Zobacz pełną wersję : Photoshop CS 4 problem
Patryk546
29-11-2013, 22:39
Hej!
Niedawno zainstalowałem CS 4 . Jest to mój pierwszy kontakt z PS -em po gimpie. I od razu problem, gdy chcę otworzyć fotkę RAW to wyskakuje mi "Nie można wykonać polecenia ponieważ to nie jest prawidłowy typ dokumentu" ! ! !
Proszę o pomoc :D !
Pewnie camera raw w zlej wersji i nie obsluguje twojego aparatu rozwiazanie to update lub konwerter adobe
Patryk546
29-11-2013, 22:51
A macie jakąś sprawdzoną stronę gdzie można ściągnąc za free, bo wiadomo jak to dziś jest. I jak to po ściągnięciu zainstalowac do PS-a sory ze pytam ale to mój pierwszy raz :D
2pompony
29-11-2013, 22:58
Witaj w prostym świecie Adobe!
W skrócie - sam z siebie Photoshop nie otwiera RAWów. Ma do tego odpowiedni podprogram o nazwie Adobe Camera Raw (w skróvie ACR), który wywołuje RAWy i wypluwa plik, jaki PS już obsługuje - jpg, psd czy tiff. Problemem jest to, że starsze PSy nie są kompatybilne z nowszymi wersjami ACR, a z kolei wersje, które wspólpracują z tymi starymi PSami nie otwierają RAWów z nowszych puszek. Taka drobna perswazja producenta, który mówi Ci prostym przekazem: jak masz baranie na nowy aparat, to wysupłaj na nową wersję PSa.
Jest obejśice tego bolesnego problemu (jeszcze jest) - darmowy konwerter do formatu DNG; konwerter do ściągnięcia ze stron Adobe. Czyli bierzesz RAWa, konwertujesz go do formatu DNG i modlisz się, żeby ten format otwarł ten stary PS. Na ogół się udaje, a całe zamieszanie jest potrzebne chyba wyłącznie do tego, zeby zniechęcić do takich manipulacji i kupić jednak nową wersję.
Patryk546
30-11-2013, 13:41
Ok zainstalowałem i teraz jakoś się wygrywa w PS-a?
Ok zainstalowałem i teraz jakoś się wygrywa w PS-a?
Robisz konwersję RAWów z aparatu do DNG z zachowaniem odpowiedniej wersji Camera RAW, a następnie otwierasz czy to przez Bridge'a czy bezpośrednio w CS'ie. Zawsze otworzy Ci się ACR.
Patryk546
14-12-2013, 15:49
Klikam w ściągnięty Convekter DNG no i nic nie chce się otworzyć żaden komunikat nic?
Klikam w ściągnięty Convekter DNG no i nic nie chce się otworzyć żaden komunikat nic?
Pobierz jeszcze raz, może coś się źle pobrało.
Jak dalej będzie to samo, to niestety nic nie zrobisz, najwyraźniej coś nie tak masz w systemie.
Patryk546
14-12-2013, 17:36
Ok pobrałem ten sam program z oficjalnej strony Adobe i poszło, tamten musiał być jakiś nieteges. Ale teraz następny problem jak wybieram folder w którym sa RAW i klikam konwertuj to wyskakuje: "Folder źródłowy nie zawiera żadnych obsługiwanych plików fotograficznych typu RAW"
Ok pobrałem ten sam program z oficjalnej strony Adobe i poszło, tamten musiał być jakiś nieteges. Ale teraz następny problem jak wybieram folder w którym sa RAW i klikam konwertuj to wyskakuje: "Folder źródłowy nie zawiera żadnych obsługiwanych plików fotograficznych typu RAW"
To albo nasz za starą wersję programu, albo RAWy, których nie łapie.
Co to za pliki ?? I czy wcześniej nie były czymś modyfikowane.
Patryk546
19-12-2013, 21:45
W tym programie nie kumam jednej rzeczy. Dlaczego jak wybieram np magiczną gumkę i wykonuję nią czynnosci to leci pamięć na dysku C? I jak temu zaradzić?
Zmienić na dysk d lub inne. I dołożyć RAM.
Patryk546
19-12-2013, 22:12
Czyli zainstalować na dysku D? Z tym drugim raczej nie wypali. Ten PS ma straszne wymagania.
Nie. Zmienić w ustawieniach dysk tymczasowy.