Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kalibracja i co dalej

sianik
25-11-2013, 15:32
Monitor Dell U2311H skalibrowałam urządzeniem X Rite i1 Display Pro, stworzyłam i zapisałam profil. i teraz kilka pytań:
1. czy muszę zmieniać jakiekolwiek ustawienia w Windows (7), PS, czy gdziekolwiek indziej, żeby ten profil "obowiązywał", czy też dzieje się to samoczynnie?
2. zdjęcia retuszuję w PS a do tej pory przeglądałam w Windows Live. Po kalibracji obraz w PS i Windows live jest bardzo różny, zupełnie nie do zaakceptowania. czy to normalne/prawidłowe czy raczej dowodzi, że źle przeprowadziłam kalibrację? jeśli normalne to w jakim programie najlepiej prezentować zdjęcia?

Tom01
28-11-2013, 11:59
Po kalibracji obraz w PS i Windows live jest bardzo różny, zupełnie nie do zaakceptowania. czy to normalne/prawidłowe

To nie jest prawidłowe, ale normalne. Witamy w świecie zarządzania kolorem Windows. :)

Materiał oglądać/obrabiać należy wyłącznie w aplikacjach z modułem zarządzania barwą. Weryfikuje się je prosto: Jeśli wyświetla dokładnie jak PS - zostaje. Inaczej - do kosza.

anghan
28-11-2013, 13:48
Jaka prosta przeglądarka plików graficznych posiada zarządzanie barwą. Korzystałem dotychczas IrfanView. Ponoć zarządzanie barwą ma po doinstalowaniu serii tajemniczych pluginów, ale jak to obsługuje to nie udało mi się doczytać.

Co warto wybrać by było szybkie proste do przeglądania JPG/TIFF

Tom01
28-11-2013, 13:52
XN View ma zarządzanie barwą, ale trzeba mu w konfiguracji wskazać profil monitora.

Peter
28-11-2013, 13:57
IrfanView ma coś na kształt zarządzania, niestety może wtedy spowolnić. Properties/Settings -> Zoom/Color management. Tam trzeba włączyć i ewentualnie wybrać profil.

Tom01
28-11-2013, 14:01
IrfanView ma coś na kształt zarządzania, niestety może wtedy spowolnić. Properties/Settings -> Zoom/Color management. Tam trzeba włączyć i ewentualnie wybrać profil.

Tyle, że nie działa. Trzeba doinstalować jakiś moduł który podobno poprawia ten defekt. Nie testowałem jednak, więc nie podpowiem szczegółów.

Peter
28-11-2013, 14:19
Trzeba zainstalować IrfanView Plugins http://www.irfanview.net/ 4 pozycja od góry po lewej. W tym zestawie jest: LCMS - (version 4.35): allows IrfanView to use color management