikowy, ale oczywiście jest większy. Ergonomicznie chyba ciut lepiej, głębszy chwyt, ale to zależy głównie od wielkości dłoni. Pod kątem krajobrazu Pentax wydaje mi się lepiej pomyślany, choć może to moje przyzwyczajenia. W każdym razie dostęp do używanego przeze mnie często braketingu jest szybszy. Z autofokusem nie miałem do tej pory problemów, ale też nie miałem żadnej reporterskiej pracy do wykonania Nikonem. Wszystko wyjdzie w praniu jak zacznie się sezon ślubny, mam nadzieję że 50-tka będzie głównym narzędziem pracy. Taki przynajmniej był powód wejścia w system :)
No i tak nietypowo jak na forum fotograficzne - fotografia:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/11266391883_25750ec0a1_b-2.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2825/11266391883_25750ec0a1_b.jpg)
A jak z szybkością AF? Jak się sprawuje tryb AF-C ze śledzeniem obiektu w połączeniu z trybem seryjnym wyzwoleń migawki?
wyrzykus
09-12-2013, 09:26
Głównie w słabym, domowym świetle żarowym i wysokich ISO rzędu 4000, w porównaniu do K-5 bo takie mogę mieć, AF sobie radzi dobrze (na Nikkorze 50 1.8G). Nie mam oczekiwań przekraczających możliwości technologiczne współczesnych aparatów, tu raczej najbardziej zawodne są pewna ręka i własne oko. AF-C nie używam i raczej nigdy nie będę. Za to na plus możliwość stosowania sposobu AF-ON dla mnie na duży plus.
Interesuje mnie co z tych "samych zachwytów" można wykorzystać przy fotografowaniu ptaków, gdzie szybki tryb AF-C ze śledzeniem obiektu + równoczesny tryb seryjny to w zasadzie podstawa, a nie przekraczanie możliwości technologicznych. Z tego co wiem to na body D600 brakuje oddzielnego przycisku AF-ON. Jest AE-L/AF-L, który pewnie można przeprogramować wg preferencji.
... to w zasadzie podstawa, a nie przekraczanie możliwości technologicznych. .To, że coś jest podstawą w pewnej pracy (fotografowanie ptaków) wcale nie stoi w sprzeczności z tym, że jest to bardzo wymagające dla sprzetu.
Ale ja tego nie wymaga od sprzętu (nigdzie nie napisałem), tylko się pytam użytkowników o możliwości tego sprzętu pod tym właśnie kątem, ponieważ myślę o dokupieniu drugiej puszki FX.
Ale ja tego nie wymaga od sprzętu (nigdzie nie napisałem), tylko się pytam użytkowników o możliwości tego sprzętu pod tym właśnie kątem, ponieważ myślę o dokupieniu drugiej puszki FX.
Jak dasz mi pare dni to przetestuje na zdjeciach sportowych.
Jedziemy na zdjecia jutro lub w piatek, zalezy od kierunku wiatru...
zakonnica
09-12-2013, 20:18
wyrzykus - co nam tu wstawiasz za zdjęcia?? To nie forum fotograficzne! :-P
Pozdr.
Wojtek-D600
21-12-2013, 13:26
Witajcie,
jestem tutaj nowy i nie wiem czy w odpowiednim temacie piszę, jeżeli w złym to wybaczcie. Nie mam teraz zbyt wiele czasu na dokładniejsze prześledzenie forum ;)
Otóż dysponuję od jakiegoś czasu D600'tką i chciał bym dokupić do niej jakiś ciekawy teleobiektyw do fotografii sportowej (sporty zimowe, samochody, itd. głównie do "szybkich sportów").
Co możecie mi polecić? Mogę wydać max 2500-3000zł (nowy bądź używany).
O obiektywach czytaj/pytaj w dziale optyka. Oczywiście musisz brac pod uwagę szkła FX.
zakonnica
05-01-2014, 15:57
Ja nadal pieję z zachwytu nad swoim egzemplarzem, nic mu nie dolega, dzielnie się trzyma, nie kurzy, nie chlapie..no, po prostu kocha mnie z wzajemnością :mrgreen:
Może mam chody na górze?.. ;)
Pozdr.
kurczeblade
05-01-2014, 16:00
Ja nadal pieję z zachwytu nad swoim egzemplarzem, nic mu nie dolega, dzielnie się trzyma, nie kurzy, nie chlapie..no, po prostu kocha mnie z wzajemnością :mrgreen:
Może mam chody na górze?.. ;)
Pozdr.
Są dwie opcje tego zachwytu:
1) Jesteś sponsorowana.
albo
2) Robisz zdjęcia.
:)
zakonnica
05-01-2014, 16:02
Chciałabym być sponsorowana (mówimy oczywiście o sponsoringu Nikona, nie ulicznym ;P).
Wychodzi na to, że robię zdjęcia..
Chciałabym być sponsorowana (mówimy oczywiście o sponsoringu ... nie ulicznym ;P).To by było ciekawe, w przypadku ... zakonnicy ;)
kurczeblade
05-01-2014, 16:20
(mówimy oczywiście o sponsoringu Nikona, nie ulicznym ;P).
a od księży żadnego sponsoringu nima ?
Nie martw się, ja też robię zdjęcia i jestem ciągle zadowolony z tego aparatu, ale na forum nazwali mnie sponsorowanym przez Nikona :P
D600 zostanie bardzo długo u mnie ! :)
irek6311
05-01-2014, 16:56
D600 da się lubić bez sponsoringu Nikon czy innego ,
jak na razie bez awaryjnie mi działa i zarobił na siebie a to najważniejsze :D
001bogdan
08-01-2014, 12:55
Witam.
Czy ktoś ma doświadczenie jak się układa współpraca szkieł DX z d600.
Mam kilka których mi żal, w szczególności 17-55/2,8, a na razie na ekwiwalent FF brak kasy.
josephebeloki
08-01-2014, 13:03
35mm cudnie... mega szybki, mega celny i winieta z korektą może drażnić dopiero od f5.6 ... ja osobiście dokładam winietę, to mi to szkło tylko ułatwia pracę ;)
Witam.
Mam kilka których mi żal, w szczególności 17-55/2,8, a na razie na ekwiwalent FF brak kasy.
Tak, jak każdego innego body FX. Albo pracujesz w trybie DX (zostaje trochę ponad 10Mpix), albo masz winietę i mydło w rogach. Ale to już zależy od konkretnych szkieł, a nie body.
Witam.
Bez problemu, 35mm 1.8 DXowy dziala w trybie FX z lekka winieta jak wspomniano, pozostale szkla a zwlaszcza 17-55 dziala idealnie,a le wtrybie DX, czyli ok 10Mpix, dodatkowo trzeba przyzwyczaic sie zeby kadrowac ramka w wizjerze :D
superkomornik
10-01-2014, 12:38
17-55 działa na FX od 24mm.
camill_lkr
14-01-2014, 21:25
Stalo sie :) nabylem d600. W porownaniu do d90 to... nie ma porownania :)
irek6311
14-01-2014, 21:29
Jak ogarniesz body to dopiero szok cię dopadnie ;)
te nowe matryce są po prostu cudowne tak w D600 jak i D800 :p
kurczeblade
14-01-2014, 22:01
a podobno po akcji z d610 i aferze z kurzem d600 i niby nie działających AF'e, , wielu użytkowników forum twierdziło że będzie wysyp używanych D600 za pół darmo - że będą z nieba spadać niczym deszcz ! U mnie licznik się dalej kręci do przodu i raczej coraz bardziej się zachwycam :D
camill_lkr
14-01-2014, 22:19
Co do tematu K to sie nie przejmuje tylko robie zdjecia i ciesze sie ze moge w koncu zlapac swoja corke w ruchu hehe w d90 bylo to wiele trudniejsze.A to co wypluwa matryca w raw to jest naprawde zachwycajace. Pamietam jak w poprzedniku patrzylem w ekran po wykonanu forki bylo ok potem import do LR i rozczarowanie i zabawa suwakami. Teraz boje sie ich ruszac zeby za duzo nie popsuc hhehe
Gratuluję zakupu, u mnie AF co prawda ciut gorszy niż miałem w d300, ale d600 nadrabia obrazkiem.
kurczeblade
15-01-2014, 13:38
Co do tematu K to sie nie przejmuje tylko robie zdjecia i ciesze sie ze moge w koncu zlapac swoja corke w ruchu hehe w d90 bylo to wiele trudniejsze.A to co wypluwa matryca w raw to jest naprawde zachwycajace. Pamietam jak w poprzedniku patrzylem w ekran po wykonanu forki bylo ok potem import do LR i rozczarowanie i zabawa suwakami. Teraz boje sie ich ruszac zeby za duzo nie popsuc hhehe
Pochwal się zdjęciami córki w ruchu, napisz w jakich trybach robisz :-) i na jakich szkłach ... :P
te nowe matryce są po prostu cudowne tak w D600 jak i D800 :p
Pelna zgoda :smile:
camill_lkr
15-01-2014, 13:56
Pochwal się zdjęciami córki w ruchu, napisz w jakich trybach robisz :-) i na jakich szkłach ... :P
Cisne na tym co mam :) czyli glownie 50 1.8D. Od 2.8 szklo jest juz ostre :) a co do ustawien to robie na preselekcji przyslony z ISO auto 100-6400 i min czasem 1/100-1/200 sec lub w pomieszczeniu z lampa i wtedy iso 100. Zgodne to ze sztuka? ;D wiem ze ogolnie ruch powinno sie obic na S al ja wole miec kontrole nad glebia ostrosci a iso niech sie automatycznie dobiera pod odpowiedni czas.
wiem ze ogolnie ruch powinno sie obic na S
A kto tak powiedzial?
al ja wole miec kontrole nad glebia ostrosci a iso niech sie automatycznie dobiera pod odpowiedni czas.
No i widzisz, sam sobie odpowiedziales, masz aparat i cala mase mozliwosci...
Ja mam przestoj w zdjeciach i od dawna nie trafilem dobrych warunkow, ale za to kilka dni temu robilem sobie "paszportowe" i wyszlo ekstra :D
siwyozzman
15-01-2014, 15:52
Cisne na tym co mam :) czyli glownie 50 1.8D. Od 2.8 szklo jest juz ostre :) a co do ustawien to robie na preselekcji przyslony z ISO auto 100-6400 i min czasem 1/100-1/200 sec lub w pomieszczeniu z lampa i wtedy iso 100. Zgodne to ze sztuka? ;D wiem ze ogolnie ruch powinno sie obic na S al ja wole miec kontrole nad glebia ostrosci a iso niech sie automatycznie dobiera pod odpowiedni czas.
Nie zgodnie ze sztuką... chyba że fotoziutkowania :)
Dlaczego iso 100 ? Pytanie czy z lampą zewnętrzna? Jak ktoś słusznie napisał fotografowanie to nie przepis na pomidorówkę :) zmiennych jest dużo. Kwestia doboru proporcji światła błyskowego do zastanego, ewentualna korekta błysku filtrem itd.... Na iso 100 zmuszasz flash do bardzo mocnego błysku...bez sensu... nie ma reguł ale iso to proponuję z zakresu 400-800, często daję więcej ale to juz zależy od sytuacji oraz tego co chce osiągnąć. Tak samo nie jest powiedziane że ruch robi się w trybie S. Pięćdziesiątka na 2.8 jest juz bardzo ostra, na f2.2 powinno być całkiem dobrze z ostrością.
camill_lkr
15-01-2014, 16:12
fotoczego? nie mam pojecia co to jest.. to sie je? :P Dziekuje za poady, bede eksperymentowal. Czlek uczy sie cale zycie ;)
Ps. A d600 odkupilem od znajomego ktory stwierdzil ze ma 3100 i robi takie same zdjecia wiec sprzedal mi d600. Przez rok nabil licznik do bagatela 446 zdjec. Pozatym wszystkie robil w auto, dopiero jak mu cokolwiek wytlumaczylem co do czego jest to troche sie zainteresowal ;)
siwyozzman
15-01-2014, 16:19
fotoczego? nie mam pojecia co to jest.. to sie je? :P Dziekuje za poady, bede eksperymentowal. Czlek uczy sie cale zycie ;)
Ps. A d600 odkupilem od znajomego ktory stwierdzil ze ma 3100 i robi takie same zdjecia wiec sprzedal mi d600. Przez rok nabil licznik do bagatela 446 zdjec. Pozatym wszystkie robil w auto, dopiero jak mu cokolwiek wytlumaczylem co do czego jest to troche sie zainteresowal ;)
To takie określenie na fotografów ślubnych którzy kupili sprzęt za dotację - nie bardzo znając się na tym robią zlecenia komercyjne, najczęściej używają lampy błyskowej na wprost w trybie auto... :)
D600 to świetny sprzęt z którego można wiele wycisnąć ale trzeba trochę z siebie dać i się kształcić w temacie...
I widzisz camill_lkr po co ci to było, cieszyłeś się sprzętem i jego możliwościami to teraz wiesz żeś fotoziutek a w ogóle to wiesz tyle ile zjesz i nie umiesz go wykorzystać ha ha kocham to forum!
A ja sobie dziś sprawiłem 85 1.8D i jestem zachwycony tym jak ten obiektyw foci na matrycy D600..
camill_lkr
15-01-2014, 17:44
Smiechowe okreslenie. Szkoda ze loginu nie mozna zmienic hehehe tyle ze ja z tych ziutkow bezdotacjowych i wegetarianskich. Umiem przezyc bez kotletow :P gratuluje 50tki :) ale dosc tego oftopu! :P
85 ;) I to żaden offtop, wszak same zachwyty jak tytuł nakazuje ;)
camill_lkr
15-01-2014, 18:07
85 ;) I to żaden offtop, wszak same zachwyty jak tytuł nakazuje ;)
Slepota mnie chyba dopada.. tez mam w planach to szklo jako nastepne na liscie zyczen ale chyba w wersji G.
Warciarz
22-01-2014, 02:33
Po zmianie A57 na D600 również jestem zachwycony. AF, zakres tonalny, jakość zdjęć na wysokim ISO, po prostu czuć przeskok :)
czy ktoś mi może podpowiedzieć skąd można wytrzasnąć nefa z tej puszki, bo chciałbym przekonać się na własne oczy jak duże możliwości mamy w przypadku wyciągania z cienia, lub w co raczej wątpię przepaleń
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d600/nikon-d600A7.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d600/nikon-d600GALLERY.HTM
jest pytanie... jest odpowiedź. dziękuję!
hostman22
01-03-2015, 00:56
jako nowy nabywca d600 parę spostrzeżeń:
- syfi ;) każdy kto kupuje, to wie...
- wyświetlacz mocno podbija nasycenie i kontrast (dziwne),
- guzikologia, na razie kicha, bo działają nawyki ;)
- najciekawsze na końcu, jako długoletni właściciel d300/s nie zauważyłem, aby AF odstawał (test przy żarówce 2w). OK, nie mam topowych szkieł SWM, może w tedy bym inaczej pisał ;).
Dodam tylko, że szkła które wymagały korekty na d300s, na d600 ostrzą w punkt jak w moim starym d300 :).
Zobaczę jak aparat, będzie mi się spisywał w "boju" ;), za tą cenę co dałem - jestem zadowolony.
Nostromo
02-03-2015, 01:16
- najciekawsze na końcu, jako długoletni właściciel d300/s nie zauważyłem, aby AF odstawał (test przy żarówce 2w). OK, nie mam topowych szkieł SWM, może w tedy bym inaczej pisał ;).
Dodam tylko, że szkła które wymagały korekty na d300s, na d600 ostrzą w punkt jak w moim starym d300 :).
Zobaczę jak aparat, będzie mi się spisywał w "boju" ;), za tą cenę co dałem - jestem zadowolony.
Oj niepopularne rzeczy kolega wypisuje .... strach się bać :)
A tak na serio też nie widzę specjalnych różnic, ale dopiero w drugiej sztuce. W pierwszej coś nie tak byo z AF em.
themadablues
11-01-2018, 11:40
Odkopię wątek, co by było wiadomo, że nadal dochodzą nowi, zadowoleni użytkownicy d600. Do tej puszki zbierałem się bardzo długo i w końcu udało mi się sprzedać cały sprzęt Sony i kupić Nikona. Przechodziłem z a900 (do której miałem KM 17-35, S 35 1.4 ART, M 501.4, M 85 1.4) i muszę przyznać że aż takiego skoku w zakresie matrycy i kultury pracy samej puszki się nie spodziewałem. Biorąc pod uwagę obecne ceny, d600 (3-3,5k zł) to chyba najlepszy wybór na budżetową puszkę FF.
Dokładnie ale patrz na drugą stronę medalu, Nikon zaoferował tak dobry aparat sześć lat temu i nie dał sobie miejsca jak canon na stałe "ulepszanie" modeli, teraz kupujesz D600 i masz jakość topowych pełnych klatek :)
Senketsu
24-07-2019, 13:09
Zaskoczę was, mój D600 jest na pierwszej migawce i nie syfi na matryce, ale z czasem i tak pójdzie na wymianę migawki :D kocham ten aparat, do moich wymagań jest po prostu idealny :) może pracować również na wysokich ISO, co podczas zdjęć na scenie bywa mega przydatne :)
28079
O proszę. Jakby nie Ty, nie trafiłbym do tego wątku. Można by zmienić tytuł na D600/610
Fajna fota.
Ja tylko tak przypomnę, że akcja wymiany migawki jest ograniczona czasowo (https://forum.nikoniarze.pl/threads/218409-D600-610-w-praktce-testy-porady-ustawienia-TIPy-itd?p=4061880&viewfull=1#post4061880).
Senketsu
24-07-2019, 21:45
Maro66. Szukajka mi pomogła, bo chciałem taki temat założyć :D dziękuję! :)
OjTam, nie byłem tego świadom, dzięki, to skorzystam przed czasem, a póki co nie oszczędzam migawki :D