Zobacz pełną wersję : problem z oświetleniem
Witam .
posiadam sony nx5 i postanowilam spróbowac swoich mozliwosci w fotografii gdyz zawsze byla to moja pasja. zakupilam sprzet do studia domowego a mianowicie zestaw zawieszenia teł i dwie biale parasolki. problem polega na tym ze zdjecia wychodza jakby za mgla,tlo jest szare a kolory sa mdłe. http://imageshack.us/a/img30/7096/m2it.jpg
brak ostrosci i wogole jestem zalamana.nie wiem czy to wina oswietlenia czy raczej aparatu. probowałam rozjaśniac zdjecia za pomocą photoshopa jednak zdjecia wyglądają nienaturalnie:( byc moze powinnam zmienic na softboxy? prosze pomożcie.
Ani wina aparatu, ani oświetlenia.
Winą jest brak wiedzy i umiejętności wykorzystania sprzętu.
Szare tło - więcej światła na nie - jak chcesz mieć odpowiednio oświetlone tło, to potrzebna będzie 3-cia lampa na tło.
No i najważniejsze - KTO ROBI ZDJĘCIA STUDYJNE Z AUTOMATYCZNYM POMIAREM ŚWIATŁA ?? Przecież wiadomo, że automat jest głupi i zawsze zrobi nie tak.
Nie ostre zdjęcia, sprawdzić:
1. czy obiektyw nie ma wad optycznych
2. czy dobrze ustawiona ostrość (nie polegać na wynalazkach, typu focus peaking, a ocenić zdjęcie i w razie czego skorygować) - coś o czym nie wiedzą "zieloni" - wszystkie podstawowe obiektywy (a nawet część pro) ostre są tylko na środku. Im dalej od środka, tym gorzej z jakością zdjęcia.
3. czy dobrze się w ogóle zabiera za robienie zdjęć - NEX to mały i lekki aparat, bardzo łatwo nim poruszyć przy naciskaniu spustu, a tym samym i poruszyć. Stabilizacja matrycy tu często nie pomoże.
4. czy potrafisz panować na GO, bo nad kadrem niestety jest ciężko - poucinane ręce.
jestem samoukiem a nie profesjonalnym fotografem,wszystkiego ucze sie sama (metodą prób i błędów) jendak jesli z czyms sobie nie radze prosze o pomoc tak jak w tym przypadku... :(
jestem samoukiem a nie profesjonalnym fotografem,wszystkiego ucze sie sama (metodą prób i błędów) jendak jesli z czyms sobie nie radze prosze o pomoc tak jak w tym przypadku... :(
Też jestem samoukiem. Ale żeby móc się uczyć samemu, trzeba znać podstawy oraz co i jak wpływa na zdjęcie.
Bez tego nie ma szans na naukę, bo nigdy nie będziesz wiedziała dlaczego ma być tak a nie inaczej.
U ciebie leżą absolutne podstawy - jak ekspozycja.
Nie mówiąc już o tym, że używasz programu tematycznego, a następnie dziwisz się co jest nie tak....
Kolejna sprawa, to użyte oświetlenie - podejrzewam, że używasz światła ciągłego... i raczej najtańszych lamp jakie były... więc tu będzie problem z kolorami.
podejrzewam, że używasz światła ciągłego... i raczej najtańszych lamp jakie były... więc tu będzie problem z kolorami.
to jest zestaw który zakupiłam :
http://www.ebay.co.uk/itm/Photo-Studio-Background-Support-White-Black-Green-Screen-Light-Lighting-Kit-UK-/271211815575?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item3f257be297
wyczytalam ze takie wystarcza na oswietlenie. pokoj ma 2.5 x 4 metry2. jednak czegos brakuje.lampy ustawione sa metr od fotografowanej osoby i tak jak wspomniałam zdjecia wychodzą jakby były za "mleczną mgłą"
jeśli jest to tylko wina oswetlenia to czy softbox wystarczy by załatwić ten problem?
to jest zestaw który zakupiłam :
http://www.ebay.co.uk/itm/Photo-Studio-Background-Support-White-Black-Green-Screen-Light-Lighting-Kit-UK-/271211815575?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item3f257be297
wyczytalam ze takie wystarcza na oswietlenie. pokoj ma 2.5 x 4 metry2. jednak czegos brakuje.lampy ustawione sa metr od fotografowanej osoby i tak jak wspomniałam zdjecia wychodzą jakby były za "mleczną mgłą"
jeśli jest to tylko wina oswetlenia to czy softbox wystarczy by załatwić ten problem?
A wiesz jaka jest różnica między softboxem i parasolką ??
Widać, że nie masz zielonego pojęcia o używaniu światła sztucznego i teraz grasz w chybił trafił - czyli zadawanie kolejnych pytań z mylą, że kiedyś trafisz.
Wracając do tego czy soft coś zmieni - tak, zmieni rozkład światła i tyle. A problemu z brakiem wiedzy i umiejętności nie rozwiąże. Tak samo jak i problemu z brakiem światła.
Widać, że nie masz zielonego pojęcia o używaniu światła sztucznego
byc moze nie mam dlatego prosze o pomoc... jakie lampy w takim razie beda odpowiednie bo nic nie napisales o tym czy te ktore mam sa dobre czy tak jak wczesniej okresliłes "tanie"?? naprawde zalezy mi na tych zdjeciach i nie wiem gdzie szukac problemu,czy w oswietleniu czy raczej w aparacie?
ze zdjecia z "mleczna mgłą" po obrobieniu wychodzi mi takie zdjecie : http://imageshack.us/a/img819/3304/j279.jpg
wydaja sie jednak nienaturalne .prosze pomoz mi znalezc problem.od czego mam zacząć?
tak jak koledzy opisali, czyli brak podstaw, może nie ucz się na własnych błędach, ale czas sięgnąć po literaturę, a proponował bym zacząć od instrukcji obsługi aparatu
Zdjęcie jest nie ostre bo prawdopodobnie jest poruszone (1/30sek), bawiąc się w studio korzystamy z ustawień manualnych aby mieć powtarzalność naświetlania i pełną kontrolę nad efektem końcowym a nie program tematyczny.
Soft niewiele zmieni bo nie jest lekarstwem na braki, zmieni na pewno dobra lektura.
Melczne zdjęcia mogą być efektem łapania światła przez obiektyw, na to też są metody.
Melczne zdjęcia mogą być efektem łapania światła przez obiektyw, na to też są metody.
jakie metody ???
Od książek dotyczących PODSTAW fotografii, trochę szperania w internecie i czytania ZE ZROZUMIENIEM. Tutaj na forum jest mnóstwo wiedzy, wystarczy poszukać. Możesz też ewentualnie zapisać się na jakiś kurs podstaw fotografii.
Tu nie leży problem w oświetleniu (chociaż po części też) ani aparacie (nie jest najwyższych lotów - ale Terry Richardson też fotografuje kompaktami) tylko w Twoim ABPW - absolutnym braku podstawowej wiedzy. Jeżeli chcesz się zabrać za fotografię najpiejrw zainwestuj w siebie i wiedzę dopiero potem sprzęt.
Masz RAWa jakiegoś z tych zdjęć? Zobaczę co da się zrobić.
Tak jak kolega Gonzog - softbox nic nie załatwi, nie będziesz miała białego tła ani potrzebnej ostrości. Aczkolwiek z softboxami łatwiej się pracuje (łatwiej panować nad światłem) niż z parasolkami. Więc:
1. Musisz dać dużo dodatkowego światła na tło.
2. Aparat na statywie, bo czas 1/30 sek to już na granicy możliwości poruszenia (ogniskowa u Ciebie to równoważnik ok. 27 mm). W razie potrzeby możesz podnieść nieco czułość, np. z 200 na 400. Przysłona powinna być też mniejsza, bo mam wątpliwości czy ten kitowy obiektyw ostro rysuje przy otwartej na full przysłonie.
3. Ostrość ustaw ręcznie na oczy.
4. Spróbuj przesuwać lampki i tak je ustawić, żeby nie pojawiały się głębokie cienie na sylwetkach. Możesz spróbować przysunąć je bliżej.
5. No i modele muszą stać nieruchomo.
W sumie nie jest łatwo o super portrety z tym zestawem światła ciągłego, który zakupiłaś.
Zaopatrz się też w szarą lub białą kartę do korekty kolorów.
nie narzekajcie za bardzo na rodzaj światła, bo nasz użytkownik jutro kupi super zestaw i wtedy pojawi się jeszcze więcej pytań, nie ma tu problem z jakością światła jest problem z wiedzą użytkownika i w tym widzę jedyny problem, dwoma lampkami światła stałego można wiele zdziałać, jeśli się chce
nie narzekajcie za bardzo na rodzaj światła, bo nasz użytkownik jutro kupi super zestaw i wtedy pojawi się jeszcze więcej pytań, nie ma tu problem z jakością światła jest problem z wiedzą użytkownika i w tym widzę jedyny problem, dwoma lampkami światła stałego można wiele zdziałać, jeśli się chce
Z jakością jest problem, ale mały.
Większy jest z brakiem światła - zielone zabarwienia najprawdopodobniej powstają od "lewego" światła - czyli tego które nie pada z tych dwóch lamp.
jakie metody ???
Nie wiem cz słyszałaś, ale jest taki skomplikowany wynalazek, jak osłona przeciwsłoneczna.
tak slyszalam o takim wynalazku jak ty to nazwales... nie musisz byc od razu uszczypliwy. na pewno tez kiedys miales problem skoro jestes na tym forum i nie podejrzewam ze ktos wysmiewal sie z ciebie tylko pewnie słuzył pomoca, taka jaka ja teraz potrzebuje od was:(
Tak jak kolega Gonzog - softbox nic nie załatwi, nie będziesz miała białego tła ani potrzebnej ostrości. Aczkolwiek z softboxami łatwiej się pracuje (łatwiej panować nad światłem) niż z parasolkami. Więc:
1. Musisz dać dużo dodatkowego światła na tło.
2. Aparat na statywie, bo czas 1/30 sek to już na granicy możliwości poruszenia (ogniskowa u Ciebie to równoważnik ok. 27 mm). W razie potrzeby możesz podnieść nieco czułość, np. z 200 na 400. Przysłona powinna być też mniejsza, bo mam wątpliwości czy ten kitowy obiektyw ostro rysuje przy otwartej na full przysłonie.
3. Ostrość ustaw ręcznie na oczy.
4. Spróbuj przesuwać lampki i tak je ustawić, żeby nie pojawiały się głębokie cienie na sylwetkach. Możesz spróbować przysunąć je bliżej.
5. No i modele muszą stać nieruchomo.
W sumie nie jest łatwo o super portrety z tym zestawem światła ciągłego, który zakupiłaś.
Zaopatrz się też w szarą lub białą kartę do korekty kolorów.
te informacje napewno beda przydatne,z gory dziekuje