PDA

Zobacz pełną wersję : Szybka ankieta - która lampa?

Marek_?
29-11-2013, 18:12
Witam,

Mam na szybko trochę pieniędzy.

Używam Nikon d5100, 18-150mm i stałkę 35mm 1.8.

Chcę zakupić lampę błyskową.

Wybór padł na Nissin di700 - 576zł

Teraz szybkie pytanie: czy owa lampa będzie współpracowała z moim sprzętem? I jak się ma Nissin vs Metz vs Nikon sb700.

ps. Nissin czy Metz? O nikon sb-700 nie pytał, bo cena zabójcza 1k.

zgera
29-11-2013, 18:28
Mogę zapytać gdzie kupiłeś ten obiektyw 18-150mm?
Używam Metza 50-AF1 i współpracuje dobrze.

Marek_?
29-11-2013, 18:41
ups pomyliło mi się, nie 150 tylko 105 :)

Ok dzięki za Metza i opinię. Z tego co widzę Nissin di700 ma lepszą specyfikację ale dzięki.

puciek
29-11-2013, 19:29
Ale Nissin to nie Metz i nie SB (od nikona) To o 2 działki niżej.

adolfik9501
29-11-2013, 19:32
(...)

Ok dzięki za Metza i opinię. Z tego co widzę Nissin di700 ma lepszą specyfikację ale dzięki.

Tak z ciekawości, podasz przykłady? ;) Poza zakresem zoomu i ceną nic nie przemawia za Di700 w porównaniu do M50AF1.

Marek_?
29-11-2013, 19:37
Metz to też nie nikon sb. Nikon to nikon wiadomo. Czytałem o Nissinie i daje rade cena/jakość i specyfikacja jest na wysokim poziomie jak za takie pieniądze.

Polecam:

http://www.swiatobrazu.pl/nissin-di700-recenzja-lampy-blyskowej-30452.html

Nikona nie kupię, bo trzeba 2x tyle co na Nissina. Metz nie wiem, ni orientuję się, ale pewnie z 800zł?

Dlatego 1 moja lampa, na której chce się pouczyć. Nissin ma fotocele, dobry zoom, palnik ostry, obrotowy, co chcieć więcej..

adolfik9501
29-11-2013, 19:40
Nie neguję, że Di700 nie nadaje się na pierwszą lampę, czy w ogóle na lampę, wręcz przeciwnie. Neguję tylko twierdzenie, że ma lepszą specyfikację niż M50AF1.

Marek_?
29-11-2013, 19:51
Ja nie powiedziałem, że Nissin jest lepszy od Metz, nie mam pojęcia nawet. Cenowo jest droższy na pewno. Jakbym miał pieniądze, to bym nawet tu nie wchodził tylko od razu brał Sb700, a że człowiek ma ograniczony budżet to szuka, by kupić inną, ale również dobrą.

adolfik9501
29-11-2013, 19:55
Ja nie powiedziałem, że Nissin jest lepszy od Metz, nie mam pojęcia nawet. (...)

Sam napisałeś, że Di700 ma lepszą specyfikacje niż M50AF1. Zaciekawiło mnie to, bo ze specyfikacji nic takiego nie wynika.

Marek_?
29-11-2013, 20:00
mój błąd ;)

Jak miałbym brać Metza koszt 800, to już naprawdę 200zł bym dołożył i brał sb700.

Męczy mnie trochę Nissin di700, bo różnica w cenie 500zł...

adolfik9501
29-11-2013, 20:01
Jak męczy to się z nim zmierz ;)

warpman
03-12-2013, 21:32

Sam widzisz - skoro jest różnica w cenie, to i powód być musi.

adolfik9501
03-12-2013, 21:43
Sam widzisz - skoro jest różnica w cenie, to i powód być musi.

W obecnych czasach nie jest tak łatwo po cenie określić, co lepsze. Bez trudu znajdziesz takie same produkty, tylko pod inną marką i ceną. W przypadku lamp obecnie jest łatwiej, choć i Metz kiedyś sprzedawał Sunpaka.

Jacek Q
04-12-2013, 00:17
Kup nissina i będziesz miał problem z głowy. Do zastosowań amatorskich w sam raz.
Jak wybierałem swoją lampę (Nissin Di866 II) czytałem wszystkie opinie, posty, pożyczałem Sb800 i Metza. Głowa mi puchła. W końcu ze względów ekonomicznych wybrałem Nissina. Po zakupie plułem sobie w brodę, że to zły wybór i poczytałem więcej opinii. Prawie byłem gotowy wyrzucić, przed pierwszym użyciem, lampę do śmieci! Ale powstrzymał mnie obrazek na opakowaniu zakazujący tegoż procederu. W końcu zacząłem robić zdjęcia z tąże lampą i ... Działa! Błyska, doświetla, oświetla. Światło nie jest czarne ani zielone czy pomarańczowe jest takie jak ma być.
Kupuj i zacznij focić. I po pierwszym niepowodzeniu nie leć na forum bo się dowiesz, że trzeba było brać SB700.
Nie twierdzę, że nissin to najlepsza lampa na świecie. Twierdzę tylko, że do amatorskich zastosowań wystarczjąca.
Powodzenia

drsemen
04-12-2013, 01:34
Też swego czasu miałem dylemat jaka lampa do fuji S5 Pro. Zdecydowany byłem na SB 800 ale nie mogłem jej dorwać w zadowalająco niskiej cenie. Przeglądając aledrogo natknąłem się na metza 48 AF-1. Poczytałem opinie tu na forum i zapadła decyzja zainwestowania 350 PLN. Lampion działa świetnie, choć miał już ponad 13000 błyśnięć zanim trafił do mnie. Wgrałem nowego softa i nic więcej mi nie potrzeba.
Ja jestem dość wymagający w kwestii jakości sprzętu, pracuję na 5D2 z kilkoma eLkami i 580ex2. Do fujika nic ciemniejszego od f=2.8 nie kupiłem. Ten system używam dla przyjemności. :-D

warpman
04-12-2013, 01:47
Jakbym miał pieniądze, to bym nawet tu nie wchodził tylko od razu brał Sb700, a że człowiek ma ograniczony budżet to szuka, by kupić inną, ale również dobrą.

Ale Nissin to nie Metz i nie SB (od nikona) To o 2 działki niżej.

Tańszą a równie dobrą - to nie jest możliwe, jak słusznie zauważył puciek

Jak miałbym brać Metza koszt 800, to już naprawdę 200zł bym dołożył i brał sb700.

Wypowiedź świadczy, że kolega ma wątpliwości - i przychylam się do zdania autora wątku, że przy tak małej różnicy w cenie warto pomyśleć o lampie systemowej. Jako pierwszy flash na pewno nie będzie problemów z kompatybilnością. Polecam, bo mam, znam i użytkuję z zadowoleniem.

Proszę, nie zrozumcie mnie źle. Nie jestem przeciwnikiem lamp pozasystemowych ani ślepym zwolennikiem produktów firmy N - vide: stopka - jeżeli można kupić tanio i dobrze. Po prostu w tym konkretnym przypadku ja sam na miejscu autora wątku nie odważyłbym się kupić akurat wspomnianego Nissina Di700 w obawie, że zamiast zaoszczędzić można stracić więcej kasy. Z drugiej strony wierzę w prawa rynku i 40% różnicy w cenie między SB-700 i Di700 musi być wytłumaczalne, niekoniecznie jedynie obecnością logo Nikona na pierwszym z w/w produktów.

Jacek Q
04-12-2013, 09:07
(...) Po prostu w tym konkretnym przypadku ja sam na miejscu autora wątku nie odważyłbym się kupić akurat wspomnianego Nissina Di700 w obawie, że zamiast zaoszczędzić można stracić więcej kasy. Z drugiej strony wierzę w prawa rynku i 40% różnicy w cenie między SB-700 i Di700 musi być wytłumaczalne, niekoniecznie jedynie obecnością logo Nikona na pierwszym z w/w produktów.

Tak z ciekawości: na czym miałaby polegać strata większej ilości kasy przy zakupie lampy innej niż Sb700?
Że się zepsuje? No tak, przecież kupując produkty z logo Nikon WIERZYMY, że się nie psują. A niestety psują się coraz częściej. Czy częściej od Nissina? Myślę, że nie ale czy rzadziej tego też nie możemy być pewni.

Sam piszesz, że twoje przekonanie wynika li tylko z wiary w prawa rynku. Skoro prawa rynku mają być wyrocznią w sprawach wyboru produktów to miliardy much nie mogą się mylić: Najsmaczniejsze na świecie jest g....!

Po pewnym czasie fascynacji "możliwościami" lampy przechodzimy w tryb manualny i tu tak samo dobrze sprawdza się lampa za 1000 zł jak i za 200.

Jeżeli już lampa systemowa to używka SB600 - można znaleźć w dobrym stanie za cenę nissina. Te lampy były jeszcze robione porządnie i do amatorskich zastosowań wystarczają na wieki.

anghan
04-12-2013, 09:39
Na pierwszą lampę i na drugą i na ogólnie fajną do nauki i wielu zastosowań nadaje się SB-28, używki są na allegro i ebay w dobrym stanie po 200-300 zł.

OK, nie ma jakiegoś TCLa, fotoceli itp. Ale ma fajne smaczki, których nie ma nawet moja SB-700 i dlatego używam jej częściej.

advisor
04-12-2013, 10:10
Ja na początku też miałem problem z kupnem lampy. Naczytałem się tu na forum wątków o wszystkich lampach jakie są ale i tak wybór padł na SB-700. Żal było wydawać ponad 1000 zł ale jestem na razie z niej zadowolony :). Myślałem na początku o Nissinie Di-622, za jakiś czas wszedł do produkcji Di-700 i znowu dużo do myślenia bo cena dobra i parametry też tylko mało było z początku testów tego cuda:). Myślałem nad Metzem ale już mnie korciło i poszedłem do FJ i tam popatrzyłem na lampy które były: Di622, Di700, ale i tak padło na sabinkę :). Wiem, że za dużo wydałem jak na amatora ale będzie na dłuższy czas. Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad Metzem 44 AF-1. No i oczywiście dodatkowo dwa komplety sanyo eneloop (białe-ja mam też czarne xx) i dobrą ładowarkę bo ta z Sanyo długo ładuje.

warpman
06-12-2013, 17:22
Tak z ciekawości: na czym miałaby polegać strata większej ilości kasy przy zakupie lampy innej niż Sb700?

Na przykład na tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239710).

Sam piszesz, że twoje przekonanie wynika li tylko z wiary w prawa rynku. Skoro prawa rynku mają być wyrocznią w sprawach wyboru produktów to miliardy much nie mogą się mylić: Najsmaczniejsze na świecie jest g....!

Zła interpretacja z powodu wyrwania fragmentu mojej wypowiedzi z kontekstu. Mercedesy i BMW, szwajcarskie zegarki, wódka Smirnoff - itp itd - też są kiepskie w/g Ciebie?

Poza tym muchy i g... to nie jest odpowiedni przykład - muchy mają g... za darmo :wink: więc gdzie tu rynek?
Ty podałeś przykład na owczy pęd, czyli bezmylne naśladownictwo za większością. I tu bym się zgodził - tak robić nie należy.

Na koniec - przedstawiłem tylko moją opinię, nie zmuszam nikogo żeby się z nią zgadzał. Pozdrawiam

r_m
07-12-2013, 00:00
Na przykład na tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239710)
Dobrze, że to przypomniałeś - dziś mijają dwa tygodnie od rozpoczęcia tego wątku, więc najdalej za kilka dni można zapytać autora o odpowiedź.
Na marginesie - czy jeśli dokładnie taka sama sytuacja spotkałaby Cię z lampą Nikona, byłby to powód do odradzania wszystkim marki N i polecania czegokolwiek innego? Tylko nie pisz, że w Nikonie (Canonie, Sony itd itd) to nie ma prawa się zdarzyć - to się zdarza, i dlatego mamy gwarancje (oprócz "niezgodności z umową").

warpman
07-12-2013, 01:27
Na marginesie - czy jeśli dokładnie taka sama sytuacja spotkałaby Cię z lampą Nikona, byłby to powód do odradzania wszystkim marki N i polecania czegokolwiek innego? Tylko nie pisz, że w Nikonie (Canonie, Sony itd itd) to nie ma prawa się zdarzyć - to się zdarza, i dlatego mamy gwarancje (oprócz "niezgodności z umową").

Odpowiem cytatem z mojego postu #16

[...] Proszę, nie zrozumcie mnie źle. Nie jestem przeciwnikiem lamp pozasystemowych ani ślepym zwolennikiem produktów firmy N - vide: stopka - jeżeli można kupić tanio i dobrze[...]

Jasne, że felerny egzemplarz może zdarzyć się każdemu producentowi, jednak nie wpadło mi w oko ostatnio na forum żadna skarga użytkownika np. "sabinek" :wink:

To chyba taki mechanizm psychologiczny, iż zwracamy uwagę na pojedyncze, spektakularne awarie nie patrząc na ogromną większość sprzętu, która przecież działa sprawnie.

Kiedy sprzęt działa sprawnie, milczy się o tym. Kiedy dzieje się tak, jak autorowi wątku o zepsutym Nissinie - wszycy zwracają na to uwagę.

r_m
07-12-2013, 13:08
To chyba taki mechanizm psychologiczny, iż zwracamy uwagę na pojedyncze, spektakularne awarie nie patrząc na ogromną większość sprzętu, która przecież działa sprawnie.

Kiedy sprzęt działa sprawnie, milczy się o tym. Kiedy dzieje się tak, jak autorowi wątku o zepsutym Nissinie - wszycy zwracają na to uwagę.

Dokładnie tak jest. Dlatego takie tematy nie bardzo mogą służyć jako podstawa do wyboru tej czy innej marki, najwyżej do wyboru innego sprzedawcy. Co innego wątki z konkretnymi porównaniami np. realnej mocy (zmierzonej), szybkości ładowania, wspomagania AF, ergonomii itd

shelby89
07-12-2013, 13:10
Ja używam YN 568EX i jestem z niej bardzo zadowolony

Seś@
07-12-2013, 18:58
Kup se pan Panie SB-700 i będziesz Pan zadowolony :-)

azimut
07-12-2013, 19:28
Autor więc odpowiada: Lampa Nissin Di700 oddana do reklamacji. Po 10 dnia otrzymałem odpowiedź od pewnej pani z działu logistyki FJ maila że lampa działa i moja reklamacja jest odrzucona, więc odsyłają lampę do sklepu gdzie ją kupiłem i mogę ja odebrać. Więc odpisałem tej Pani że skoro tak, to ja tej lampy nie będę odbierał bo nie tylko ja, ale i pracownicy sklepu FJ przyjmując reklamację stwierdzili że lampa nie działa. Skoro reklamacja została odrzucona, a lampa nie została naprawiona to sprawę przekazuję do Inspekcji Handlowej. Po dwóch dniach otrzymałem odpowiedź od tej że Pani że FJ "grzecznościowo zgadza się mi wymienić lampe na inna albo na dowolny inny produkt z oferty FJ".

Andrzej1974
08-12-2013, 09:10
Autor więc odpowiada: Lampa Nissin Di700 oddana do reklamacji. Po 10 dnia otrzymałem odpowiedź od pewnej pani z działu logistyki FJ maila że lampa działa i moja reklamacja jest odrzucona, więc odsyłają lampę do sklepu gdzie ją kupiłem i mogę ja odebrać. Więc odpisałem tej Pani że skoro tak, to ja tej lampy nie będę odbierał bo nie tylko ja, ale i pracownicy sklepu FJ przyjmując reklamację stwierdzili że lampa nie działa. Skoro reklamacja została odrzucona, a lampa nie została naprawiona to sprawę przekazuję do Inspekcji Handlowej. Po dwóch dniach otrzymałem odpowiedź od tej że Pani że FJ "grzecznościowo zgadza się mi wymienić lampe na inna albo na dowolny inny produkt z oferty FJ".

Czyli warto czasami postraszyć PIH-em albo UOKIK-iem... ;-)

d90
08-12-2013, 10:14
Mam nisina di700 na zastępstwo dla sb900.
Działa super. Jest mała. Jedyna wada to dłuższy czas ładowania. Ale to tylko w reporterce potrzebne jest...

warpman
08-12-2013, 15:09
Po dwóch dniach otrzymałem odpowiedź od tej że Pani że FJ "grzecznościowo zgadza się mi wymienić lampe na inna albo na dowolny inny produkt z oferty FJ".

Gratulacje, azimut. Tak z nimi trzeba - trzymać "krótko przy pysku". W końcu to my jesteśmy klientami i płacimy naszą forsą za sprzedawane produkty, dając handlowcom zarabiać. I oni są dla nas, nie odwrotnie.

Jacek Q
10-12-2013, 00:58

Najprawdopodobniej lampa nigdy do serwisu nie została wysłana. FJ jest znany z tego typu praktyk. A fakt "grzecznościowej" wymiany zdaje się takie praktyki potwierdzać gdyż to nie FJ jest partnerem serwisowym nissina w Polsce.