Zobacz pełną wersję : Ostrość Sigma 17-50
Witam kolegów, Sigma 17-50 jest podpięta pod d 7000
ustawiam np 50 mm 2,8 i 1,60 s lampa skierowana w sufit
celuję w oko modela i raz to oko jest ostre,a raz mydlane
zestaw niema problemu z bf czy ff , i pytanie moje czy może to być spowodowane moimi telepiącymi łapami? przy tak małej go.
Dodam że stabilizacja oczywiście na on.
Pewnie BF, ale tak bez zdjęcia trudno cokolwiek powiedzieć.
Damiankck
28-11-2013, 10:55
na jakiej podstawie stwierdzasz, że nie ma bf/ff skoro masz problemy.
U mnie w d7000 z 85 1.8G było bardzo podobnie, o ile na statycznych obiektach w miarę powtarzalnie trafiał w punkt to przy ruchu sobie nie radził. Mikrokalibracja na -15 załatwiła sprawę i teraz jest zadziwiająco dobrze. Rzadko się zdarza, żeby nie trafił. D7000 to naprawdę fajna puszka.
Kolejna sprawa może być problem, że te nowe body "gryzą się" z niektórymi sigmami, ale to przejawia się w trochę inny sposób
U mnie w d7000 z 85 1.8G było bardzo podobnie, o ile na statycznych obiektach w miarę powtarzalnie trafiał w punkt to przy ruchu sobie nie radził. Mikrokalibracja na -15 załatwiła sprawę i teraz jest zadziwiająco dobrze. Rzadko się zdarza, żeby nie trafił. D7000 to naprawdę fajna puszka.
Kolejna sprawa może być problem, że te nowe body "gryzą się" z niektórymi sigmami, ale to przejawia się w trochę inny sposób
Wiem że d7000 to fajna puszka dlatego kupiłem wraz z sigma.
Tylko że model stoi w jednym miejscu ja cykam dwie fotki i jedna lepsza druga gorsza, ale nie zawsze tak jest, robiłem testy na tablicy wyglądalo że jest ok, więc sam już niewiem ,a niestety mam narazie tylko jedno szkielłko.
Zdjęcia robisz z zewnętrzną lampą na body? Jaką? Może wyłącz w niej wspomaganie AF i używaj tego z body.
Zdjęcia robisz z zewnętrzną lampą na body? Jaką? Może wyłącz w niej wspomaganie AF i używaj tego z body.
Zgadza się zazwyczaj używam lampy Metz af 50
zbyszekD7000
28-11-2013, 12:53
Możesz napisać coś więcej o tym innym sposobie ?
I na czym to "gryzienie się" polega
Damiankck
28-11-2013, 13:00
słyszałem, że nowe puszki nikona nie współpracują dobrze z obiektywami sigmy, nie przenoszą całej elektroniki, puszka wyrzuca błędy. Takie coś mówił mi gość podczas gdy kupowałem aparat. Czy ktoś tego doświadczył to nie wiem.
słyszałem, że nowe puszki nikona nie współpracują dobrze z obiektywami sigmy, nie przenoszą całej elektroniki, puszka wyrzuca błędy. Takie coś mówił mi gość podczas gdy kupowałem aparat. Czy ktoś tego doświadczył to nie wiem.
Sigma 17-50 2.8 i dziwne zachowanie D7100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057)
Ja bym jednak nie powiedział, że nie współpracują dobrze.
Nie wiem jak puszki Nikona (nie wiedziałem, że nikon produkuje konserwy), ale aparaty Nikona współpracują całkiem dobrze z Sigmą 17-50. Mam D90 i D7100: z pierwszym nie ma problemu, z drugim typowe blokowanie pomiaru światła na 1 min. i skokowe przewijanie obrazu przy podglądzie zdjęcia. Cała reszta działa tak, jak powinna.
adriansocho
28-11-2013, 14:27
A jak w momencie pomiaru ręka się gibnie i czujnik af złapie końcówkę rzęsy? Czasami mogą być refleksy świetlne na danym obiekcie i też af nie złapie tak precyzyjnie. Ja fociłem kaczki, i są kaczki z zielonymi łbami, pióra na łbie mają taki dziwny odblask, trochę jak opalizowanie/efekt perłowy, trudno na tym złapać ostrość, trzeba celować w jakiś identycznie oddalony element kupra.
Mam D7000 i S17-50/2.8 - trafia bez problemów, szczególnie na 50mm. Czy to ze wspomaganiem z lampy czy bez.
Przy krótkich ogniskowych zdarza się pudłowanie, ale to akurat przy każdym szerokim szle się dzieje - duża GO i mniej dokładny AF, więc tak będzie.
Przy 50mm f/2.8 trafia mi prawie zawsze tam gdzie chcę. Jak nie trafia, to albo złapie coś innego, albo w ogóle poleci na tło.
Robiłem testy (światło żarowe,statyw, tablica, bateryjki) skuteczność to 99% , chodziło mi o to czy drżenie rąk ma wpływ na to że jedno zdjęcie jest bardziej ostre ( oko modela) a drugie mniej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img28/1633/3jpk.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img812/2829/vyda.jpg)
Krzych179
28-11-2013, 22:43
Skróć czas 1/77 (tak mi się wyświetla) to w przypatku fotografowania dzieci stanowczo za mało na drugim zdjęciu chłopaka ci nie zamroziło af trafił.
Skróć czas 1/77 (tak mi się wyświetla) to w przypatku fotografowania dzieci stanowczo za mało na drugim zdjęciu chłopaka ci nie zamroziło af trafił.
Dzięki za szybką odp. nie zamroziło bo czas za długi? ale skoro af trafia to z resztą sobie poradzę
sztender
16-02-2015, 20:40
Przy krótkich ogniskowych zdarza się pudłowanie, ale to akurat przy każdym szerokim szle się dzieje - duża GO i mniej dokładny AF, więc tak będzie.
Czyli że co? Na szerokim końcu nie będzie trafiał AF?