PDA

Zobacz pełną wersję : Początkujący użytkownik D3200 - prosze o rady, wskazowki

patkaand
02-12-2013, 00:38
Dziś otrzymałam od męża Nikon D3200 zestaw aparat + obiektyw AF-S 18-55mm VR
Bardzo podoba mi sie fotografowanie tylko jeden problem ... Od czego zacząć??

Prosze o rady, wskazowki:

Jakie obiektywny dokupić?
Czy potrzebuje lampy blyskowej?
Jakie oprogramowanie do obróbki zdjęć?
Co jest najistotniejsze w ustawieniach?
Jak ustawić aparat?

Z góry dziękuje i mam nadzieje ze nasza współpraca na tym forum pomoże odnieść mi sukces.
Patrycja B.

SerU
02-12-2013, 00:42
Proponuję zacząć od zaznajomienia się z instrukcją obsługi aparatu - tam o jego ustawieniach jest mnóstwo.
Co do obiektywów i lampy, to wszystko zależy do tego, co będziesz fotografowała. Jak owady - to obiektyw makro, jak ptaki w locie, to teleobiektyw, jak portrety, to obiektyw do tego celu i tak dalej, i tak dalej...

pan.lukasz
02-12-2013, 09:25
rzekłbym:

dostałem samochód od żony, jestem zachwycony bo jest czerwony, poradźcie mi więc,
których pedałów używać, a których nie,
jakie biegi najczęściej włączać,
kupić choinkę zapachową czy też nie,
jakie akcesoria i klucze mi się przydadzą?
lepiej lać benzynę, diesel czy gaz?
czy włączać wycieraczki w słoneczny dzień?

mam niby instrukcję, dużo czytałem, ale nic nie rozumiem, a lepiej jest się zapytać specjalistów którzy szybko i chętnie pomogą.

moim zdaniem takie wątki powinny być kasowane albo zamykane.

adriansocho
02-12-2013, 10:04
Może na początek proszę poczytać różne artykuły w serwisie szerokikadr.pl. Oczywiście to jest tak, że całą wiedzę z zakresu fotografii da się streścić w 3 minuty, ale my na forum mamy taką zasadę, że ze złośliwości i innych przyczyn nie podajemy tej wiedzy osobom początkującym dopóki się sami nie pomęczą:)

patkaand
02-12-2013, 12:07
No cóż - zapisałam sie na te forum z polecenia mojego znajomego, mówił ze 'uprzejmi' użytkownicy mi pomogą. Tymczasem spotkałam sie z ironia, zlosliwoscia i szyderstwem. Dziękuje bardzo i w jednym macie racje - nie potrzebuje cudzych przykrych komentarzy, sama sobie dam radę.

pan.lukasz
02-12-2013, 12:16
Owszem złośliwość, tylko po co czytać samemu i przejrzeć dział znajdujący się na samej górze forum: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=88 gdzie dla początkujących jest dosyć dużo informacji, skoro można poprosić o to, żeby ktoś nam wyłożył podstawy po raz kolejny kolejny i kolejny. Nie jesteś pierwszą z takim pytaniem, więc wystarczy poszukać i się zorientować, co już było na ten temat powiedziane.

Lepiej, żeby mąż kupił kompakta, wtedy automat i lecisz, ale skoro już jest nieco wyższa półka to warto by jak kolega wyżej przejrzeć instrukcję obsługi, poczytać na szerokim kadrze. Jest tyle gotowych informacji i artykułów o podstawach.....

Zderzyłaś się z ironią z powodu lenistwa twojego własnego, pokazania swojej ignorancji, braku umiejętności wyszukiwania informacji w internecie, którymi jest on nawet przesycony.

MstrG
02-12-2013, 12:20
No cóż - zapisałam sie na te forum z polecenia mojego znajomego, mówił ze 'uprzejmi' użytkownicy mi pomogą. Tymczasem spotkałam sie z ironia, zlosliwoscia i szyderstwem. Dziękuje bardzo i w jednym macie racje - nie potrzebuje cudzych przykrych komentarzy, sama sobie dam radę.

Ja Ci odpowiem :)

Poużywaj trochę 18-55mm, po jakimś czasie powinnaś być w stanie sama stwierdzić co Ci będzie potrzebne.

Tego niestety nie wiem, ponieważ nie mam pojęcia gdzie i w jakich warunkach robisz zdjęcia. Warto jednak mieć choć jedną lampę błyskową.

Na początek zainstaluj ViewNX

ISO, przysłona, czas. Poprawna ekspozycja.

Jak ustawić aparat?

W pozycji ON. Wybierz tryb jaki Cię interesuje, polecam zacząć od Tryby P, S, A, M: co to jest oraz kiedy i jak ich używać? (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac). Rób zdjęcia i ucz się na własnych błędach.

kkokosz
02-12-2013, 12:31

Oj, no nie obrażaj się od razu - rada z przeczytaniem instrukcji obsługi jest naprawdę dobra i wcale nie złośliwa (serio). Do tego przydałaby się jakaś niezła książka, może np. "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. "Szeroki kadr" to też portal, który warto odwiedzić.

Prawda jest taka, że nie nauczysz się fotografować lustrzanką na zasadzie przeczytania garści porad w jednym wątku na forum. Najpierw poznaj podstawy fotografii jako takiej: co to jest ekspozycja, przysłona, ISO. Jak te wartości wpływają na siebie i na tworzony obraz.

Na sprzęt przyjdzie czas później - lampa, inny obiektyw czy dodatkowe akcesoria naprawdę nie są potrzebne od razu. Przede wszystkim musisz poznać, CO będzie tematem zdjęć. Ludzie? Architektura? Krajobraz? Sport? Makro? To bardzo szerokie dziedziny, każda ma swój zestaw reguł wartych poznania. Każda też z nich wymaga nieco innego sprzętu (np. obiektywów). Trudno więc Ci teraz już doradzić, co będziesz potrzebować, bo nie wiadomo, co będziesz fotografować. Na początku pewnie zwyczajnie - wszystko. A do tego podstawowy zestaw wystarczy :)

Wybacz, że niektórzy dostają białej gorączki na widok postów w rodzaju "Dostałem lustrzankę, piszcie rady, jak robić zdjęcia" :) Naprawdę jest to pytanie w rodzaju: "Dostałem komputer. Jak napisać własnego Photoshopa? Piszcie porady" ;)

Tak że ze spokojem - poczytaj najpierw, porób zdjęcia, a jak nasuną Ci się jakieś konkretne pytania, szukaj odpowiedzi (np. przez forumową szukajkę czy w dziale najczęściej zadawanych pytań (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=88)). Może najpierw postaraj się zdefiniować rodzaj zdjęć, które zamierzasz robić - to zawsze dużo ułatwia. I nie nastawiaj się od razu na rozbudowywanie sprzętu - naprawdę warto najpierw zapoznać się z teorią i wykorzystać do maksimum to, co się posiada :)

Witamy na forum i czekamy na pierwsze zdjęcia! :)

Maart
02-12-2013, 13:10
Polecam artykuł o podstawowych ustawieniach ekspozycji, o przysłonie czasie i czułości ISO, znajdziesz tutaj. (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=71) W klarowny dla amatora sposób zostało opisane i wyjaśnione to co dla początkującego uzytkownika lustrzanki jest chyba najważniejsze.

Wyrwiząb
02-12-2013, 14:10
Polecam artykuł o podstawowych

Ja natomiast polecam filmiki na youtube np. takie:

http://www.youtube.com/user/contin16dec?feature=watch

Bo uważam, że dla koleżanki będzie prościej skoro nie chciało się czytać. Jest też fotoblogia (mają kilka dobrych filmów) np. ten:

http://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU Moim zdaniem genialny

jasin
02-12-2013, 14:40
Zerknij też tu (http://camerasim.com/camera-simulator/), to jest symulator aparatu, w prosty sposób pozwala zrozumieć te trzy podstawowe parametry.

otwieracz
02-12-2013, 14:44

Nie denerwuj się tak, po prostu Forum to nie szkoła fotografii. To jest specyficzne hobby, nie ma tu ustalonych reguł, nie ma idealnych ustawień aparatu. Każdy kadr wymaga innego podejścia. A Twoje pytania to są podstawy fotografii, szkoda że Twój mąż o tym nie pomyślał wcześniej i najpierw nie kupił Ci jakiejś książki o tej tematyce. Uwierz mi, podstawy nie są trudne. Nie możemy nauczać o nich każdego nowego forumowicza. Bo może się zdarzyć nie raz, że na na Twoje pytanie może być kilka różnych odpowiedzi i każda może być prawidłowa, bo nie wszyscy patrzą np. na ten sam kadr w ten sam sposób. To zależy od użytkownika aparatu - to od Ciebie zależy co będziesz chciała uwiecznić na zdjęciu. Nikt Ci tego nie powie, ani nie wytłumaczy. Po prostu Ty powinnaś wiedzieć... W sieci jest mnóstwo informacji na temat nauki fotografii, koledzy podali Ci niżej kilka przykładów. Jak już załapiesz co i jak, to będziemy mogli sobie w szerokim gronie podyskutować co można ulepszyć w Twoim hobby. To jak nauka angielskiego, musisz się nauczyć podstaw by potem rozwinąć dyskusję. Bez podstaw nie zrozumiesz tego co inni będą chcieli Ci przekazać.

A mężowi proponuję kupić maszynę do szycia. Może załapie bakcyla :-)

zgera
02-12-2013, 15:00
Dziś otrzymałam od męża Nikon D3200 zestaw aparat + obiektyw AF-S 18-55mm VR
Bardzo podoba mi sie fotografowanie tylko jeden problem ... Od czego zacząć??

Prosze o rady, wskazowki:

Jak ustawić aparat?

Z góry dziękuje i mam nadzieje ze nasza współpraca na tym forum pomoże odnieść mi sukces.
Patrycja B.

Aby odpowiedzieć na tak zadane pytania trzeba napisać książkę o podstawach fotografii, zastosowaniu konkretnych obiektywów, zależności przysłony i czasu naświetlania.
To są podstawy i nikt takiej książki tutaj nie będzie pisał, musisz zadawać konkretne pytania, typu: jaki obiektyw do portretów polecacie.
Na konkretne pytania na pewno otrzymasz pomocne odpowiedzi, pytanie o wszystko i o nic tak będą komentowane.

Misher
02-12-2013, 15:03
Ja myślę, że koleżanka już się zraziła i nie wróci.

Wyrwiząb
02-12-2013, 15:17
A mężowi proponuję kupić maszynę do szycia. Może załapie bakcyla :-)

ROTFL :)

A tak teraz myślę, czy nie lepiej było żonie kupić jakiś kompakcik z trochę wyższej półki. Wygodny w transporcie, też coś tam można sobie poustawiać o ile jest wyposażony w tryb M.

patkaand
02-12-2013, 21:19
Witam!

Wrócę... Nie zrazilam się, nie tak łatwo ;)
Nie pisze bo postępuje według wskazówek.
Przestudiowalam forum, bawiłam się ISO/migawka/ przysłona.
Co prawda zdjęcia są albo za jasne albo za ciemne...

Zakupiłam dyfuzor.
Teraz patrzę na obiektyw stały do portretów.
Mozecie jakiś polecić?

MstrG
02-12-2013, 21:21
jeśli ma być do portretów to 50mm f/1.8G, a jeszcze lepiej 85mm f/1.8G

Jura10
02-12-2013, 21:41
Za jasne lub za ciemne zdjęcia? Sztuka w tym aby zdjęcia były poprawnie naświetlone, jeśli używasz trybu M to musisz tak poustawiać żeby histogram (ta podziałka w wizjerze) była wyśrodkowana.

patkaand
02-12-2013, 23:16
Uzywam trybu manual.

SerU
03-12-2013, 00:13
Zamiast Manual proponuję na początek (i pewnie w większości zastosowań, poza sportem i latającymi ptakami, na zawsze) zabawę trybem A (priorytet przysłony) z ustawieniem Auto ISO np. na max 1200. Tryb manualny wcale nie jest ani prosty do ogarnięcia, ani użyteczny, bo przy nim już nie zrobisz np. kompensacji ekspozycji, która często się przydaje np. w pełnym słońcu, czy dużym cieniu.

GonzoG
03-12-2013, 04:46
Uzywam trybu manual.

Na początek zapomnij, że tak tryb istnieje.
Jak nauczysz się panować nad aparatem oraz dobrze przyswoisz sobie zależności między ISO, przesłoną i czasem migawki (tak aby móc szybko przeliczać zmiany), to przyjdzie pora na zabawę w trybie manualnym.
Choć powiem, że używa się go tylko w sytuacjach gdzie tryby A i S się nie sprawdzają. W pozostałych robisz dokładnie to samo co aparat w tych dwóch trybach półautomatycznych.

Najczęściej trybu manualnego używa się gdy:
- głównym źródłem światła są lampa/lampy błyskowe
- gdy są stałe warunki oświetleniowe - dobiera się parametry raz i nie trzeba zmieniać - ale to wymaga obiektywu o stałym świetle, a 18-55VR takim nie jest.

Co do obiektywów do portretów - jak tradycyjne portrety (głównie sama głowa), to Nikkor 50/1.8G, a najlepiej Nikkor 85/1.8G, ale przy nim trzeba trochę więcej miejsca.

Jak szersze portrety, w tym całej sylwetki - to Nikkor 35/1.8G DX, a lepiej Sigma "A" 30/1.4, ale kosztuje prawie 2.5x tyle co N35/1.8G

cz4rnuch
03-12-2013, 09:59
Za jasne lub za ciemne zdjęcia? Sztuka w tym aby zdjęcia były poprawnie naświetlone, jeśli używasz trybu M to musisz tak poustawiać żeby histogram (ta podziałka w wizjerze) była wyśrodkowana. To w wizjerze to nie histogram tylko drabinka kompensacji ekspozycji ;) Poza tym to jedynie wskazówka a nie wyrocznia i naświetlić trzeba tak by uzyskać efekt o jaki nam chodzi, niekoniecznie tak jak widzi to "światłomierz".

ecml
03-12-2013, 11:00
Tryb manualny wcale nie jest ani prosty do ogarnięcia, ani użyteczny, bo przy nim już nie zrobisz np. kompensacji ekspozycji, która często się przydaje np. w pełnym słońcu, czy dużym cieniu.
Dlaczego nie? Przecież kompensacja ekspozycji w trybach półautomatycznych to nic innego jak zmiana czasu lub przysłony. W manualu jest to łatwiejsze, szybsze i bardziej intuicyjne.

Gromly
03-12-2013, 12:13
Dołączę się do wypowiedzi GonzoG. Sam mam taki zestaw stałek, odnośnie 35mm/f1.8 to zdecydowanie polecam sigmę 30mm/f1.4. Troszeczkę ta 35-tka nie udała się nikonowi ale nie jest aż tak strasznie :). Na początek polecam zakup 50mm/f1.8G (niestety AF-S, wersja na srubokręt czyli D niestety nie do tego modelu puszki). Ja najczęściej korzystam z 50mm. Odnośnie zooma to nie wypowiem się bo sam mam problem z takowym zakupem i nadal niekiedy robię zdjęcia na 18-105 VR który jest jednym z lepszych nikonowskich kitowych szkieł i do tego tani (może lepszy jest 16-85 ale nie jestem tego do końca przekonany ze względu na zachowanie się przy 16 mm). Co do lampy błyskowej to od pewnego czasu mam Metz 51, jest to niemiecka lampa i jestem z niej bardzo zadowolony. Automatyka działa prawidłowo i regulowany we wszystkich kierunkach palnik, odpowiednik nikona jest 2 razy droższy. Do tego cena 700 zł nie zrujnuje budżetu i starczy jeszcze na waciki czy coś tam jeszcze :). Życzę dobrej zabawy i przyjemności z focenia.

puciek
03-12-2013, 12:34
Co do lampy błyskowej to od pewnego czasu mam Metz 51, jest to niemiecka lampa i jestem z niej bardzo zadowolony.
Metz nigdy takiej lampy nie wyprodukował. Były Metz 50 i 52, więc pewnie to jakaś chińska podróbka ;)

Gromly
03-12-2013, 12:37
Moja pomyłka miało być Metz 50 af-1.

TOP67
03-12-2013, 12:51
Za chwilkę znowu rozgorzeje tu spór między zwolennikami pracy w M i resztą.

Do nauki czym jest przysłona i czas, jak najbardziej. Do robienia zdjęć proponuję tryb A.

Nie kupuj na razie żadnego obiektywu, tylko naucz się na tym co masz. Bo może się okazać, że wydasz niewłaściwie pieniądze. Chyba, że ma to być prezent pod choinkę :)

puciek
03-12-2013, 13:33
Popieram TOP67. Jeżeli ktoś chce w miarę szybko organoleptycznie zrozumieć zależności pomiędzy przysłoną, czasem naświetlania i ISO, to tryb M jest do tego najlepszy. Do robienia zdjęć lepiej pstrykać na A, S lub P.

patkaand
03-12-2013, 21:09
Witam - zdania widzę są podzielone. Staram sie pracować na wszystkich trybach aparatu - jutro idę w plener pocwiczyc. Niestety nie miałam okazji wypróbować aparatu przy świetle dziennym także jutro pierwsze próby.

Wydaje mi sie ze co nieco przyswoilam do łepetynki :P ale co do zależności miedzy migawka/przyslona/ISO nadal cieżko mi pojąć i wyczuć różnice pomiędzy dobrym-złym zdjęciem.
Pytałam o obiektyw gdyż podsunelam rodzicom pomysł co chce po choinke.
Zakupilam rownież dwie dodatkowe baterie, nie spodziewałam sie ze tak szybko sie rozladowuja.

zgera
03-12-2013, 21:35
Wydaje mi sie ze co nieco przyswoilam do łepetynki :P ale co do zależności miedzy migawka/przyslona/ISO nadal cieżko mi pojąć i wyczuć różnice pomiędzy dobrym-złym zdjęciem.

Migawka, czas otwarcia migawki, im dłuższy tym więcej światła padnie na matrycę i na odwrót.
Przysłona, od wielkości przysłony również zależy ilość światła które pada na matrycę, ale przysłona spełnia jeszcze jedną rolę, chyba ważniejszą, odpowiada za głębię ostrości.
ISO to nic innego jak czułość matrycy, im wyższe tym mniej światła potrzeba aby poprawnie naświetlić zdjęcie.
Można zastosować różne ustawienia tych trzech parametrów i każda kombinacja da poprawną ekspozycję, ale efekt na zdjęciach będzie różny.
Jakie parametry ustawić zależy od tego co chcemy uzyskać na zdjęciu.

Gromly
03-12-2013, 21:47
Wiem, że na początku wszystko jest skomplikowane. Postaram się przekazać kilka wg mnie ważnych spraw. Pierwsza to wartość przesłony czyli jak mocno otwierasz obiektyw. Jest to wartość która jest za literką F (np. F3.5 lub F5.6 itd) pamiętaj im mniejsza ta wartość tym mniejsza głębia ostrości. Głębia ostrości to jest coś określające od którego i do którego momentu obraz będzie ostry. Jest to dostrzegalne w momencie kiedy na niskiej przesłonie (w Twoim przypadku F3.5) wyostrzysz aparat na jakimś przedmiocie i przed przedmiotem i za przedmiotem obraz jest rozmyty a sam detal na którym się skoncentrowałaś jest ostry. Im mniejsza wartość przesłony tym głębia jest mniejsza a zarazem więcej jest obrazu ostrego przed i za punktem ostrzenia. Zmiana wartości przesłony poza tym że wiąże się z głębią ostrości to również wpływa na czas potrzebny do dobrego naświetlenia matrycy. Im wartość przesłony czyli F jest większa tym matryca potrzebuje więcej czasu do dobrego naświetlenia i co za tym idzie większa szansa na to aby zdjęcie wyszło poruszone ponieważ dłużej migawka jest otwarta. Aby to przetestować wybierz program A i kręcąc pokrętłem po prawej stronie, zmieniaj wartość przesłony. Efekt najłatwiej zauważyć testując aparat w mieszkaniu wieczorem przy włączonym świetle. Zobaczysz jak długo po wciśnięciu spustu migawki trwa naświetlanie zdjęcie, zanim zamknie się migawka. Tutaj dochodzimy do ISO. To jest taki pomocnik :). Przy słabym świetle można zmienić wartość ISO im większa wartość ISO tym większa czułość a co za tym idzie krótszy czas naświetlania. Niestety wysokie ISO niesie za sobą zwiększenie szumów na zdjęciu. Szumy dostrzeżesz w formie nieregularnych drobnych kolorowych plamek w miejscach gdzie powinien być jednolity kolor, przy powiększeniu 1:1 zdjęcia na monitorze. Zatem duże iso pomaga nam aby uchwycić chwilę przy słabym naświetleniu ale pogarsza jakość zdjęcia (w większości przypadków). Wszystko o tych wartościach, w którym miejscu są wyświetlane znajdziesz w instrukcji. Wydaje mi się że dosyć obrazowo opisałem ten temat, jakbyś czegoś nie zrozumiała to pisz postaram się doradzić. Pozdrawiam :)

Wyrwiząb
03-12-2013, 23:17
.

Kuknij tutaj, na prawdę bardzo dobrze przedstawiony temat:

http://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU

buma2
05-12-2013, 20:15
Na powaznie proponuje przeczytanie jakiejs dobrej ksiazki o fotografii, nie kosztuje majatku, a zawsze mozesz wrocic do jakiegos tematu.
Aby kamere dobrze wykorzystac sa konieczne pewne wiadomosci, a wowczas mozesz tez miec wiecej satysfakcji z jej korzystania. Same informacje, ze przyslona zmienia glebie ostrosci i ilosc wpadajacego swiatla, to jeszcze nie wszystko. Podobnie jest z czuloscia matrycy czy tez z migawka. Po prostu trzeba poznac te zaleznosci. A jako uzupelnienie instrukcje aparatu! Potem wykorzystaj zdobyte wiadomosci w rozmyslne fotografowanie i dopiero potem, jak Cie to naprawde wciagnie, inwestuj dalej. :-)

Zycze postepu i wieeele satysfakcji!