PDA

Zobacz pełną wersję : wejście w system - z pompą czy bez? ;)

steja
01-12-2013, 23:56
witajcie :)
Zastanawiam się, a raczej już zdecydowałem (prawie..), nad wejściem w system Nikona :)
Wcześniej funkcjonowałem z Olympusem. Parę lat temu zakupiłem kitowy zestaw e-500, później złapałem bakcyla i dokupiłem e-1 wraz z 14-54/2.8. Tak naprawdę właśnie e-1 pokazał mi jak bardzo lubię czuć co mam w ręku :mrgreen: ciężar, jakość wykonania, solidność.
Fotografuje raczej hobbystycznie, niektórzy mogą powiedzieć nawet niedzielnie. Wiadomo, urlop, do tego parę wyjazdów jednodniowych w ciągu roku, imprezy rodzinne. Na tych ostatnich staram się fotografować nie jak inni (obecni na nich) - "halo! tutaj!" i strzał! tylko bardziej niewidocznie, reportersko trochę. Podobało mi się to także.
Szczęśliwie, w styczniu mam zostać tatą :) Wiadomo co się teraz zacznie - portrety, portrety i raz jeszcze ... ;)
W kierunku Nikona patrzę optymistycznie głównie przez pryzmat niedrogich (zwłaszcza w porównaniu do Olyego...) jasnych stałek.
Teraz, patrz dwa zdania wyżej, myślę, że jasne obiektywy przydadzą się bardzo, a na imprezach rodzinnych też światła nigdy dość!
Body? No właśnie... Tu pies pogrzebany ;)
Jak pomyślałem o Nikonie, przypomniałem sobie o D90. Zanim trafiłem tutaj, miałem już prawie "kup teraz" ;) Jak przypomniałem sobie o Nikoniarzach, to ... :roll: ... ochota na D90 przeszła. Słusznie? Nie wiem.
Gdzieś przeczytałem o D7000, ktoś polecił D300, jako aparat "na zawsze!", a może D200? A może leciwy D70 i nie jeden, a dwa obiektywy? Przed momentem skończyłem wątek o nim http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217351 i nic a nic mi nie pomógł ;)
Obiektywy. Chciałem na początku 50/1.8 jako mur beton do portretu, później znalazłem 35/1.8 i znów się zakochałem. Co lepsze, drodzy, co lepsze?
Zapytacie pewnie o budżet. Cóż, widziałem, że D90 do 1,5k zł można kupić, + szkło, w 2k zł chciałbym się zamknąć. Nagiąć można, tylko czy warto?...

Pomocy, bo nie ogarniam! ;)

otwieracz
02-12-2013, 00:20
Napiszę krótko - D300 + 50 i 35 a będzie pan zadowolony. To body ma świetny AF przewyższający nowsze pięciocyfrowe modele. Sprzęt pod Twoje potrzeby idealny. Nie ma co się zastanawiać.

SerU
02-12-2013, 00:28
Tyle, że D300 z tymi obiektywami za 2 tysiące, to sam chętnie kupię. W tych pieniądzach ciężko - może D5100 body i 35 AF-S. Ewentualnie D3100 body i wtedy z dopłatą ma się 35 i 50. Ewentualnie zamiast tych stałek z Tamronem 17-50 2.8 bez VC - ale tu już z używką.

otwieracz
02-12-2013, 00:33
Tyle, że D300 z tymi obiektywami za 2 tysiące, to sam chętnie kupię. W tych pieniądzach ciężko - może D5100 body i 35 AF-S. Ewentualnie D3100 body i wtedy z dopłatą ma się 35 i 50. Ewentualnie zamiast tych stałek z Tamronem 17-50 bez VC.

Myślałem o używce, a nie musi od razu dwóch obiektywów kupować.

steja
02-12-2013, 00:40
Dzięki za pierwsze wypowiedzi.
Ile wart powinien być teraz D300, aby nie przepłacić ale nie kupić też dziadostwa?
Obiektywy - warto używki?
Coś tak czułem, że gdy już wspomne o D300, będzie po zawodach ;) Reszta aż tak odstaje? Bo kusi jednak D70 czy D80, ceną głównie..

SerU
02-12-2013, 00:48
Przerobiłem już kilka obiektywów w swoim życiu i tylko 2 kupiłem nowe - reszta używki, ale po uprzednim sprawdzeniu z moim body (nomen-omen D300s :) ). Dla mnie kupowanie używanch szkieł, to normalka i nie mam z tym problemów :)
Co do ceny za d300 - w okolicach 2k lub ciut poniżej już znajdziesz coś sensownego.

otwieracz
02-12-2013, 00:51
Dzięki za pierwsze wypowiedzi.
Ile wart powinien być teraz D300, aby nie przepłacić ale nie kupić też dziadostwa?
Obiektywy - warto używki?
Coś tak czułem, że gdy już wspomne o D300, będzie po zawodach ;) Reszta aż tak odstaje? Bo kusi jednak D70 czy D80, ceną głównie..

D300 różnie, na forumowej giełdzie od 1500 ile dobrze zapamiętałem do 2700 teraz, ale przed świętami zazwyczaj można trafić fajne okazje bo się ludziska napalają na nowe zabawki pod choinkę :-). Obiektywów używanych nie ma co się bać, a szczególnie systemowych. Najlepiej szukać na tutejszym forum, sami swoi i raczej nikt nikogo nie oszuka. D70/D80 do Twoich potrzeb mogą nie starczyć, mają zbyt niskie użyteczne ISO i mogą być problemy z zamrożeniem małego w ruchu. No chyba że dokupisz lampę z regulowanym palnikiem i będziesz odbijał błysk od sufitu żeby po oczach nie walić. Lampa to dodatkowy koszt, moim zdaniem nie warto. Możesz pomyśleć też o D5100 jak kolega wyżej napisał. Bardzo dobra matryca z użytecznym wysokim ISO - lampa tu nie potrzebna. AF troszkę gorszy niż w D300 w słabych warunkach oświetleniowych.

Soserious
02-12-2013, 01:47
D300 poniżej 2k oczywiście że kupisz, ale raczej na pewno zajechanego, z przebiegiem >60tysięcy. Ja swój D300 z przebiegiem 54 tysięcy sprzedałem za 2100. Moim zdaniem bierz D90.

steja
02-12-2013, 01:52
Ale co z tym AF w D90?... :???: Nie ma najlepszej prasy...
Jeszcze jedno: czy licznik wyzwoleń migawki można zresetować?
Tą aukcję
http://allegro.pl/rewelacyjny-aparat-nikon-d300-zestaw-i3754727789.html
można nazwać okazją? Czy babol?
W jaki obiektyw, do portretu, należałoby się zaopatrzyć w Iszej kolejności?

rewddd
02-12-2013, 02:37
1.Ale co z tym AF w D90?... :???: Nie ma najlepszej prasy...
2.Jeszcze jedno: czy licznik wyzwoleń migawki można zresetować?
3.Tą aukcję
http://allegro.pl/rewelacyjny-aparat-nikon-d300-zestaw-i3754727789.html
można nazwać okazją? Czy babol?
4.W jaki obiektyw, do portretu, należałoby się zaopatrzyć w Iszej kolejności?
1. Nic złego, nie wyróżnia się przy d80 ani d70 z czego bym brał właśnie d80 d300 d90 i to wlasnie w tej kolejnosci. d70, d50 sobie odpusc ponieważ to już zajechane puszki a jednak chcesz się pobawić dłużej niż 2k pstryków?
2.Tak, jak w większości
3.Aukcja jak aukcja ale gumy ma dość wytarte chociaż patrząc jak miałem d90 to przy ~40k zdjec takie mialem
4. z bliska ale ze znacznym zniekształceniem 30mm z dalszej odległości 50mm i ten długi czas był uważany za najlepszy wybór na pierwszą stałkę no i zachwalany 85mm ;)
Ja bym wziął tamrona 17-5o 2.8 albo sigmę o podobnym zakresie jako uniwersalny zoom pozwalajacy na zdjecia noworodka przy zastanym swietle bez lampy blyskowej do tego juz "nie robiacy zdjec" d80 albo z wyzszym ISO d90. Myślę że Tamrona w dobrym stanie dorwiesz za 1000zł MAX! do tego d90 1200-1500zł i może nissin di622 (200zl?) żeby jakaś lampa była, ktora mozna odbic od sufitu a nie świecić po oczkach wbudowaną ;)

steja
02-12-2013, 10:05
Haha, no to robi się coraz weselej ;-) Co osoba, to opinia :) No ale spodziewałem się tego.
D80 mówisz? Po przemyśleniu, zastanawiam się czy iść w tak starą puszkę? Choć D300 raczej nie młodszy.
W takim razie, nie do końca rozumiem ideę licznika :-\ skoro jest kasowalny...
Kurcze, obiektyw spędza mi sen z powiek. Chciałbym jednak spróbować stałki. 35mm fajne byłoby do dziecka, w ciasnym jednak mieszkaniu, a 50mm na imprezach. Nie wiem. Ciężko mi się zdecydować.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

rewddd
02-12-2013, 10:27
Dlatego proponuję Ci zoom na początek a pozniej będziesz wiedzieć jakich ogniskowych używasz/brakuje. http://www.pixel-peeper.com/ tu możesz zobaczyć zdjęcia z różnych obiektywów i będziesz mieć odpowiedź. Pamiętaj że dzieci szybko rosną a walka ze stałką ze średnim doświadczeniem nie zawsze jest najlepszą rzeczą przy ruchliwym maluchu ;) Spadku na jakości raczej nie zauważysz przy oglądaniu bez ucinania czy cropowania nie mówiąc już o odbitkach. Jak wiesz ilu użytkowników tyle opinii dlatego samemu trzeba podjąć decyzję ;) Z tego co piszesz jakieś doświadczenie masz tylko pamiętaj że klatka DX jest nieco wieksza od 4/3 i odpowiedz sobie na pytanie czy tak bardzo żałowałeś że masz zoomy a nie stałki ;)

Jeśli lubisz czuć solidność to kup Dxxx bo jednak moim zdaniem są lepiej wykonane i na mnie chwilowa przesiadka z d90 na d300 zrobila bardzo pozytywne wrażenie. A właśnie olek ma tam chyba karty CF tak jak D300 więc jeśli ich nie sprzedałeś (nie wyczytałem co się stało z Twoim sprzętem) to powoli różnica w kosztach d90/d300 topnieje ;)

nimnull
02-12-2013, 10:44
D300 mogę z czystym sumieniem polecić, spędziłem ze swoim ponad 3 lata.
Co do obiektywów moim zdaniem połączenie N35 i N85 jest najodpowiedniejsze w dx (90 % zdjęć rodzinnych robiłem S 30 1.4 - mimo swojej kapryśnej natury, obrazek rekompensował niedogodności).
50mm jakoś nigdy mi nie podeszło.
Pozdrawiam Mirek

otwieracz
02-12-2013, 14:09
Ja bym wziął tamrona 17-5o 2.8 albo sigmę o podobnym zakresie jako uniwersalny zoom pozwalajacy na zdjecia noworodka przy zastanym swietle bez lampy blyskowej

Chłopie miałeś tego Tamrona w rękach? Przecież AF w tym szkle z szybkością nie ma nic wspólnego, a do tego jego celność w ciemnych pomieszczeniach jest delikatnie mówiąc losowa. Nie wiem jak z Sigmą bo nie miałem w rękach, ale ten Tamron się do fotografowania dzieci w ruchu nie nadaje bo jest wolny jak żółw.

steja
02-12-2013, 15:02
rewddd, gdybym chciał zostać przy jasnym, ostrym zoom'ie, to ... zostałbym z Olym ;) 14-54/2.8 to zacne szkło! a ja chce spróbować czegoś innego. Zakres Tamrona jest zbliżony do 14-54, nie to samo, ale blisko.
Czy potrzebuje stałek? Chce spróbować głównie na jasność obiektywu, oraz możliwość uzyskania płytkiej głębi ostrości.
Znam pixel-peeper, dzięki za przypomnienie.
Co masz na myśli pisząc o wielkości matrycy DX vs 4/3?
Hehe, tak sprzęt jeszcze jest, karty też, choć po ciuchu liczyłem jednak na przejście na SD, które są niewspółmiernie tańsze ;) to się przeliczyłem...
Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi, proszę o jeszcze :mrgreen:

Estaldo
02-12-2013, 15:05
Powiem tak, mam Nikona D90, Tamrona 17-50 2.8, N 35 1.8, N 85 1.8 oraz prawie 2 letniego syna.
Gdy dziecko jest małe (statyczne) to każdym z tych obiektywów zrobisz dobre zdjęcia bez obawy o celność. Jak podrośnie i dostanie przyśpieszenia to nie licz na pewny af z żadnym z tych obiektywów. Niestety w połączeniu z D90 są za wolne i za mało celne. Z powodu głębi ostrości oczywiście trudniej jest na otwartych przysłonach, po domknięciu i przy umiarkowanej prędkości obiektu celność zdecydowanie wzrasta:)

MstrG
02-12-2013, 15:16
14-54/2.8 to zacne szkło! a ja chce spróbować czegoś innego. Zakres Tamrona jest zbliżony do 14-54, nie to samo, ale blisko. [...]

14-54mm f/2.8-3.5 w systemie 4/3 to ekwiwalent 28-108mm małego obrazka, Tamron 17-50mm f/2.8 w Nikonie APS-C da Ci ekwiwalent 25-75mm.

rewddd
02-12-2013, 15:18
Chłopie miałeś tego Tamrona w rękach? Przecież AF w tym szkle z szybkością nie ma nic wspólnego, a do tego jego celność w ciemnych pomieszczeniach jest delikatnie mówiąc losowa. Nie wiem jak z Sigmą bo nie miałem w rękach, ale ten Tamron się do fotografowania dzieci w ruchu nie nadaje bo jest wolny jak żółw.

Miałem i polecam wersję na śrubokręt a nie z silnikiem ;) nikt nie mówi że w domu będzie ciemno jak po zmroku na koncercie! Nie przesadzajcie z tą szybkością jest całkiem ok w porównaniu do kita z olego, też moim zdaniem jest lepiej z ostrością ;) tutaj masz więcej o różnicy aps-c i 4/3 http://alphacorner.eu/index.php/kalkulatory/kalkulator-ekwiwalent-ogniskowej

PS nie bójcie się domykać szkła szczególnie w lepszych warunkach i wchodzić na wyższe iso!

steja
02-12-2013, 15:26
Powiem tak, mam Nikona D90, Tamrona 17-50 2.8, N 35 1.8, N 85 1.8 oraz prawie 2 letniego syna.
Gdy dziecko jest małe (statyczne) to każdym z tych obiektywów zrobisz dobre zdjęcia bez obawy o celność. Jak podrośnie i dostanie przyśpieszenia to nie licz na pewny af z żadnym z tych obiektywów. Niestety w połączeniu z D90 są za wolne i za mało celne. Z powodu głębi ostrości oczywiście trudniej jest na otwartych przysłonach, po domknięciu i przy umiarkowanej prędkości obiektu celność zdecydowanie wzrasta:)

Pff, no to teraz już całkiem głupi jestem... To AF jest aż tak słabą stroną szkieł czy D90? Bo dwojako tą Twoją wypowiedź zrozumiałem ;)

14-54mm f/2.8-3.5 w systemie 4/3 to ekwiwalent 28-108mm małego obrazka, Tamron 17-50mm f/2.8 w Nikonie APS-C da Ci ekwiwalent 25-75mm.

Miałem i polecam wersję na śrubokręt a nie z silnikiem ;) nikt nie mówi że w domu będzie ciemno jak po zmroku na koncercie! Nie przesadzajcie z tą szybkością jest całkiem ok w porównaniu do kita z olego, też moim zdaniem jest lepiej z ostrością ;) tutaj masz więcej o różnicy aps-c i 4/3 http://alphacorner.eu/index.php/kalkulatory/kalkulator-ekwiwalent-ogniskowej

PS nie bójcie się domykać szkła szczególnie w lepszych warunkach i wchodzić na wyższe iso!
Chłopaki, z matmy orłem nie byłem, ale wiem, że DX to 1.5x, a 4/3 to 2x, więc kalkulatory zbędne ;) W dolnej granicy Tamron jest blisko Olyego, fakt - w górnym zakresie jest dłuższy. Co dalej nie wytłumaczyło mi co daje mi porównanie, że DX jest większy ;) rewddd, pamiętaj, że porównuje do 14-54, a to już nie kit , tylko całkiem nie głupie szkiełko ...
http://allegro.pl/fotografia?order=t&string=14-54

MstrG
02-12-2013, 15:32
Fizycznie matryca DX jest większa od 4/3. Miałem kiedyś E-510 :)

steja
02-12-2013, 15:36
Fizycznie matryca DX jest większa od 4/3. Miałem kiedyś E-510 :)
Hehe ;)
MstrG, nie rozumiemy się kompletnie ;) Ja to już wszystko wiem :wink: :cool:
rewddd napisał wyżej, że:

Z tego co piszesz jakieś doświadczenie masz tylko pamiętaj że klatka DX jest nieco wieksza od 4/3 i odpowiedz sobie na pytanie czy tak bardzo żałowałeś że masz zoomy a nie stałki
i to mnie zaintrygowało, co ma matryca do wyboru obiektywu.

Badyl81
02-12-2013, 16:31
Już padł taki zestaw, ale zagłosuję na D80 + N35/1.8G + N85/1.8D - do Twoich zastosowań fajny zestaw. Fakt jest taki, że AF nie będzie najdokładniejszy i najszybszy, ale da się tym robić ostre zdjęcia :)

steja
02-12-2013, 18:35
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3238030&postcount=2
a zwłaszcza fragment

D80 przy dobrym naświetleniu ma lepsze kolory niż D90/D300
I bądź tu mądry .. :?

:mrgreen:

MstrG
02-12-2013, 18:39
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3238030&postcount=2
a zwłaszcza fragment

I bądź tu mądry .. :?

:mrgreen:

Ponieważ D80 miał matrycę CCD, D90 to CMOS.

rewddd
02-12-2013, 22:28
Już padł taki zestaw, ale zagłosuję na D80 + N35/1.8G + N85/1.8D - do Twoich zastosowań fajny zestaw. Fakt jest taki, że AF nie będzie najdokładniejszy i najszybszy, ale da się tym robić ostre zdjęcia :)
nie mieści się w granicy ceny i do tego lampa by była dobrym dodatkiem bo czasem trzeba odbić od sufitu ;)

Jeśli upierasz się przy stałkach to mój głos też pada na ten lub lepiej d90 a najlepiej dopłacić do d300, jeśli tego ostatniego dostaniesz w dobrym stanie to prawdopodobnie zmienisz jak stary aparat sprezentujesz dziecku na komunię :D

Badyl81
03-12-2013, 12:00
nie mieści się w granicy ceny i do tego lampa by była dobrym dodatkiem bo czasem trzeba odbić od sufitu ;)

Jeśli upierasz się przy stałkach to mój głos też pada na ten lub lepiej d90 a najlepiej dopłacić do d300, jeśli tego ostatniego dostaniesz w dobrym stanie to prawdopodobnie zmienisz jak stary aparat sprezentujesz dziecku na komunię :D

Oj tam oj tam. Trochę się naciągnie budżet i da radę. A zestaw fajny. Ewentualnie najpierw kupić D80 + N35 a później dokupić N85 :)

shelby89
04-12-2013, 01:05
Ja zagłosuję jednak na D90 na początek. Ceny teraz atrakcyjne, AF nie jest aż taki straszy (oczywiście nie umywa się do D300), ale za to ISO użyteczne bardziej niż w D80, łatwiej dostać tanio nie zajechaną sztukę w dobrym stanie niż D300. I na szkła trochę zostanie a to najwazniejsze.

steja
04-12-2013, 01:42
Coraz bardziej skłaniam się jednak ku D80...
Czy dużo stracę w stosunku do D300?
Jakość wykonania - mocno odstaje? Wyczytałem, że wizjer ma mniejsze pokrycie, to przeboleje. Ale nie jest ciasny, mały, ciemny? ... W Olku e-500 taki miałem, e-1 - to było to!
LCD - wielkościowo miałem taki w e-500, w porónwaniu do D300, wiadomo, mniej pixeli, ale dla mnie to marginalna zaleta.
W zasadzie to AF najbardziej nie daje mi żyć.
ISO - oglądałem nieco zdjęć na wyższym, dla mnie akceptowalne.
Koszt mały, myślę, że byłoby to dobre wejście w system, a starczyłoby na dwa obiektywy po dorzuceniu extra kasy.
Jutro jadę, już bardziej z ciekawości, obejrzeć jedną szt .... D300 ;) we Wrocku. Mam nadzieję, że nie będzie to miłość od pierwszego wejrzenia ... ;)

Gdybym miał zdecydować się na N50/1.8 to wersja D czy G? ;)

Co do body jeszcze: zawsze przecież później, jak się polubię z N, można kupić lepsze body, w przypływie gotówki.
Pytanie jest w sumie dość proste: czy D80 może mnie zrazić do systemu/siebie? ;)

warpman
04-12-2013, 02:27
Popieram shelby'ego89, D90 dostaniesz teraz w dobrej cenie. Użytkowałem, mogę śmiało polecić.
D300(s) będzie Cię kosztował sporo więcej, jeżeli ma być w dobrym stanie. Oczywiście jest o niebo lepszy - ale rzeczywistość skrzeczy, a budżet ogranicza...

Nie wydaje mi się, żeby D80 mógł Cię zrazić do systemu. Jest mnóstwo ludzi, któzy robią nim przepiękne zdjęcia. Jednak przy obecnej cenie D90 IMHO wygrywa z nim i jest jednak nieco bardziej nowoczesną puszką.

otwieracz
04-12-2013, 08:03
Popieram shelby'ego89, D90 dostaniesz teraz w dobrej cenie. Użytkowałem, mogę śmiało polecić.
D300(s) będzie Cię kosztował sporo więcej, jeżeli ma być w dobrym stanie. Oczywiście jest o niebo lepszy - ale rzeczywistość skrzeczy, a budżet ogranicza...

Czy D300 jest o niebo lepszy? Nie sądzę. Oba mają tą samą matrycę. Różnica jest taka że jedną z nich upakowali w solidniejszej obudowie. I taka że D300 góruje nad D90 jeżeli chodzi o AF. I to by było na tyle. Gdybym miał zamieniać teraz moje D90 to na pewno nie na D300, ale gdyby mnie było stać cztery lata temu na D300 to bym się nie zastanawiał i pewnie miałbym teraz tą puchę. Popieram kolegów - w twoim budżecie D90 to najlepszy wybór. Różnica między D80 a D90 jest znacząca, przede wszystkim matryca CMOS a w związku z tym dużo bardziej użyteczne ISO.

fkdc
04-12-2013, 08:32
Ja też bym brał D90, argumentów już nie będę powtarzał.

steja
04-12-2013, 09:37
Cholera, ale mące, a Wy nie lepsi :P
No ale co z AF w D90? Tyle się naczytałem złych rzeczy o nim, że ciężko mi spojrzeć na niego z dobrej perspektywy :-\ Słusznie?
Przypomnijcie-problemy z nim, jeśli już się pojawiają, są głównie związane z BF/FF, szybkością?

Andrzej1974
04-12-2013, 09:47
Zapytacie pewnie o budżet [...] w 2k zł chciałbym się zamknąć

Hmm... 2 tys. za body+obiektyw? MZ na "pompę" nie licz przy takim budżecie. Co najwyżej na jakąś "mocną używkę". ;-)

shelby89
04-12-2013, 09:51
Ja mojego D90 kupiłem używanego. Nigdy nie miałem problemów z AF z obiektywami w stopce, oraz kilkoma innymi. A zapewnię nie będzie ich ze szkłami systemowymi (czy nie?). Szybkosc nie jest powalajaca ale w fotografii rodzinnej / portretowej / krajobrazowej daje rade. Nie wiem jak z maluchami:)

Napewno różnica w cenie nie jest na tyle duza żeby zrezygnować z D90 na rzecz D80. też miałem i gdy zmieniłem poczułem różnice. Szczególnie ISO. Choć są bardzo podobne, to jednak fajniejszy, jakiś taki jeszcze "aktualny" a d80 nie sprawia juz takiego wrażenia.

Sent from my SAMSUNG using Tapatalk

nathaniel
04-12-2013, 10:33
No ale co z AF w D90? Tyle się naczytałem złych rzeczy o nim, że ciężko mi spojrzeć na niego z dobrej perspektywy :-\ Słusznie?
Przypomnijcie-problemy z nim, jeśli już się pojawiają, są głównie związane z BF/FF, szybkością?

Model D90 i tak przewyższa swoimi możliwościami każdego fotoamatora. Rozumiem jakbyś chciał fotografować imprezy sportowe, albo koncerty to AF mógłby być tematem do debatowania - ale pstrykać dziecko tym sprzętem i jasnym obiektywem to naprawdę żadne wyzwanie :).
Rozważ tylko kwestię 50 czy 35 na początek do d90. 50 gorsza do pomieszczeń, ja polecam 35 i z czasem 85/1.8.

zyzio666
04-12-2013, 13:19

D90 to zajefajny aparat. Zawsze jednak są osoby, który coś nie podeszło. Używałem go przez 5 lat. Nie miałem z nim najmniejszych problemów. Poprawnie działał z N18-200, N50/1.8 i 1.4, T 28-75, S18-250, N 85. Osobiście wolał bym kupić D90 niż d 3xxx lub 5xxx. Chyba, że dysponujesz większą kasą to warto 7xxx. Do tego miał lepszy grip niż d7xxx (lepszy, bo wchodziły do gripa 2 bateria a nie jedna).

shelby89
04-12-2013, 14:06
Ale czy w D7000 w body nie zostaje jedna? czyli wychodzimy na to samo (dwie baterie w użytku). I wygodniej w ten sposób grip się odpina chyba.

D300 pewnie i warto, a już D300s napewno, ale zdecydowanie musimy dołożyć. Autor pytania z tego co rozumiem ma do dyspozycji kwotę ok 2000 zł. Z używek D300s nie dostaniemy chyba w ogóle. D300 za 1500 zł wyjechane może. 2k na body w fajnym stanie. A gdzie kasa na obiektywy? D90 natomiast z małym przebiegiem dostaniemy za 1200-1500. Więc przy dobrych wiatrach mamy 600 zł na 35/1.8G (wg mnie lepsza na początek, 50mm wg mnie za wąsko). Może jeszcze by lampę jakąś wcisnął i kita 18-70 ?;)

Takie tam moje propozycje....:)

artur0372
04-12-2013, 15:16
Jeżeli najbardziej liczy się obrazek a myślę, że tak to ja proponuję zastanowić się jednak nad D5100 + n35 1.8g. Miałem i mogę powiedzieć, że piękna z nich para. Dołożysz 100zł. do tych 2k i masz nówki sztuki.

shelby89
04-12-2013, 15:32
Nic nie mam przeciwko D5100, jednak nie ma on śrubokręta, co może być uciążliwe przy późniejszej rozbudowie systemu.

artur0372
04-12-2013, 15:38
Nic nie mam przeciwko D5100, jednak nie ma on śrubokręta, co może być uciążliwe przy późniejszej rozbudowie systemu.

I tak wszyscy polecają obiektywy z silnikiem głównie stałki. Różnice w cenach też nie są aż takie wielkie. Nie licząc szkieł z najwyższych półek.

jare_k
04-12-2013, 15:45
Zastanów się najpierw jakie byś chciał mieć szkła, które potrzebują silnika? A na marginesie to praktycznie teraz dla wszystkich podstawowych ogniskowych są odpowiedniki z silnikiem w obiektywie (ale to juz pewnie wiesz ). Ile ludzi tyle opinii wybrać musisz niestety sam :).

Dho'ine
04-12-2013, 16:07
Święte słowa, wybór nie jest łatwy bo sam się miotam od długiego czasu, między nimi a D7000(tutaj cena boli amatora jak ja) Wybierałbym między D90 a D5100.
D5100 ma dwie zasadnicze przewagi, czyli za 1450zł masz pachnąca nóweczkę, za D90 trzeba dać 1850zł za nówkę. D5100 daje lepszy obrazek (ma matrycę tą samą co D7000) ale nieco gorszą ergonomię.

Z tym brakiem napędu to też temat wart zastanowienia jakie obiektywy bez silnika planujesz zakupić i ile byś zaoszczędził kupując wersję z silnikiem lub bez.
Dla mnie jedynym który mnie interesuje to N85, wersja D jest parę stówek tańsza.

artur0372
04-12-2013, 16:14
wersja D jest parę stówek tańsza.

Ale i dużo gorsza. Też chcę kupić 85-kę. Miała być "D" ale po przeczytaniu kilku postów wybór padł na "G".

shelby89
04-12-2013, 16:27
Odpowiedniki są, ale kasa zawsze w kieszeni zostaje. Wszystkie moje szkła silnika nie maja i myślę że dzięki temu sporo zaoszczedzilem. Dużo rzeczy jest do przeanalizowania kolego:)

helopawelo
04-12-2013, 16:45
Z mojego podwórka :)
Przez ostatnie 13 miesiecy robiłem zdjęcia córce zestawem D90 i N35/1.8. . Światełko 1.8 było bardzo pomocne jako ze głównie zdjęcia robione w domu a jeśli chodzi o ogniskową to 35 częściej była za długa niz krótka więc z 50mm miałbym ciężkie życie. Jakość fotek jak dla mnie rewelacyjna, szczególnie po przymknieciu do ok f4.

Teraz zaczęła chodzic, biegać zaczęły sie i problemy z af :(

steja
04-12-2013, 18:20
Kurcze, musicie o tym silniku nieco więcej napisać, albo gdzieś mnie odesłać, bo jednak aż tak niezgłębieniłem tematu... Pomożecie?
5100... cholera, a nie plastik fantasik? Z drugiej strony, kiedyś robiłem zdjęcia Olkiem E-500, taki sam plastik a jakie foty... :shock::shock::shock:
Edit: właśnie oglądam zdjęcia na pixel-peeper z 5100 na spółkę z N35 i N50. Fajny obrazek, nie powiem.

artur0372
04-12-2013, 19:02
Kurcze, musicie o tym silniku nieco więcej napisać, albo gdzieś mnie odesłać, bo jednak aż tak niezgłębieniłem tematu... Pomożecie?
5100... cholera, a nie plastik fantasik? Z drugiej strony, kiedyś robiłem zdjęcia Olkiem E-500, taki sam plastik a jakie foty... :shock::shock::shock:
Edit: właśnie oglądam zdjęcia na pixel-peeper z 5100 na spółkę z N35 i N50. Fajny obrazek, nie powiem.

To bierz !!! Silnik w body byłby Ci potrzebny gdybyś chciał kupować głównie starsze (używane) obiektywy z tak zwanym "śrubokrętem". Pod DX-a wszystkie mają silnik w sobie a to oznacza, że sam decydujesz czy ostrość ustawia aparat czy Ty sam. Popatrz sobie na aukcjach czy są tam takie obiektywy manualne, które byś chciał (jakość/cena). Według mnie w dzisiejszych czasach nie ma się co pchać w manuale. Szczególnie do tego co Ty chcesz pstrykać.

rewddd
04-12-2013, 19:51
To bierz !!! Silnik w body byłby Ci potrzebny gdybyś chciał kupować głównie starsze (używane) obiektywy z tak zwanym "śrubokrętem". Pod DX-a wszystkie mają silnik w sobie a to oznacza, że sam decydujesz czy ostrość ustawia aparat czy Ty sam. Popatrz sobie na aukcjach czy są tam takie obiektywy manualne, które byś chciał (jakość/cena). Według mnie w dzisiejszych czasach nie ma się co pchać w manuale. Szczególnie do tego co Ty chcesz pstrykać.

Oj nie przesadzaj, mamy tu zaawansowanego amatora (bez obrazy), pewnie będzie chciał coś pokroju N 80-200 2.8 z czego starszą wersję na śrubokręt można dostać za 1700zł a nowsze z silnikiem to chyba tylko kolo 6k uzywka ;) Co więcej każde szkło z silnikiem jest droższe i bądźmy szczerzy ta część będzie dużo krócej działać niż silniczek w body ;)

artur0372
04-12-2013, 20:06
Oj nie przesadzaj, mamy tu zaawansowanego amatora (bez obrazy), pewnie będzie chciał coś pokroju N 80-200 2.8 z czego starszą wersję na śrubokręt można dostać za 1700zł a nowsze z silnikiem to chyba tylko kolo 6k uzywka ;) Co więcej każde szkło z silnikiem jest droższe i bądźmy szczerzy ta część będzie dużo krócej działać niż silniczek w body ;)

Z tego co autor pisze to nie wiem do czego mu będzie potrzebny N 80-200 2.8. Nie da się ukryć, że szkła z silnikiem są droższe tylko, że czytając forum wszyscy zaawansowani jak Ty (bez obrazy) lub przynajmniej 80% z nich i tak poleca "G".

ps. podaj mi proszę jakiś link gdzie mogę kupić tanio a zarazem dobry manual tak do 800 zł. który będzie lepszy lub porównywalny ze swoim odpowiednikiem "G".

shelby89
04-12-2013, 20:29
ale o manualnych nie mówimy tylko o tych na sruboket?

puciek
04-12-2013, 20:29
Mam nadzieję, że odpowiednik z G chcesz także do 800zł?

artur0372
04-12-2013, 20:34
ale o manualnych nie mówimy tylko o tych na sruboket?

Sorki, mój błąd. Nie manuale a " śrubokręty". Proszę o linki bo sam chętnie kupię.

Mam nadzieję, że odpowiednik z G chcesz także do 800zł?

No bez przegięcia. Wiadomo, że z silnikiem będzie droższy, tylko czy na tyle żeby brać śrubokręt?

Sorki, że dwa posty pod rząd (w tym samym czasie pisaliśmy)

shelby89
04-12-2013, 20:46
Tzn ja bym nie patrzył na to przez pryzmat oszczędności, tylko raczej ograniczenia. Zawsze brak srubokreta to mniejsza swoboda, tak jak niższe iso jest ograniczeniem czy gorszy af. Lepiej mieć niż nie mieć.

puciek
04-12-2013, 20:54
A ja powiem tak: body bez śrubokręta i jeden obiektyw z silnikiem, zamiast odpowiednika bez niego, to jeszcze się opłaca, ale body bez silnika i 2 obiektywy z silnikiem, to już więcej niż koszt silnika w body. Dodatkowo każda pucha z silnikiem obsłuży obiektyw z silnikiem i bez, ale żadna puszka bez silnika nie obsłuży w pełni obiektywów, które też silnika nie mają. Amator nie zawsze będzie potrzebował 50mm 1.8G, skoro 50mm 1.8D da obrazek podobny do nowszego szkła. Wielu z was napisze, że jest gorszy optycznie, bo mniej ostry - zgoda ale ostrość nie jest rzeczą najważniejszą. Wszystko można wyostrzyć, a za różnicę w cenie można zakupić całkiem niezły statyw lub dołożyć do kolejnego obiektywu bez silnika.

Ps. i jeszcze jedno. Nie wszystkie wersje z silnikiem są lepsze od tych bez niego. Przykładem jest Tamron 17-50, który w wersji bez silnika jest lepszym wyborem niż wersja z silnikiem.

artur0372
04-12-2013, 21:18
A ja powiem tak: body bez śrubokręta i jeden obiektyw z silnikiem, zamiast odpowiednika bez niego, to jeszcze się opłaca, ale body bez silnika i 2 obiektywy z silnikiem, to już więcej niż koszt silnika w body. Dodatkowo każda pucha z silnikiem obsłuży obiektyw z silnikiem i bez, ale żadna puszka bez silnika nie obsłuży w pełni obiektywów, które też silnika nie mają. Amator nie zawsze będzie potrzebował 50mm 1.8G, skoro 50mm 1.8D da obrazek podobny do nowszego szkła. Wielu z was napisze, że jest gorszy optycznie, bo mniej ostry - zgoda ale ostrość nie jest rzeczą najważniejszą. Wszystko można wyostrzyć, a za różnicę w cenie można zakupić całkiem niezły statyw lub dołożyć do kolejnego obiektywu bez silnika.

Ps. i jeszcze jedno. Nie wszystkie wersje z silnikiem są lepsze od tych bez niego. Przykładem jest Tamron 17-50, który w wersji bez silnika jest lepszym wyborem niż wersja z silnikiem.

Może tylko ja mam świra. Ale jak mam dać parę stówek za obiektyw to już bym chciał żeby "robił mi" jak najlepiej.
Używki 50-tek d czy g to czasami różnica 200 zł. Tego tamrona też nie wiele więcej. A różnica w obrazku między D90 a D5100 ponoć kolosalna (źródło - nasze forum). Piszę ponoć bo nie miałem styczności z D90. A cena D5100 około 500zł. mniejsza.

shelby89
04-12-2013, 21:22
Każdy kupuje jak uwaza:) myślę ze autor wątku będzie miał niezłą zagwozdke;)

artur0372
04-12-2013, 21:25
Amen.

pioter m
04-12-2013, 21:33
Może tylko ja mam świra. Ale jak mam dać parę stówek za obiektyw to już bym chciał żeby "robił mi" jak najlepiej.
Używki 50-tek d czy g to czasami różnica 200 zł. Tego tamrona też nie wiele więcej. A różnica w obrazku między D90 a D5100 ponoć kolosalna (źródło - nasze forum). Piszę ponoć bo nie miałem styczności z D90. A cena D5100 około 500zł. mniejsza.
50mm na DX jest mało użyteczne. Spokojnie można odpuścić pomimo atrakcyjnej ceny. Od kiedy mam 35/1.8 leży na pólce.
D5100 faktycznie lepszy w obrazowaniu, ale bardzo prymitywny. Wcale nie jest tańszy od d90. Mówimy o używanych, bo nowych d90 nie ma (dawno zakończono produkcję). Jeśli się pojawią w sklepie, to wysoce prawdopodobne, że były odświeżane przez producenta.

artur0372
04-12-2013, 21:41
50mm na DX jest mało użyteczne. Spokojnie można odpuścić pomimo atrakcyjnej ceny. Od kiedy mam 35/1.8 leży na pólce.
D5100 faktycznie lepszy w obrazowaniu, ale bardzo prymitywny. Wcale nie jest tańszy od d90. Mówimy o używanych, bo nowych d90 nie ma (dawno zakończono produkcję). Jeśli się pojawią w sklepie, to wysoce prawdopodobne, że były odświeżane przez producenta.

D90 jest od groma w sklepach. Nówki sztuki z 2-letnią gwarancją. Cena między 1800 a 2000 zł za body.

jare_k
04-12-2013, 22:36
Jak możesz nagiąć lekko budżet 2 tyś. to by można spróbować d80 używkę + sigma 17-50 /2.8 nówka. Za jakiś czas body sprzedasz z niewielką stratą a dobry obiektyw Ci zostanie.

rewddd
04-12-2013, 22:57
Z tego co autor pisze to nie wiem do czego mu będzie potrzebny N 80-200 2.8. Nie da się ukryć, że szkła z silnikiem są droższe tylko, że czytając forum wszyscy zaawansowani jak Ty (bez obrazy) lub przynajmniej 80% z nich i tak poleca "G".

ps. podaj mi proszę jakiś link gdzie mogę kupić tanio a zarazem dobry manual tak do 800 zł. który będzie lepszy lub porównywalny ze swoim odpowiednikiem "G".
Czy będzie potrzebny 80-200 2.8 czy 80-200 f4 albo 24-70 2.8 to nie ma większej różnicy, Jeśli się kupuje jedno szkło pod body albo tylko kita to napęd w body jest zbyteczny ale w tym przypadku napisałem zaawansowany amator więc ktoś kto aspiruje żeby mieć możliwie najlepsze zdjęcia i będzie inwestować w szkła. Popatrz że silnik w szkle kosztuje średnio 300zł (nie mówiąc już o wyższej półce) przy 2 obiektywach masz 600zł, my tu mówimy na początek o czymś dość szerokim ~30mm i 85mm jeśli się czepić stałek. Reasumując różnica w cenie body się zaciera przy 2 obiektywach.

PS ktoś widzi znaczną różnicę przy przeskalowaniu do używanej przez siebie rozdzielczości ekranu (albo wydruku) między obrazkiem z d80 i d5xxx przy iso 800 i takich samych warunkach?

I popieram przemówcę jeśli sigma ma lepsze szkło od tamrona (a chyba tak) ktorego mialem ;)

shelby89
04-12-2013, 23:05
Czekam z niecierpliwością na opinię autora w tym momencie:)

rewddd
04-12-2013, 23:22
Czekam z niecierpliwością na opinię autora w tym momencie:)

Autor chyba zdał sobie sprawę że co kupi będzie dobrze i tylko my tu bijemy pianę :D

artur0372
04-12-2013, 23:25
Chyba nockę ma dzisiaj z głowy :-)

trixiglk
04-12-2013, 23:29
Zestaw kompromisowy: D90 + N35 + N85. Kompromis to cena, czego kosztem będzie frustracja podczas walki z AF (1 krzyżowy punkt AF) i niepewność przy kupnie używanych obiektywów (brak mikroregulacji AF). Co prawda nie miałem D90 na własność. Jednak posiadałem puszkę o tym samym module AF z serii czterocyfrowej.
Zestaw wygodny: D300/s + N35 +N85. Wygodny bo: mikroregulacja AF (śmiało można kupować używane szkiełka), sprawnie pracujący AF, 15 punktów krzyżowych AF.. etc.

Jak podliczysz koszty używanych szkieł z serii 'D' i porównasz z kiepskim wyborem dobrych używek z serii 'G' to różnica w cenie będzie znikoma. I wbrew temu co piszą onaniści sprzętowi. Szkła z serii 'D' nadal robią zdjęcia i jeszcze długo będą..

P.S. Proponuję niektórym onanistom słupkowym wziąć do ręki D90+N35G i porównać pracę/prędkość z D300/s+N35D podczas focenia obiektów przemieszczających się (jak np. dzieci).

shelby89
04-12-2013, 23:29
Nic tylko życzyć udanych zdjęć! Będzie dobrze!:)

steja
05-12-2013, 01:01
o żesz! :p :shock: ależ się rozwinęliście!
Podszedłem raz jeszcze do tematu D90, no bo różnica w cenie marginalna, a jak to ktoś napisał w "aktualności" puszki - zdecydowana. Szkoda mi trochę matrycy CCD w D80, miałem taką w Olkach, piękne kolorki :-(
Wytłumaczcie mi proszę jeszcze jedną rzecz i już przestaję męczyć i podejmuje decyzję, bo czas płynie - problemy w D90 z AF polegały na...? Właśnie - czym? Aparat ostrzy i nie trafia? Jest wolny? Można coś z tym robić, jakiś serwis albo coś? :|

shelby89
05-12-2013, 01:12
Dla mnie problemem jest brak mikroregulacji AF w body. Poza tym ja z problemow nie mialem, ale niech się inni wypowiedzą

otwieracz
05-12-2013, 08:13
Wytłumaczcie mi proszę jeszcze jedną rzecz i już przestaję męczyć i podejmuje decyzję, bo czas płynie - problemy w D90 z AF polegały na...? Właśnie - czym? Aparat ostrzy i nie trafia? Jest wolny? Można coś z tym robić, jakiś serwis albo coś? :|

Ta pucha ma problemy z bardzo jasnymi szkłami. AF się czasem gubi, znaczy się nie trafia tam gdzie chcemy. Kilka osób narzekało na współpracę właśnie z 35. Powiem tak - mam ten zestaw i zdarzają się pudła w słabym oświetleniu. Ale nie myśl sobie że pudłuje za każdym razem, powiedzmy na 10 zdjęć zdarzają się 2-3 nie trafione z ostrością. W dzień gdy światło dzienne wpada przez okno do mieszkania nie mam żadnych problemów, i na zewnątrz tak samo. Problemy zaczynają się pojawiać wieczorem i znikają gdy przymknę przysłonę tak do F4, co się wiąże ze znacznym podniesieniem ISO. Co do szybkości to jest tak samo jak z celnością - w dobrym świetle ładnie śmiga, a gdy go brak to trochę błądzi zanim złapie ostrość. Nie mam zbytnio porównania do innych puszek, miałem tylko D300 w łapach i tam żadnych problemów z AF w słabym świetle nie było, a i w dzień błyskawicznie ustawiał ostrość. Ma wyczuwalnie lepszy moduł AF. Podsumowując jeśli będziesz robił zdjęcia w świetle dziennym to D90 spokojnie da radę, gdy na wieczór musisz się liczyć z tym że może nie trafić. Lepiej wtedy zrobić kilka zdjęć i wybrać te które są poprawne.

pioter m
05-12-2013, 11:40
D90 ma identyczny układ AF z d80 i kilkoma czterocyfrowcami. Implementacja jest chyba gorsza, bo w d3100 spisuje się lepiej. Kiedyś porównywałem z d3100 właśnie i było gorzej. Celność słabsza i do tego wyraźnie wolniej się to odbywało.
Przychylam się do stwierdzenia, że d300 to rakieta. Do tego z mikroregulacją.
Posiadam d90 właśnie. Zmieniał nie będę, bo jakoś fotek jest wciąż bardzo zadowalająca.

rewddd
05-12-2013, 13:38
Cóż muszę się zgodzić z kolegą otwieracz przy bardzo ale to bardzo ciemnym pomieszczeniu bez wspomagnia było trudno z af ale przy jednej żarówce energooszczędnej (odpowiednik ~100w) w pokoju 6x10m nie było problemu. Oczywiście najlepiej przy d90 pracować na środkowym polu af. Z d90 jedno zdjęcie na 10-30 nie jest trafione z d 300 nie powiem jak często ale liczę że to jest kolo 1/70-120

Dho'ine
05-12-2013, 13:40
Szanowny pytający miej na uwadze że urodzi ci się dziecko, więc podejrzewam że nie będzie mniej czasu na swoje hobby, wg mnie potrzebujesz niezawodnego aparatu który robi bardzo dobrej jakości zdjęcia (pomijam tu umiejętności osobiste). Sam robiłem już kilka razy mini sesje dziecku w rodzinie tak od bobasa do pół roku i 99% zdjęć zrobiłem N35, aparat mam D40 więc szału nie ma ale tez nie narzekam, do większości lampa w sufit bo światło w domu nawet w dzień nie jest za mocne a z iso nie poszaleje. Czasem dzidzia przymykała oczy jak błysło mimo że światło odbite.
Na twoim miejscu kupiłbym D5100 samo body, najlepszy stosunek jakości do ceny, możesz bez problemu podnieść iso nieco wyżej bez w porównaniu do D90, do tego kup N35 genialna plastyka i mała głębia do uzyskania, zooma Ci nie potrzeba narazie bo przecież niemowlak nie ucieka:) a zanim dorośnie i zacznie biegać doskładaj do N18-105 jakieś 7-8 stówek albo po taniości kup jak ja N18-55 nóweczkę za 300zł.
Tak właśnie bym zrobił.

zyzio666
06-12-2013, 11:52
Ale czy w D7000 w body nie zostaje jedna? czyli wychodzimy na to samo (dwie baterie w użytku). I wygodniej w ten sposób grip się odpina chyba.

..ciach...

Oczywiście, że wchodzi, tylko to odkręcanie gripa, aby naładować aku...

shelby89
06-12-2013, 12:49
To fakt. Teraz się zgadzam

steja
08-12-2013, 00:50
W związku z niespodziewanym napływem gotówki, stanęło na ... D300 :D teraz znaleźć interesującą sztukę ;)..
Czy z przebiegiem 16k klatek w cenie 1800 zł to rozsądna propozycja? ;)

rewddd
08-12-2013, 05:40
nie wierzę że d300 może mieć 16k klatek, chyba że na 2 migawce ;)Jeśli to prawda to myślę że możesz brać ale pamiętaj o obiektywach ;) Patrz też na gumy i czy jest zadbany bo licznik można chyba przekręcić na ile się chce ;) Gratuluję wyboru!

zyzio666
08-12-2013, 16:10
W związku z niespodziewanym napływem gotówki, stanęło na ... D300 :D teraz znaleźć interesującą sztukę ;)..

Ja swojego czasu, jak postanowiłem wymienić D90 upolowałem D300s i jakąś kartą, z przebiegiem <20 tys w cenie 2tys z przesyłką. Szukaj lepiej :)

shelby89
09-12-2013, 03:52
Niestety trzeba przyznać, ze takie okazje ciężko znaleźć...

Andi74
09-12-2013, 09:49
bez problemu mozna trafic na ebay de od dobrych sprzedajacych

D300 przebieg 20k za 300-350 euro

D300s przebieg 20k za 430-500 euro

teraz jest dobry timing w DE bo ludzie w buta dostali od zony np nowe aparaty i sprzedaja stare

a ze niemcy lubia wyminiac na nowinki to tak jest

ja wyrwalem D7100 11k za 700 euro nowka z oslonkami na lcd ze szkla i 1.5 roku gwarancja

rewddd
09-12-2013, 12:26
bez problemu mozna trafic na ebay de od dobrych sprzedajacych

D300 przebieg 20k za 300-350 euro

D300s przebieg 20k za 430-500 euro

teraz jest dobry timing w DE bo ludzie w buta dostali od zony np nowe aparaty i sprzedaja stare

a ze niemcy lubia wyminiac na nowinki to tak jest

ja wyrwalem D7100 11k za 700 euro nowka z oslonkami na lcd ze szkla i 1.5 roku gwarancja

Doliczasz do tego wysyłkę? 350€ ile to jest?
700€ (z wysyłką jeszcze może się opłaca) czyli 3kzł a body d7100 kosztuje 3,6kzł więc masz 600zł różnicy między nówką w POLSKIM SKLEPIE a używką z zagranicy.

Andi74
09-12-2013, 17:30
ze co ????

wysylka 350 euro w EU ???????????????????

wysylka kosztuje z DE kosztuje 21 Euro i nie ma zadnych oplat celnych

chyba koledze sie pomylilo z ebay.com ?????

a ja napisalem ebay.de czyli Niemcy

shelby89
09-12-2013, 19:09
Myślę, że koledze nie chodziło o to, że 350EUR wysylka kosztuje. Ale swoją drogą nie widzę narazie w cenie do 400-500 EUR na niemieckim ebay D300s

Andi74
09-12-2013, 19:35
nie jako kup teraz tylko jako aukcje zawsze sledze sobie ceny i wczoraj wlasnie 300s poszedl za 446 euro

warpman
09-12-2013, 20:58
Autorze wątku, jeżeli jesteś zainteresowany D300 (bez s), to jest sporo ofert na ebay. Oto kilka przykładów:

Tu chyba jest okazja (http://www.ebay.es/itm/Nikon-D300-Gehause-ca-4344-Auslosugen-gebraucht-GUT-Garantie-vom-Handler-Body-/141135338377?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item20dc525b89&_uhb=1) - D300 z nieco ponad 4000 klapnięć lustrem, z gwarancją sprzedawcy, cena 499 € wyłącznie w opcji "kup teraz" plus wysyłka 25 €.

Mało używany D300 bez podania przebiegu (http://www.ebay.es/itm/Cuerpo-NIKON-D300-body-/161169322635?pt=ES_C%C3%A1maras_de_v%C3%ADdeo&hash=item258670b28b&_uhb=1) - licytacja, na razie oferta 160,50 € plus wysyłka 15 €.

D300 (http://www.ebay.es/itm/Nikon-D300-Body-Zubehorpaket-MB-D10-Batterypack-4GB-Card-Zusatzakku-OVP-/171186436283?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item27db81b8bb&_uhb=1) z oryginalnym gripem MB-D10 za 549 € w "kup teraz" plus wysyłka 18 €, bez podania przebiegu. Można licytować

D300 (http://www.ebay.es/itm/Nikon-D300-Body-Gehause-33291-Auslosungen-sehr-guter-Zustand-/380790366056?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item58a8dfdf68&_uhb=1) z 33291 klapnięć za 449 € w "kup teraz" plus wysyłka 18 €, z możliwością licytacji.

D300 (http://www.ebay.es/itm/Nikon-D300-Digital-12MP-SLR-Camera-Body-Battery-Charger-Free-UK-Postage-/301037535097?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item46173c3f79&_uhb=1) bez podania przebiegu za 406,28 € w "kup teraz" plus wysyłka 47,79 € (!), z możliwością licytacji.

D300 (http://www.ebay.es/itm/Nikon-D300-D-300-D-300-DSLR-Gehause-Body-Spiegelreflexkamera-4-GB-/380780895772?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item58a84f5e1c&_uhb=1) bez podania przebiegu za 579 € w "kup teraz" plus wysyłka 17 €, z możliwością licytacji.

D300s zdarza się w ofercie z innych krajów europejskich, ale najczęściej w zestawach z obiektywami i ceny są skandalicznie wysokie, w licytacji rozmowa zaczyna się zwykle od ponad 500 euro (samo body).

Cóż, jeszcze jeden dowód na jakość tej puszki, skoro po tylu latach od premiery tak trzyma cenę.

shelby89
09-12-2013, 23:44
No to w sumie ja nie wiem czy to są takie okazje, ponad 2k za D300. Chyba faktycznie trzeba liczyć tylko na pozytywny przebieg licytacji.

warpman
10-12-2013, 00:40
Ten pierwszy to ze względu na przebieg. Jeżeli to prawda, oczywiście. Niemcy pewnie mniej oszukują, ale... może się już nauczyli?

rewddd
10-12-2013, 11:59
ze co ????

wysylka 350 euro w EU ???????????????????

wysylka kosztuje z DE kosztuje 21 Euro i nie ma zadnych oplat celnych

chyba koledze sie pomylilo z ebay.com ?????

a ja napisalem ebay.de czyli Niemcy
body 350€ ale czy wliczyłeś w to koszt wysyłki? jeśli nie to się po prostu przestaje opłacać ;)

petros
10-12-2013, 12:58

....a ile to tej gotówki napłynęło ? Piszesz, że jesteś niedzielnym pstrykaczem, więc ja bym raczej polecał zamiast D300 jakiś D5100 albo D90, z naciskiem na D5100. 3setka to w twoim przypadku przerost formy.

Zamiast droższego body polecam obiektywy z własnymi silnikami (stąd nacisk na bezsilnikowy D5100 z lepszą matrycą). Chcesz fotografować dzieci, a dzieci z tego co zaobserwowałem mają inną naturę niż np. wazony :) Jak je zwiążesz to da się zrobić ładny portret, ale chyba fajnie by było aby dziecko miało pamiątki w postaci zdjęć przedstawiających ich życie, a więc biegających, grających w piłkę, wybijających szyby itp. Przy mułowatych obiektywach na śrubokręt ciężko będzie Ci takie zdjęcia zrobić. Zoom z własnym, sprawnym silnikiem będzie dużym ułatwieniem i zaoszczędzi trochę nerwów.

Z plastik-fantastik w przypadku D5100 to się zgadza, ale tragedyi nie ma. Ja mam ten aparat od 2 lat i zjeździł ze mną pół świata. Nonstop żongluję obiektywami i daje radę... Nic nie pęka, nic nie trzeszczy, napisy takie jak były. Poza tym tak krytykowana przez profesyjonalystów popierdółka jak gibany ekranik pozwala na bardzo wygodne fotografowanie z poziomu pełzającego po podłodze dziecka (że o fotografowaniu z poziomu mokrej ulicy czy innej łąki nie wspomnę). Masa także może mieć znaczenie, jeśli planujesz całodniowe wycieczki.

rewddd
10-12-2013, 13:34
@petros miałeś kiedyś Dxxx z obiektywem na śrubokręt czy tylko widzisz i jesteś zadowolony z tego co masz?

Badyl81
10-12-2013, 16:29
(...)Chcesz fotografować dzieci, a dzieci z tego co zaobserwowałem mają inną naturę niż np. wazony :) Jak je zwiążesz to da się zrobić ładny portret, ale chyba fajnie by było aby dziecko miało pamiątki w postaci zdjęć przedstawiających ich życie, a więc biegających, grających w piłkę, wybijających szyby itp. (...)

Jeśli autor wątki chce robić zdjęcia biegających dzieci to pewność i szybkość AF z D300 przyda mu się bardziej niż zajebiaszcza matryca D5100 (przynajmniej ja tak uważam).

Archibald6803
10-12-2013, 17:37
Jeśli autor wątki chce robić zdjęcia biegających dzieci to pewność i szybkość AF z D300 przyda mu się bardziej niż zajebiaszcza matryca D5100 (przynajmniej ja tak uważam).

Mam dokładnie takie samo zdanie. Różnica AF ( z tymi samymi szkłami ) na korzyść d300 jest przygniatająca.

petros
10-12-2013, 19:09

Co z tego jak będzie miał obiektyw na śrubokręt ?

Mam dokładnie takie samo zdanie. Różnica AF ( z tymi samymi szkłami ) na korzyść d300 jest przygniatająca.

Z tego co się doczytałem to ma zamiar kupić obiektywy na śrubokręt... więc porównujemy zestawy które miałyby różne obiektywy.

petros
10-12-2013, 19:46
@petros miałeś kiedyś Dxxx z obiektywem na śrubokręt czy tylko widzisz i jesteś zadowolony z tego co masz?

To lub to.... Szkoda, że widzisz tylko dwie możliwości, ale trudno ;) Nie widzę tylko tego co mam, widzę masę rzeczy, które chciałbym mieć zamiast tego co mam i nie polaryzuję świata ;) Ja zwyczajnie biorę pod uwagę pułap w jakim autor się poruszał czyli 2tys PLN. Kupienie dobrze utrzymanego D300 z dobrym obiektywem w tej kwocie jest z deka trudne, jeśli niemożliwe i tu bym celował raczej w gorszą puszkę i lepszy obiektyw.

DXXX to dosyć ogólne określenie. Nie porównywałbym D200 do D800 ;), ale nie o tym jest wątek.

rewddd
10-12-2013, 22:10
To lub to.... Szkoda, że widzisz tylko dwie możliwości, ale trudno ;) Nie widzę tylko tego co mam, widzę masę rzeczy, które chciałbym mieć zamiast tego co mam i nie polaryzuję świata ;) Ja zwyczajnie biorę pod uwagę pułap w jakim autor się poruszał czyli 2tys PLN. Kupienie dobrze utrzymanego D300 z dobrym obiektywem w tej kwocie jest z deka trudne, jeśli niemożliwe i tu bym celował raczej w gorszą puszkę i lepszy obiektyw.

DXXX to dosyć ogólne określenie. Nie porównywałbym D200 do D800 ;), ale nie o tym jest wątek.
Jednak szybkość AF a zwłaszcza silniczka w stosunku do Dxx jest przytłaczająca ale jeśli nie używałeś analoga ani DXXX to nie wiesz ;)

petros
10-12-2013, 23:44
Jednak szybkość AF a zwłaszcza silniczka w stosunku do Dxx jest przytłaczająca ale jeśli nie używałeś analoga ani DXXX to nie wiesz ;)

Nie wiem co masz na myśli pisząc DXX ani DXXX. Mogę tylko założyć, że chodzi Ci o jakieś aparaty a nie XXX bo to nie tej kategorii forum :). Nie wiem też co masz na myśli pisząc, że AF i silniczek są szybsze od Dxx. Nie wiem też skąd ta pewność, że nie używałem analoga ani DXXX(cokolwiek to znaczy). Chyba za dużo rzeczy nadinterpretowujesz z tego co piszę :)

Czy chciałeś napisać, że D300 z obiektywem na śrubokręt ma szybciej działający AF niż D5100/D90 z takim samym obiektywem tylko że wyposażonym we własny silnik ? Odpowiedz TAK/NIE bo chyba przez późną porę nie rozumiem do końca o czym piszesz.

rewddd
10-12-2013, 23:48
Tak, D300 + obiektyw na śrubokręt ma najczęściej prawie identyczną lub czasem większą szybkość w *tańszych* szkłach.

PS Dobrze interpretujesz segment Dxx (d50-d90 teraz powiększony do D7100) a Dxxx (D100-D800)

Badyl81
11-12-2013, 10:55
Petros, AF w D300 + obiektyw x na śrubokręt będzie działał szybciej niż np D90 z tym samym obiektywem (szczególnie jeśli chodzi o AF-C i śledzenie obiekty poruszającego się). Dodatkowo obiektyw z własnym silnikiem nie koniecznie musi być szybszy od odpowiednika na śrubkę (bardzo ogólnie rzecz ujmując). Silniki montowane w D300 czy D700 (jeszcze lepsze w D3 i wyższych modelach) są mocniejsze niż w D80/90 i AF w puszkach z wyższych serii też jest dużo lepszy niż w puszkach amatorskich i dlatego istnieje większe prawdopodobieństwo, że D300 z obiektywem na śrubokręt trafi w poruszający się obiekt, a D5100 z obiektywem z silnikiem AFS nie. Mówimy tu też o dosyć trudnych warunkach w domu, gdzie światła nie ma za dużo, miejsca pewnie też niewiele i AF musi się zbierać szybko, żeby trafić.

J51
11-12-2013, 11:15
Petros, AF w D300 + obiektyw x na śrubokręt będzie działał szybciej niż np D90 z tym samym obiektywem (szczególnie jeśli chodzi o AF-C i śledzenie obiekty poruszającego się). Dodatkowo obiektyw z własnym silnikiem nie koniecznie musi być szybszy od odpowiednika na śrubkę (bardzo ogólnie rzecz ujmując). Silniki montowane w D300 czy D700 (jeszcze lepsze w D3 i wyższych modelach) są mocniejsze niż w D80/90 i AF w puszkach z wyższych serii też jest dużo lepszy niż w puszkach amatorskich i dlatego istnieje większe prawdopodobieństwo, że D300 z obiektywem na śrubokręt trafi w poruszający się obiekt, a D5100 z obiektywem z silnikiem AFS nie. Mówimy tu też o dosyć trudnych warunkach w domu, gdzie światła nie ma za dużo, miejsca pewnie też niewiele i AF musi się zbierać szybko, żeby trafić.
Trafne stwierdzenia,moje obiektywy na śrubokręt N35-70 oraz N28-105 są bardzo szybkie na D700 i D300.

shelby89
11-12-2013, 12:02
A w takim razie ja mam szybkie pytanie - Bady81, porównujesz D90 i D300. A jak jest z szybkością "śrubokręta" w D7000? Co on sobą reprezentuje w tym zestawieniu?

Badyl81
11-12-2013, 12:41
Niestety D7000 nie miałem w rękach - D80, D90, D300 i D700 znam. Myślę, że na temat śrubokręta w D7000 mógłby coś ciekawego powiedzieć TOP67, bo miał ten korpus (i parę innych) i zna się na takich rzeczach :)

sezrG
12-12-2013, 13:48
Czy chciałeś napisać, że D300 z obiektywem na śrubokręt ma szybciej działający AF niż D5100/D90 z takim samym obiektywem tylko że wyposażonym we własny silnik ? Odpowiedz TAK/NIE bo chyba przez późną porę nie rozumiem do końca o czym piszesz.

Pytanie co prawda nie do mnie, ale mogę potwierdzić i nie odkryję tu Ameryki, że D300 np. z 50/1.4D(bez własnego silnika) miażdży jeżeli chodzi o szybkość AF D90 z 50/1.4G(który jak wiadomo jest wyposażony w silnik). Oczywiście nie ma identycznie takich samych obiektywów różniących się tylko tym, że jeden ma wbudowany silnik a inny nie, ale porównując takie same ogniskowe i światło to wiele konstrukcji z silnikiem pracuje wolniej od "tych samych" na "śrubokręt".

Andrzej1974
12-12-2013, 17:34
sezrG, czy możesz zapodać jakieś testy? Chciałbym zobaczyć w szczególności tę "miazgę", o której wspominasz. Hmm... ciekawe jak ona wygląda...

Jacek z Nikonem też
12-12-2013, 17:41
może Ci pomogą moje doświadczenia, po używaniu przez kilka lat E-1/E-30 z ZD50/ZD14-54 - teraz jestem zaowolony z D300 ze stałkami 35/50/85, jeśli w końcu przejdę na ff to dokupię zapewne jeszcze 105/2

rewddd
12-12-2013, 19:57
Jeśli ktoś chce to zapraszam we wro do przetestowania d90 i mojego F50 pod względem śrubokrętu (niestety cyfrowego body jak na tą chwilę nie mam) ;)

Andrzej1974
12-12-2013, 20:12
Jeśli ktoś chce to zapraszam we wro do przetestowania d90 i mojego F50 pod względem śrubokrętu (niestety cyfrowego body jak na tą chwilę nie mam) ;)

Dziękuję. Nie pojadę ponad 200 km... Mnie interesują jakie "miażdżące" różnice miałeś na myśli. Podaj jaki to jest twoim zdaniem "rząd wielkości".

sezrG
12-12-2013, 20:30
sezrG, czy możesz zapodać jakieś testy? Chciałbym zobaczyć w szczególności tę "miazgę", o której wspominasz. Hmm... ciekawe jak ona wygląda...

I tu mnie masz :)
Nie mogę oczywiście. To subiektywne odczucie. Proponuję zweryfikować samemu.

Pozdrawiam

Andrzej1974
12-12-2013, 21:27
To subiektywne odczucie

Czyli tak, jak myślałem... ;-)

sezrG
12-12-2013, 23:02
Czyli tak, jak myślałem... ;-)

Z tym, że różnica jest. Dla mnie wyraźnie odczuwalna. Nie jest wyssana z palca. Nie mam jedynie pomiarów laboratoryjnych i liczb, które by to odczucie potwierdzały :)

D300+50/1.4D jest dla mnie "wyraźnie" szybszy od D90+50/1.4G. O taką konfigurację było pytanie, do którego się odnosiłem.
Rożnica pomiędzy D300+50/1.4D i D90+50/1.4D jest dużo mniejsza, ale moim skromnym zdaniem nadal jest na korzyść D300.

steja
15-12-2013, 19:57
Już od dawna myślałem, by zakupić aparat w UK (mam siostrę, która przyjeżdża na Święta) a dziś... się to udało :) 15.000 zdjęć, 1 właściciel, ~1 430 zł :) Jestem bardziej niż zadowolony! :)

Andrzej1974
15-12-2013, 20:05
Już od dawna myślałem, by zakupić aparat w UK (mam siostrę, która przyjeżdża na Święta) a dziś... się to udało :) 15.000 zdjęć, 1 właściciel, ~1 430 zł :) Jestem bardziej niż zadowolony! :)

Co to za aparat?

steja
16-12-2013, 00:03
D300, rzecz jasna :)

Badyl81
16-12-2013, 08:55
Przeczytało mi się, że 430zł. :) Ale 1430 to też bardzo tanio. To teraz szkła i tylko robić zdjęcia. Dużo frajdy życzę.