Zobacz pełną wersję : brak ostrości w wizjerze Nikon D5000
danielrazny
27-11-2013, 13:57
witam wszystkich
mam pytanie : ostatnio zauważyłem że w aparacie żony Nikon D5000 18-105 podczas patrzenia przez wizjer wszytkie cyferki i literki na dole są rozmazanie i niewyraźne, aparat robi ostre zdjęcia ale nie można nic wyregulować pokrętłem które kręci się dookoła. nie pamiętam czy miało jakiś zakres regulacji czy nie.
w związku z tym pytanie co to może być ?
witam wszystkich
mam pytanie : ostatnio zauważyłem że w aparacie żony Nikon D5000 18-105 podczas patrzenia przez wizjer wszytkie cyferki i literki na dole są rozmazanie i niewyraźne, aparat robi ostre zdjęcia ale nie można nic wyregulować pokrętłem które kręci się dookoła. nie pamiętam czy miało jakiś zakres regulacji czy nie.
Jak kręcisz pokrętłem to coś się zmienia?
danielrazny
27-11-2013, 14:36
nic się nie zmienia, a pokrętłem mogę kręcić do okoła,
nic się nie zmienia, a pokrętłem mogę kręcić do okoła,
No to chyba masz odpowiedź na pytanie
Stawiam na uszkodzone pokrętło ;)
adriansocho
27-11-2013, 14:38
To chyba nie tak powinno być, tam gdzie jest pokrętło to ono ma zakres ruchu. Czyżby się obluzowało względem ośki czy coś w tym stylu?
danielrazny
27-11-2013, 14:41
też mi się wydaje że wcześniej był zakres tej regulacji, czy to się jakoś naprawia i gdzie ? we Wrocławiu jakiś serwis ?
witam wszystkich
Wiesz... jakby jeszcze Nikon nie dawał instrukcji do aparatu, albo te co dają były napisane hieroglifami, to jeszcze bym rozumiał takie pytania...
Instrukcja, pierwsze strony, gdzie masz opisany każdy element aparatu...
Jak kręcisz pokrętłem to coś się zmienia?
D5000 nie ma pokrętła. Jest suwak.
danielrazny
27-11-2013, 14:59
Wiesz... jakby jeszcze Nikon nie dawał instrukcji do aparatu, albo te co dają były napisane hieroglifami, to jeszcze bym rozumiał takie pytania...
Instrukcja, pierwsze strony, gdzie masz opisany każdy element aparatu...
kolego chyba od tego jest forum, żeby się mądrzejszych zapytać o rade, więc nie jedź mi tu tekstami jakie pojawiają się w każdej standardowej rozmowie formumowo-komentarzowej. odpowiedziałeś mi i wystarczy.
może to jest suwak, może pokrętło, nie wiem , nie znam się, dookoła mogę kręcić takim plastikowym kółeczkiem więc dla mnie to pokrętło.
danielrazny
27-11-2013, 15:00
tak jak napisałem jestem laikiem, to aparat żony, pożyczliśmy go ostatnio znajomym i nie wiem, może to oni coś przekręcili i się nie chcą przyznać, a ja szukam rozwiązania i pomocy.
O tym rozmawiamy?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/Diopter-1.jpg
źródło (http://www.revellphotography.com/blog/wp-content/uploads/2009/07/Diopter.jpg)
No fakt :)
kolego chyba od tego jest forum, żeby się mądrzejszych zapytać o rade, więc nie jedź mi tu tekstami jakie pojawiają się w każdej standardowej rozmowie formumowo-komentarzowej. odpowiedziałeś mi i wystarczy.
może to jest suwak, może pokrętło, nie wiem , nie znam się, dookoła mogę kręcić takim plastikowym kółeczkiem więc dla mnie to pokrętło.
Jakim kółeczkiem?
W D5000 ustawiasz "dioptriarz" suwakiem (patrząc od strony wizjera po prawej stronie), więc jak możesz nim kręcić w koło.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/5259/qsil.jpg)
Ps. Widzę, że kolega MstrG był szybszy :)
danielrazny
27-11-2013, 15:18
nie, tego suwaka nawet nie znam :)
to jest to pokrętło pod cyferkami : 35, 24, 18
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/nikond5000obiektywafsdx18105edvr1884802-1.jpg
źródło (http://m3.agitomedia.pl/image/700x700/0/lustrzanki/nikon-d5000-obiektyw-af-s-dx-18-105-ed-vr.188480.2.jpg)
nie, tego suwaka nawet nie znam :)
to jest to pokrętło pod cyferkami : 35, 24, 18
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/nikond5000obiektywafsdx18105edvr1884802-1.jpg
źródło (http://m3.agitomedia.pl/image/700x700/0/lustrzanki/nikon-d5000-obiektyw-af-s-dx-18-105-ed-vr.188480.2.jpg)
Padłem :mrgreen:
To "pokrętło" to pierścień ustawiania ostrości, natomiast cyferki to oznaczenia ogniskowej obiektywu.
Natomiast nieostrość w wizjerze o której piszesz, spowodowane jest przesunięciem suwaka od dioptrażu o którym wyżej już napisano i pokazano gdzie on dokładnie się znajduje.
adriansocho
27-11-2013, 15:38
Czyli włączony manual focus?
danielrazny
27-11-2013, 15:38
no właśnie i ten pierścień się kręci do okoła i nie ustawia ostrości w wizjerze. tak jak pisałem , nie znam się .
Wyrwiząb
27-11-2013, 15:42
no właśnie i ten pierścień się kręci do okoła i nie ustawia ostrości w wizjerze. tak jak pisałem , nie znam się .
Jest tak jak Ci koledzy piszą. Poustawiaj sobie tym suwakiem po prawej od wizjera bo on odpowiada za korektę oka.
"kółko" o którym piszesz do tego nie służy i niezależnie od tego jak masz je ustawione wskaźniki w wizjerze zawsze są czytelne.
Mnie żona tak wystraszyła w niedzielę, dzwoniąc że wszystko jest rozmazane i prawie nowy aparat nadaje się do serwisu.
Jak pisałeś wcześniej, aparat robi ostre zdjęcia natomiast w wizjerze widzicie nieostro, czyli jak opisano nie ma to nic wspólnego z działaniem układu AF, i regulacja pierścieniem na obiektywie nic tutaj nie zmieni.
Nalezy wyregulować suwakiem znajdującym się przy wizjerze.
A bez żadnych uszczypliwości, generalnie polecałbym przeczytanie instrukcji obsługi aparatu.
danielrazny
27-11-2013, 15:50
dzięki panowie, zrobie tak jak piszecie i poczytam instrukcje :) dzieki
Wyrwiząb
27-11-2013, 16:45
dzięki panowie poczytam instrukcje :) dzieki
Amen ;)
adriansocho
27-11-2013, 18:54
dzięki panowie, zrobie tak jak piszecie i poczytam instrukcje
O kurczę, jakby ktoś mi powiedział, że kiedykolwiek coś takiego przeczytam to bym nie uwierzył:)
O kurczę, jakby ktoś mi powiedział, że kiedykolwiek coś takiego przeczytam to bym nie uwierzył:)
No bo kto bogatemu zabroni...
Andrzej1974
27-11-2013, 20:42
dzięki panowie, zrobie tak jak piszecie i poczytam instrukcje
Nie dziw się. Wielu jak dopadnie do swojej lustrzanki, którą przyniósł kurier, nie ma czasu na takie pierdoły, jak instrukcja. Najpierw trzeba się nacieszyć nowiuteńkim body a potem mamy właśnie takie a nie inne pytania. ;-)
Może niepotrzebnie ciągnę temat, ale co tam :)
To w nikkor'ze 18-105 pierścień ostrości nie ma ograniczników? Sprawdziłem przed chwilą moje obiektywy A-M (takie jak przedmiotowy 18-105 VR) i w 18-55 VR - ma ograniczenia, sigmie 18-200 OS - ma ograniczenia. W 35/1.8 nie ma ograniczenia, ale to jest M/A-M i tam pierścień rzeczywiście obraca się dookoła. No ale on ma doostrzanie, a 18-105 chyba nie.
Sorki za OT.
Może niepotrzebnie ciągnę temat, ale co tam :)
To w nikkor'ze 18-105 pierścień ostrości nie ma ograniczników? Sprawdziłem przed chwilą moje obiektywy A-M (takie jak przedmiotowy 18-105 VR) i w 18-55 VR - ma ograniczenia, sigmie 18-200 OS - ma ograniczenia. W 35/1.8 nie ma ograniczenia, ale to jest M/A-M i tam pierścień rzeczywiście obraca się dookoła. No ale on ma doostrzanie, a 18-105 chyba nie.
Sorki za OT.
W N18-105 również można doostrzyć, a jeśli chodzi o sam pierścień ostrzenia w tym obiektywie to powinien mieć wyczuwalne ograniczenia, nie powinien się obracać dookoła.
W N18-105 również można doostrzyć
Sądziłem, że o możliwości doostrzania świadczy oznaczenie M/A-M - widać się myliłem. Dzięki za wyjaśnienie.
W N18-105 również można doostrzyć, a jeśli chodzi o sam pierścień ostrzenia w tym obiektywie to powinien mieć wyczuwalne ograniczenia, nie powinien się obracać dookoła.
W 18-105 można kręcić dokoła, ale od pewnego momentu z większym oporem.
Sądziłem, że o możliwości doostrzania świadczy oznaczenie M/A-M - widać się myliłem. Dzięki za wyjaśnienie.
Ten obiektyw nie ma A-M/M, ale ma sprzęgło, które pozwala na doostrzanie. Obiektyw nie wie jednak o ruchu pierścienia i nie odłącza silnika. Dlatego nie można tylko tego robić w AF-C lub 3D, bo aparat będzie poprawiał ruch pierścienia.