Zobacz pełną wersję : karty CF - różni producenci
Ta sama pojemność, deklarowana prędkość - różni producenci i oczywiście cena. Warto dopłacać do droższych?
To ja będę inny... :-P
Ogólnie TAK, ale czasami nie... zależy jaki producent karty, jaka karta i do jakiego aparatu.
A argumenty?
Mam karty sandisk 16 gb extreme 60 mb/s i do d800 sa trochę za małe albo mam ich za mało (200 zdjęć wchodzi). Prędkość zapisu jest ok, nie zamula i więcej mi nie trzeba bo tym body nie robię serii po kilkanaście fotek. Także chciał bym zanabyć ze dwie 16 GB.
rychu_cmg
02-12-2013, 17:33
A argumenty? .
Lepiej dołożyć do pewnych kart niż stracić zdjęcia.
Lepiej dołożyć do pewnych kart niż stracić zdjęcia.
+, że czasami nie warto płacić za coś czego się nie wykorzysta - czyli np. karty SanDisk Extreme Pro, czy Lexar 1000x, jeśli nie trzeba takich prędkości.
A co do kart do D800 - raczej pomyśl o 32GB. Jedna karta na ~200 zdjęć, to bardzo mało.
Poza tym czy trzeba karty CF - są one droższe od SD, a CF Extreme 60MB/s ma w D800 takie same osiągi co Extreme Pro 95MB/s, przy czym SD jest o 1/3 tańsza.
Alternatywą są też Lexar Professional 800x - tańsze niż CF SanDiska, a wyraźnie szybsze. Jakościowo są sobie równe.
Na 16 GB karcie zmieści się ok. 300-400 nefów z D800 (14 bit, kompresja bezstratna), na 32 GB - ok. 650-ponad 800. 200 lub 400 to widać początkowo na liczniku.
Wolę CF bo do D700 już SD nie wsadzę, a karty zawsze rotuję to tu to tam. popatrzę po cenach tego Lexara. Dziękuję.
Wolę CF bo do D700 już SD nie wsadzę, a karty zawsze rotuję to tu to tam. popatrzę po cenach tego Lexara. Dziękuję.
Z adapterem można z powodzeniem zastosować mikro SD.
Tyle że są różna jak chodzi o wydajność - najszybsze dawały mi wynik 15MB/s
sprocket
04-12-2013, 18:41
Zauwazyl ktos ze puszka potrzebuje wiecej czasu by wyswietlic zdjecie z karty 32GB niz z tych mniej pojemnych? Bo jesli chodzi o szybkosc zapisu to juz jest rowno, takie moje spotrzezenie :)
Borat1979
04-12-2013, 20:04
Mnie zawsze zadziwiają ludzie kupujący aparaty za kilka czy kilkanaście tysięcy, którzy później żałują 100 czy 200 zł więcej na dobrej jakości kartę pamięci. Czyli na element zestawu fotograficznego, od którego w głównej mierze zależy to czy po powrocie do domu będą mieli zdjęcia a nie błąd odczytu.
Posiadam SanDisk 32GB - zero problemów. W D 800 = 399 fotek na maksymalnych ustawieniach.
Rafał_Sz
05-12-2013, 09:07
Markowa karta to jedno, miejsce zakupu to drugie. Niestety, trafić na podróbkę np. na Alle nie jest większym problemem.
Od razu żałują stówy... Zastanawiam się tylko czy wydać tę stówę na kartę czy może do filtra dołożyć. 15 mb/s nie uciągnie Rawów z 800. Po walnięciu foty i wejściu w podgląd długo nic nie widać ;)
W sytuacji gdy robisz zdjecie i dostajesz podgląd, to cała informacja jest jeszcze w buforze, więc czemu niby tak jest?
Pytam teoretycznie, bo na razie mam D700.
Rafał_Sz
05-12-2013, 10:37
Oprócz pliku głównego tworzony jest plik zawierający metadane i miniaturę zdjęcia. I to widzisz w pierwszej kolejności, a w tym czasie zrzucany z buforu na kartę jest np. NEF.