PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Platforma

harb
26-11-2013, 22:42
zapraszam, na troszeczkę inną wersję

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/809/oc9i.jpg/)

pozdrawiam

Nemeth
26-11-2013, 23:06
Ładnie wyszły odbicia na wodzie. Jak nie pada to klarowniejsze powietrze jest ;)

zako
26-11-2013, 23:09
Dekoracyjna, nocna odsłona.
PS - Ładna średnia na "łanfoto" ;)

harb
26-11-2013, 23:11
Ładnie wyszły odbicia na wodzie. Jak nie pada to klarowniejsze powietrze jest ;)

sypało dzisiaj na torpedowni tak ze nie było swiata widac, a koło platformy juz tylko maly deszczyk

smutniacha
27-11-2013, 00:13
Odbicia świateł w wodzie to "pazur" tej fotografii. Bardzo ładnie.
Pozdrawiam.

Radek_1
27-11-2013, 00:15
Świetne! Na górze pracują, a dół się pali...!
Niesamowite te odbicia!

Zahir
27-11-2013, 00:35
uuu nie mam uwag - konkretnie. Dłuższa ogniskowa dobrze się przysłużyła tej scenie.
czy jakiś filtr był w użyciu?

harb
27-11-2013, 00:41
uuu nie mam uwag - konkretnie. Dłuższa ogniskowa dobrze się przysłużyła tej scenie.
czy jakiś filtr był w użyciu?

dziekuje, uznałem ze nie ma potrzeby nic zakładać na obiektyw

Nikonozaur
27-11-2013, 00:41
Ładnie jest, podłoga to już w ogóle ekstra wygląda. Porównując do zdjęcia (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239876) Macieja myślę, że krótszy czas lepiej zagrał, kolorki są wyraziste. Dobrze się na to patrzy.

Nemeth
27-11-2013, 00:47
Ładnie jest, podłoga to już w ogóle ekstra wygląda. Porównują do zdjęcia (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239876) Macieja myślę, że krótszy czas lepiej zagrał, kolorki są wyraziste. Dobrze się na to patrzy.

Lepiej, jak lepiej. Ja robiąc "swoje" ujęcie przecierałem obiektyw od deszczu ze śniegiem ;) Kolory u harba są wyraziste bo powietrze jest przejrzyste :)
Platforma będzie stać do marca, więc i Ty Andrzej zdążysz myślę swoje ujęcie zrobić :D

Nikonozaur
27-11-2013, 01:02
Lepiej, jak lepiej. Ja robiąc "swoje" ujęcie przecierałem obiektyw od deszczu ze śniegiem ;) Kolory u harba są wyraziste bo powietrze jest przejrzyste :)
Platforma będzie stać do marca, więc i Ty Andrzej zdążysz myślę swoje ujęcie zrobić :D
Oj chciałbym, kiedyś Janek z Darkiem zabrali mnie w to miejsce i coś tam udało mi się ustrzelić. Chętnie powtórzyłbym sesję, ale nie wiem kiedy znów zawitam w Wasze strony.
Co do warunków to wiadomo - trzeba się dostosować i już. ;)

shaolin
27-11-2013, 09:37
Maciek ucz sie bo tak to powinno wygladac od poczatku :twisted: ;) i nie zwalaj na snieg! :razz:

Jan swietna robota! Dobrze w kadrze, mile kolorki, git ekspozycja. Jestem na duze tak.

Nemeth
27-11-2013, 11:18
Maciek ucz sie bo tak to powinno wygladac od poczatku :twisted: ;) i nie zwalaj na snieg! :razz:

Jan swietna robota! Dobrze w kadrze, mile kolorki, git ekspozycja. Jestem na duze tak.

Nie będę w wątku harba o swoim zdjęciu się rozwodzić, ale przywołałeś mnie tutaj to Ci tutaj odpowiem. Podoba Ci się klarowne z krótszym czasem i mniejszym rozmyciem wody, co nie jest równoznaczne, że takie być powinno ;) Chociaż mam i takie :) to wybrałem do pokazania inne. Gusta są na szczęście różne.

A co do ekspozycji w zdjęciu harba... U mnie czerń wody na dole kadru zlewa się z czarnym tłem forum ;)

shaolin
27-11-2013, 11:22
Nie marudz :twisted:

harb
27-11-2013, 12:13
....A co do ekspozycji w zdjęciu harba... U mnie czerń wody na dole kadru zlewa się z czarnym tłem forum

tak właśnie chciałem, było tam bardzo dużo czerni, a wyciągnąć ją z D800 nie stanowi żadnego problemu. Można też sobie przełączyć na forum białe i dokładnie obejrzeć fotkę.

Jak już jesteśmy w temacie, ja uważam ze gdybyś przyciemnił u siebie ekspozycje fotka by zyskała. U ciebie jest (mz. oczywiscie) zbyt jasna poświata, co przeszkadza na wydobyciu szczegółowości i klarowności.

ale rzeczywiście są gusta i guściki, więc każdy ma to co chciał pokazać

ekonet
27-11-2013, 12:16
Dół zdjęcia mógłby funkcjonować jako samodzielny obrazek. ;)

harb
27-11-2013, 12:34
wersja z dłuższym czasem, po dodaniu białej ramki czerń jest mz. akceptowalna w całości, bo zdjęcie zyskuje na klimacie ( a może się mylę ? )

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img30.imageshack.us/img30/314/3irp.jpg)

pozdrawiam

shaolin
27-11-2013, 12:44
Tutaj brakuje mi czegos po lewej (wiec chyba bym tam ciachnal) i troszke splaszczyla sie platforma przez to, ze 'nogi' sie schowaly ;) Reszta przyjemna.

harb
27-11-2013, 12:53
Tutaj brakuje mi czegos po lewej (wiec chyba bym tam ciachnal) i troszke splaszczyla sie platforma przez to, ze 'nogi' sie schowaly ;) Reszta przyjemna.

drugie zdjęcie to raczej przykład, że technikalia i na dłuższym czasie są dość dobre

Nemeth
27-11-2013, 13:01
tak właśnie chciałem, było tam bardzo dużo czerni, a wyciągnąć ją z D800 nie stanowi żadnego problemu. Można też sobie przełączyć na forum białe i dokładnie obejrzeć fotkę.

Skoro chciałeś to bardzo fajnie. Napisałem tylko to w kontekście wypowiedzi shaolina mówiącego o git ekspozycji ;)

Jak już jesteśmy w temacie, ja uważam ze gdybyś przyciemnił u siebie ekspozycje fotka by zyskała. U ciebie jest (mz. oczywiscie) zbyt jasna poświata, co przeszkadza na wydobyciu szczegółowości i klarowności.

Może nie tyle powinienem był przyciemnić ekspozycję (???), ile po prostu bardziej domknąć przysłonę, albo skrócić czas naświetlenia ;) Pisałem już, że jak się robi podczas opadu deszczu ze śniegiem to nie da się uzyskać klarowności :)

I to jest najważniejsze :) Twoje mi się podoba (zwłaszcza ta feeria barw na wodzie), a swoim jestem zachwycony :D

shaolin
27-11-2013, 13:06
drugie zdjęcie to raczej przykład że, technikalia i na dłuższym czasie są dość dobre

Co nie zmienia faktu, ze brakuje czegos z lewej i platforma nie wyglada tak monumentalnie jak na 1 ;)

Maciek ciiiicho... ;)

geralttt
27-11-2013, 18:36
Zatem mając odniesienie do dwóch pozostałych prac śmiało można stwierdzić, że to jest fot z całej trójki. :) Zdecydowanie. :) Mi się najbardziej podobają światła na filarach tego monstrum. :)

jacekz40
29-11-2013, 15:37

Widzę "odświeżoną" serię z platformą ;)
Przypomina mi się moja "walka" z NEFem z platformą w roli głównej...kiedy my to Janku walczyliśmy? Będzie ze dwa lata :)
...i dylemat rozjaśniać czy w czerniach ;) ja przy swoich zostałem w ciemniejszej tonacji, jeden trochę jaśniejszy obraz ale dwa kadry zostawiłem w smolistych czerniach głównie na niebie ...i te zdecydowanie bardziej mi się podobają, bo przede wszystkim platforma nie wali po oczach ostrymi światłami a po drugie ładnie i delikatnie odcina się od tła. Ale temat smolistych czerni najczęściej jest źle odbierany i krytykowany a w komentarzach pada słowo "ciemno"... tylko czy trzeba wszystko rozjaśniać a zwłaszcza na siłę? ciągnąć za uszy NEfa? ;) Moim zdaniem nie :)
A zdjęcia platform są dowodem, że oglądając zdjęcia na białym forum ja zyskuję :) wiem, że jestem w mniejszości ale nikt mnie nie przekona, że odbiór zdjęć na czarnym forum jest lepszy...

ostrytux
29-11-2013, 23:08
Mnie pierwsza fotografia się bardzo podoba!