Zobacz pełną wersję : Hakuba MC polaryzacyjny opinie ?
Musashi_Miyamoto
15-04-2007, 23:40
Witam czy używał ktoś z was, lub używa filtra Hakuba MC polaryzacyjny i przy okazji co myślicie o UV Hakuba z powłokami.
Pozdrawiam Jaca
Tanie i raczej przeciętne, MZ trochę powyżej Hamy - poziom zielonej serii Hoya
Musashi_Miyamoto
16-04-2007, 00:28
rozumiem, mam 5 obiektywów 77mm i na filterek jednak chyba więcej wyłożę;) zastanawiam się tylko jeszcze nad wersją slim czy normalna, chcę kupić 12-24mm i nie wiem czy tam slim nie trzeba, choć jeśli to bez różnicy to chyba tradycyjnym lepiej się kręci:) czy jest sens dopłacać i kupić polara razem z UV, Hoya ma Super HMC takie, kiedyś miałem ten filterek, lecz nie wiem czy warto dopłacać, mając UV.
i chcesz te 5 obiektywów (pewnie nie tanich) popsuć kiepskim filtrem?...to po co kupujesz takie drogie szkła, przecież to się mija z celem :(
minimum Marumi WPC
Musashi_Miyamoto
16-04-2007, 04:37
no właśnie UV myślałem aby kupić Marumi, Hoya HMC Super lub B+W, Hoya posiadałem i w tej chwili jest najtańsza na rynku. Co do Hakuby to kupiłem z obiektywem i zastanawiałem się co to za wynalazek;) jeśli chodzi o polar to może będzie Heliopan z powłokami, UV też miał być ale to zbyt droga zabawa;) więc polarek chcę dobry, a UV pewnie skończy się na HMC Super:)
Musashi_Miyamoto
16-04-2007, 14:40
myślałem o Cokin, ale UV to ochrona, polarek Cokin nie jest rewelką, a połówkowe czy inne bardzo rzadko używam więc bez sensu, choć przyznam szczerze, że rozważałem taką opcję.
polar służy głównie do likwidowania odbić z przedmiotów niemetalicznych...czyżbyś faktycznie tak często go potrzebował?
Musashi_Miyamoto
17-04-2007, 02:54
tak, częste plenerki i oczywiście przy fotografii biżuterii ( kamienie naturalne )
W sklepie Foto-net jest napisane: MC UV promotional Hakuba - wysokiej jakości filtry Hakuba stanowią doskonały kompromis między ceną a jakością. Według rankingów są to jedne z najlepszych filtrów dostępnych na rynku.
Filtr Hakuba MC UV 77mm kosztuje 160 zł, więc wcale nie mało, więcej niż HOYA HMC Super.
Może jednak nie jest tak źle z filtrami Hakuba?
Musashi_Miyamoto
17-04-2007, 16:29
w sklepie Foto-net jest widocznie jak zwykle drogo;) w cyfrowe kupisz ten sam filtr za 109pln. Co do opisów podawanych przez niektóre sklepy do towarów to powiem tak..." każdy Żyd swoje g...no chwali...";) co do Foto-net to mają dobry asortyment lecz ceny nie za bardzo:( jestem z Trójmiasta a kupuję, nie w Trójmieście to o czymś świadczy, jeśli opłaca mi się zaplacić za przesyłkę itd.
OK, może ten filtr mają drogo, ale i tak 109 zł w innym sklepie to sporo i porównywalnie do czarnego HOYA. Więc może z jakością nie jest wcale źle?
A jeśli chodzi o ceny w Foto-net, to mają jedne z niższych cen na wiele artykułów, jak choćby obiektywy. Wiem, bo sprawdzam czasami. Znajdź mi na przykład inny sklep z niższą ceną za Tamrona 180 Macro - w Foto-net 2995 zł. Przymierzam się do jego kupna, więc za info będę wdzięczny.
Musashi_Miyamoto
17-04-2007, 19:14
no widzisz tego Tamron mają taniej niż konkurencja o 50 pln w górę, za to Tokina 105 macro jest drożej niż u konkurencji o 250 pln. a to sporo. Co do jakości Hakuby nie wiem nic, za to Hoya HMC Super mogę mieć po 109 pln. i na bank się nie będę zastanawiać, który wybrać w tej chwili. Co do ceny Tamrona dowiem się;) ale jak na razie są najlepsi i w tym momencie mogę ich pochwalić i polecić
tak, częste plenerki i oczywiście przy fotografii biżuterii ( kamienie naturalne )
polar w plenerkach to nie najlepszy pomysł, oczywiście przy fotografii biżuterii jak najbardziej się sprawdzi...
hakuba, to firma robiąca sprzęt amatorski, czesto do tzw kitów...masówa za małe pieniądze...
Musashi_Miyamoto
18-04-2007, 01:50
rozumiem, między Marumi WPC a Heliopanem SH-PMC jest różnica okolo 150 pln. w cenie czy jest między nimi duża różnica ??
ten Heliopan to pierwsza liga, zaś Marumi to ekonomiczna alternatywa w zupełności wystarczająca do zastosowań amatorskich...