Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Ciasne osiedle
Witam.
Jak wiadomo blokowiska potrafią być ciasne.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img59.imageshack.us/i/ax6l.jpg/)
Fajnie, ale dlaczego centralnie? Nie przyciąga to oka do zdjęcia.
Dlatego centralnie aby było symetrycznie.
Poza tym po prawej ani po lewej już nie ma nic poza pustą przestrzenią.
Dziękuję za odwiedziny :)
No... jest jeszcze kadrowanie ;-)
To już jest mocno wykadrowane. Zabrakło mi kilkudziesięciu mm na obiektywie.
W sumie tak kadrować jak jest obecnie miałem w planie i tak zrealizowałem.
Niemniej dziękuję za odwiedziny :)
P.S.
Zdjęcie wyjściowe:
źródło (http://img18.imageshack.us/i/ssv5.jpg/)
Mogłeś chociaż wyprostować.
Dobra już wiemy, że jest za centralnie i krzywo. Coś jeszcze się znajdzie? Może teraz do dwóch minusów jakiś plus ;)
2pompony
02-12-2013, 21:47
Akurat w tym wypadku kadru bym się nie czepiał, bo zdjęćie wygląda, jakby było zrobione zepsutą komórką, która ma usmarowany wazeliną obiektyw. Chyba, ze robione przez wyjątkowo brudne szyby. Ani ostrości, ani koloru, WB w lesie - kompletnie bez wyrazu. W tym wypadku ja bym po prostu zrezygnował z tej klatki, zamiast doszukiwać się czegoś, czego tu nie ma.
Może to jest na granicy wydolności obiektywu, ale wygląda mi to na dwie rzeczy: nietrafione z ostrością i nie wyostrzone po zmniejszeniu. Tak straszne mydło wyszło, w dodatku z tak kiepskim światłem, że ja bym to zdjęcie odpuścił.
No i gitara takiej odpowiedzi sobie życzyłem.
Zdjęcie nie robione przez szybę i nie robione komórką.
Z ostrością faktycznie nie do końca jest ok.
To może na odmianę to będzie lepsze:)
02.
źródło (http://img22.imageshack.us/i/lb35.jpg/)
2pompony
02-12-2013, 23:01
Tu z ostrością pierwszego planu lepiej, choć do rewelacji daleko. WB zdecydowanie lepsze.
Z niedostatków, to powiedziałbym że zrobienie przekonującego bluru na dalsze plany bywa ciężkie i ten tutaj również nie jest najlepszy. Zauważ, ze cała krawędź szerokości bloku jest ostra, ale już kominy na przeciwległym końcu dachu są w strefie nieostrości, w dodatku ich rozmycie jest identyczne jak na następnym bloku, a przecież nei jest on przyklejony do tego pierwszoplanowego. Nie wygląda to ani dobrze, ani przekonująco.
Zamiast takich zabaw, które wyglądają jak sklajanki, a i to trochę słabo zrobione skupiłbym się na rzetelnym rzemiośle i zrobieniu po prostu lepszych zdjęć. Tak zwyczajnie.
Ale oczywiście każdy się bawi jak lubi, więc nie odmawiam Ci prawa i do takich zabaw, tyle, ze dla mnie są mniej interesujące.
Dziękuję 2pompony za te kilka słów. Przyjmuję je do siebie jako lekcję na przyszłość :)
2pompony
02-12-2013, 23:12
O tyle podoba mi się Twoje podejście, że wróży jakiś postęp. Dla wyjaśnienia - czasem coś gdzieś skomentuję i na ogół odpowiedzi można podzielić na 3 grupy: bluzg (coś w rodzaju spadaj cioto), artyzm (ja tak robię, bo ja jestem artysta i to co robię to Sztuka, więc się nei wpieprzaj) i trzecie, jakie Ty prezentujesz: owszem, zobaczy się, może skorzystam.
:)
Mnie się jedynka podoba. Owszem można by poprawić symetrię. Przynajmniej wypoziomować. I widzę to centralnie. Wręcz inaczej sobie nie wyobrażam.
Do autora: ciągle mam wrażenie jakbyś zapomniał odsłonić firankę. D90, nawet z kitem, nie robi takiego mydła. Co zawiniło...? Jeśli chodzi o przekazanie idei koszmaru i ciasnoty wielkopłytowego blokowiska, to IMHO zdj. 3. idzie chyba w dobrym kierunku. Ten czworokąt bloku na pierwszym planie wdziera się w monotonię tła. Coś przyciąga oko, w przeciwieństwie do "makatki" na zdj. 1. Nie będę powtarzał zarzutów dot. nieumiejętnego blurowania - to trzeba robić z pietyzmem, na dużym powiększeniu, bo wpadek jest sporo. Też czasem sobie "zmniejszam" głębię ostrości przy pomocy blurowania na warstwach fotoszopa, bo nie mam "pełnej klatki" ani "długiego" obiektywu. Przy dokładnym przypatrywaniu się takiemu zdjęciu wychodzi jednak sztuczność tej metody.
Wydaje mi się, że monotonię wynikającą z tematu zdjęć trzeba jednak pokazać w sposób umiejętny, żeby zdjęcie nie wyszło monotonne, bo nikt nie zatrzyma na nim wzroku nawet na sekundę. Trzeba wprowadzić jakiś motyw, albo kontrast czy wieloplanowość. Próbuj...
Dobra już wiemy, że jest za centralnie i krzywo. Coś jeszcze się znajdzie? Może teraz do dwóch minusów jakiś plus ;)
Nic nie jest za centralnie. Stworzyłeś po prostu kompozycję otwartą, symetryczną, statycznie-rytmiczną.
Jakość nie ma nic do rzeczy. Fotografia jest tylko środkiem wyrazu.
2pompony
05-12-2013, 00:28
zdj. 3. idzie chyba w dobrym kierunku
Hm, tylko że trójka jest montażem, sklejką, próbą fotomontażu, która wyszła prawdę mówiąc umiarkowanie. :) Jeden wycięty blok został wstawiony w zblurowane dwa inne... Nie wiem, czy to dobra droga takie montaże, prawdę mówiąc.
Hm, tylko że trójka jest montażem, sklejką, próbą fotomontażu, która wyszła prawdę mówiąc umiarkowanie. :) Jeden wycięty blok został wstawiony w zblurowane dwa inne... Nie wiem, czy to dobra droga takie montaże, prawdę mówiąc.
Ale jest na etapie poszukiwań. I dobrze. I o to chodzi.
2pompony
05-12-2013, 02:00
Oczywiście. Z tym, że jakby ktoś nie pamietał, to jest forum, w teorii - tu mamy sobie dawać jakieś rady. Poszukiwania? Można poszukiwać w kierunku photomatixowych max-HDRów, w kierunku sprawdzania na ile selektywnie zostawiony czerwony kolor wpływa na jakość zdjęć czarnobiałych, lub sprawdzania, od jakiej mocy winieta podnosi artyzm...
To tylko kilka przykładowych kierunków. A ponieważ to jest - podobno - forum, gdzie można sobie radzić to i owo, ja tak mniej więcej doradzam: lepiej zrobić dobre zdjęcie, niż kiepską wklejkę ze źle zrobionym blurem. Cóż, jestem na tyle bezczelny, że ja naprawdę tak myślę, więc nie widzę powodu, żeby t tak nie doradzić. A to, kto takich bezczelnych rad posłucha czy też nie, to juz nei do mnei należy, tylko do czytających.
bomblasty uspokoj sie ;)
1. do wyprostowania, powalczylbym ze swiatlem i obrobka bo teraz cos mi tu nie gra, moze przez ten cien na dole.
2. to jedno nierozmazane okno na drugim planie to tak dla jajec czy o co chodzi? ;)
2pompony
05-12-2013, 14:22
Ależ ja jestem spokojny (wiesz, że jak idzie o pyskowanie, nie osiągnąłem jeszcze nawet stanu rozgrzewki ;) ).
Ale nei znaczy to, że nie ogrania mnie irytacja. Otóż zaszedłem tu po kilku latach w poszukiwaniu pewnych informacji i rad - i wszędzie gdzie ich szukam natykam się na stwierdzenia, jakoby była tu gdzieś przebogata skarbnica wiedzy, wystarczy poszukać sobie odpowiedzi. I wszędzie o skarbnicy, a rad jak nie było, tak nie ma dalej.
Może dobrze by było wrócić do tego starego etosu (wiem, słowo jest patetyczne i skompromitowane), że jak ktoś pyta, to mu się rzetelnie stara odpowiedzieć, a jak się wie więcej, to się tą wiedzą rzetelnie i bez nadymania przekaże? Tak się zastanawiam, czy może wtedy nie będzie prościej ogólnie?
Z góry wiem, co powiesz; tak, walka z wiatrakami to jest szczyt rozsądku w porównaniu z tym, o czym mówię, ale to nie znaczy, że muszę w tym uczestniczyć. Plusem zaistniałej sytuacji jest to, że jak stąd znikam, to mnie to przestaje irytować i mam spokój. Jest to jakieś wyjście, przyznaję. :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wskazówki na które z przyszłości z pewnością zwrócę uwagę. Dziękuję również, że zechcieliście stracić na te koszmarki trochę Waszego cennego czasu. Nie poddaję się i walczę dalej :)
Pozdrawiam!
Baart1980
07-12-2013, 22:06
A ja pochwalę, bo moim zdaniem oba zdjęcia wyzwalają u mnie emocje.
jedynka działa na mnie strasznie klaustrofobicznie i pomyślałem sobie, że nigdy nie chciałbym zamieszkać w takim blokowisku.
Dwójka natomiast - pierwszy raz widzę zdjęcie architektury z takim blurem. Może dziwnie to wygląda, ale pokazuje głębie obiektów. Ciekawe.
Osobiście chyba zrezygnowałbym z koloru i popracował nad ostrością.