PDA

Zobacz pełną wersję : problem z zewnętrzną lampą - nikon d50

cinek79
15-04-2007, 22:36
Witam.
Mam mały problem z zewnętrzą lampą w nikon D50, otóż: na manualu robi ciemne zdjęcia, jak przełącze na automat to wszysko jest ok. Dodam, że zminiałem wartości przesłony i czasu naświetlania i niewiele to wpływa na jasność zdjęcia(pomieszczenie w mieszakaniu, sztuczne oświetlenie F5.5 1/30s). Ta sama lampa na innym aparacie D50 z tymi samymi ustawieniami przesłony robi zdjęcia doświetlone prawidłowo. Zdjęcie zrobione w tych smych warunach na lampie wbudowanej na manualu z tymi samymi ustawieniami jest ok. Porszę o POMOC !!

admin
16-04-2007, 09:35
Wniosek jaki z tego plynie, to ustawienia aparatu. Lampa dziala prawidlowo. Za malo danych aby odniesc sie do tego konkretniej.

Przenosze do wlasciwego dzialu.

Encor
16-04-2007, 10:48
Najlepiej byłoby zobaczyć owo ciemne zdjęcie wraz z EXIFem.
Podpowiedź: zmiana czasu naświetlania NIE będzie miała wpływu na ekspozycję błysku, choć zmieni ogólny poziom jasności sceny z powodu zmiany ilości zarejestrowanego światła zastanego. Może to zaburzyć ocenę pracy lampy jeśli ktoś nie ma doświadczenia z błyskiem.

cinek79
28-04-2007, 08:50
Zresetowałem ustawiania aparatu i juz jest w porządku :-D . Jak zresetować? - naciskamy na dwie sekundy dwa przyciski oznaczone zielonymi (bądź czerwonymi) kropkami. Dzięki za zainteresowanie problemem ;)