PDA

Zobacz pełną wersję : ballantines

sailor
25-11-2013, 16:14
z racji ze juz po 13 to mozna sie napic.
kadr z puszki, bez szopa, bez soku jablkowego w szklance, bez sztucznych kostek lodu - slowem czysta natura prosto do picia .. smacznego :)

http://photoheaven.net/forum/n/s_ballentines.jpg
źródło (http://photoheaven.net/forum/n/s_ballentines.jpg)

RobertMiernik
25-11-2013, 16:19
Jakim cudem nalałeś szklaneczkę z zamkniętej butelki? ;)

Zdradź panie bo kurcze przydałoby się.

sailor
25-11-2013, 16:23
hahahaah wiedzialem - no butelka musia pelna pozostac bo takowe bylo zyczenie ... a ze mialem ci ja taka sama napoczeta to szklaneczke napelniwszy. niestety nie posiadam umiejetnosci nalewania z zamknietych pojemnikow .. fakt przydaloby sie :)

RobertMiernik
25-11-2013, 16:24
kurcze, a liczyłem na przełom ;)

!AGresT
25-11-2013, 16:30
Klasycznie - ale - bardzo brakuje wygaszenia bliku na lewym boku butelki. Bardziej pasowałby pasek szerokości 1/3 boku, przy przedniej krawędzi. No i chyba obiektywem bez shifta robione.

sailor
25-11-2013, 16:35
Klasycznie - ale - bardzo brakuje wygaszenia bliku na lewym boku butelki. Bardziej pasowałby pasek szerokości 1/3 boku, przy przedniej krawędzi.

tak zrobilem na poczatki.. ale jak zrobilem to okazalo sie ze mi sie nie podoba...i zrobilem na calosci... moze popatrze jeszcze i sie przekonam .. skoro twierdzisz ze byloby lepiej :)

ecml
25-11-2013, 16:43
Technicznie super, klimat fajny, ale dla mnie ta szklanka wygląda trochę obco. No ale zakładam, że przy Twoim doświadczeniu nie był to przypadek. Trochę też chyba szkoda, przynajmniej z punktu widzenia marketingowego, że napis na szklance mało czytelny, ale to już czepiactwo. Dobra fota i tyle! :)

Me_how
25-11-2013, 16:43
A mnie się nie podoba. Po pierwsze na pozór odpowiedni kolor tła powoduje, że płyn w butelce zniknął. Dziwnie też wygląda jaśniejsza boczna ściana butelki. Po drugie rozbryzgi na ścianie szklanki są:
a) niedopracowane - bo występują tylko z jednej strony i to chyba na zewnątrz
b) jak żyję nie widziałem aby łiskacz tak się rozbryzgał - nawet jak go lać "z pianką" :-)

sailor
25-11-2013, 18:10
napis na szklance mało czytelny
gdyby byl jeszcze bardziej czytelny to pozostalby juz tylko napis :)

ale fota (a raczej jej siostra) poleciala do postprodukcji wiec jest szansa ze bedzie wyrazniejszy :P

płyn w butelce zniknął

ja widze pelna butelke ale ja optymista jestem :P

Po drugie rozbryzgi na ścianie szklanki są:
a) niedopracowane - bo występują tylko z jednej strony i to chyba na zewnątrz
b) jak żyję nie widziałem aby łiskacz tak się rozbryzgał - nawet jak go lać "z pianką" :-)

ja rowniez nie widzialem by jakikolwiek plyn sie tak rozbryzgiwal. moze dlatego ze to nie sa rozbryzgi tylko zroszona szklanka. w dobrej klasy restauracjach szklo przed podaniem sie chlodzi (chyba ze jest to brandy, koniak lub armagnac to wtedy sie je podgrzewa). Schlodzone odpowiednio szklo po wrzuceniu kostek lodu i nalaniu alkoholu lub drinka w zetknieciu z temperatura pokojowa pokrywa sie kroplami.
to takie podstawy, o ktorych wie kazdy szanujacy sie poczatkujacy barman i kazdy szanujacy Klienta fotograf produktu :)

SerU
25-11-2013, 19:38
Bardzo smakowicie - chyba się wieczorkiem uraczę :) Ale faktycznie ta zamknięta butelka i napełniona szklanka zwiastowały cud nad Wartą i otwarcie nowych horyzontów, a tu... d*** zbita Panie! :)

qualin
25-11-2013, 19:49
moze dlatego ze to nie sa rozbryzgi tylko zroszona szklanka. w dobrej klasy restauracjach szklo przed podaniem sie chlodzi (chyba ze jest to brandy, koniak lub armagnac to wtedy sie je podgrzewa). Schlodzone odpowiednio szklo po wrzuceniu kostek lodu i nalaniu alkoholu lub drinka w zetknieciu z temperatura pokojowa pokrywa sie kroplami.
to takie podstawy, o ktorych wie kazdy szanujacy sie poczatkujacy barman i kazdy szanujacy Klienta fotograf produktu :)

Poczatkujacy barman powinien wiedziec takze, ze whisky pije sie bez lodu, rozcienczone odrobina wody mineralnej dla lepszego wydobycia aromatow i najlepiej w szklance zwezajacej sie ku gorze :)

Fota fajna, ale nazwe lychy w tytule tematu mogles przepisac bez byka :P

Sławol
25-11-2013, 20:04
Ehehehe, no właśnie: w szklance trunek, a butelka zamknięta :D

Ale super fota. Będę miał na wzór na przyszłość, dzięki :)

Co mi się podoba:
- szklanka, jest super oświetlona, kolorowa, krystalicznie czysta i kropelki na całej powierzchni ładnie widać (jeśli się przyjrzeć, to z tyłu na ściance też są widoczne),
- kolorystyka, czyli tło + drewniany blat/stół,
- kompozycja,

Co się nie podoba:
- może minimalnie się doczepię poziomu stołu, ale to już chyba złudzenie od słojów drewna ;)

No. Poza tym szacuneczek :)

Jest szansa na zdradzenie warsztatu? Chodzi mi o oświetlenie: czy było jakieś pod stołem bite lub zza pleców, czy to jakiś inny efekt z tym przyciemnianiem z prawej?

sailor
25-11-2013, 20:39
Poczatkujacy barman powinien wiedziec takze, ze whisky pije sie bez lodu, rozcienczone odrobina wody mineralnej dla lepszego wydobycia aromatow i najlepiej w szklance zwezajacej sie ku gorze :)

bardzo cie zmartwie ale whisky pije sie z lodem na calym swiecie i jest to klasyk w szczegolnosci dla blendow, bo bardzo mloo miejsc ma na tyle jaj i mozliwosci by zaserwowac "on the rocks" klasycznie z kamykami. to ze niektore gatunki smakuja najlepiej bez lodu i z odrobina wody z tego samego zrodla co ta uzyta do produkownego trunku to zupelnie inna sprawa aczkolwiek dotyczy szlachetniejszych gatunkow niz te przeznaczone co codzinnego spozywania.

pomijam juz fakt ze whisky (jak zreszta kazdy inny alkohol) pije sie tak jak smakuje pijacemu - jak ktos chce dolac mleka to jego wola i najwazniejsze by mu smakowalo :)
widzialem przypadek gdzie do 30letniego glena kobita dolewala coli. swietokradztwo? byc moze ale skoro jej smakowalo to czemu nie?

jesli chodzi o szklanki - mozna pic nawet z cynowego kubka - wybaczysz jednak ze na potrzeby Klienta serwoana bedzie w oryginalnym szkle dostarczanym przez producenta - zakladam ze wie on lepiej w czym nalezy serwowac produkowany przez niego alkohol. degustacyjna szklanka do whisky to dosc nowy patent - po prostu producenci wzieli wzor z brandy i rumow. wiecej w tym marketingu niz czegokolwiek innego :)
moglibysmy rozmaiwac na temat alkoholi ich pochodzenia i serwowania godzinami ale to chyba nie ten watek :)

Fota fajna, ale nazwe lychy w tytule tematu mogles przepisac bez byka :P

oups :/ paskudny byk .. przepraszam ...niestety nie moge edytowac moze ktorys z modow pomoze?

Ale super fota. Będę miał na wzór na przyszłość, dzięki :)

polecam sie :)

Co się nie podoba:
- może minimalnie się doczepię poziomu stołu, ale to już chyba złudzenie od słojów drewna ;)

hmmm sam nie wiem .. moze faktycznie minimalnie... ale przyznaje z poziomica nie biegalem

Jest szansa na zdradzenie warsztatu?
mam nadzieje ze wybaczysz ale publicznie w zadnym wypadku :) moge ci zdradzic ze bylo 6 zrodel swiatla.
kiedys jak bede rzucal fotografie i przechodzil na handel marchewka zrobie warsztaty :) mam nadzieje ze ten moment niepredko nastapi :)

Sławol
25-11-2013, 21:57
Wcale się nie obrażę :) Wiedza kosztuje i rozumiem, że taki efekt sam sobie wypracowałeś. A pytałem dlatego, że fota bez kręcenia, więc i warsztat widać. Nic to, trza próbować i się uczyć. 6 źródeł światła to już jakaś wskazówka, choć nie podejrzewałem, że aż tyle :D

Ale nie powiem - tło jest świetne!

Me_how
25-11-2013, 22:35
gdyby byl jeszcze bardziej czytelny to pozostalby juz tylko napis :)

ale fota (a raczej jej siostra) poleciala do postprodukcji wiec jest szansa ze bedzie wyrazniejszy :P

ja widze pelna butelke ale ja optymista jestem :P

ja rowniez nie widzialem by jakikolwiek plyn sie tak rozbryzgiwal. moze dlatego ze to nie sa rozbryzgi tylko zroszona szklanka. w dobrej klasy restauracjach szklo przed podaniem sie chlodzi (chyba ze jest to brandy, koniak lub armagnac to wtedy sie je podgrzewa). Schlodzone odpowiednio szklo po wrzuceniu kostek lodu i nalaniu alkoholu lub drinka w zetknieciu z temperatura pokojowa pokrywa sie kroplami.

Wiesz Ty co: może gdybyś faktycznie wrzucił lód i poczekał aż schłodzi szklankę, a nie kombinował i spryskiwał ją czym nie bądź, to i efekt byłby lepszy i klient czułby się szanowany ;-)

morzon
26-11-2013, 00:24
Nie znam się, więc się zapytam ;) To jest jednak klatka, czy osobno fotografowałeś (i oświetlałeś) butelkę, a osobno szklankę?

sailor
26-11-2013, 01:24
Wiesz Ty co: może gdybyś faktycznie wrzucił lód i poczekał aż schłodzi szklankę, a nie kombinował i spryskiwał ją czym nie bądź, to i efekt byłby lepszy i klient czułby się szanowany ;-)

najpierw twierdzisz ze rosa na szklance to rozbryzgi od wlewanej whisky, teraz jak ci wytlumaczylem jak to wyglada twierdzisz ze nie bylo tak jak mowie ., za chwile oswiadczysz ze to nie byla butelka whisky tylko mleka a reszte narysowalem...coz - ja nie bede udowadnial ze nie jestem wielbladem, wiem jak robilem zdjecie, mam nawet na to swiadka, bo samemu trudno ogarnac calosc oswietlenia i kadru .. ale Ty i tak wiesz lepiej. jakos nie mam ani checi ani jakiejs wielkiej misji by Cie przekonywac. Nie wierzysz ze tak sie da - nie musisz, nie podoba sie - nie ma obowiazku by sie podobalo. ale nie zarzucaj mi klamstwa w szczegolnosci gdy nie masz pojecia o tym jak bylo robione zdjecie. jesli potrafisz udowodnic ze wykonalem zdjecie inaczej niz opisalem to to zrob.

Nie znam się, więc się zapytam ;) To jest jednak klatka, czy osobno fotografowałeś (i oświetlałeś) butelkę, a osobno szklankę?

to jest jedna klatka.

Johanan
26-11-2013, 01:38
Epatowanie publiki pospolitym Ballantinesem, to dość smutne, szczególnie w kontekście opisów zażyłości z tym trunkiem.

To już trzeba było sięgnąć po 40 letniego Auchentoshan, przynajmniej robiłoby wrażenie. ;)

Sławol
26-11-2013, 01:43
E tam, zdjęcie jest dobre technicznie i o to chodzi, a co do trunku, to mogło być gorzej - np. Johnnie Walker czerwony (ew. czarny), opity jak coca-cola chyba :mrgreen:

sailor
26-11-2013, 02:05
Epatowanie publiki pospolitym Ballantinesem, to dość smutne, szczególnie w kontekście opisów zażyłości z tym trunkiem.
To już trzeba było sięgnąć po 40 letniego Auchentoshan, przynajmniej robiłoby wrażenie. ;)

jesli zlecisz mi fotografie tejze to z przyjemnoscia wykonam. ba .. nawet zaprosze na szklaneczke.
wychodzi na to ze na forum sa sami krezusi - w dodatku sami degustatorzy :).. przykro mi ale ja zarabiam na fotografii a nie na etacie i nie stac mnie na takowe rarytasy :) a jesli juz cos wyciagam ze swojej piwniczki to zapewniam cie ze nie po to by fotografowac tylko po to by sie podelektowac smakiem ..przy czym jesli mialbym wybierac cos z lat 60tych to wolalbym armagnaca lub calvadosa

Me_how
26-11-2013, 10:18
najpierw twierdzisz ze rosa na szklance to rozbryzgi od wlewanej whisky, teraz jak ci wytlumaczylem jak to wyglada twierdzisz ze nie bylo tak jak mowie ., za chwile oswiadczysz ze to nie byla butelka whisky tylko mleka a reszte narysowalem...coz - ja nie bede udowadnial ze nie jestem wielbladem, wiem jak robilem zdjecie, mam nawet na to swiadka, bo samemu trudno ogarnac calosc oswietlenia i kadru .. ale Ty i tak wiesz lepiej. jakos nie mam ani checi ani jakiejs wielkiej misji by Cie przekonywac. Nie wierzysz ze tak sie da - nie musisz, nie podoba sie - nie ma obowiazku by sie podobalo. ale nie zarzucaj mi klamstwa w szczegolnosci gdy nie masz pojecia o tym jak bylo robione zdjecie. jesli potrafisz udowodnic ze wykonalem zdjecie inaczej niz opisalem to to zrob.

Sorry, źle to zabrzmiało. Nie miałem intencji zarzucania Ci kłamstwa. Powinienem był zacząć zdanie od: "dla mnie wygląda jak...".

ranbir kapoor
26-11-2013, 14:19
ladnie ladnie

1. obróciłbym butelke lekko w lewe zeby etykieta nie dochodzila do konca butelki tylko tak zeby jednak troszke szkla bylo widac na prawej krawedzi

2. jezeli zdjecie na wlasne potrzeby to ok, jak dla klienta to jedna podstawowa zasada zostala zlamana
niewidoczne jest logo na szklance
jezeli to jest jedna klatka to rozumiem ze nie dalo sie, ale trzeba by koniecznie przestawic swaitlo tak zeby wydobyc logo i potem zrobic sklejke

3.jak dla mnie za duzo kropli - teraz to ona sa glownym elementem a powinny stanowic tylko lekko podkreslajac

sailor
29-11-2013, 14:48
"dla mnie wygląda jak...".
:)

1. obróciłbym butelke lekko w lewe zeby etykieta nie dochodzila do konca butelki tylko tak zeby jednak troszke szkla bylo widac na prawej krawedzi

troszke widac :P tylko trzeba lupe :)

2. jezeli zdjecie na wlasne potrzeby to ok, jak dla klienta to jedna podstawowa zasada zostala zlamana
niewidoczne jest logo na szklance
jezeli to jest jedna klatka to rozumiem ze nie dalo sie, ale trzeba by koniecznie przestawic swaitlo tak zeby wydobyc logo i potem zrobic sklejke

napis balentyny widac i przy pojedynczej klatce to maksimum jakie da sie wyciagnac (i tak kosztowalo to troche pracy :P). kazdy innny bardziej widoczny trzeba zrobic w prostprocessingu lub naswietlic dodatkowo klatke do sklejenia. oczywisice bedize neinaturalnie i oczywiscie ze Klient tak bedize chcial :)

3.jak dla mnie za duzo kropli - teraz to ona sa glownym elementem a powinny stanowic tylko lekko podkreslajac

no to juz kwestia tego co kto woli - jak dla mnie kropli jest wystarczajaco .. mogly byc troche wieksze ale ciezko to osiagnac bez sciekania pozostalych po bokach. pisze oczywiscie o rozwaizanich bez ingerencji komputerowej.
oczywicie zmogloby byc ich o polowe mniej i tez by bylo ok :)