PDA

Zobacz pełną wersję : Rozjechał mi się CLS

emet_b
01-12-2013, 11:36
Wymieniłem ostatnio YN560 na SB-700, mając więc 3 lampy Nikona (sb 600-700-800) postanowiłem wrócić do dobrodziejstw CLS`a.

Niestety coś mi to nie bangla jak trzeba.

Wariant a:

Sb-700 jako Master
Sb-600 i 800 jako Remote. Obie błyskają jednocześnie jednak z opóźnieniem około 0,5 sek po Master. Żadna nie reaguje na zmianę mocy błysku (wszystkie na manualu) przy pomocy Master.

Wariant b:

Sb-800 jako Master
Sb-600 i 700 błyskają, z tym, że Sb-600 z opóźnieniem ok. 0,5 sek, a Sb-700 jeszcze chwilę później. Żadna nie reaguje na zmianę mocy błysku (wszystkie na manualu) przy pomocy Master.

Ponadto lampy reagują na błysk nawet gdy ich kanał jest wyłączony w CLSie.

Help

miron19j
01-12-2013, 14:43
tak z kapelusza zapytam: sprawdzałeś ustawienia w lampach? Może tam coś nie bangla?

GonzoG
01-12-2013, 15:05
j.w. raczej nie to, że rozjechał się CLS, a ktoś rozjechał ustawienia w lampach.

plan3s
01-12-2013, 15:19
Wymieniłem ostatnio YN560 na SB-700, mając więc 3 lampy Nikona (sb 600-700-800) postanowiłem wrócić do dobrodziejstw CLS`a.

Niestety coś mi to nie bangla jak trzeba.

Wariant a:

Sb-700 jako Master
Sb-600 i 800 jako Remote. Obie błyskają jednocześnie jednak z opóźnieniem około 0,5 sek po Master. Żadna nie reaguje na zmianę mocy błysku (wszystkie na manualu) przy pomocy Master.

Wariant b:

Sb-800 jako Master
Sb-600 i 700 błyskają, z tym, że Sb-600 z opóźnieniem ok. 0,5 sek, a Sb-700 jeszcze chwilę później. Żadna nie reaguje na zmianę mocy błysku (wszystkie na manualu) przy pomocy Master.

Ponadto lampy reagują na błysk nawet gdy ich kanał jest wyłączony w CLSie.

Help

Ja ostatnio miałem podobną jazdę, a jako, że jestem niezbyt doświadczony to kompletnie mnie to położyło.

Czas 1/100
Wyzwalałem majstrem z fotoceli (D7100) - ustawienie M w body (siła błysku 1/128)
lampa ustawiona na slave (metz) (minimalna moc - wystarczyło by oświetlić w zupełności)
było jakoś 0 stopni na dworze i kompletna ciemność (nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie)

Efekt był taki, że lampa się wyzwalała, ale mijała się z ekspozycją (jakbym zrobił foto bez lampy)

Ktoś się spotkał z czymś takim i mógłby coś poradzić?

adriansocho
01-12-2013, 15:34
Pytanie jest takie, czy jak się steruje błyskiem za pomocą lampy Master zamocowanej do body, to parametry CLSa wprowadza się do body, czy do tej lampy?

GonzoG
01-12-2013, 18:42
Ja ostatnio miałem podobną jazdę, a jako, że jestem niezbyt doświadczony to kompletnie mnie to położyło.

Czas 1/100
Wyzwalałem majstrem z fotoceli (D7100) - ustawienie M w body (siła błysku 1/128)
lampa ustawiona na slave (metz) (minimalna moc - wystarczyło by oświetlić w zupełności)
było jakoś 0 stopni na dworze i kompletna ciemność (nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie)

Efekt był taki, że lampa się wyzwalała, ale mijała się z ekspozycją (jakbym zrobił foto bez lampy)

Ktoś się spotkał z czymś takim i mógłby coś poradzić?

Ja nigdy nie miałem z żadną lampą problemów przy wyzwalaniu w trybie fotoceli. Jedynie przy CLS czasami lampy "strajkują".
Nie podejrzewam, aby w trybie fotoceli (sevro w Metzu) lampa się opóźniała. Tam zadanie jest proste - widzi błysk, to od razu błyska sama. Nie ma żadnych dodatkowych działań, które mogłyby powodować opóźnienia.
Jak problem się powtarza, to jedyne co można poradzić, to ponowne wgranie oprogramowania. Jeśli to nie pomoże, to tylko serwis.

Pytanie jest takie, czy jak się steruje błyskiem za pomocą lampy Master zamocowanej do body, to parametry CLSa wprowadza się do body, czy do tej lampy?
W body masz sterowanie lampą wbudowaną - jest to chyba wyraźnie w menu opisane.
W Nikonie nie ma możliwości sterowania lampą zewnętrzną z menu aparatu.

miron19j
01-12-2013, 18:50
na pewno?
Nie mam teraz dostępu do aparatu, ale z tego, co pamiętam, to w menu masz możliwość sterowania grupami lamp. I dla każdego kanału możesz ustawić moc błysku. Mowa oczywiście o CLS.

Zen
01-12-2013, 19:25
na pewno?
Nie mam teraz dostępu do aparatu, ale z tego, co pamiętam, to w menu masz możliwość sterowania grupami lamp. I dla każdego kanału możesz ustawić moc błysku. Mowa oczywiście o CLS.

Możliwość sterowania lampami/grupami z pozycji menu body dotyczy tylko lampy wbudowanej. W przypadku gdy w sankach jest lampa zewnętrzna sterowanie lampami/grupami tylko w lampie master.

plan3s
01-12-2013, 19:27
Ja nigdy nie miałem z żadną lampą problemów przy wyzwalaniu w trybie fotoceli. Jedynie przy CLS czasami lampy "strajkują".
Nie podejrzewam, aby w trybie fotoceli (sevro w Metzu) lampa się opóźniała. Tam zadanie jest proste - widzi błysk, to od razu błyska sama. Nie ma żadnych dodatkowych działań, które mogłyby powodować opóźnienia.
Jak problem się powtarza, to jedyne co można poradzić, to ponowne wgranie oprogramowania. Jeśli to nie pomoże, to tylko serwis.

Slave był ustawiony (nie servo), więc teoretycznie wyzwalał z CLS tylko że na manualnej mocy błysku (lampa kanał 1 ustawiona na M w body, slave w lampie). Natomiast tak czy srak nie było to wyzwalanie radiowe

EDIT: no wlasnie, a jak ustawiam sobie Slave i korzystam z CLS to wyzwalanie przebiega na innej zasadzie? :) We wbudowanej ustawiłem sobie Commander i wybrałem, że nie chcę by brała udział w ekspozycji. I czy, tak przy okazji, jakbym uwzględnił ją w ekspozycji to zasięg 'widzenia' lamp by się zwiększył?

GonzoG
01-12-2013, 19:54
Slave był ustawiony (nie servo), więc teoretycznie wyzwalał z CLS tylko że na manualnej mocy błysku (lampa kanał 1 ustawiona na M w body, slave w lampie). Natomiast tak czy srak nie było to wyzwalanie radiowe

EDIT: no wlasnie, a jak ustawiam sobie Slave i korzystam z CLS to wyzwalanie przebiega na innej zasadzie? :) We wbudowanej ustawiłem sobie Commander i wybrałem, że nie chcę by brała udział w ekspozycji.

Więc przy CLS wygląda to tak:
Master błyska i tymi błyskami steruje lampami zdalnymi. Jak masz wszystko ustawione w manualu, to lampy zdalne błysną tylko raz i tylko do zdjęcia, gdzie master błyska wcześniej.
A gdy wyłączysz mastera i chcesz aby błyskały tylko zdalne, to właśnie będzie tak, że zdalne błysną w opóźnieniu do mastera.

Nie wiem, którego masz Metza, ale 58 AF-2 przy ISO 100, 1/128 mocy i 24mm ma LP =~2.5m... Metz 50 ma ok LP =~2m. Tak wiec, obstawiam, że te 1/128 mocy to było za mało.

I czy, tak przy okazji, jakbym uwzględnił ją w ekspozycji to zasięg 'widzenia' lamp by się zwiększył?
Nie ma to najmniejszego wpływu. Błyski sterujące i tak zawsze są emitowane z taką samą siłą, bez znaczenia co ustawisz.

Zasięg możesz zwiększyć na 2 sposoby:
1. użyć SB-700 lub SB-900/910 jako lamp zdalnych - są znacznie czulsze na błysk niż inne lampy
2. użyć wyzwalaczy radiowych

plan3s
01-12-2013, 20:27
Więc przy CLS wygląda to tak:
Master błyska i tymi błyskami steruje lampami zdalnymi. Jak masz wszystko ustawione w manualu, to lampy zdalne błysną tylko raz i tylko do zdjęcia, gdzie master błyska wcześniej.
A gdy wyłączysz mastera i chcesz aby błyskały tylko zdalne, to właśnie będzie tak, że zdalne błysną w opóźnieniu do mastera.

Nie wiem, którego masz Metza, ale 58 AF-2 przy ISO 100, 1/128 mocy i 24mm ma LP =~2.5m... Metz 50 ma ok LP =~2m. Tak wiec, obstawiam, że te 1/128 mocy to było za mało.

Body było tak ustawione że nawet w tych ciemnościach mogłem łapać zastane (jakieś tam okna w oddali). Z lampą czy bez ekspozycja była absolutnie taka sama, a TTL nawet z korektą -3 w lampie od razu przepalał. Stąd wyszedłem z założenia, że pracuje na minimum. Przedtem nie raz nawet tą minimalną mocą błyskałem w podobnych warunkach (lampa do 1.5 metrów przed osobą była - goła). Mimo wszystko powinno było być widać jakiś efekt na zdjęciu. Metz 52 (nie aktualizowałem softa, a buguje mi się czasem strasznie, że muszę włączyć i wyłączyć żeby móc zmienić tryb pracy przy ściąganiu ze stopki)