PDA

Zobacz pełną wersję : kalibracja D90 z N35 1.8

kafi44
29-11-2013, 18:09
Witam forumowicze.
To wyda się śmieszne, ale mam te szkiełko od prawie dwóch lat a dopiero teraz zauważyłem że AF nie ostrzy idealnie w punkt, być może dlatego że do tej pory robiłem zdjęcia zazwyczaj "u Cioci na imieninach". No i kto by pomyślał że sprzęt od jednego producenta może się rozjeżdzać:/ Teraz trochę bardziej zainteresowałem się pstrykaniem i dostrzegłem problem. Wysłałem maila do serwisu nikona z pytaniem w tej sprawie ale chyba olali mnie ciepłym moczem bo nie dostałem odpowiedzi.
Tak więc chciałem się dowiedzieć ile kosztuje taka kalibracja? i gdzie mogę ją wykonać. Najbliżej mam do Warszawy. Czy Zrobią to od ręki czy muszę kurierem wysyłać?
W jakimś innym wątku na tym forum doczytałem się że D90 się nie kalibruje, to znaczy że sam obiektyw jest do kalibracji?
Z góry dzięki za odpowiedzi

zgera
29-11-2013, 18:19
Prawdopodobnie masz BF lub FF.
D90 kalibruje się, zrobi to tylko serwis Nikona w Warszawie, koszt kalibracji aparatu około 100 zł, nie robią tego raczej od ręki, trzeba zostawić u nich.
Serwis kalibruje body i obiektyw do wzorca, najlepiej wysłać cały zestaw, jeśli obiektyw również będzie kalibrowany koszty wzrosną.

irek6311
29-11-2013, 18:20
Podjedż do serwisu z obiektywem samym to powinni od ręki go skalibrować ,
te na gwarancji za darmo kalibrują a po odpłatnie ale nie powinno być drogo .

pokretloodradia
29-11-2013, 18:28
To prawda w d90 brak jest mikro kalibracji od d300 w gore mozna pokombinowac z BF i FF co do kalibracji samego szkla to sie nie wypowiem bo nie wiem :-) Najlepiej przed zakupem szkla dobrze jest je "przestrzelic" bo szklo szklu nierowne :-) A serwis nikona w Wa-wie to poraszka lepiej wyslac zapytanie do serwisu w UK.
Pozdro

kafi44
29-11-2013, 20:38
No to pozostaje przejechać się do stolicy i odwiedzić serwis. Jak będę miał naprawę zrobioną to napiszę co ile i jak.

colins
30-11-2013, 11:52
Skalibruj sobie sam programem serwisowym, który można znaleźć w sieci. Szybko, dokładnie tak jak chcesz (a nie do wzorca jak robi serwis co w praktyce często nie przynosi pożądanych efektów) , za darmo, a i satysfakcja większa.

Obelix
30-11-2013, 15:23
Programem skalibrować to można, owszem, ale raczej puszkę do szkła a nie szkło do puszki. A chyba nie o to chodzi by puszka działała dobrze z jednym szkłem, tylko z wszystkimi..

colins
30-11-2013, 17:36
Biorąc pod uwagę to jakie szkła ma autor wątku śmiem twierdzić, że regulacja programowa pod jego obiektyw N35 1.8 nie będzie miała żadnego wpływu na ten drugi czyli N18-105. Zresztą proces jest prosty i odwracalny więc czemu by nie spróbować? Jakby co, to służę pomocą,bo bawiłem się tym programem z powodzeniem dosyć długo.

zgera
30-11-2013, 17:42
Autor wątku przepadł, nie napisał jaki konkretnie ma problem, jeśli jest to BF, FF to raczej wina puszki, na N18-105 też to będzie widoczne, ale ze względu na większą GO mniej dokuczliwe.

kafi44
02-12-2013, 18:01
Jestem jestem :) Z 18-105 nie mam zadnych problemow ale dla pewnosci jutro sprawdze jeszcze raz oba szkla na roznych przyslonach. Jaki dokladnie problem pod wzgledem technicznym to nie wiem bo az tak sie nie znam, ale zrobilem maly test ze szklem N35, mianowicie ustawilem po skosie 5 szklanych kuleczek o srednicy 1cm, jedna za druga i na najwiekszej dziurze wycelowalem w srodkowa kuleczke i niestety zadna nie byla ostra:/ czy moge jakos inaczej to sprawdzic? A o jakim programie do kalibracji mowisz? Z checia sprobuje

zgera
02-12-2013, 19:44
Jestem jestem :) Z 18-105 nie mam zadnych problemow ale dla pewnosci jutro sprawdze jeszcze raz oba szkla na roznych przyslonach. Jaki dokladnie problem pod wzgledem technicznym to nie wiem bo az tak sie nie znam, ale zrobilem maly test ze szklem N35, mianowicie ustawilem po skosie 5 szklanych kuleczek o srednicy 1cm, jedna za druga i na najwiekszej dziurze wycelowalem w srodkowa kuleczke i niestety zadna nie byla ostra:/ czy moge jakos inaczej to sprawdzic? A o jakim programie do kalibracji mowisz? Z checia sprobuje

Szklane kuleczki, szczególnie tak małe nie nadają się do takich testów, zrób to według opisu z tego artykułu:
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110
Obiekt powinien być kontrastowy i na tyle duży aby zajmował cały punkt autofokusa.

colins
02-12-2013, 21:12
Odnośnie oprogramowania serwisowego poczytaj sobie ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224343.

kafi44
03-12-2013, 11:52
Zrobiłem test z kartą i ku mojemu zaskoczeniu wynik jest przyzwoity, zero mieści się w ostrości chociaż widać że środek ostrości jest bliżej +5
http://pmnr7.pl/pliki/_DSC2913.jpg
Dziwne bo masa zdjęć wyszła mi nieostra. Czy to warto jeszcze trochę dokalibrować do zera czy dać se na spokój?

zgera
03-12-2013, 12:06
Zrobiłem test z kartą i ku mojemu zaskoczeniu wynik jest przyzwoity, zero mieści się w ostrości chociaż widać że środek ostrości jest bliżej +5
http://pmnr7.pl/pliki/_DSC2913.jpg
Dziwne bo masa zdjęć wyszła mi nieostra. Czy to warto jeszcze trochę dokalibrować do zera czy dać se na spokój?

Wynik nie jest przyzwoity, jest BF, obiekt zaledwie znajduje się na początku G0, moim zdaniem puszkę lub obiektyw należy kalibrować.

kafi44
04-12-2013, 13:27
Z pomocą kolegi colins skalibrowałem sobie aparat do szkła, teraz jest żyleta:) Dziękuję wszystkim za pomoc

colins
04-12-2013, 15:39
No i git. Zaoszczędziłeś na czasie, pieniądzach i nerwach, bo wcale nie jest powiedziane, że serwis zrobiłby kalibrację prawidłowo.
Pozdrawiam