PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw do makrofotografii

Piotr34
01-12-2013, 05:02
Witam Szanownych Kolegów,

Chciałbym zakupić zestaw do makrofotografii w przystepnej cenie ,wybrałem nikon body d90 +macro 105 nikkor lub sigma 105 f 2.8 macro (tu sie zastanawiam nad obiektywem + lampa pierścieniowa metz ewentualnie dwupalnikowa.
Co sądzicie o tym zestawie?Nadmieniam że sprzęt praktycznie do makrofotografii.Będę wdzięczny za porady.

pozdrawiam
Piotr

slawek061964
01-12-2013, 07:07
dużo tu na forum jet odpowiedzi na forum na twoje pytanie wystarczy wpisać w wyszukiwarkę, no ale dobra to dobry zestaw Nikon AF-S 105 f/2.8G to świetny obiektyw klasa polecam Jest jeszcze Tamron 90mm f/2.8 i Tokina 100 2.8 osobiście używam tego ostatniego zacne szkło z d90 śmiga aż miło bardzo pancerne i ostre

gatewayfl
01-12-2013, 07:42
twoje pytanie wystarczy wpisać w wyszukiwarkę
dobra rada...

A temat chyba nie w tej kategorii co powinien...

2pompony
01-12-2013, 13:34
Jeśli się zastanawiasz nad sprzętem, odpękaj 5 minut i koniecznie zobacz film z tego wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238873) - porównują sprzęt, są sample i tak dalej.

Piotr34
02-12-2013, 00:37
Gaduła wielkie dzięki, zdecydowałem się na Tokinę ,jeszcze jaka lampa i czy body ma jakies znaczenie?Myslę że podstawa makro to dobry obiektyw , lampa a body na końcu.

Piotr34
02-12-2013, 00:55
oj miało być 2 pompony dziękuję

Mavierk
02-12-2013, 01:15
Podstawą są umiejętności ;) Moim zdaniem żeby zrobić porządne makro owadów, pajęczaków czy innych stworzeń na łące to nie tyle musisz mieć dobry sprzęt foto, co znać możliwości posiadanego + mieć zaparcie żeby wstawać o porach, w których dla większości zmiennocieplnych jest za zimno, żeby chciało im się poruszać. Czyli letnie poranki w okolicach wschodu słońca :)
Wiele osób, nie tylko na tym forum, korzysta z światła zastanego, które następnie jest odbijane za pomocą blend, sreberek czy czegokolwiek innego, aby uzyskać nieporuszone i dobrze naświetlone zdjęcie o 4-5 rano.

A co do obiektywów - im dłuższy obiektyw, tym dalej od fotografowanego przedmiotu możesz być. Inna też jest perspektywa. Inaczej też współpracują one z pierścieniami pośrednimi (im dłuższa ogniskowa, tym więcej pierścieni trzeba użyć dla większego przybliżenia). Wszystkie są ostre, wszystkimi zrobisz ciekawe zdjęcia. Moim zdaniem jedyne właśnie nad czym jest się zastanawiać to ogniskowa i cena.
Najciekawsze zdjęcia makro, jakie widziałem były robione obiektywami 55-60mm, głównie z powodu perspektywy, jakie te szkła oferują. Przy skali 1:1 nie jest to tylko powiększenie ale przeniesienie się do innego świata.

Piotr34
02-12-2013, 01:48
Zdecydowałem się na Tokinę AT-X 100 mm f/2.8 AF D makro nikon , do tego lampa sb 800 + ring flash , jakie body mi doradzicie?